Trainee Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Trainee? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep trainee. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je trainee wordt.

 

Wat is een Trainee?

Een trainee is een pas afgestudeerde student die over het algemeen groter in een groter bedrijf of omvangrijke organisatie werkzaam is. De trainee volgt hier een speciaal ingericht traineeship, wat in principe als een soort startersfunctie kan worden gezien. De trainee mag met verschillende afdelingen meelopen en krijgt zo de kans kennis te maken met verschillende onderdelen van het bedrijf. Een trainee wordt over het algemeen opgeleid tot manager of specialist. Als een trainee bij de Rijksoverheid in dienst is, wordt hij opgeleid tot beleidsmedewerker.

Het traineeprogramma betreft een intensief traject, waarin leren en werken gecombineerd wordt en de trainee een volwaardige functie binnen het bedrijf of organisatie bekleedt. De verhouding waarin leren tot werken staat, verschilt per organisatie. Gemiddeld is ongeveer tien tot vijftien procent van de tijd ingeruimd voor het leertraject. De trainee wordt meestal begeleid door een van zijn directe (toekomstige) collega's of leidinggevende, maar kan ook door een externe coach begeleid worden. De trainee heeft hier vervolgens geregeld voortgangsgesprekken mee. Een traineeship is niet alleen bedoeld om meer over de organisatie te weten te komen, maar ook over de plek van de trainee en zijn kunnen.

Ook de lengte van een traineeship verschilt erg: zo neemt deze bij de overheid en gemeenten standaard 2 jaar in beslag en kan in het bedrijfsleven verschillen van een paar maanden tot 3 of 4 jaar. Vooraf staat in ieder geval altijd de specifieke ingedeelde periode vast, is het opleidingsprogramma duidelijk bepaald en ook het einddoel is hetzelfde: zodanig integreren in het bedrijf dat de trainee als volwaardig allround medewerker mee kan draaien. Dat betekent dat een traineeship geenszins vergeleken kan worden met een stage, maar gewoon als startersfunctie geldt.Wil je werken als Trainee?

Werk je al als Trainee en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Trainee worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Trainee, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Trainee in één oogopslag

Netwerk:

  • Begeleider, leidinggevende, directeur, collega-trainees, collega's

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

665


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Trainee

Wat verdient een Trainee?

In principe geldt voor een trainee het startsalaris van een functie voor hoogopgeleiden. Dit salaris verschilt op zijn beurt weer per sector. Voor een HBO-starter ligt dit salaris in de juridische en technische sector ongeveer tussen de 1800 en 2200 euro bruto per maand en in de economische sector tussen de 2300 en 2500 euro. Voor een WO-starter ligt het startsalaris in de juridische en economische sector tussen de 2500 en 2800 euro bruto per maand en voor de technische sector ligt het gemiddelde tussen de 2200 en 2500 euro.

Het salaris blijft gedurende het traineeship meestal gelijk. Na de officiële indiensttreding kan het salaris snel stijgen - de trainee is immers in opleiding tot een hoog gewaardeerde (vak)specialist of manager. Het gemiddelde salaris is echter moeilijk vast te stellen, omdat trainees bij de meest uiteenlopende bedrijven in dienst zijn. Het salaris van een trainee bij de overheid is ingeschaald op schaal 10 (vanaf 2396 euro bruto per maand), één schaal onder de (junior) beleidsmedewerker.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal vrij gunstig. Naast een goed startsalaris, comform opleidingsniveau, biedt de werkgever opleidingsruimte en dezelfde secundaire voorwaarden als de collega's van de trainee. Alhoewel ook deze voorwaarden per bedrijf verschillen, is dit in de grotere bedrijven vaak netjes geregeld volgens standaard richtlijnen en bepalingen. Ook is het salaris meestal al vooraf bepaald (alhoewel er ook gevraagd kan worden om een salarisindicatie).

Salarisschaal Trainee

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Trainee

Op zoek naar een nieuwe baan als Trainee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Trainee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Trainee vacatures

Vacature finance traineeship bij Randstad Groep Nederland
Randstad Corporate Recruitment
Functieomschrijving In 2,5 jaar tijd uitgroeien tot financiële vakspecialist in een organisatie van wereldformaat; die kans krijg je als finance trainee bij Randstad Groep Nederland. Je dompelt je volledig onder …
Vacature finance traineeship bij Randstad Groep Nederland
Yacht Corporate Recruitment
Functieomschrijving In 2,5 jaar tijd uitgroeien tot financiële vakspecialist in een organisatie van wereldformaat; die kans krijg je als finance trainee bij Randstad Groep Nederland. Je dompelt je volledig onder …
Vacature finance traineeship bij Randstad Groep Nederland
Tempo-Team Corporate Recruitment
Functieomschrijving In 2,5 jaar tijd uitgroeien tot financiële vakspecialist in een organisatie van wereldformaat; die kans krijg je als finance trainee bij Randstad Groep Nederland. Je dompelt je volledig onder …
Vacature IT-traineeship junior software developer
Sogyo Nederland
Zoek jij een stevige uitdaging en de mogelijkheid om veel nieuwe dingen te leren in een dynamisch vakgebied? Doe mee aan ons IT Professional Program en ontwikkel jezelf tot software
Vacature management trainee bij Randstad Groep Nederland
Randstad Corporate Recruitment
Functieomschrijving In 2,5 jaar tijd uitgroeien tot zelfbewuste manager in een organisatie van wereldformaat; die kans krijg je als trainee bij Randstad. Je dompelt je volledig onder in de wereld …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Trainee

Wat is de toekomst van Trainee?

De arbeidsmarktperspectieven zijn gunstig en ook de doorgroeimogelijkheden voor de traineefunctie zijn logischerwijs groot; deze functie is in het leven geroepen om talentvolle afgestudeerden een kans te bieden zich te ontplooien. Als het traineeship succesvol volbracht is, gaat de trainee in dienst bij het bedrijf en heeft hierin veel mogelijkheden zich verder te ontplooien en bewijzen. De trainee kan uiteindelijk tot de hoogste (management/directie)functies doorgroeien.

Het is niet alleen een logisch gevolg dat de trainee doorstroomt, maar het is voor het bedrijf zelf ook wenselijk. Het bedrijf investeert veel tijd en geld in de trainee, wat zich uiteindelijk in de prestaties van de trainee voor het bedrijf gaat terugbetalen.

Huidige aantal vacatures

665


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Trainee worden: Opleidingen tot Trainee

Wil je Trainee worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Trainee.

Hoe word je een Trainee? 

Een traineefunctie wordt uitsluitend aangeboden aan hoger opgeleiden die weinig tot geen werkervaring hebben (nevenactiviteiten tijdens de studie zijn echter wel gewenst) en vaak onder een bepaalde leeftijdsgrens zitten. Ook kan gevraagd worden dat de trainee niet langer dan 2 jaar is afgestudeerd. Een HBO- of WO-opleiding is dus vereist en afhankelijk van het type traineeship, een bepaalde studierichting.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Trainee

Training ISO 13485:2016 voor auditors
Wanneer u werkt volgens ISO 13485 is het regelmatig uitvoeren van audits door gekwalificeerde auditors een eis. De kwaliteit en toegevoegde waarde van interne audits valt en staat echter met …
Training ISO 13485:2016 voor auditors
Learning Development
Onze Learning Developers hebben een passie voor instructie & technologie. Hoe maak je goede trainingen ten behoeve van de organisatiedoelstellingen? En hoe laat je technologie daarbij voor je werken? Het …
Learning Development
Praktijk leerwerk traject Beschermingsbewind min 6 maanden
Praktijk leerwerkplek Bij het volgen van de praktijkopleiding beschermingsbewind passen de trainees op systematische wijze theoretische kennis toe bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het is de bedoeling dat een …
Praktijk leerwerk traject Beschermingsbewind min 6 maanden
Oracle Database 11g Certified Associate (OCA) 365 dagen toegang.
Break into enterprise-class database operations with the Oracle Certified Associate program. Students completing the Oracle Database 11g Certified Associate course will learn entry-level database operation skills and be ready to …
Oracle Database 11g Certified Associate (OCA) 365 dagen toegang.
Veilig en effectief samenwerken
Veilig en effectief samenwerken - Crew Resource Management (CRM) Voor elke professional en manager is het cruciaal om op elk moment en onder elke omstandigheid tot de best mogelijke besluiten te komen. …
Veilig en effectief samenwerken

Omscholen of doorgroeien tot Trainee

Als je Trainee wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Trainee zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Trainee

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Trainee?

Competenties en Vaardigheden Trainee

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Trainee nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Trainee nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Trainee

Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Trainee

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Trainee. Als Trainee wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Trainee:


zie volledige beschrijving persoonstype Trainee

Vakkennis voor een Trainee

Het is voor een Trainee ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Trainee zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Trainee

Oracle Database 11g Certified Associate (OCA) 365 dagen toegang.
Break into enterprise-class database operations with the Oracle Certified Associate program. Students completing the Oracle Database 11g Certified Associate course will learn entry-level database operation skills and be ready to …
Oracle Database 11g Certified Associate (OCA) 365 dagen toegang.
Train The Trainer Pro: No Beginners Allowed!
Description Here’s How To Become The Elite Trainer You Were Meant To Be…Maverick… (The trainer EVERY Trainee Wants To Learn From) Do you know why most trainers leave the profession?
Train The Trainer Pro: No Beginners Allowed!
The Innovation Masterclass - Creating An Innovation Culture
Description Markets, and business practices, are changing much more rapidly than in the past. You may think things are ticking along nicely but a tsunami of change is coming, and …
The Innovation Masterclass - Creating An Innovation Culture
Nutrition
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Nutrition

Werkervaring Trainee

Het is voor een startend Trainee die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Trainee is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Stagiair .

Iets anders leren?

Is Trainee het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Trainee

Met wie werkt een Trainee samen? 

De trainee krijgt tijdens zijn traineeship met veel verschillende mensen te maken; niet alleen binnen het bedrijf, maar ook dikwijls hierbuiten. Bij de Rijksoverheid is het namelijk zo dat een trainee gedurende zijn traineeship elk half jaar op een ander ministerie zit. Ook bij een bedrijf komt het vaak voor dat de trainee voor bepaalde tijd wordt uitgezonden naar een vestiging in het buitenland.

Binnen het bedirjf loopt de trainee met verschillende afdelingen mee. Hier krijgt hij steeds te maken met nieuwe collega's, leidinggevenden en wellicht ook met nieuwe begeleiders. Ondanks dat een trainee meerdere begeleiders kan hebben, heeft hij wel één aanspreekpunt, één vaste coach, die de voortgang in het oog houdt. Dit is uitsluitend een senior manager en deze geeft op regelmatige basis feedback. Hij houdt het hele ontwikkelingstraject in de gaten zorgt voor relevante opdrachten en projecten voor de trainee.

De trainee heeft tot slot veel te maken met zijn collega-trainees; zo kunnen zij samen op verschillende excursies worden gestuurd of hebben zij gezamelijk onderwijs.


  • Begeleider, leidinggevende, directeur, collega-trainees, collega's
Trainee


Organisaties waar een Trainee werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Trainee meestal werkt.

Waar werkt een Trainee?

Een trainee kan zowel in de non-profit als profitsector werkzaam zijn. Zo is het mogelijk bij de Rijksoverheid en verschillende (grote) gemeentes een traineeship te volgen, maar de trainee kan ook bij een (internationaal) bedrijf aan de slag. Deze bedrijven kunnen de meest uiteenlopende traineeships aanbieden. De meest voorkomende richtingen waarin deze worden aangeboden zijn: juridisch, technisch, banking, finance, HRM, consultancy, management en verschillende programma's in de commercie.

De meeste grote bedrijven bieden traineeships aan. Eigenlijk is geen enkel traineeship hetzelfde: naast het feit dat er in vele sectoren traineeships worden aangeboden, is de mate waarin de trainee 'in het diepe wordt gegooid' erg verschillend. Ondanks dat de sector waarin het bedrijf opereert al vaststaat, staat de precieze functie in een bedrijf van een trainee ook nog niet helemaal vast; dit moeten hij en de begeleider ontdekken aan de hand van de ervaringen die de trainee opdoet op verschillende afdelingen.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Trainee

Waar kun je het beste werken als Trainee? Hieronder vind je de best door de Trainee beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Trainee.

Competenties, Skills en Vaardigheden Trainee:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Trainee.

Welke competenties heeft een Trainee nodig?

Een Trainee heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Trainee

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Trainee passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Trainee nodig? 

Een trainee moet allereerst een succesvolle werker zijn. Een traineeship is bij uitstek geschikt voor talentvolle starters, die in twee jaar volwaardig leren meedraaien met het team en daarnaast continu blijven leren. Uiteindelijk kan de trainee namelijk doorgroeien naar een zeer hoge functie binnen hetzelfde bedrijf (succesvolle werker).

Ook moet de trainee een perfectionist zijn. Een traineeship kost veel tijd en vraagt de motivatie om zoveel mogelijk te leren om zo veel mogelijk onder de knie te kunnen krijgen. De trainee moet gedreven zijn door leergierigheid en continu bereid zijn prestaties te verbeteren. Ook dient hij zich, omdat hij in relatief korte tijd met veel verschillende nieuwe processen in aanraking komt, snel vertrouwd te kunnen maken met de nieuwe omgeving. Er wordt veel van de trainee gevraagd en deze moet zich dan ook voor de volle honderd procent inzetten; alleen met de maximale inzet en een perfectionistische instelling kan een trainee in korte tijd naar een hoge functie doorgroeien (perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Trainee


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Trainee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Trainee

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Trainee

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Trainee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Trainee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Trainee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Trainee. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Trainee iets voor je?

Zou je graag Trainee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Trainee bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Trainee?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Trainee

Vacature Traineeship Finance Rijksoverheid
Walters People
Ambitieuze starters, opgelet! Momenteel beleven wij met ons allen spannende tijden. Door alle onzekerheden hebben starters het lastig met het vinden van een uitdagende baan met groeimogelijkheden. Wij helpen jou …
Vacature Trainee Sales Executive
Ambitious People
Ben jij een sales machine? Heb jij een vlotte babbel en gaat jouw hart harder kloppen van hoge bonussen? Wacht dan niet langer en solliciteer nu! In Rotterdam zijn we …
Vacature Trainee – Sales / Recruitment Consultant
StackOps B.V.
Je hebt je hbo diploma binnen. Je browset de vacaturesites door voor een passende instap of je bent al een paar jaar werkzaam maar bent nog niet lekker geland. Hoe …
Vacature Traineeship: Corporate Recruitment (startersfunctie)
Ambitious People
Traineeship Corporate Recruitment Altijd al een stap willen maken binnen de Recruitment maar weet je niet waar je moet starten? Wij bieden een Traineeship aan waarbij je de fijne kneepjes …
Vacature Trainee Recruitment Consultant
Ambitious People
Wat ga jij doen als Trainee Recruitment Consultant? Ben jij een sales machine? Heb jij een vlotte babbel en gaat jouw hart harder kloppen van hoge bonussen? Wacht dan niet …

Actuele blogposts


reacties op Trainee

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar