Antiquair Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Antiquair? Lees de functieomschrijving.

 

Een Antiquair is iemand die handelt in antieke voorwerpen.

De Antiquair koopt antieke spullen en restaureert deze als het nodig is. Vervolgens verkoopt hij het antiek in een eigen antiekzaak en/of op veilingen. De Antiquair heeft een diepgaande kennis van de voorwerpen. Hij weet van welk materiaal het is gemaakt, hoe oud het ongeveer is, waar het vandaan komt, hoe zeldzaam het is en hoeveel het waard is.

Voorbeelden van antieke voorwerpen die een Antiquair verkoopt, zijn antieke meubelen, klokken, gravures, oud speelgoed, boeken, glaswerk enzovoort. Alle spullen moeten een zekere ouderdom bezitten (zo’n vijftig jaar, maar voor sommige voorwerpen geldt een ouderdom van zo’n 75 tot 95 jaar) en met de hand zijn gemaakt. Tevens herkent de Antiquair vervalsingen. Daarnaast kent de Antiquair de aankoop- en verkoopkanalen. Verder bezoekt de Antiquair regelmatig beurzen en veilingen.  

Een Antiquair kan lid worden van de Nederlandse Vereniging van Kunsthandelaren. Er is ook een internationale vereniging voor kunst- en antiekhandel, namelijk CINOA (International Confederation of Art and Antique Dealers' Associations). 

Wil je werken als Antiquair?

Werk je al als Antiquair en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Antiquair worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Antiquair, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Antiquair in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Collega’s
  • Klanten
  • Taxateur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Antiquair

Wat verdient een Antiquair?

 

Hoeveel een Antiquair per maand bruto verdient, is moeilijk te zeggen. Zijn inkomen hangt bijvoorbeeld af van de grootte van zijn klantenkring, het soort antieke spullen dat hij verkoopt en de prijs die hij ervoor vraagt. Een Antiquair leidt een vrij onzeker bestaan en heeft er daarom soms een andere baan bij.  

De Antiquair heeft meestal een eigen zaak en voor hem gelden dus geen secundaire arbeidsvoorwaarden. Hij kan zelf bepalen wanneer hij vrij neemt, hoe lang hij op vakantie gaat, enzovoort. 

Salarisschaal Antiquair

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Antiquair

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Antiquair

Hoe goed is de toekomst voor de Antiquair? 

 

Er is in Nederland niet veel behoefte aan antieke spullen, dus een beroep als Antiquair is heel onzeker. In economisch slechte tijden gaat het ook minder goed in de antiekhandel. Mensen geven minder geld uit aan dure spullen. Tevens verhuizen mensen in economisch slechte tijden minder snel, dus ze hebben vaak ook geen nieuwe spullen nodig. Met name topstukken worden niet of voor een te lage prijs verkocht. Daarom veilt het bekende veilinghuis Sotheby’s nu niet in Nederland.

Er zijn niet veel doorgroeimogelijkheden voor een Antiquair. Hij kan zich specialiseren in een bepaalde tijd of een bepaald voorwerp. Ook kan hij uiteindelijk voorzitter worden van de Nederlandse of internationale Antiekvereniging, maar deze kans is zeer klein.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Antiquair worden: Opleidingen tot Antiquair

Hoe word je een Antiquair? 

 

In Nederland bestaat geen specifieke opleiding tot Antiquair. Wel kunnen diverse (thuis) cursussen gevolgd worden, zoals de cursus Antiek & Oude Kunst.

In België bestaat wel een opleiding tot Antiquair, ‘Antiekhandelaar’ genaamd. Deze studie duurt twee jaar. Voorbeelden van modules zijn ‘Basis Kunst- en Stijlgeschiedenis’, ‘Glas en Keramiek’, ‘Meubels en Interieur’ en ‘Antiekhandel in de praktijk’. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Antiquair

Meer opleidingen Antiquair

Weet je nog niet of je Antiquair wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Antiquair of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Antiquair

Met wie werkt een Antiquair samen? 

Een Antiquair komt veel in contact met collega’s. Ze ontmoeten elkaar bijvoorbeeld op beurzen en veilingen en via de Nederlandse Vereniging van Kunsthandelaren en wisselen dan informatie en tips uit. Natuurlijk komt de Antiquair ook in aanraking met klanten. Hij kan hen alles vertellen over de spullen en probeert hen het antiek te verkopen. Eventueel laat een Antiquair zijn spullen taxeren door een Taxateur. 


  • Collega’s
  • Klanten
  • Taxateur
Antiquair


Organisaties waar een Antiquair werkzaam is

Waar werkt een Antiquair meestal? 

 

Een Antiquair heeft meestal een eigen antiek- of kunstwinkel. Hij verkoopt het antiek vanuit zijn winkel en/of op veilingen met als doel winst te maken. De Antiquair is dus werkzaam in de profitsector. 

Meer weten over werken in de Sales & Verkoop?

Bekijk werken in Sales & Verkoop

Best beoordeelde werkgevers Antiquair

Waar kun je het beste werken als Antiquair? Hieronder vindt je de best door de Antiquair beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Antiquair.

Competenties, Skills en Vaardigheden Antiquair:

Welke competenties heeft een een Antiquair nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Antiquair

Wat voor persoonlijkheid heb je als Antiquair nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Antiquair zijn Waarnemer en Loyalist.

Het is van belang dat een Antiquair goed kan waarnemen. Hij moet alle voorwerpen uiterst nauwkeurig onder de loep nemen en conclusies kunnen verbinden aan de resultaten van dit onderzoek. De Antiquair is dus analytisch, inzichtelijk, intellectueel en onderzoekend (Waarnemer).

Ook is de Antiquair betrouwbaar. Hij mag geen vervalsingen verkopen alsof het echt antieke voorwerpen zijn. Ook is de Antiquair betwijfelend. Hij neemt niet zomaar iets van collega’s aan en zal dus altijd kritisch zijn (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Antiquair


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Antiquair

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Antiquair

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Antiquair

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Antiquair

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Antiquair dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Antiquair belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Antiquair. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Antiquair iets voor je?

Zou je graag Antiquair willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Antiquair bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar