U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Acupuncturist

Acupuncturist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een acupuncturist? Lees de functieomschrijving.

De Acupuncturist onderzoekt en behandelt mensen met een behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van naalden. De term Acupunctuur is afgeleid uit het Latijn. Acus betekent naald en pungere betekent steken. De Acupuncturist brengt naalden in de huid aan en probeert hiermee de verstoorde energiebalans de verstellen. Deze verstoorde energiebalans is de oorzaak van de gezondheidsklachten van de klant en deze zullen daarmee opgelost worden.

Acupunctuur is in Nederland geen erkend beroep en valt hierdoor onder de alternatieve geneeskunde. Naast de traditionele acupunctuur met naalden bestaat er ook de elektro-acupunctuur en de laser acupunctuur. Bij elektro-acupunctuur loopt er zwakke elektrische stroom door de draden. Bij laser acupunctuur worden geen naalden gebruikt, maar wordt er een lage intensiteit laserlicht gebruikt die op de gebruikelijke plaatsen straalt.

De werkzaamheden van de Acupuncturist zijn divers. Zo moet de Acupuncturist eerst in een gesprek met de patiënt de exacte oorzaak van de problemen achterhalen, vervolgens onderzoekt de Acupuncturist de patiënt, stelt een diagnose en bepaalt de behandelmethode. Vervolgens voert de Acupuncturist de gekozen behandelmethode uit. In de acupunctuur is de oorzaak van de gezondheidsklachten veelal een verstoorde energiebalans. De levensenergie (chi) is dan uit evenwicht en kan door het op de juiste plaatsen aanbrengen van naalden weer in evenwicht worden gebracht.

Mensen vonden ons op: Job Acupuncturist, Baan Acupuncturist, Acupuncturist Worden, Functie-eisen Acupuncturist, Verantwoordelijkheden Acupuncturist, Functieprofiel Acupuncturist, Wat doet een Acupuncturist, Werken als Acupuncturist.

Acupuncturist worden: Opleiding tot acupuncturist

Om Acupuncturist te kunnen worden, kan de HBO opleiding Acupunctuur gevolgd worden. Dit is een tweejarige vakopleiding. Als ingangseis wordt gesteld dat basis vakopleiding Chinese geneeskunde succesvol gevolgd is. Naast deze HBO opleiding zijn er ook diverse korte opleidingen en cursussen die de Acupuncturist kan volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Acupuncturist, Acupuncturist Worden, Opleidingsniveau Acupuncturist, Scholing Acupuncturist, Studie Acupuncturist, Bijscholing Acupuncturist, Omscholing Acupuncturist.

Organisaties waar een acupuncturist doorgaans werkzaam is

De Acupuncturist kan als zelfstandig ondernemer werken en een eigen praktijk bezitten of voor een baas werken. Dan werkt de Acupuncturist vaak in een praktijk met meerdere artsen en/of Acupuncturisten. De Acupuncturist is meest werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Acupuncturist, Acupuncturist Worden, Opleidingsniveau Acupuncturist, Scholing Acupuncturist, Studie Acupuncturist, Bijscholing Acupuncturist, Omscholing Acupuncturist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden acupuncturist

Over het salaris van de Acupuncturist is weinig informatie te vinden. De hoogte van het salaris is ook sterk afhankelijk van de werksituatie van de Acupuncturist. Veel Acupuncturisten hebben een eigen praktijk en zijn zelfstandig ondernemer. Ook bieden zij soms andere alternatieve geneeswijzen aan. Ook over de overige arbeidsvoorwaarden is hierdoor weinig te zeggen.

Mensen vonden ons op: Salaris Acupuncturist, Loon Acupuncturist, Wat verdien je als Acupuncturist, Salarisschaal Acupuncturist, Salarisindicatie Acupuncturist, Bonus Acupuncturist, CAO Acupuncturist, Brutoloon Acupuncturist, Nettoloon Acupuncturist, Vakantiedagen Acupuncturist, Pensioen Acupuncturist.

Competenties, skills & vaardigheden acupuncturist

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Accuratesse
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Acupuncturist, Vaardigheden Acupuncturist, Attitude Acupuncturist, Kwalificaties Acupuncturist, Competentieprofiel Acupuncturist.

Boeken voor het beroep acupuncturist

Wil je meer weten over het beroep acupuncturist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je acupuncturist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken acupuncturist te komen.

The Essential Acupuncturist Guide to Head and Neck Pain | Brad Whisnant

Effectively Treat Migra - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781535253970 | 148 pagina's

I never met a head issue I didn’t love to treat! This book is loaded with clinical pearls that are time tested and patient approved. Who doesn’t want happier and healthier patients? Better outcomes? Less “poking and praying”? Instant results? All the answ...

The Compleat Acupuncturist | Peter Eckman

A Guide to Constitutional and Conditional Pulse Diagnosis - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781848191983 | 292 pagina's

In this highly original and authoritative book, Peter Eckman takes pulse diagnosis as a common thread that links and integrates the various disciplines of Oriental medicine, and shows that they are in fact related by a common origin several thousand years...

The Compleat Acupuncturist | Peter Eckman

A Guide to Constitutional and Conditional Pulse Diagnosis - Engels | Druk: 1 | E-book | 9780857011527 | 304 pagina's

In this highly original and authoritative book, Peter Eckman takes pulse diagnosis as a common thread that links and integrates the various disciplines of Oriental medicine, and shows that they are in fact related by a common origin several thousand years...

Mensen vonden ons op: boeken voor Acupuncturist, Acupuncturist ebooks, boek Acupuncturist.

Persoonstypen acupuncturist

De Acupuncturist moet goed kunnen inschatten en analyseren wat de klachten van de patiënt zijn en wat de beste behandelmethode hiervoor is (waarnemer). Daarnaast moet de Acupuncturist de patiënt willen helpen en warm en betrokken zijn (gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Acupuncturist, Karakter Acupuncturist.

Netwerk acupuncturist

De Acupuncturist heeft veel contact met de patiënt. De Acupuncturist probeert te achterhalen wat de oorzaak van de gezondheidsklachten is en stelt hiervoor vervolgens een geschikte behandelmethode voor op. Daarnaast kan de Acupuncturist in een praktijk voor alternatieve geneeskunde werken waar ook andere alternatieve geneeswijzen worden aangeboden. Hier is ook vaak onderling contact.

Mensen vonden ons op: Collega’s Acupuncturist, Medewerkers Acupuncturist.

Is het beroep acupuncturist iets voor jou?

Zou je graag acupuncturist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als acupuncturist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Acupuncturist, beroepskeuzetest Acupuncturist, beroep Acupuncturist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden acupuncturist

Er is vraag naar Acupuncturisten. Hoe groot deze vraag exacte is, is lastig te zeggen. Veel Acupuncturisten verdiepen zich ook in andere alternatieve geneeswijzen om zo hun kennis te verbreden.

Arbeidsmarktperspectief score acupuncturist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep acupuncturist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Acupuncturist, Promotie mogelijkheden Acupuncturist, Carriere Acupuncturist.

Solliciteren op de functie acupuncturist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als acupuncturist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor acupuncturist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als acupuncturist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Acupuncturist, CV Acupuncturist, sollicitatie Acupuncturist.

Interviews met acupuncturist

John Jaarsveld (39) is acupuncturist. 
 
 
                  
 
 
Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“In Nederland zijn er niet veel acupuncturisten in dienst van een instelling, en ik ben dus ZZP-er. In het buitenland is dat wel anders: in bijvoorbeeld Duitsland, de Verenigde Staten en in Zwitserland zijn er regelmatig vacatures; in de verslavingszorg, bij het leger ter pijnbestrijding op het slagveld en bij de revalidatie. Er zijn zelfs meerdere cruiseschepen die acupuncturisten aan boord hebben. In China werken de meeste acupuncturisten gewoon in een ziekenhuis.”
 
Welke opleiding heeft u gevolgd om Acupuncturist te worden?
“Acupunctuur is een ...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen acupuncturist

Vacatures acupuncturist

Op zoek naar een nieuwe baan als Acupuncturist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Acupuncturist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Acupuncturist onderzoekt en behandelt mensen met een behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van naalden. De term Acupunctuur is afgeleid uit het Latijn.

Beoordeling Acupuncturist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Acupuncturist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Acupuncturist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Acupunctuur vacatures

Acupunctuur en Gezondheidscentrum Chen is dé specialist in Chinese Geneeskunde gevestigd in Rotterdam. Het gezondheidscentrum kent een persoonlijke aanpak door ervaren Chinees geneeskundigen met alle specialisaties in huis, waardoor cliënten bij ons snel terecht kunnen voor hun gezondheidsproblemen. Bij Acupunctuur en Gezondheidscentrum Chen staat alles in het teken van cliënten tevredenstellen.

Bij ons zijn er regelmatig vacatures voor onder andere acupuncturisten. Neem gerust contact. CV en motivatie kan gestuurd worden naar info@ahc-chen.nl

Ook stagiaires zijn van harte welkom. 

https://acupunctuurrotterdam.nu/stagiair-traditionele-chinese-geneeskunde-acupunctuur-tuina-etc/

Bezoek ons op www.acupunctuurrotterdam.nu

 

 

Door: Jie Shan Chen

Reageer op dit beroep