Wijkverpleegkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Wijkverpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep wijkverpleegkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je wijkverpleegkundige wordt.

 

Wat is een Wijkverpleegkundige?

Een Wijkverpleegkundige werkt meestal bij thuiszorgorganisaties en geeft ondersteuning aan patiënten in de thuissituatie. Een Wijkverpleegkundige helpt voornamelijk patiënten die herstellen van een operatie of een (vaak chronische) ziekte hebben, gehandicapten en ouderen. De taken van de Wijkverpleegkundige zijn het helpen bij de lichamelijke verzorging van de patiënt (mocht dit nodig zijn), het geven van injecties, het aanleggen van een infuus, het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden. De Wijkverpleegkundige stimuleert ondertussen ook de zelfredzaamheid van de patiënten om hen (weer) zo zelfstandig mogelijk te maken.

Een Wijkverpleegkundige moet zich in kunnen leven in de situatie van de patiënt aangezien elke patiënt andere behoeften heeft. Voor een goede verzorging is een vertrouwensband tussen patiënt en Verpleegkundige van belang en stressbestendigheid is belangrijk omdat een Wijkverpleegkundige te maken kan krijgen met bijvoorbeeld sterfgevallen of andere crisissituaties en tijdig een arts moet waarschuwen.

Naast de verzorgende taken moet een Wijkverpleegkundige ook in staat zijn om diagnoses te stellen en zorgplannen op te stellen en uit te voeren. Daar komen ook nog andere administratieve zaken bij (bijvoorbeeld verslaglegging) en het onderhouden van contacten met de artsen en andere Verpleegkundigen.

Ten slotte behoort advisering ook tot de taken van een Wijkverpleegkundige. Hij geeft advies over allerlei zaken als ziektes (aids, kanker), zwangerschap en verzorging. Dit advies kan gegeven worden aan de patiënten die behandeld worden of op voorlichtingsbijeenkomsten.

Een Verpleegkundige kan onregelmatige werktijden hebben en heeft zowel avond als weekenddiensten.

Een Wijkverpleegkundige is een Verpleegkundige op niveau 5 (HBO), een Verpleegkundige in de Wijk is een verpleegkundige op niveau 4 (MBO). De taken van de Wijkverpleegkundige zijn daarom deels complexer dan die van de Verpleegkundige in de Wijk.

Ongeveer 10% van de afgestudeerde verpleegkundigen gaat werken in de thuiszorg (Bron: carrièretijger).

Wil je werken als Wijkverpleegkundige?

Werk je al als Wijkverpleegkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Wijkverpleegkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Wijkverpleegkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Wijkverpleegkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verpleegkundige in de wijk
 • Wijkziekenverzorgende
 • Arts
 • Verzorgende
 • Patiënt en familie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1885 tot €2730

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

23


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Wijkverpleegkundige

Wat verdient een Wijkverpleegkundige?

Een Wijkverpleegkundige verdient ongeveer tussen de €1885 en €2730.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag die tussen de 22 en 60 % van je salaris ligt

Salarisschaal Wijkverpleegkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Wijkverpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Wijkverpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Wijkverpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Wijkverpleegkundige vacatures

Verpleegkundige in de wijk
Twente
De tijd én ruimte krijgen om op jouw manier zorg te verlenen die de cliënten nodig hebben? Dat is wat TSN Thuiszorg jou als Verpleegkundige in de regio Twente biedt! …
Wijkverpleegkundige in IJsselstein
Actief Student
Ben jij op zoek naar een uitdagende baan in de zorg? Heb jij je HBO-V afgerond of ben je bezig met de laatste loodjes? Dan hebben wij een interessante vacature …
Verpleegkundige in de wijk
Maandag Purmerend
Wat loop jij hard, je lijkt wel een verpleegkundige!Werken in de thuiszorg betekent dat geen dag hetzelfde is. Je bent samen met je collega's verantwoordelijk voor de zorg en maakt …
Wijkverpleegkundige
Maandag Purmerend
Keep calm and nurse on!Als wijkverpleegkundige ben jij de spil in de wijk als het gaat om het verbinden van zorg, wonen en welzijn. Je richt je niet alleen op …
Verpleegkundige in de Wijk
Maandag Eindhoven
Uitdaging en zelfstandigheid, dat is waar jij als verpleegkundige naar opzoek bent. Jij wil beslissingen nemen en knopen doorhakken. Niet weten waar je aan toe bent, achter elke deur een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Wijkverpleegkundige

Wat is de toekomst van Wijkverpleegkundige?

Naar verwachting zal de vraag naar Verpleegkundigen in de thuiszorg toenemen.

Je kunt je verder laten bijscholen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen of je kunt je meer gaan richten op beleid.

Baankans Wijkverpleegkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

23


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Wijkverpleegkundige worden: Opleidingen tot Wijkverpleegkundige

Wil je wijkverpleegkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Wijkverpleegkundige? 

Om een Verpleegkundige in de Wijk te worden moet je MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een vierjarige niveau-4 opleiding. Om Wijkverpleegkundige te worden moet je de HBO opleiding Verpleegkunde volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Na je keuze om Wijkverpleegkundige te worden blijft de mogelijkheid om van sector te veranderen open.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarmee je je vaardigheden kunt verbeteren.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Wijkverpleegkundige

Indiceren en organiseren van zorg door wijkverpleegkundigen
Als wijkverpleegkundige niveau 5 ben je de spil in de wijk. Je bent het aanspreekpunt en de zichtbare schakel tussen cliënten en hun mantelzorgers. Daarnaast heb je contact met verschillende …
Meer opleidingen Wijkverpleegkundige

Weet je nog niet of je Wijkverpleegkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Wijkverpleegkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Wijkverpleegkundige

Met wie werkt een Wijkverpleegkundige samen? 

Je werkt voornamelijk zelfstandig maar je onderhoudt ook contacten met artsen (van patiënten), met andere Wijkverpleegkundigen en Verpleegkundigen in de Wijk en met (wijkzieken)verzorgenden. Er wordt overlegd over allerlei zaken die betrekking hebben op de patiënt zoals medicijngebruik en behandelplannen. Daarnaast onderhoud je contacten met de familie van de cliënt.


 • Verpleegkundige in de wijk
 • Wijkziekenverzorgende
 • Arts
 • Verzorgende
 • Patiënt en familie
Wijkverpleegkundige


Organisaties waar een Wijkverpleegkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Wijkverpleegkundige meestal werkt.

Waar werkt een Wijkverpleegkundige?

 • Thuiszorg
 • Consultatiebureau

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Wijkverpleegkundige

Waar kun je het beste werken als Wijkverpleegkundige? Hieronder vind je de best door de Wijkverpleegkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Wijkverpleegkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Wijkverpleegkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Wijkverpleegkundige.

Welke competenties heeft een Wijkverpleegkundige nodig?

Een Wijkverpleegkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Wijkverpleegkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Wijkverpleegkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Wijkverpleegkundige nodig? 

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever)

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je patiënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Wijkverpleegkundige


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Wijkverpleegkundige

Annelies Blekman is wijkverpleegkundige.

Ben je benieuwd wat een wijkverpleegkundige allemaal doet op een dag? Annelies Blekman is wijkverpleegkundige en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Wijkverpleegkundige

Beoordeling van het beroep Wijkverpleegkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Wijkverpleegkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Wijkverpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Wijkverpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Wijkverpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Wijkverpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Wijkverpleegkundige iets voor je?

Zou je graag Wijkverpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Wijkverpleegkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Wijkverpleegkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar