U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Antiquair

Antiquair worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een antiquair? Lees de functieomschrijving.

 

Een Antiquair is iemand die handelt in antieke voorwerpen.

De Antiquair koopt antieke spullen en restaureert deze als het nodig is. Vervolgens verkoopt hij het antiek in een eigen antiekzaak en/of op veilingen. De Antiquair heeft een diepgaande kennis van de voorwerpen. Hij weet van welk materiaal het is gemaakt, hoe oud het ongeveer is, waar het vandaan komt, hoe zeldzaam het is en hoeveel het waard is.

Voorbeelden van antieke voorwerpen die een Antiquair verkoopt, zijn antieke meubelen, klokken, gravures, oud speelgoed, boeken, glaswerk enzovoort. Alle spullen moeten een zekere ouderdom bezitten (zo’n vijftig jaar, maar voor sommige voorwerpen geldt een ouderdom van zo’n 75 tot 95 jaar) en met de hand zijn gemaakt. Tevens herkent de Antiquair vervalsingen. Daarnaast kent de Antiquair de aankoop- en verkoopkanalen. Verder bezoekt de Antiquair regelmatig beurzen en veilingen.  

Een Antiquair kan lid worden van de Nederlandse Vereniging van Kunsthandelaren. Er is ook een internationale vereniging voor kunst- en antiekhandel, namelijk CINOA (International Confederation of Art and Antique Dealers' Associations). 

Mensen vonden ons op: Job Antiquair, Baan Antiquair, Antiquair Worden, Functie-eisen Antiquair, Verantwoordelijkheden Antiquair, Functieprofiel Antiquair, Wat doet een Antiquair, Werken als Antiquair.

Antiquair worden: Opleiding tot antiquair

 

In Nederland bestaat geen specifieke opleiding tot Antiquair. Wel kunnen diverse (thuis) cursussen gevolgd worden, zoals de cursus Antiek & Oude Kunst.

In België bestaat wel een opleiding tot Antiquair, ‘Antiekhandelaar’ genaamd. Deze studie duurt twee jaar. Voorbeelden van modules zijn ‘Basis Kunst- en Stijlgeschiedenis’, ‘Glas en Keramiek’, ‘Meubels en Interieur’ en ‘Antiekhandel in de praktijk’. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Antiquair, Antiquair Worden, Opleidingsniveau Antiquair, Scholing Antiquair, Studie Antiquair, Bijscholing Antiquair, Omscholing Antiquair.

Organisaties waar een antiquair doorgaans werkzaam is

 

Een Antiquair heeft meestal een eigen antiek- of kunstwinkel. Hij verkoopt het antiek vanuit zijn winkel en/of op veilingen met als doel winst te maken. De Antiquair is dus werkzaam in de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Antiquair, Antiquair Worden, Opleidingsniveau Antiquair, Scholing Antiquair, Studie Antiquair, Bijscholing Antiquair, Omscholing Antiquair.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden antiquair

 

Hoeveel een Antiquair per maand bruto verdient, is moeilijk te zeggen. Zijn inkomen hangt bijvoorbeeld af van de grootte van zijn klantenkring, het soort antieke spullen dat hij verkoopt en de prijs die hij ervoor vraagt. Een Antiquair leidt een vrij onzeker bestaan en heeft er daarom soms een andere baan bij.  

De Antiquair heeft meestal een eigen zaak en voor hem gelden dus geen secundaire arbeidsvoorwaarden. Hij kan zelf bepalen wanneer hij vrij neemt, hoe lang hij op vakantie gaat, enzovoort. 

Mensen vonden ons op: Salaris Antiquair, Loon Antiquair, Wat verdien je als Antiquair, Salarisschaal Antiquair, Salarisindicatie Antiquair, Bonus Antiquair, CAO Antiquair, Brutoloon Antiquair, Nettoloon Antiquair, Vakantiedagen Antiquair, Pensioen Antiquair.

Competenties, skills & vaardigheden antiquair

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Kritisch
 • Netwerken
 • Omgaan met details
 • Onderhandelen
 • Onderzoeken en beoordelen
Mensen vonden ons op: Kennis Antiquair, Vaardigheden Antiquair, Attitude Antiquair, Kwalificaties Antiquair, Competentieprofiel Antiquair.

Boeken voor het beroep antiquair

Wil je meer weten over het beroep antiquair? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je antiquair bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken antiquair te komen.

De Antiquair | Julián Sánchez

Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789021438931 | 512 pagina's

Artur Aiguader, handelaar in antiquiteiten en oude manuscripten, wordt vermoord. Hij laat zijn aangenomen zoon Enrique Alonso een in het Latijn geschreven manuscript na. Enrique slaat aan het vertalen omdat hij vermoedt dat dit manuscript iets met de moor...

"F.C. De Kampioenen 44 - De antieke antiquair" | Hec Leemans

Fc De Kampioenen Vr - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789002218972 | 32 pagina's

Fernand krijgt de kans om een uniek meubelstuk aan te kopen. Een echte antieke kast van meer dan 200 jaar oud. Uiteraard voelt hij zich plots een echte antiquair en hij laat niet na hierover op te scheppen. Een paar dagen later koopt een geheimzinnige kla...

De achtste zonde | Philipp Vandenberg

Geheimzinnig Notitieboekje Zet Een Antiquair Op Het Spoor Van Een Object Van Onschatbare Waarde.Kostbaarste Bezit Vanvaticaan - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789061122999 | Geen personage | 352 pagina's

Eigenlijk is het de kostbare boekenverzameling van een verarmde markiezin waarvoor antiquair Lukas Malberg naar Rome komt. Maar dan raakt hij in een moordzaak verwikkeld. Zijn mooie jeugdvriendin Marlene, tot wie hij zich mateloos aangetrokken voelt, word...

Mensen vonden ons op: boeken voor Antiquair, Antiquair ebooks, boek Antiquair.

Persoonstypen antiquair

 

Persoonstypen die passen bij een Antiquair zijn Waarnemer en Loyalist.

Het is van belang dat een Antiquair goed kan waarnemen. Hij moet alle voorwerpen uiterst nauwkeurig onder de loep nemen en conclusies kunnen verbinden aan de resultaten van dit onderzoek. De Antiquair is dus analytisch, inzichtelijk, intellectueel en onderzoekend (Waarnemer).

Ook is de Antiquair betrouwbaar. Hij mag geen vervalsingen verkopen alsof het echt antieke voorwerpen zijn. Ook is de Antiquair betwijfelend. Hij neemt niet zomaar iets van collega’s aan en zal dus altijd kritisch zijn (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Antiquair, Karakter Antiquair.

Netwerk antiquair

Een Antiquair komt veel in contact met collega’s. Ze ontmoeten elkaar bijvoorbeeld op beurzen en veilingen en via de Nederlandse Vereniging van Kunsthandelaren en wisselen dan informatie en tips uit. Natuurlijk komt de Antiquair ook in aanraking met klanten. Hij kan hen alles vertellen over de spullen en probeert hen het antiek te verkopen. Eventueel laat een Antiquair zijn spullen taxeren door een Taxateur. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Antiquair, Medewerkers Antiquair.

Is het beroep antiquair iets voor jou?

Zou je graag antiquair willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als antiquair bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Antiquair, beroepskeuzetest Antiquair, beroep Antiquair kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden antiquair

 

Er is in Nederland niet veel behoefte aan antieke spullen, dus een beroep als Antiquair is heel onzeker. In economisch slechte tijden gaat het ook minder goed in de antiekhandel. Mensen geven minder geld uit aan dure spullen. Tevens verhuizen mensen in economisch slechte tijden minder snel, dus ze hebben vaak ook geen nieuwe spullen nodig. Met name topstukken worden niet of voor een te lage prijs verkocht. Daarom veilt het bekende veilinghuis Sotheby’s nu niet in Nederland.

Er zijn niet veel doorgroeimogelijkheden voor een Antiquair. Hij kan zich specialiseren in een bepaalde tijd of een bepaald voorwerp. Ook kan hij uiteindelijk voorzitter worden van de Nederlandse of internationale Antiekvereniging, maar deze kans is zeer klein.

Arbeidsmarktperspectief score antiquair

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep antiquair. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Antiquair, Promotie mogelijkheden Antiquair, Carriere Antiquair.

Solliciteren op de functie antiquair

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als antiquair dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor antiquair belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als antiquair. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Antiquair, CV Antiquair, sollicitatie Antiquair.

Interviews met antiquair

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen antiquair

Vacatures antiquair

Op zoek naar een nieuwe baan als Antiquair? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Antiquair. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Antiquair is iemand die handelt in antieke voorwerpen. De Antiquair koopt antieke spullen en restaureert deze als het nodig is. Vervolgens verkoopt hij het antiek in een eigen antiekzaak en/of op veilingen.

Beoordeling Antiquair

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Antiquair' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Antiquair

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep