Anesthesist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Anesthesist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep anesthesist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je anesthesist wordt.

 

Wat is een Anesthesist?

Een Anesthesist brengt patiënten onder narcose omdat ze geopereerd moeten worden, een pijnlijk onderzoek moeten ondergaan of omdat ze pijntherapie nodig hebben. Verder bewaakt, controleert en ondersteunt verschillende vitale lichaamsfuncties tijdens operaties, in een team dat onder leiding staat van een plastisch-, cadio-, of neurochirurg of een chirurg of arts met een andere specialisatie. Naast op de operatiekamer kan een anesthesist ook werkzaam zijn bij de polikliniek, spoedeisende hulp, intensive care, verloskamer of een traumateam. Een Anesthesist komt patiënten tegen van allerlei leeftijden en met allerlei klachten.De Anesthesist draagt de eindverantwoordelijkheid over de verdoving en de controle van de lichaamsfuncties van de patiënt tijdens de opertatie of het onderzoek. De Anasthesist geeft leiding aan verschillende anesthesiemedewerkers en geeft hen opdrachten. Bij complicaties waarschuwen zij de Anesthesist die vervolgens direct beslissingen moet nemen over de verdere behandeling.

Onder de taken van een Anesthesist vallen ook het controleren van de apparatuur, het kiezen van de juiste verdoving, het verdoven en wakker maken van de patiënt (bijvoorbeeld na een ruggenprik of volledige narcose), het toedienen van medicijnen en het bewaken van de vitale lichaamsfuncties, zoals hartslag, ademhaling, bloedcirculatie, bewustzijn, vocht- en temperatuursregulatie en de zuurstofconcentratie in het bloed. Naast deze taken houdt de Anesthesist spreekuren waarin patiënten worden onderzocht en de Anesthesist bepaalt of een patiënt fit genoeg is om geopereerd te worden. Met de patiënt wordt overlegd wat de beste manier van verdoving is.

Een Anesthesist moet oplettend en nauwkeurig kunnen werken en moet direct kunnen reageren als er complicaties optreden. Een Anesthesist moet dan ook stressbestendig zijn aangezien hij onder druk moet kunnen werken en met sterfgevallen te maken krijgt.

Een Anesthesist kan onregelmatige werktijden hebben en avond-, nacht- en weekenddiensten draaien.Wil je werken als Anesthesist?

Werk je al als Anesthesist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Anesthesist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Anesthesist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Anesthesist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Anestesiemedewerker
 • Chirurg
 • Operatieassistent
 • Verpleegkundige
 • Patiënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Anesthesist

Wat verdient een Anesthesist?

Het salaris van een Anesthesist ligt ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en van de taken die je verricht. Zo ligt je salaris bijvoorbeeld hoger als je naast je normale taken ook managementtaken vervult.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bereikbaarheidstoeslag

Salarisschaal Anesthesist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Anesthesist

Er zijn geen vacatures Anesthesist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Anesthesist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Anesthesist in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Anesthesist

Wat zijn de baankansen voor een Anesthesist?

Op het moment is er een te kort aan Anesthesisten en de arbeidsmarkt dus gunstig. Er zijn voldoende banen te vinden. Bovendien is het aantal opleidingsplaatsen tot Anesthesist afgestemd op het aantal Anesthesisten dat nodig is in de toekomst, wat een overschot voorkomt.

Doorgroeimogelijkheden:

Je kunt je verder specialiseren, bijvoorbeeld in anaesthesist-intensivist. Je bent dan naast in de operatiekamer, ook werkzaam op de IC (Intensive Care)-afdeling. Daarnaast is er ook de mogelijkheid op extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of bestuurstaken of kun je een directiefunctie op je nemen. Je zou ook hoogleraar kunnen worden.

De actuele kans op werk voor een Anesthesist

Het beroep Anesthesist is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Anesthesist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Anesthesist worden: Opleidingen tot Anesthesist

Wil je Anesthesist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Anesthesist.

Hoe word je een Anesthesist? 

Om Anesthesist te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt  zes jaar. Vervolgens moet je je specialiseren, wat kan bij een opleidingsziekenhuis. De specialisatie Anesthesie duurt vijf jaar. In totaal duurt de opleiding tot Anesthesist dus elf jaar.

Je moet je je hele carrière laten bijscholen en nascholen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je bent verplicht je te registreren.

Je kan je na de opleiding nog verder specialiseren, bijvoorbeeld tot Anesthesioloog-internist

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Anesthesist

Er zijn geen opleidingen Anesthesist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Anesthesist in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Anesthesist

Als je Anesthesist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Anesthesist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Anesthesist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Anesthesist?

Competenties en Vaardigheden Anesthesist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Anesthesist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Anesthesist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Anesthesist

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Anesthesist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Anesthesist. Als Anesthesist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Anesthesist:


zie volledige beschrijving persoonstype Anesthesist

Vakkennis voor een Anesthesist

Het is voor een Anesthesist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Anesthesist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Anesthesist


Werkervaring Anesthesist

Het is voor een startend Anesthesist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Anesthesist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Anesthesiemedewerker, Operatieassistent, Chirurg .

Iets anders leren?

Is Anesthesist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Anesthesist

Met wie werkt een Anesthesist samen? 

Een Anesthesist geeft leiding aan een groep anesthesiemedewerkers en werkt tijdens operaties in een team. Dit team bestaat uit operatieassistenten en één of meerdere chirurgen of andere artsen. Ook kan een Anesthesist in aanraking komen met verpleegkundigen die grotendeels de zorg voor de patiënten op zich nemen.


 • Anestesiemedewerker
 • Chirurg
 • Operatieassistent
 • Verpleegkundige
 • Patiënt
Anesthesist


Organisaties waar een Anesthesist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Anesthesist meestal werkt.

Waar werkt een Anesthesist?

 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Privékliniek van een of meerdere chirurgen

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Anesthesist

Waar kun je het beste werken als Anesthesist? Hieronder vind je de best door de Anesthesist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Anesthesist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Anesthesist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Anesthesist.

Welke competenties heeft een Anesthesist nodig?

Een Anesthesist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Anesthesist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Anesthesist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Anesthesist nodig? 

Een Anesthesist  moet analytisch en inzichtelijk zijn, leergierig zijn en moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Ook is hij zelfverzekerd en besluitvaardig en werkt hij doelgericht (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Anesthesist


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Anesthesist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Anesthesist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Anesthesist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Anesthesist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Anesthesist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Anesthesist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Anesthesist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Anesthesist iets voor je?

Zou je graag Anesthesist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Anesthesist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Anesthesist

E. LIM, anaesthsist

Een kleine correctie : een anaethesist oftewel ook anaesthesioloog kan inderdaad verder specialiseren. Echter niet als anaesthesist-internist, maar anaesthesist-intensivist. Dus behalve in de operatie kamer, werkt een anaesthesist-intensivist ook op de IC (Intensive-Care) afdeling. Een combinatie anaesthesist-internist is in Nederland NIET mogelijk. Je moet kiezen : of anaesthesist if internist, NIET beide !!!!

E. LIM, anaesthsist

Een kleine correctie : een anaethesist oftewel ook anaesthesioloog kan inderdaad verder specialiseren. Echter niet als anaesthesist-internist, maar anaesthesist-intensivist. Dus behalve in de operatie kamer, werkt een anaesthesist-intensivist ook op de IC (Intensive-Care) afdeling. Een combinatie anaesthesist-internist is in Nederland NIET mogelijk. Je moet kiezen : of anaesthesist if internist, NIET beide !!!!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar