Veehouder worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Veehouder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Veehouder, zoals: "Wat doet een Veehouder?", of "Wat verdient een Veehouder? of "Hoe word je een Veehouder?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Veehouder nodig heeft.Wat is een Veehouder?

Als Veehouder moet je veel kennis hebben over het dier wat je houdt. Of dat nu schapen, koeien, kippen of varkens zijn. Het grootste gedeelte van de taken en werkzaamheden zijn dierafhankelijk. Niet alleen de opbouw van het bedrijf, het land en de stallen hangen daarmee samen, maar ook het op peil houden van de veestapel; de voortplanting, voeding, verzorging, gezondheidsproblemen en verkoop.

Maar behalve dat je een hoop expertise in huis moet hebben moet je weten hoe je een bedrijf runt. Ook het beheer van het land en de natuur, machinegebruik, onderhoud en moderne bedrijfsvoering met administratie en financiële berekeningen zijn niet weg te denken.

Een Veehouder brengt veel tijd door op het eigen bedrijf, maar ook contacten buiten. Te denken valt aan collega's die je treft bij veekeuringen waar je heen gaat met eigen vee of in sommige gevallen shows.

Past het beroep Veehouder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Veehouder

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Rundveehouder, Varkenshouder, Pluimveehouder, Schapenhouder


Vacatures Veehouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Veehouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Veehouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Veehouder vacatures

Vacature Medewerker melkveehouderij
Servicedesk
Jij verzorgt alle middag melkingen bij deze geitenhouderij. Je gaat alleen aan het werk dus je bent al heel zelfstandig. Het melken neemt ongeveer 2,5 uur in beslag.
Vacature Varkenshouder
Servicedesk
Jij zal aan het werk gaan in de kraamstal van de varkenshouderij. Je behandeld de biggen en je reinigt de stal met een hogedrukspuit.
Vacature Dierverzorger varkenshouderij
Jigler.nl
Als dierverzorger doe je alle voorkomende werkzaamheden op het varkensbedrijf. Voorbeelden hiervan zijn controle van de dieren, het schoonmaken van de stallen en het laden en lossen. Daarnaast verzorg je …
Vacature Medewerker dier- en veehouderij
Servicedesk
Kun jij een melkveehouder ondersteunen in zijn dagelijkse werk in een periode van arbeidsongeschiktheid of tijdens piekwerkzaamheden? Of heb je genoeg talent en ambitie om dit te leren? Als agrarisch …
Vacature Medewerker melkveehouderij
Servicedesk
Op dinsdag, woensdag en vrijdagmiddag mag je 110 koeien melken in Goengahuizen. In Nij Beets mag je 3 middagen per week melken. Hier zijn 60 koeien te melken in visgraat. …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Veehouder

Wat verdient een Veehouder?

Als Veehouder zul je uiteindelijk ergens tussen de €1500 en €2500 bruto per maand verdienen. Dit is natuurlijk afhankelijk van leeftijd en ervaring, maar zeker ook van de sector waarin je werkt, de markt en je eventuele werkgever.

Secundaire arbeidsvoorwaarden als dertiende maand of reiskostenvergoeding zijn niet gebruikelijk in de sector.

Salarisschaal Veehouder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Veehouder

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Veehouder


Veehouder worden: Opleidingen tot Veehouder

Wil je Veehouder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Veehouder.

Hoe word je een Veehouder? 

Er zijn voor de functie van Veehouder opleidingsmogelijkheden op MBO en op HBO niveau.

Een MBO opleiding Veehouderij is te volgen op niveau 2, 3 en 4 en zowel in BOL als BBL. De duur van een MBO opleiding richting Veehouder ligt tussen de twee en de vier jaar. Onderdeel van de opleidingen is een stage op een veehoudersbedrijf.

Op HBO niveau kun je de opleiding Dier- en Veehouderij volgen. Deze opleiding duurt vier jaar en focust meer op commercieel gebied en leidt ook op tot salesmanager binnen een groot agrarisch bedrijf of adviseur in de branche of bij de overheid.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Veehouder

Er zijn geen opleidingen Veehouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Veehouder in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Veehouder worden: Omscholen tot Veehouder

Als je je wilt omscholen tot Veehouder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Veehouder zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Veehouder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Veehouder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Veehouder

Als je Veehouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Veehouder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Veehouder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Veehouder?


Competenties en Vaardigheden Veehouder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Veehouder.

Welke competenties heeft een Veehouder nodig?

Een Veehouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Veehouder

 • Ambitie
 • Kansen zien
 • Durf
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen
 • Budgetteren
 • Onderhandelen
 • Rekenen
 • Voorbereiden
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Veehouder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Veehouder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Veehouder nodig? 

Wie werkt als Veehouder heeft ook te maken met afnemers van een product. Belangrijk is dat die afnemers van je op aan kunnen en dat je betrouwbaar levert. Als je niet betrouwbaar blijkt te zijn schaadt dat je naam en dus je verkopen. Verantwoordelijkheidsgevoel is dus wel een passende eigenschap (Loyalist).

Een zelfverzekerde en onafhankelijke instelling is voor een Veehouder belangrijk omdat je toch veelal voor jezelf werkt (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Veehouder


Eigenschappen Veehouder

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Trouw
 • Integriteit
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Veehouder

Wat zijn de baankansen voor een Veehouder?

Wanneer je niet direct aan de slag kunt als Veehouder zul je eerst in een lagere functie beginnen en later doorstromen. Dat geldt vooral binnen grotere veehouderijen. Als je voor jezelf begint dan sta je al bovenaan de ladder en is er niet heel veel groei meer mogelijk.

Functies lager op de ladder zijn voldoende te vinden op de vacaturesites, maar daadwerkelijk vacatures voor Veehouder zijn moeilijker te vinden. Uit onderzoek in 2007 is gebleken dat (pluim)Veehouders een gemiddelde leeftijd hebben van 46 jaar. Dus ondanks dat het een fysiek belastend beroep is valt het met de doorloop vanwege leeftijd wel mee.

De actuele kans op werk voor een Veehouder

Het beroep Veehouder is onderdeel van de beroepsfamilie Dier- en veehouders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dier- en veehouders is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

67

Baankans Veehouder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Organisaties waar een Veehouder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Veehouder meestal werkt.

Waar werkt een Veehouder?

Een Veehouder heeft zijn dieren in principe alleen met het doel om winst te maken uit de producten. De verkoop van vlees, eieren of melk en de productie hiervan valt dan ook onder de profit sector. Ondanks dat is het geen vetpot en zijn de winsten dus niet zo groot.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Netwerk Veehouder

Met wie werkt een Veehouder samen? 

Als Veehouder zul je soms een meerdere hebben waaraan je verantwoording aflegt. Dat is vaak zo bij hele grote veehouderijbedrijven. Vaak ook ben je zelfstandige en dus eigen baas. Je geeft zelf leiding aan de medewerkers die werkzaam zijn op het houderijbedrijf, zoals dierverzorgers.

Daarnaast onderhoud je, vooral wanneer je eigen baas bent, contacten met afnemers van je product en toeleveranciers van grondstoffen en materialen. Te denken valt aan bijvoorbeeld veefokkers of producenten van voer en bodembedekkers.


 • Veehouder
 • Leverancier
 • Leidinggevende
 • Afnemer
 • Medewerker Veehouderij
Veehouder

Interview met een Veehouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Veehouder:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Veehouder verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Veehouder?

De beroepen die verwant zijn aan Veehouder zijn:
Boer
Salaris: € tot €
Opleiding: Geen MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Veehouder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Veehouder
 • Leverancier
 • Leidinggevende
 • Afnemer
 • Medewerker Veehouderij

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

67Ga direct naar