Vliegtuigonderhoudsmonteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vliegtuigonderhoudsmonteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vliegtuigonderhoudsmonteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vliegtuigonderhoudsmonteur wordt.

Wat is een Vliegtuigonderhoudsmonteur?

De Vliegtuigmonteur of Vliegtuigonderhoudsmonteur heeft een verantwoordelijke, afwisselende, maar ook gestructureerde functie. De Vliegtuigmonteur draagt zorg voor het functioneren van vliegtuigen waarin personen en goederen (van grote waarde) worden vervoerd.

Na afronding van de opleiding tot Vliegtuig(onderhouds)monteur heeft de Monteur de keuze om te gaan werken bij een vliegtuigbouwer of bij een vliegtuigherstelbedrijf of -afdeling. De werkzaamheden bij eerstgenoemde beslaan vooral het monteren en controleren van vliegtuigonderdelen. De werkzaamheden bij de tweede beslaan het controleren van, het plegen van onderhoud aan en het vervangen van onderdelen aan vliegtuigen. Daarnaast is er een verschil in de werkomgeving van de Vliegtuigmonteurs: bij de eerste wordt er gewerkt vanuit een montageloods bij de tweede wordt er gewerkt op een vliegveld.

Om de zojuist genoemde werkzaamheden zo adequaat mogelijk uit te voeren dient de Vliegtuigmonteur te beschikken over een aantal vaardigheden. Hierbij valt te denken aan lassen, plaatwerkmontage, elektrische bevestigingen e.d. Tevens moet hij in staat te zijn om te werken aan de hand van een stappenplan, om cruciale fouten met mogelijk desastreuze gevolgen in de luchtvaartsector te voorkomen.

Door de maatschappelijk belangrijke functie van de Vliegtuigonderhoudsmonteur, dient hij zeer gefocust te werk te gaan. Alcohol- en drugsgebruik of -problematiek is ongewenst.

Wil je werken als Vliegtuigonderhoudsmonteur?

Werk je al als Vliegtuigonderhoudsmonteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vliegtuigonderhoudsmonteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vliegtuigonderhoudsmonteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Leidinggevende
  • Vliegtuigonderhoudsmonteurs
  • Grondpersoneel Burgerluchtvaart

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vliegtuigonderhoudsmonteur

Wat verdient een Vliegtuigonderhoudsmonteur?

Een Vliegtuigonderhoudsmonteur verdient tussen de €1700 en €2500 per maand. Dit loon wordt uitgekeerd vanaf de eerste werkdag. Tijdens de opleiding kan het zo zijn dat er een stagevergoeding wordt gegeven, maar er kan ook sprake zijn van een vergoeding vergelijkbaar aan de wettelijk vastgestelde (minimum)lonen.

Naast het salaris krijgt de Vliegtuigonderhoudsmonteur vakantiegeld, vakantie- en snipperdagen en ziekte- en reiskostenvergoeding. Afhankelijk van het bedrijf waarbij de Vliegtuigonderhoudsmonteur zal gaan werken, zijn er aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij valt te denken aan een pensioen, gunstige tarieven voor vliegtickets e.d.

Salarisschaal Vliegtuigonderhoudsmonteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Vliegtuigonderhoudsmonteur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vliegtuigonderhoudsmonteur

Wat is de toekomst van Vliegtuigonderhoudsmonteur?

De Vliegtuig(onderhouds)monteur heeft binnen de luchtvaartsector de mogelijkheid door te groeien naar leidinggevende of meer specialistische functies. Daarnaast is het mogelijk om gedurende lange tijd werkzaam te blijven op het zelfde montageniveau.

Buiten de sector zou de Vliegtuigonderhoudsmonteur in de metaal- en technieksector werkzaam kunnen worden.

Momenteel zijn er vacatures te vinden voor de functie van Vliegtuig(onderhouds)monteur.

Baankans Vliegtuigonderhoudsmonteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Vliegtuigonderhoudsmonteur worden: Opleidingen tot Vliegtuigonderhoudsmonteur

Wil je vliegtuigonderhoudsmonteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Vliegtuigonderhoudsmonteur? 

Om Vliegtuig(onderhouds)monteur te worden dient men allereerst een niveau-2 MBO opleiding te volgen in de richting Vliegtuigonderhoudsmonteur Metaal. Na afronding van deze opleiding van twee jaar kan er gekozen worden voor een meer specialistische MBO niveau-3 vervolgopleiding, maar het kan ook zo zijn dat de Onderhoudsmonteur geheel werkzaam gaat worden in de luchtvaartsector.

De opleiding bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk. Dit houdt in dat de gegadigde één dag per week naar school zal moeten, om de andere vier dagen de geleerde theorie in de praktijk te brengen bij een vliegtuigbouwer of vliegtuigonderhoudsbedrijf.

De opleiding dient gevolgd te worden bij een reguliere onderwijsinstelling. De toekomstige Vliegtuigonderhoudsmonteur dient dan ook zelf te betalen voor zijn opleiding. Aangezien een aanzienlijk gedeelte van de opleiding bestaat uit praktijk bij een bedrijf, zal er sprake zijn van een stagevergoeding voor de geleverde werkzaamheden. Deze vergoeding is afhankelijk van het specifieke bedrijf en varieert tussen de vastgelegde stagevergoedingen tot het loon van een onderhoudsmonteur.

Het is tevens mogelijk een opleiding te volgen tot Vliegtuigonderhoudsmonteur bij de Koninklijke Luchtmacht, welke wordt betaald door de overheid.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Vliegtuigonderhoudsmonteur

Meer opleidingen Vliegtuigonderhoudsmonteur

Weet je nog niet of je Vliegtuigonderhoudsmonteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Vliegtuigonderhoudsmonteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Vliegtuigonderhoudsmonteur

Met wie werkt een Vliegtuigonderhoudsmonteur samen? 

Binnen de organisatie waarbij de Vliegtuigonderhoudsmonteur zal gaan werken, zal er contact zijn met zijn directe collega's: de Onderhoudsmonteur werkt onder leiding of in opdracht van een leidinggevende samen met  andere Monteurs.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden kan het zo zijn dat er contact is met grondpersoneel binnen de luchtvaartsector, bijvoorbeeld met betrekking tot aanwijzingen over een defect of over de locatie van het vliegtuig. Een Vliegtuigonderhoudsmonteur voert zijn werkzaamheden doorgaans uit als er geen passagiers meer in een vliegtuig aanwezig zijn, toch kan het voorkomen dat er contact zal zijn met passagiers indien er een defect verholpen dient te worden kort voor aanvang van de vlucht.
 


  • Leidinggevende
  • Vliegtuigonderhoudsmonteurs
  • Grondpersoneel Burgerluchtvaart
Vliegtuigonderhoudsmonteur


Organisaties waar een Vliegtuigonderhoudsmonteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vliegtuigonderhoudsmonteur meestal werkt.

Waar werkt een Vliegtuigonderhoudsmonteur?

Na afronding van de opleiding tot Vliegtuig(onderhouds)monteur zal de gegadigde werkzaam worden binnen een profit organisatie in de luchtvaartsector. De Monteur dient dus de klant zo veel mogelijk van dienst te zijn. Door de maatschappelijk belangrijke positie van de Monteur, het garanderen van de veiligheid van de luchtvaartpassagiers en bemanning, dient er rekening te worden gehouden met de geldende veiligheidseisen en wetgeving.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Vliegtuigonderhoudsmonteur

Waar kun je het beste werken als Vliegtuigonderhoudsmonteur? Hieronder vind je de best door de Vliegtuigonderhoudsmonteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Vliegtuigonderhoudsmonteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Welke competenties heeft een Vliegtuigonderhoudsmonteur nodig?

Een Vliegtuigonderhoudsmonteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vliegtuigonderhoudsmonteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vliegtuigonderhoudsmonteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vliegtuigonderhoudsmonteur nodig? 

 De monteur is betrouwbaar, ordelijk, productief, gedisciplineerd, ijverig, gedreven, praktisch, zelfverzekerd en energiek. Toch kan de Vliegtuigmonteur op zijn tijd oordelende, dominante, kritische, prestatiegerichte, pretentieuze, narcistische en oppervlakkige trekjes vertonen (Perfectionist, Loyalist).

Tijdens het bouwen en herstellen van de onderdelen van een vliegtuig weet de Vliegtuigmonteur zijn ordelijkheid, discipline, ijver, prestatiegerichtheid en kritiek toe te passen om een zo veilig mogelijk vliegtuig te garanderen.

Bekijk de persoonstypen voor Vliegtuigonderhoudsmonteur


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Vliegtuigonderhoudsmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vliegtuigonderhoudsmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vliegtuigonderhoudsmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vliegtuigonderhoudsmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vliegtuigonderhoudsmonteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur iets voor je?

Zou je graag Vliegtuigonderhoudsmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vliegtuigonderhoudsmonteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Vliegtuigonderhoudsmonteur

Michaele

Ik wil graag weten het salaris van vliegtuigonderhoudstechnicus

Henri

Salaris indicatie staat hierboven.Wel wat aan de lage kant.Gr.

Planelover

Ja dat kan! Ik zit zelf op mbo niveau 3 op roc tilburg, eerste monteur vliegtuigonderhoud. Als je niveau 4 gaat doen dan wordt je vliegtuigonderhoudstechnicus.

zemel

ik ben van plan om diet te worden met mbo4 kan dat?  

zemel

ik ben van plan om diet te worden met mbo4 kan dat?  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar