Wijninkoper: Salaris, Vacatures, Taken & Vaardigheden

Wijninkoper: Salaris, Vacatures, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Wijninkoper? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Wijninkoper wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Wijninkoper, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Wijninkoper


Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Wijninkoper?

Als wijninkoper ben je verantwoordelijk voor het inkopen van hoeveelheden wijn voor een bepaalde organisatie. Je draagt als wijninkoper zorg voor de aanwezigheid en de distributie van informatie over de wijnen. Je houdt je bezig met de voorbereiding en het orgnaniseren van proeverijen en masterclasses. Je monitort het assortiment en de voorraden wijn die aanwezig zijn en onderhoudt het contact met producenten. Afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent kan je ook verantwoordelijk zijn voor het beantwoorden van vragen en het behandelen van klachten van klanten.

 

 


Past het beroep Wijninkoper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Vacatures Wijninkoper

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Wijninkoper per stad

Vacatures Wijninkoper Alkmaar

Vacatures Wijninkoper Almelo

Vacatures Wijninkoper Almere

Vacatures Wijninkoper Alphen aan den Rijn

Vacatures Wijninkoper Amersfoort

Vacatures Wijninkoper Amstelveen

Vacatures Wijninkoper Amsterdam

Vacatures Wijninkoper Apeldoorn

Vacatures Wijninkoper Arnhem

Vacatures Wijninkoper Assen

Vacatures Wijninkoper Bergen op Zoom

Vacatures Wijninkoper Breda

Vacatures Wijninkoper Capelle aan den IJssel

Vacatures Wijninkoper Delft

Vacatures Wijninkoper Den Bosch

Vacatures Wijninkoper Den Haag

Vacatures Wijninkoper Den Helder

Vacatures Wijninkoper Deventer

Vacatures Wijninkoper Doetinchem

Vacatures Wijninkoper Dordrecht

Vacatures Wijninkoper Ede

Vacatures Wijninkoper Eindhoven

Vacatures Wijninkoper Emmen

Vacatures Wijninkoper Enschede

Vacatures Wijninkoper Gouda

Vacatures Wijninkoper Groningen

Vacatures Wijninkoper Haarlem

Vacatures Wijninkoper Haarlemmermeer

Vacatures Wijninkoper Heerlen

Vacatures Wijninkoper Helmond

Vacatures Wijninkoper Hengelo

Vacatures Wijninkoper Hilversum

Vacatures Wijninkoper Hoogeveen

Vacatures Wijninkoper Hoorn

Vacatures Wijninkoper Katwijk

Vacatures Wijninkoper Leeuwarden

Vacatures Wijninkoper Leiden

Vacatures Wijninkoper Lelystad

Vacatures Wijninkoper Maastricht

Vacatures Wijninkoper Middelburg

Vacatures Wijninkoper Nieuwegein

Vacatures Wijninkoper Nijmegen

Vacatures Wijninkoper Oss

Vacatures Wijninkoper Purmerend

Vacatures Wijninkoper Roermond

Vacatures Wijninkoper Roosendaal

Vacatures Wijninkoper Rotterdam

Vacatures Wijninkoper Schiedam

Vacatures Wijninkoper Spijkenisse

Vacatures Wijninkoper Terneuzen

Vacatures Wijninkoper Tilburg

Vacatures Wijninkoper Utrecht

Vacatures Wijninkoper Veenendaal

Vacatures Wijninkoper Venlo

Vacatures Wijninkoper Vlaardingen

Vacatures Wijninkoper Westland

Vacatures Wijninkoper Zaanstad

Vacatures Wijninkoper Zeist

Vacatures Wijninkoper Zoetermeer

Vacatures Wijninkoper Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Wijninkoper

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Wijninkoper?

Het salaris van een wijninkoper is afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent. Andere belangrijke factoren voor het salaris van een wijninkoper de hoeveelheid werkervaring in de sector en de eventuele afgeronde opleidingen of cursussen met betrekking tot het beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer men meer verantwoordelijkheden heeft. Het salaris van een wijninkoper ligt rond de 2000 euro bruto per maand. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijkj van de organisatie waarbinnnen je werkzaam bent.


Meer weten over het salaris Wijninkoper

Salaris aankomend Wijninkoper Salaris junior Wijninkoper Wat is het salaris van een medior Wijninkoper? Welk salaris krijgt een senior Wijninkoper?


Hoe word je een Wijninkoper? 

Afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent, kunnen als wijninkoper verschillende opleidingen gewenst zijn. Een opleiding die goed aansluit op het beroep van wijninikoper is de opleiding tot vinoloog op HBO-niveau. Ook verschillende MBO-opleidingen aangevuld met speciale vinologencursussen, wijnbrevetten of het slijterijvakdiploma zijn wenselijk voor een wijninkoper.

 

 

Opleidingen Wijninkoper

STAP opleiding: SVH Wijn 3
Studeren met jouw STAP-BUDGET. Een scholingsactiviteit kan pas in het STAP-scholingsregister worden geregistreerd, als de opleider of EVC-aanbieder is opgenomen in het register. Hiervoor heeft de opleider een erkenning nodig. WTOL-ACADEMY heeft die …
STAP opleiding: SVH Wijn 3
Wijncursus basis SVH wijn 2
TURBO BASIS wijn SVH 2 De training/cursus  vormt de basiskennis van wijn. Je krijgt toegankelijke en overzichtelijke informatie over de meest belangrijke aspecten van wijn. Je proeft verschillende wijnen, je …
Wijncursus basis SVH wijn 2
Wijn verkoop
Volg nu Wijn verkoop en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Er gaan heel wat flessen …
Wijn verkoop
Wijn verkoop
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Er gaan heel wat flessen wijn bij jou over de kassaband. Daardoor weet je dat de …
Wijn verkoop
Wijn en spijs
Bij een gezellig diner hoort niet alleen een heerlijk menu, maar ook een passende wijn. Met een goede wijn die precies is afgestemd op de gerechten die je serveert, maak …
Wijn en spijsOmscholen tot Wijninkoper

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Wijninkoper. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Wijninkoper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Wijninkoper

Als je Wijninkoper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Wijninkoper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Wijninkoper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Wijninkoper?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Wijninkoper

Een Wijninkoper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Vaardigheden Wijninkoper

 • Budgetteren
 • Onderhandelen
 • Rekenen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Overtuigingskracht
 • Creativiteit
 • Bemiddelen
 • Voorbereiden
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Wijninkoper nodig? 

Als wijninkoper is het wenselijk dat je zelfverzekerd en doelgericht te werk gaat. Je wil zo goed mogelijk verschillende wijnen inkopen voor de organisatie waarbinnen je werkzaam bent en wil de klanten van deze organisatie tevreden stellen (Succesvolle werker).

Bovendien is het als wijninkoper wenselijk dat je je verantwoordelijkheid goed uitdraagt en dat je betrouwbaar en loyaal overkomt. Je betrouwbaarheid en loyaliteit kunnen je een stap verder helpen in je werk als wijninkoper. Zowel de organisatie waarbinnen je werkt, als de klanten als de producenten vertrouwen je en deze vertrouwensband is bevorderlijk voor de kwaliteit van je werk (Loyalist).


Eigenschappen Wijninkoper

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend

Wat zijn de baankansen voor een Wijninkoper?

Als wijninkoper is je kans op een baan redelijk beperkt. Er is op de arbeidsmarkt geen grote vraag naar wijninkopers.

De doorgroeimogelijkheden van een wijninkoper zijn afhankelijk van de organisatie waarbinnen een wijninkoper werkzaam is. Binnen een grote organisatie kan je als wijninkoper doorgroeien naar management- of bestuursfuncties. Ook kun je als wijninkoper een eigen zaak beginnen.

De actuele kans op werk voor een Wijninkoper

Het beroep Wijninkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Inkopers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Wijninkoper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Wijninkoper

Het beroep Wijninkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers.


Waar werkt een Wijninkoper?

Als wijninkoper werk je voor een profit organisatie of ben je zelfstandig ondernemen en is doel ook het maken van winst.


Met wie werkt een Wijninkoper samen? 

Als wijninkoper heb je voornamelijk contact met de klanten die de wijn van de organisatie afnemen waarvoor je werkzaam bent. Je verschaft de klanten de benodigde informatie over bepaalde wijnen en helpt hen bij het maken van hun keuze voor een bepaalde wijn.

Verder heb je als wijninkoper contact met de producenten van de wijnen. Je onderhandelt met de producenten over de prijs van de wijnen en kijkt kritisch naar wat de producenten je te bieden hebben.


 • Klanten
 • Producenten
Wijninkoper

Verwante beroepen Wijninkoper:

Sommelier
Salaris: €2700 tot €3600
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Wijninkoper in één oogopslag

Netwerk:

 • Klanten
 • Producenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar