Vertaler Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vertaler? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vertaler. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vertaler wordt.

 

Wat is een Vertaler?

Een Vertaler is een persoon die geschreven teksten omzet van een vreemde taal naar (doorgaans) de moedertaal. De teksten die vertaald moeten worden verschillen hebben verschillende vormen als ondertiteling voor televisie, handleidingen bij computers of officiële brieven voor de overheid. Er is dan ook veel vraag naar vertalingen in onze mondiale samenleving.

Vertalers zullen vaak een specialisme ontwikkelen, als het vertalen van juridische teksten of literaire werken. Een bepaalde taal kan ook een specialisme zijn, maar niet als het om een veel gesproken taal gaat. Het belangrijkste is dat de Vertaler de specifieke termen en subtiliteiten van een taal goed onder de knie krijgt. Een Vertaler moet accuraat kunnen werken en niet te beroerd zijn om relevant onderzoek te doen voordat een project wordt gelanceerd.

Een Vertaler kan werken als freelancer of in vaste dienst zijn bij een vertaalbureau. Daarnaast zijn sommige organisaties zoals de Europese Unie groot genoeg om een eigen Vertaler fulltime in dienst te kunnen hebben. Vaak is er een strakke deadline voor het vertalen van een stuk tekst, waardoor het noodzakelijk is voor een Vertaler om goed en gericht onder stress te kunnen werken. Als het gaat om werk als freelancer of bij een kleiner vertaalbureau zijn er vaak nog kleine administratieve taken die een Vertaler moet uitvoeren.

Een goed netwerk is voor de Vertaler essentieel.Wil je werken als Vertaler?

Werk je al als Vertaler en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vertaler worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vertaler, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vertaler in één oogopslag

Netwerk:

  • Projectleider
  • Administratief Medewerker
  • Vertaler

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vertaler

Wat verdient een Vertaler?

Als freelance Vertaler wordt men vaak per woord betaald en is het dus essentieel om zelf goedbetaalde projecten binnen te halen. Werk voor een vertaalbureau daarentegen betekent een stabiel inkomen en enige arbeidsvoorwaarden. Het salaris ligt tussen de €1700 en €3000 (doorgaans wordt meer dan dit alleen betaald aan projectleiders).

Salarisschaal Vertaler

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Vertaler

Op zoek naar een nieuwe baan als Vertaler? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vertaler. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Vertaler vacatures

Vacature junior projectmanager vertalingen
Metamorfose Vertalingen
Als projectmanager ben je de spil tussen opdrachtgever en vertaler. Je neemt aanvragen in behandeling, brengt offertes uit en zorgt ervoor dat de tekst door de juiste vertaler wordt vertaald/gereviseerd. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vertaler

Wat is de toekomst van Vertaler?

Door de internationalisering van onze samenleving zijn de perspectieven voor Vertalers goed. Het is mogelijk om van freelance werk en klein vertaalbureau naar een groot vertaalbureau over te stappen. Bij de vertaalbureaus zelf is er daarnaast ook nog de mogelijkheid om door te groeien naar projectleider en zo een eigen team Vertalers te krijgen om aan te sturen.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Vertaler worden: Opleidingen tot Vertaler

Wil je Vertaler worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vertaler.

Hoe word je een Vertaler? 

Tenzij men tweetalig is opgevoed en al bijzonder veel ervaring in vertalen heeft, is het essentieel om een HBO-opleiding tot Vertaler te volgen. Het hoogst aangeschreven in Nederland is de Vertaalacademie in Maastricht, maar er bestaan ook andere HBO opleidingen voor Vertaler. Op de opleiding wordt naast een of meerdere vreemde talen ook de specifieke vaardigheden voor het vak geleerd, zoals ondertitelen en het gebruik van vertaalsoftware.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Vertaler

SEO voor vertalers
Het vak van vertaler is veranderd. Opdrachtgevers hebben steeds meer webpagina's die vertaald moeten worden en verwachten daarbij dat de vertaler ook rekening houdt met SEO. Maar is dat jouw …
SEO voor vertalers
FME Desktop – Basis
FME staat voor Feature Manipulation Engine. Een populaire oplossing om de interoperabiliteit tussen verschillende soorten data in de Geo-wereld te bewerkstelligen. Momenteel ondersteunt FME wereldwijd Heeft u te maken met …
FME Desktop – Basis
FME Desktop Basis
De cursus FME Desktop Basis duurt 2 dagen en kost € 895,-. U heeft te maken met een groot aantal GIS of CAD formaten en bronnen? Wilt u ze op …
FME Desktop Basis

Omscholen of doorgroeien tot Vertaler

Als je Vertaler wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vertaler zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vertaler

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vertaler?

Competenties en Vaardigheden Vertaler

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Vertaler nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Vertaler nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Vertaler

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Vertaler

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Vertaler. Als Vertaler wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Vertaler:


zie volledige beschrijving persoonstype Vertaler

Vakkennis voor een Vertaler

Het is voor een Vertaler ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Vertaler zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Vertaler


Werkervaring Vertaler

Het is voor een startend Vertaler die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Vertaler is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Copywriter, Tolk .

Iets anders leren?

Is Vertaler het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Vertaler

Met wie werkt een Vertaler samen? 

De projectleider is degene die een Vertaler aan het werk zet en is dus een belangrijke contactpersoon, samen met het andere personeel bij vertaalbureau, overheid, of welke instelling dan ook waar de Vertaler werk kan krijgen. Andere Vertalers zijn goed bronnen van informatie en bij grotere projecten ook collega's waarmee samengewerkt moet kunnen worden.


  • Projectleider
  • Administratief Medewerker
  • Vertaler
Vertaler


Organisaties waar een Vertaler werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vertaler meestal werkt.

Waar werkt een Vertaler?

Vertalers kunnen aan het werk voor vele verschillende soorten bedrijven, van de overheid of Europese Unie tot aan het bankwezen. Zolang het bedrijf groot en internationaal genoeg is, is er vraag naar vertalers, zowel op freelance als op vaste basis. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de verschillende soorten vertaalbureaus waarvoor gewerkt kan worden.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Vertaler

Waar kun je het beste werken als Vertaler? Hieronder vind je de best door de Vertaler beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Vertaler.

Competenties, Skills en Vaardigheden Vertaler:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vertaler.

Welke competenties heeft een Vertaler nodig?

Een Vertaler heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vertaler

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vertaler passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vertaler nodig? 

De details en deadline staan centraal voor deVertaler. Elk detail in de tekst moet niet alleen precies goed vertaald zijn (Perfectionist), maar ook binnen een bepaalde tijd weer ingeleverd kunnen worden (Successvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Vertaler


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Vertaler

Marie-Béatrice Clabaut is vertaler Nederlands-Frans en Engels-Frans.

Ben je benieuwd wat een vertaler precies doet op een dag? Marie-Béatrice Clabaut vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Vertaler

Beoordeling van het beroep Vertaler

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vertaler

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vertaler

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vertaler dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vertaler belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vertaler. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vertaler iets voor je?

Zou je graag Vertaler willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vertaler bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Vertaler

Klaas

Een vertaalmachine kent de context niet. Stel er wordt een verslag over voetbal geschreven. Een zin is ''De aanvaller schoot boven het doel''. Dan kan dat zo maar vertaald worden als ''De aanvaller schoot boven het doelwit''. In dit geval denkt de veraalmachine aan een oorlog-context. Daarnaast zie je dat niet elk woord in dezelfde context gebruikt kan worden. De computer moet dus gecorrigeerd worden door een mens. Je moet je afvragen: Is het niet sneller om een mens te laten vertalen in plaats van een computer?

Passionele vertaler

Het beroep van vertaler is een prachtig beroep, maar ik vind het te betreuren dat het salaris zo laag is bij vertaalbureaus. Met een fulltime baan bij Aldi verdien je doorgaans meer dan een baan als vertaler bij een vertaalbureau, terwijl je minimaal dient een diploma op hbo-niceau moet hebben. Erg jammer! Gelukkig kun je als freelance vertaler veel beter verdienen, wat ik als gepassioneerd vertaler dan ook doe.

ouderot

Wie nu nog aan dit vak begint, maakt echt de verkeerde keuze. Door de technologische ontwikkelingen, met name machinaal vertalen en artificiële intelligentie, zul je over 5-10 jaar helemaal opnieuw moeten beginnen.

Marjon

Weet iemand wat de baankansen zijn voor het beroep van vertaler? Volgens de Keuzegids HBO 2015 zijn die tot 2018 slecht en is 19,5% van de pas afgestudeerden werkloos. Volgens de Nationale Beroepengids zijn deze gunstig vanwege de internationalisering van de samenleving.

vertaler

Best goed,kijk eens op de site van de Nationale Vacaturebank.

Philip

Bedankt voor de tip.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar