Veehouder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Veehouder? Lees de functieomschrijving.

Als Veehouder moet je veel kennis hebben over het dier wat je houdt. Of dat nu schapen, koeien, kippen of varkens zijn. Het grootste gedeelte van de taken en werkzaamheden zijn dierafhankelijk. Niet alleen de opbouw van het bedrijf, het land en de stallen hangen daarmee samen, maar ook het op peil houden van de veestapel; de voortplanting, voeding, verzorging, gezondheidsproblemen en verkoop.

Maar behalve dat je een hoop expertise in huis moet hebben moet je weten hoe je een bedrijf runt. Ook het beheer van het land en de natuur, machinegebruik, onderhoud en moderne bedrijfsvoering met administratie en financiële berekeningen zijn niet weg te denken.

Een Veehouder brengt veel tijd door op het eigen bedrijf, maar ook contacten buiten. Te denken valt aan collega's die je treft bij veekeuringen waar je heen gaat met eigen vee of in sommige gevallen shows.

Wil je werken als Veehouder?

Werk je al als Veehouder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Veehouder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Veehouder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Veehouder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Veehouder
 • Leverancier
 • Leidinggevende
 • Afnemer
 • Medewerker Veehouderij

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

18


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Veehouder

Wat verdient een Veehouder?

Als Veehouder zul je uiteindelijk ergens tussen de €1500 en €2500 bruto per maand verdienen. Dit is natuurlijk afhankelijk van leeftijd en ervaring, maar zeker ook van de sector waarin je werkt, de markt en je eventuele werkgever.

Secundaire arbeidsvoorwaarden als dertiende maand of reiskostenvergoeding zijn niet gebruikelijk in de sector.

Salarisschaal Veehouder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Veehouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Veehouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Veehouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Veehouder vacatures

Allround Medewerker Veehouderij
AB Vakwerk
Een baan op de veehouderij is diverser dan je denkt. Als allround medewerker ben jij direct verantwoordelijk voor het melken én verzorgen van melkvee. Maar ook neem je regelmatig plaats …
Medewerker Veehouderij (parttime)
AB Vakwerk
Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een medewerker die enkele ochtenden in de week kan helpen met assisterende werkzaamheden op de melkveehouderij. Het betreffen werkzaamheden rondom melken (en …
Medewerker Melkveehouderij
AB Vakwerk
Is het robotmelken en verzorgen van vee echt iets voor jou? Kun je als geen ander adequaat optreden bij koesignalen? Kortom: zie jij jezelf als nieuwe medewerker binnen een melkveehouderij? …
Allround Medewerker melkveehouderij met robots
AB Vakwerk
Voor een fossielvrije melkveehouderij zoeken wij per 1 januari 2020 een allround medewerker voor 40 uur per week. Een volledige arbeidskracht met 100% focus op het bedrijf. Ga jij deze …
Medewerker Melkveehouderij
AB Vakwerk
Allround medewerker melkveehouderij Wij vragen: - In het bezit van een MBO-diploma, minimaal niveau 3 - Kennis van koesignalen en de daarbij behorende acties - Enige ervaring met klauwverzorgingen is …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Veehouder

Hoe goed is de toekomst voor de Veehouder? 

Wanneer je niet direct aan de slag kunt als Veehouder zul je eerst in een lagere functie beginnen en later doorstromen. Dat geldt vooral binnen grotere veehouderijen. Als je voor jezelf begint dan sta je al bovenaan de ladder en is er niet heel veel groei meer mogelijk.

Functies lager op de ladder zijn voldoende te vinden op de vacaturesites, maar daadwerkelijk vacatures voor Veehouder zijn moeilijker te vinden. Uit onderzoek in 2007 is gebleken dat (pluim)Veehouders een gemiddelde leeftijd hebben van 46 jaar. Dus ondanks dat het een fysiek belastend beroep is valt het met de doorloop vanwege leeftijd wel mee.

Huidige aantal vacatures

18


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Veehouder worden: Opleidingen tot Veehouder

Hoe word je een Veehouder? 

Er zijn voor de functie van Veehouder opleidingsmogelijkheden op MBO en op HBO niveau.

Een MBO opleiding Veehouderij is te volgen op niveau 2, 3 en 4 en zowel in BOL als BBL. De duur van een MBO opleiding richting Veehouder ligt tussen de twee en de vier jaar. Onderdeel van de opleidingen is een stage op een veehoudersbedrijf.

Op HBO niveau kun je de opleiding Dier- en Veehouderij volgen. Deze opleiding duurt vier jaar en focust meer op commercieel gebied en leidt ook op tot salesmanager binnen een groot agrarisch bedrijf of adviseur in de branche of bij de overheid.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Veehouder

Meer opleidingen Veehouder

Weet je nog niet of je Veehouder wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Veehouder of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Veehouder

Met wie werkt een Veehouder samen? 

Als Veehouder zul je soms een meerdere hebben waaraan je verantwoording aflegt. Dat is vaak zo bij hele grote veehouderijbedrijven. Vaak ook ben je zelfstandige en dus eigen baas. Je geeft zelf leiding aan de medewerkers die werkzaam zijn op het houderijbedrijf, zoals dierverzorgers.

Daarnaast onderhoud je, vooral wanneer je eigen baas bent, contacten met afnemers van je product en toeleveranciers van grondstoffen en materialen. Te denken valt aan bijvoorbeeld veefokkers of producenten van voer en bodembedekkers.


 • Veehouder
 • Leverancier
 • Leidinggevende
 • Afnemer
 • Medewerker Veehouderij
Veehouder


Organisaties waar een Veehouder werkzaam is

Waar werkt een Veehouder meestal? 

Een Veehouder heeft zijn dieren in principe alleen met het doel om winst te maken uit de producten. De verkoop van vlees, eieren of melk en de productie hiervan valt dan ook onder de profit sector. Ondanks dat is het geen vetpot en zijn de winsten dus niet zo groot.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Veehouder

Waar kun je het beste werken als Veehouder? Hieronder vindt je de best door de Veehouder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Veehouder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Veehouder:

Welke competenties heeft een een Veehouder nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Veehouder

Wat voor persoonlijkheid heb je als Veehouder nodig? 

Wie werkt als Veehouder heeft ook te maken met afnemers van een product. Belangrijk is dat die afnemers van je op aan kunnen en dat je betrouwbaar levert. Als je niet betrouwbaar blijkt te zijn schaadt dat je naam en dus je verkopen. Verantwoordelijkheidsgevoel is dus wel een passende eigenschap (Loyalist).

Een zelfverzekerde en onafhankelijke instelling is voor een Veehouder belangrijk omdat je toch veelal voor jezelf werkt (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Veehouder


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Veehouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Veehouder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Veehouder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Veehouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Veehouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Veehouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Veehouder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Veehouder iets voor je?

Zou je graag Veehouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Veehouder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar