U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Anesthesist

Anesthesist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een anesthesist? Lees de functieomschrijving.

Een Anesthesist brengt patiënten onder narcose omdat ze geopereerd moeten worden, een pijnlijk onderzoek moeten ondergaan of omdat ze pijntherapie nodig hebben. Verder bewaakt, controleert en ondersteunt verschillende vitale lichaamsfuncties tijdens operaties, in een team dat onder leiding staat van een plastisch-, cadio-, of neurochirurg of een chirurg of arts met een andere specialisatie. Naast op de operatiekamer kan een anesthesist ook werkzaam zijn bij de polikliniek, spoedeisende hulp, intensive care, verloskamer of een traumateam. Een Anesthesist komt patiënten tegen van allerlei leeftijden en met allerlei klachten.De Anesthesist draagt de eindverantwoordelijkheid over de verdoving en de controle van de lichaamsfuncties van de patiënt tijdens de opertatie of het onderzoek. De Anasthesist geeft leiding aan verschillende anesthesiemedewerkers en geeft hen opdrachten. Bij complicaties waarschuwen zij de Anesthesist die vervolgens direct beslissingen moet nemen over de verdere behandeling.

Onder de taken van een Anesthesist vallen ook het controleren van de apparatuur, het kiezen van de juiste verdoving, het verdoven en wakker maken van de patiënt (bijvoorbeeld na een ruggenprik of volledige narcose), het toedienen van medicijnen en het bewaken van de vitale lichaamsfuncties, zoals hartslag, ademhaling, bloedcirculatie, bewustzijn, vocht- en temperatuursregulatie en de zuurstofconcentratie in het bloed. Naast deze taken houdt de Anesthesist spreekuren waarin patiënten worden onderzocht en de Anesthesist bepaalt of een patiënt fit genoeg is om geopereerd te worden. Met de patiënt wordt overlegd wat de beste manier van verdoving is.

Een Anesthesist moet oplettend en nauwkeurig kunnen werken en moet direct kunnen reageren als er complicaties optreden. Een Anesthesist moet dan ook stressbestendig zijn aangezien hij onder druk moet kunnen werken en met sterfgevallen te maken krijgt.

Een Anesthesist kan onregelmatige werktijden hebben en avond-, nacht- en weekenddiensten draaien.

Mensen vonden ons op: Job Anesthesist, Baan Anesthesist, Anesthesist Worden, Functie-eisen Anesthesist, Verantwoordelijkheden Anesthesist, Functieprofiel Anesthesist, Wat doet een Anesthesist, Werken als Anesthesist.

Anesthesist worden: Opleiding tot anesthesist

Om Anesthesist te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt  zes jaar. Vervolgens moet je je specialiseren, wat kan bij een opleidingsziekenhuis. De specialisatie Anesthesie duurt vijf jaar. In totaal duurt de opleiding tot Anesthesist dus elf jaar.

Je moet je je hele carrière laten bijscholen en nascholen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je bent verplicht je te registreren.

Je kan je na de opleiding nog verder specialiseren, bijvoorbeeld tot Anesthesioloog-internist

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Anesthesist, Anesthesist Worden, Opleidingsniveau Anesthesist, Scholing Anesthesist, Studie Anesthesist, Bijscholing Anesthesist, Omscholing Anesthesist.

Organisaties waar een anesthesist doorgaans werkzaam is

 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Privékliniek van een of meerdere chirurgen
Mensen vonden ons op: Studeren voor Anesthesist, Anesthesist Worden, Opleidingsniveau Anesthesist, Scholing Anesthesist, Studie Anesthesist, Bijscholing Anesthesist, Omscholing Anesthesist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden anesthesist

Het salaris van een Anesthesist ligt ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en van de taken die je verricht. Zo ligt je salaris bijvoorbeeld hoger als je naast je normale taken ook managementtaken vervult.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bereikbaarheidstoeslag
Mensen vonden ons op: Salaris Anesthesist, Loon Anesthesist, Wat verdien je als Anesthesist, Salarisschaal Anesthesist, Salarisindicatie Anesthesist, Bonus Anesthesist, CAO Anesthesist, Brutoloon Anesthesist, Nettoloon Anesthesist, Vakantiedagen Anesthesist, Pensioen Anesthesist.

Competenties, skills & vaardigheden anesthesist

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Besluitvaardigheid
 • Accuratesse
 • Kennis van verschillende manieren van verdoving
 • Delegeren
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Anesthesist, Vaardigheden Anesthesist, Attitude Anesthesist, Kwalificaties Anesthesist, Competentieprofiel Anesthesist.

Boeken voor het beroep anesthesist

Wil je meer weten over het beroep anesthesist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je anesthesist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken anesthesist te komen.

Miller's Anesthesia, 2-Volume Set | Ronald Miller

Expert Consult - Engels | 1e druk | Hardcover | 9780702052835 | 3576 pagina's

Miller's Anesthesia, 2-Volume Set 8e editie is een boek van Ronald Miller uitgegeven bij Elsevier Health Sciences. ISBN 9780702052835 Dit artikel bevat allebei de delen van de set. From fundamental principles to advanced subspecialty procedures, Miller's ...

Clinical Cases in Anesthesia | Allan P. Reed, Md

Expert Consult - Online and Print - 4th Edition - Engels | 1e druk | Hardcover | 9781455704125 | 512 pagina's

Prepare for the oral boards with the thoroughly updated Clinical Cases in Anesthesia.This comprehensive and current anesthesia review tool presents case studies representing today's most commonly encountered clinical situations, equipping you tomaster the...

Ultrasound-Guided Regional Anesthesia and Pain Medicine | Steven L. Orebaugh

Engels | 1e druk | Hardcover | 9781451173338 | 592 pagina's

Publisher's Note: Products purchased from 3rd Party sellers are not guaranteed by the Publisher for quality, authenticity, or access to any online entitlements included with the product. Get up-to-date on all of the techniques that are rapidly becoming to...

Mensen vonden ons op: boeken voor Anesthesist, Anesthesist ebooks, boek Anesthesist.

Persoonstypen anesthesist

Een Anesthesist  moet analytisch en inzichtelijk zijn, leergierig zijn en moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Ook is hij zelfverzekerd en besluitvaardig en werkt hij doelgericht (Succesvolle Werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Anesthesist, Karakter Anesthesist.

Netwerk anesthesist

Een Anesthesist geeft leiding aan een groep anesthesiemedewerkers en werkt tijdens operaties in een team. Dit team bestaat uit operatieassistenten en één of meerdere chirurgen of andere artsen. Ook kan een Anesthesist in aanraking komen met verpleegkundigen die grotendeels de zorg voor de patiënten op zich nemen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Anesthesist, Medewerkers Anesthesist.

Is het beroep anesthesist iets voor jou?

Zou je graag anesthesist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als anesthesist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Anesthesist, beroepskeuzetest Anesthesist, beroep Anesthesist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden anesthesist

Op het moment is er een te kort aan Anesthesisten en de arbeidsmarkt dus gunstig. Er zijn voldoende banen te vinden. Bovendien is het aantal opleidingsplaatsen tot Anesthesist afgestemd op het aantal Anesthesisten dat nodig is in de toekomst, wat een overschot voorkomt.

Doorgroeimogelijkheden:

Je kunt je verder specialiseren, bijvoorbeeld in anaesthesist-intensivist. Je bent dan naast in de operatiekamer, ook werkzaam op de IC (Intensive Care)-afdeling. Daarnaast is er ook de mogelijkheid op extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of bestuurstaken of kun je een directiefunctie op je nemen. Je zou ook hoogleraar kunnen worden.

Arbeidsmarktperspectief score anesthesist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep anesthesist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Anesthesist, Promotie mogelijkheden Anesthesist, Carriere Anesthesist.

Solliciteren op de functie anesthesist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als anesthesist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor anesthesist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als anesthesist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Anesthesist, CV Anesthesist, sollicitatie Anesthesist.

Interviews met anesthesist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen anesthesist

Vacatures anesthesist

Op zoek naar een nieuwe baan als Anesthesist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Anesthesist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Anesthesist brengt patiënten onder narcose omdat ze geopereerd moeten worden, een pijnlijk onderzoek moeten ondergaan of omdat ze pijntherapie nodig hebben. Verder bewaakt, controleert en ondersteunt verschillende vitale lichaamsfuncties tijdens operaties, in een team dat onder leiding staat van een plastisch-, cadio-, of neurochirurg of een chirurg of arts met een andere specialisatie. Naast op de operatiekamer kan een anesthesist ook werkzaam zijn bij de polikliniek, spoedeisende hulp, intensive care, verloskamer of een traumateam.

Beoordeling Anesthesist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Anesthesist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Anesthesist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Een kleine correctie : een anaethesist oftewel ook anaesthesioloog kan inderdaad verder specialiseren. Echter niet als anaesthesist-internist, maar anaesthesist-intensivist. Dus behalve in de operatie kamer, werkt een anaesthesist-intensivist ook op de IC (Intensive-Care) afdeling. Een combinatie anaesthesist-internist is in Nederland NIET mogelijk. Je moet kiezen : of anaesthesist if internist, NIET beide !!!!

Door: E. LIM, anaesthsist

Reageer op dit beroep