U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Accountant

Accountant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een accountant? Lees de functieomschrijving.

Een Accountant controleert jaarcijfers en adviseert hierover. Accountants vervullen daarmee een centrale rol binnen de financiële afdeling van organisaties. In Nederland, maar ook in andere landen, is het wettelijk voorgeschreven dat grote en middelgrote ondernemingen, banken, overheidsinstellingen e.a, hun financiële verslaglegging (jaarrekening) vergezeld laten gaan van een “accountantsverklaring”. De onderneming geeft aan een Accountant een opdracht voor controle om aan deze eis te voldoen. De accountantsverklaring houdt in dat de Accountant de gepresenteerde jaarcijfers en toelichting beoordeelt op juistheid en volledigheid en daarover een al dan niet goedkeurende verklaring afgeeft. De Raad van Commissarissen, aandeelhouders, banken en fiscus zijn direct belanghebbenden. Verder wordt de Accountant ingeschakeld voor advieswerk t.b.v de administratieve organisatie van een onderneming of voor andere specifieke problemen.

Het beroep Accountant is een beschermd beroep. D.w.z. de naam ”Accountant” mag alleen gebruikt worden indien betreffende staat ingeschreven in het register van de beroepsorganisatie. Hier in Nederland is dat het NBA (Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants). Om ingeschreven te worden moet je aan een aantal kwaliteits- en opleidingseisen voldoen. Afhankelijk van de opdracht worden de controles vaak op locatie aan de hand van een controleprogramma met meerdere personen uitgevoerd. Zo’n controlegroep bestaat uit assistenten en Accountants in opleiding. Na uitvoering van het controleprogramma wordt het dossier met bevindingen en opmerkingen voorgelegd aan de verantwoordelijke Registeraccountant (RA).

Er zijn eigenlijk twee 'typen' Accountants: een Accountant Administratieconsultent (AA) en een Registeraccountant (RA).

Mensen vonden ons op: Job Accountant, Baan Accountant, Accountant Worden, Functie-eisen Accountant, Verantwoordelijkheden Accountant, Functieprofiel Accountant, Wat doet een Accountant, Werken als Accountant.

Accountant worden: Opleiding tot accountant

Om Accountant te worden is er een aantal mogelijkheden voorhanden.
1. WO opleiding Bedrijfseconomie, gevolgd door een Master (MSc) Administratieve Organisatie en Controleleer. Dit is de weg als je Registeraccountant (RA) wilt worden.
2. HBO opleiding accountancy. Dit is de weg als je Accountant Administratieconsulent wilt worden (AA).
3. NIVRA opleiding in de avonduren. Deze opleiding duurt lang, 9 jaar, maar naast je studie bouw je ook veel ervaring op en heb je ook nog een inkomen. Hier word je uiteraard klaargestoomd voor de functie Registeraccountant.

Het aantrekkelijke van de opleiding tot Accountant is dat je een allround opleiding volgt. Het is echter wel een lange, zware weg.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Accountant, Accountant Worden, Opleidingsniveau Accountant, Scholing Accountant, Studie Accountant, Bijscholing Accountant, Omscholing Accountant.

Organisaties waar een accountant doorgaans werkzaam is

De AA-Accountant werkt voornamelijk voor het midden- en kleinbedrijf, een Registeraccountant (RA) houdt zich bezig met financiële processen in grote organisaties. Het is dus met name afhankelijk van je status, opleiding en ervaring waar je komt te werken. De meeste Accountants werken bij grote accountantskantoren in Nederland. Maar ook het buitenland trekt steeds meer Nederlandse Accountants aan. Uit het Accountancy Beloningsonderzoek (2009) kwam naar voren dat 40% van de Accountants bij een organisatie werkt waar meer dan 100 andere Accountants werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Accountant, Accountant Worden, Opleidingsniveau Accountant, Scholing Accountant, Studie Accountant, Bijscholing Accountant, Omscholing Accountant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden accountant

Het salaris van een Accountant is nauwelijks te veralgemeniseren. Het maakt nogal wat uit of je Accountant Administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA) bent. Het maakt tevens uit of je bij een klein of groot kantoor werkt en in welke sector je actief bent. Het meest verdien je als RA bij grote accountantskantoren die met name in de finance wereld actief zijn.
Uit het Accountancy Beloningsonderzoek (2009) kwam naar voren dat een beginnend Assistent Accountant ongeveer €1800 bruto per maand verdient. Een gevorderde Accountant (>2 jaar ervaring) verdient gemiddeld €2500 bruto per maand. Bij management en senior functies loopt het salaris al gauw op tot €6000-€7000 bruto per maand. Het meest verdien je als partner (€120.000 euro bruto per jaar) of wanneer je een eigen Accountantskantoor hebt dat goed loopt.

Mensen vonden ons op: Salaris Accountant, Loon Accountant, Wat verdien je als Accountant, Salarisschaal Accountant, Salarisindicatie Accountant, Bonus Accountant, CAO Accountant, Brutoloon Accountant, Nettoloon Accountant, Vakantiedagen Accountant, Pensioen Accountant.

Competenties, skills & vaardigheden accountant

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Financieel bewustzijn
 • Kennis van en inzicht in financiën (jaarrekeningen, boekhouden)
 • Werken onder druk (omgaan met deadlines, targets)
 • Flexibiliteit (vaak lange dagen)
 • Scherp en oplettend
Mensen vonden ons op: Kennis Accountant, Vaardigheden Accountant, Attitude Accountant, Kwalificaties Accountant, Competentieprofiel Accountant.

Boeken voor het beroep accountant

Wil je meer weten over het beroep accountant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je accountant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken accountant te komen.

Meyer Lansky | Charles River Editors

The Infamous Life and Legacy of the Mob's Accountant - Engels | Paperback | 9781727273748 | 98 pagina's

*Includes pictures *Includes online resources and a bibliography for further reading “Don't worry, don't worry. Look at the Astors and the Vanderbilts, all those big society people. They were the worst thieves - and now look at them. It's just a matter of...

Het familiebedrijf | J.H.J. Achten

continuiteit en bedrijfsopvolging - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026728570 | 99 pagina's

Familiebedrijven zijn bijzonder. De familie- en bedrijfsbelangen vormen soms een onontwarbaar geheel. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang de ondernemer actief is in zijn bedrijf en dat nog lang wil blijven. Wanneer de directeur/eigenaar wil of moet op...

Artikel 5 | Stichting Beroepseer

De beroepseer van de accountant - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492458063 | 256 pagina's

Artikel 5 1e druk is een boek uitgegeven bij Stichting Beroepseer. ISBN 9789492458063 'De registeraccountant onthoudt zich van al hetgeen schadelijk is voor de eer van de stand der registeraccountants', zo luidde ooit artikel 5 van de Gedrags -en beroepsr...

Mensen vonden ons op: boeken voor Accountant, Accountant ebooks, boek Accountant.

Persoonstypen accountant

Je dient als Accountant analytisch zeer sterk te zijn. Het observeren van gegevens en daar correct naar handelen is je primaire taak (Waarnemer). Tevens moet je  perfectionistisch zijn in wat je doet. Klanten verwachten dat jij de fouten uit de jaarrekening kan houden. Zij leunen op jouw oordeel. Scherp en alert werken, maar toch goed met mensen kunnen communiceren, dat maakt een Accountant tot een waardevol iemand (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Accountant, Karakter Accountant.

Netwerk accountant

Je netwerk als Accountant is afhankelijk van je status. Als beginnend AA Accountant zul je met name veel rapporteren aan je senior / manager Accountant en kom je in contact met boekhouders en medewerkers van de organisaties die klant zijn van het bedrijf waar je voor werkt. Als je zelf meer ervaring krijgt verandert je netwerk doordat je zelf meer verantwoordelijkheid krijgt en met andere klanten te maken zult krijgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Accountant, Medewerkers Accountant.

Is het beroep accountant iets voor jou?

Zou je graag accountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als accountant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Accountant, beroepskeuzetest Accountant, beroep Accountant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden accountant

Omdat Accountants allround worden opgeleid en getraind kun je na de opleiding meerdere kanten op. Behalve in het accountantsvak zijn er ook in het bedrijfsleven of overheid veel mogelijkheden. De gemiddelde leeftijd op een accountantskantoor is laag omdat doorgroeimogelijkheden beperkt zijn. Vaak moeten afgestudeerde Accountants uitzien naar andere kantoren of andere functies zoals controller, financieel manager etc.
Binnen de financiële wereld heb je als Accountant een goed startersperspectief. Grote accountantskantoren staan erom bekend veel consultants aan te nemen. Wanneer je als starter dan voldoet aan de targets en eisen dan kun je snel carrière maken.

Na afronding van de opleiding of aan het begin van het leer/werktraject kom je te werken als beginnend Accountant (Accountant Consultant) of vervul je een Accountant Traineeship. Meestal na twee jaar werkervaring kun je doorgroeien naar een gevorderde functie. Na ongeveer vijf jaar groeit men door naar de functie Accountant Supervisor en na tien jaar ligt een functie Manager Accountancy in het verschiet. Bij goed presteren is doorgroeien naar Senior Manager en zelfs Partner een mogelijkheid. Dit geldt alleen voor de succesvolle en ambitieuze Accountants.
 

Arbeidsmarktperspectief score accountant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep accountant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Accountant, Promotie mogelijkheden Accountant, Carriere Accountant.

Solliciteren op de functie accountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als accountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor accountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als accountant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Accountant, CV Accountant, sollicitatie Accountant.

Interviews met accountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen accountant

Vacatures accountant

Op zoek naar een nieuwe baan als Accountant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Accountant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Accountant controleert jaarcijfers en adviseert hierover. Accountants vervullen daarmee een centrale rol binnen de financiële afdeling van organisaties. In Nederland, maar ook in andere landen, is het wettelijk voorgeschreven dat grote en middelgrote ondernemingen, banken, overheidsinstellingen e.

Beoordeling Accountant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Accountant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Accountant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

AA staat niet voor assistent accountant, maar voor accountant-administratieconsulent. Een erg slordige fout in dit stuk.....

Door: Accountant

is aangepast, dank voor het terechte commentaar.

Door: beheer

hoeveel accountants kantoren zijn er ongeveer want ik moet een opdracht maken voor school en ik ken dit echt werkelijks nergens vinden

alsvast bedankt:P

Door: freek30

Het verschil in beloning ligt niet in de accountantstitel AA of RA althans niet wat de openbare praktijk betreft. Als er verschil in beloning zit dan is dat voornamelijk op partnerniveau waar de gemiddelde beloning bij de Big-4 kantoren een stuk hoger ligt dan bij niet Big-4 kantoren.

Door: Hans

Door: henk

Klopt.

Door: Paul

Reageer op dit beroep