Anesthesist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Anesthesist? Lees de functieomschrijving.

Een Anesthesist brengt patiënten onder narcose omdat ze geopereerd moeten worden, een pijnlijk onderzoek moeten ondergaan of omdat ze pijntherapie nodig hebben. Verder bewaakt, controleert en ondersteunt verschillende vitale lichaamsfuncties tijdens operaties, in een team dat onder leiding staat van een plastisch-, cadio-, of neurochirurg of een chirurg of arts met een andere specialisatie. Naast op de operatiekamer kan een anesthesist ook werkzaam zijn bij de polikliniek, spoedeisende hulp, intensive care, verloskamer of een traumateam. Een Anesthesist komt patiënten tegen van allerlei leeftijden en met allerlei klachten.De Anesthesist draagt de eindverantwoordelijkheid over de verdoving en de controle van de lichaamsfuncties van de patiënt tijdens de opertatie of het onderzoek. De Anasthesist geeft leiding aan verschillende anesthesiemedewerkers en geeft hen opdrachten. Bij complicaties waarschuwen zij de Anesthesist die vervolgens direct beslissingen moet nemen over de verdere behandeling.

Onder de taken van een Anesthesist vallen ook het controleren van de apparatuur, het kiezen van de juiste verdoving, het verdoven en wakker maken van de patiënt (bijvoorbeeld na een ruggenprik of volledige narcose), het toedienen van medicijnen en het bewaken van de vitale lichaamsfuncties, zoals hartslag, ademhaling, bloedcirculatie, bewustzijn, vocht- en temperatuursregulatie en de zuurstofconcentratie in het bloed. Naast deze taken houdt de Anesthesist spreekuren waarin patiënten worden onderzocht en de Anesthesist bepaalt of een patiënt fit genoeg is om geopereerd te worden. Met de patiënt wordt overlegd wat de beste manier van verdoving is.

Een Anesthesist moet oplettend en nauwkeurig kunnen werken en moet direct kunnen reageren als er complicaties optreden. Een Anesthesist moet dan ook stressbestendig zijn aangezien hij onder druk moet kunnen werken en met sterfgevallen te maken krijgt.

Een Anesthesist kan onregelmatige werktijden hebben en avond-, nacht- en weekenddiensten draaien.

Wil je werken als Anesthesist?

Werk je al als Anesthesist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Anesthesist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Anesthesist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Anesthesist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Anestesiemedewerker
 • Chirurg
 • Operatieassistent
 • Verpleegkundige
 • Patiënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Anesthesist

Wat verdient een Anesthesist?

Het salaris van een Anesthesist ligt ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en van de taken die je verricht. Zo ligt je salaris bijvoorbeeld hoger als je naast je normale taken ook managementtaken vervult.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bereikbaarheidstoeslag

Salarisschaal Anesthesist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Anesthesist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Anesthesist

Hoe goed is de toekomst voor de Anesthesist? 

Op het moment is er een te kort aan Anesthesisten en de arbeidsmarkt dus gunstig. Er zijn voldoende banen te vinden. Bovendien is het aantal opleidingsplaatsen tot Anesthesist afgestemd op het aantal Anesthesisten dat nodig is in de toekomst, wat een overschot voorkomt.

Doorgroeimogelijkheden:

Je kunt je verder specialiseren, bijvoorbeeld in anaesthesist-intensivist. Je bent dan naast in de operatiekamer, ook werkzaam op de IC (Intensive Care)-afdeling. Daarnaast is er ook de mogelijkheid op extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of bestuurstaken of kun je een directiefunctie op je nemen. Je zou ook hoogleraar kunnen worden.

Baankans Anesthesist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Anesthesist worden: Opleidingen tot Anesthesist

Hoe word je een Anesthesist? 

Om Anesthesist te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt  zes jaar. Vervolgens moet je je specialiseren, wat kan bij een opleidingsziekenhuis. De specialisatie Anesthesie duurt vijf jaar. In totaal duurt de opleiding tot Anesthesist dus elf jaar.

Je moet je je hele carrière laten bijscholen en nascholen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je bent verplicht je te registreren.

Je kan je na de opleiding nog verder specialiseren, bijvoorbeeld tot Anesthesioloog-internist

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Anesthesist

Meer opleidingen Anesthesist

Weet je nog niet of je Anesthesist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Anesthesist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Anesthesist

Met wie werkt een Anesthesist samen? 

Een Anesthesist geeft leiding aan een groep anesthesiemedewerkers en werkt tijdens operaties in een team. Dit team bestaat uit operatieassistenten en één of meerdere chirurgen of andere artsen. Ook kan een Anesthesist in aanraking komen met verpleegkundigen die grotendeels de zorg voor de patiënten op zich nemen.


 • Anestesiemedewerker
 • Chirurg
 • Operatieassistent
 • Verpleegkundige
 • Patiënt
Anesthesist


Organisaties waar een Anesthesist werkzaam is

Waar werkt een Anesthesist meestal? 
 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Privékliniek van een of meerdere chirurgen

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Anesthesist

Waar kun je het beste werken als Anesthesist? Hieronder vindt je de best door de Anesthesist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Anesthesist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Anesthesist:

Welke competenties heeft een een Anesthesist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Anesthesist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Anesthesist nodig? 

Een Anesthesist  moet analytisch en inzichtelijk zijn, leergierig zijn en moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Ook is hij zelfverzekerd en besluitvaardig en werkt hij doelgericht (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Anesthesist


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Anesthesist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Anesthesist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Anesthesist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Anesthesist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Anesthesist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Anesthesist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Anesthesist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Anesthesist iets voor je?

Zou je graag Anesthesist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Anesthesist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Anesthesist

E. LIM, anaesthsist

Een kleine correctie : een anaethesist oftewel ook anaesthesioloog kan inderdaad verder specialiseren. Echter niet als anaesthesist-internist, maar anaesthesist-intensivist. Dus behalve in de operatie kamer, werkt een anaesthesist-intensivist ook op de IC (Intensive-Care) afdeling. Een combinatie anaesthesist-internist is in Nederland NIET mogelijk. Je moet kiezen : of anaesthesist if internist, NIET beide !!!!

E. LIM, anaesthsist

Een kleine correctie : een anaethesist oftewel ook anaesthesioloog kan inderdaad verder specialiseren. Echter niet als anaesthesist-internist, maar anaesthesist-intensivist. Dus behalve in de operatie kamer, werkt een anaesthesist-intensivist ook op de IC (Intensive-Care) afdeling. Een combinatie anaesthesist-internist is in Nederland NIET mogelijk. Je moet kiezen : of anaesthesist if internist, NIET beide !!!!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar