U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Astronoom

Astronoom worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een astronoom? Lees de functieomschrijving.

Als astronoom beoefen je de sterrenkunde. Je onderzoekt hemellichamen niet rechtstreeks, maar doet dit door middel van een nauwkeurige oberservatie. Dit is een specialistische manier van het doen van onderzoek. Voor het doen van dit soort onderzoek maak je als astronoom gebruik van onder andere hulpmiddelen zoals telescopen. Ook maak je als astronoom gebruik van de astrofotografie en radiosterrenkunde. Als astronoom beoefen je een wetenschap die waarneming en verduidelijking van gebeurtenissen, die zich buiten de aarde afspelen, behelst.

 

 

Mensen vonden ons op: Job Astronoom, Baan Astronoom, Astronoom Worden, Functie-eisen Astronoom, Verantwoordelijkheden Astronoom, Functieprofiel Astronoom, Wat doet een Astronoom, Werken als Astronoom.

Astronoom worden: Opleiding tot astronoom

Als astronoom is het wenselijk dat je de opleiding tot sterrekundige hebt gevolgd. De opleiding sterrenkunde wordt op universitair niveau aangeboden op verschillend universiteiten in Nederland. Een andere geschikte opleiding is de opleiding natuurkunde, eveneens op universitair niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Astronoom, Astronoom Worden, Opleidingsniveau Astronoom, Scholing Astronoom, Studie Astronoom, Bijscholing Astronoom, Omscholing Astronoom.

Organisaties waar een astronoom doorgaans werkzaam is

Als astronoom kun je zowel werkzaam zijn voor universiteit, de overheid als voor profit-organisaties die onderzoek doen naar de sterrenkunde.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Astronoom, Astronoom Worden, Opleidingsniveau Astronoom, Scholing Astronoom, Studie Astronoom, Bijscholing Astronoom, Omscholing Astronoom.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden astronoom

Het salaris van een astronoom is afhankelijk van zijn of haar opleiding, de werkervaring en status. Als beginnen astronoom verdien je ongeveer 2000 euro bruto per maand. Het salaris van een astronoom kan aanzienlijk stijgen wanneer deze promoveert aan een universiteit.

 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Astronoom, Loon Astronoom, Wat verdien je als Astronoom, Salarisschaal Astronoom, Salarisindicatie Astronoom, Bonus Astronoom, CAO Astronoom, Brutoloon Astronoom, Nettoloon Astronoom, Vakantiedagen Astronoom, Pensioen Astronoom.

Competenties, skills & vaardigheden astronoom

 • Analytisch
 • Kritisch
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Astronoom, Vaardigheden Astronoom, Attitude Astronoom, Kwalificaties Astronoom, Competentieprofiel Astronoom.

Boeken voor het beroep astronoom

Wil je meer weten over het beroep astronoom? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je astronoom bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken astronoom te komen.

Spiegel van de hemel | G. Hancock

de mysterieuze vondsten van oer-astronomen of het onderzoek naar verloren beschavingen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789051217780 | 352 pagina's

Op verschillende plaatsen in de wereld- van Mexico tot India en van Egypte tot Peru- bevinden zich mysteieuze bouwwerken, waarvan we niet weten wanneer, hoe, waarom en door wie ze gebouwd zijn. Al deze bouwwerken zijn opgetrokken uit megalithisch gesteent...

Waar komt ons zonnestelsel vandaan? | Martijn van Calmthout

hoe astronomen worstelen met zonnen en planeten - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789088031014 | 208 pagina's

Het lijkt zo vertrouwd, het zonnestelsel. Een handvol planeten die ordelijk om een centrale ster draaien, sommige van rotsen, andere van gas. Wat manen. Een enkele komeet. We snappen de bewegingen, de geschiedenis van zon en planeten, we hebben een vermoe...

De inrichting van de hemel | Pieter C. van der Kruit

een biografie van astronoom Jacobus C. Kapteyn - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462980426 | 250 pagina's

Jacobus C. Kapteyn (1851-1922) is de grondlegger van de moderne Nederlandse sterrenkunde en een van de grootste astronomen van zijn tijd. Zijn werk was de grondslag van de grote bloei van de Nederlandse astronomie vanaf het einde van de negentiende eeuw, ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Astronoom, Astronoom ebooks, boek Astronoom.

Persoonstypen astronoom

Als astronoom moet je goed kunnen waarnemen. Een goed analytisch inzicht en het doelgericht te werken gaan, zijn daarom belangrijk voor een astronoom. Een goed inzicht in de omgeving zorgt ervoor dat een astronoom beter zijn werk kan doen (Waarnemer).

Verder moet je als astronoom ook je verantwoordelijkheid durven nemen. Je moet betrouwbaar en loyaal overkomen en mensen moeten je erop kunnen vertrouwen dat de onderzoeken die je uitvoert ook goed zijn (Loyalist).

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Astronoom, Karakter Astronoom.

Netwerk astronoom

Als astronoom sta je voornamelijk in contact met andere wetenschappers. Je deelt onderzoeksresultaten met elkaar of voert vaak ook samen onderzoek uit.

Sommige astronomen staan ook veel in contact met studenten, aangezien sommige astronomen ook (hoog)leraar zijn op een universiteit.

Mensen vonden ons op: Collega’s Astronoom, Medewerkers Astronoom.

Is het beroep astronoom iets voor jou?

Zou je graag astronoom willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als astronoom bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Astronoom, beroepskeuzetest Astronoom, beroep Astronoom kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden astronoom

Er zijn in Nederland relatief gezien niet veel vacatures beschikbaar voor astronomen. Het arbeidsmarktperspectief voor een astronoom is daarom relatief gezien laag.

Als astronoom heb je wel verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld promoveren aan een universiteit en kan een zeer gewaarde onderzoeken/wetenschapper worden in de sterrenkunde. Je salaris zal als promovendus ook behoorlijk stijgen.

Arbeidsmarktperspectief score astronoom

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep astronoom. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Astronoom, Promotie mogelijkheden Astronoom, Carriere Astronoom.

Solliciteren op de functie astronoom

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als astronoom dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor astronoom belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als astronoom. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Astronoom, CV Astronoom, sollicitatie Astronoom.

Interviews met astronoom

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen astronoom

Vacatures astronoom

Op zoek naar een nieuwe baan als Astronoom? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Astronoom. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als astronoom beoefen je de sterrenkunde. Je onderzoekt hemellichamen niet rechtstreeks, maar doet dit door middel van een nauwkeurige oberservatie. Dit is een specialistische manier van het doen van onderzoek.

Beoordeling Astronoom

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Astronoom' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Astronoom

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

echt een interresant beroep, door deze uitleg word ik zelf later nog eens astronoom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

groetjes

sandra de mulder 

Door: sandra de mulder

We zien je dan wel op de TV.Eerst maar flink studeren.

Door: Marcel

Ik moet voor school een filmpje maken over een BETA beroep.

Ik heb de vragen;

1. Of astronomie een BETA beroep is

2. Waar er gebouwen en dergelijken zijn waar zulke mensen werken (om te interviewen enz. voor het filmpje)

3. Of ik uberhaupt mensen mag intervieuwen en daar mag filmen

Het liefst zo snel mogelijk want anders zoeken we een ander beroep uit

Groetje schoolmeisje_c

Door: schoolmeisje_c

want ik bet trauwens al op zoek gegaan op google maar ik kon niks vinden

~schoolmeisje_c

Door: schoolmeisje_c

En op deze site, die trauwens heel goed is, staat het ook niet.

~schoolmeisje_c

Door: schoolmeisje_c

Een goede Astronoom is een Beta man.Ik adviseer het schoolmeisje een ander beroep te kiezen.a-er zijn niet veel Astronomen,B-geven niet graag een inter.aan schoolmeisjes.Gr.

Door: Paul

Reageer op dit beroep