U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Audiovisueel technicus

Audiovisueel technicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een audiovisueel technicus? Lees de functieomschrijving.

De Audiovisueel technicus is betrokken in vele producties op het gebied van televisie, film, muziek en entertainment. Een 3D-film, evenement, tv-productie of een festival. Allemaal kunnen ze niet slagen zonder een goede Audiovisueel technicus. De AV-technicus zorgt ervoor dat een productie technisch gerealiseerd. Dat betekent dat hij voor het licht, beeld en geluid zorgt. Hij stelt een technisch plan op, bedient de camera's of bouwt een opnameset. De Audiovisueel technicus verliest ook nooit de belichting uit het oog. Zorgend voor de juiste belichting, goede beelden en weergave van het geluid is de Audiovisueel technicus de spil in het voorbereiden, organiseren en uitvoeren van een grote productie als bijvoorbeeld een popconcert. 

De Audiovisueel technicus kent zijn apparatuur als geen ander en weet alles te vinden. Wanneer hij het niet weet kan hij overleggen met zijn collega's aangezien de AV-technicus meestal in een groot team werkt. Regelmatig werkt de technicus op locatie. Ter plekke moet hij dan het beeld, geluid en licht in de gaten houden. 

Naast de technische werkzaamheden doet de Audiovisueel technicus ook creatief denken. Hij is bezig met creatieve projecten en het vertalen van de wens van de klant in een concept of een plan voor een bepaalde audiovisuele productie of een geheel project. 

 

 

Mensen vonden ons op: Job Audiovisueel technicus, Baan Audiovisueel technicus, Audiovisueel technicus Worden, Functie-eisen Audiovisueel technicus, Verantwoordelijkheden Audiovisueel technicus, Functieprofiel Audiovisueel technicus, Wat doet een Audiovisueel technicus, Werken als Audiovisueel technicus.

Audiovisueel technicus worden: Opleiding tot audiovisueel technicus

Voor de Audiovisueel technicus is het belangrijk dat hij een technische opleiding heeft gevolgd. Dit kan een opleiding zijn in de electronica of elektrotechniek (MBO). Tevens zijn er specifieke AV-technicus opleidingen. Deze opleidingen zijn te vinden op vele Media college's. Daarmee kan de AV-technicus een diploma audio en video halen. Met dit diploma (MBO) kan hij aan de slag als AV-technicus. 

Er bestaat ook de mogelijkheid om door te studeren tot filmmaker of geluidsspecialist op het HBO. Verder bestaan er specifieke cursussen voor de AV- en ICT-techniek. Specifieke cursussen op het gebied van beeld, geluid en licht zijn aan te raden voor technici die nog niet veel met audiovisuele techniek gewerkt hebben. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Audiovisueel technicus, Audiovisueel technicus Worden, Opleidingsniveau Audiovisueel technicus, Scholing Audiovisueel technicus, Studie Audiovisueel technicus, Bijscholing Audiovisueel technicus, Omscholing Audiovisueel technicus.

Organisaties waar een audiovisueel technicus doorgaans werkzaam is

De Audiovisueel technicus werkt voor een profit-organisatie. Een bedrijf die volledige concerten organiseert en op- en afbouwt bijvoorbeeld. De AV-technicus is zelf niet zo met winsten bezig. Voor hem is het belangrijkste de kwaliteit van het geleverde werk. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Audiovisueel technicus, Audiovisueel technicus Worden, Opleidingsniveau Audiovisueel technicus, Scholing Audiovisueel technicus, Studie Audiovisueel technicus, Bijscholing Audiovisueel technicus, Omscholing Audiovisueel technicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden audiovisueel technicus

Steeds meer Audiovisuele technici werken op tijdelijke basis. Ze werken freelance en worden voor verschillende opdrachten en projecten ingehuurd. Het salaris is dan ook zeer divers. Het is maar wat de technici vragen voor hun diensten. Toch is er ook een CAO waaronder AV-technici kunnen vallen. Dat is het CAO voor de facilitaire audiovisuele bedrijfstak. Het genoemde startsalaris wat voorlopig voor de beginnende Audiovisueel technicus geldt is €1400 per maand. De ervaren technicus kan doorgroeien tot hogere schalen en een salaris van maximaal €6565 per maand. 
De arbeidsvoorwaarden beperken zich vooral tot de normale primaire voorwaarden. Veel secundaire voorwaarden moet de beginnend Audiovisueel technicus zeker niet verwachten. Toch is volgens het CAO een vakantietoeslag een verplichting voor de werkgever. 

Mensen vonden ons op: Salaris Audiovisueel technicus, Loon Audiovisueel technicus, Wat verdien je als Audiovisueel technicus, Salarisschaal Audiovisueel technicus, Salarisindicatie Audiovisueel technicus, Bonus Audiovisueel technicus, CAO Audiovisueel technicus, Brutoloon Audiovisueel technicus, Nettoloon Audiovisueel technicus, Vakantiedagen Audiovisueel technicus, Pensioen Audiovisueel technicus.

Competenties, skills & vaardigheden audiovisueel technicus

 • Klantgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • communicatief
Mensen vonden ons op: Kennis Audiovisueel technicus, Vaardigheden Audiovisueel technicus, Attitude Audiovisueel technicus, Kwalificaties Audiovisueel technicus, Competentieprofiel Audiovisueel technicus.

Boeken voor het beroep audiovisueel technicus

Wil je meer weten over het beroep audiovisueel technicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je audiovisueel technicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken audiovisueel technicus te komen.

Meettechniek - serie: diagnosetechniek in motorvoertuigen | E. E. Gernaat

Nederlands | Druk: 1 | Ringband | 9789080890756 | 116 pagina's

Meettechniek - serie: diagnosetechniek in motorvoertuigen 1e druk is een boek van E. E. Gernaat uitgegeven bij Mk Publishing. ISBN 9789080890756 Meettechniek...

Magnetische toepassingen | E. Gernaat

thema : theorie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789080890732 | 53 pagina's

Magnetische toepassingen...

Motoren Technicus Landbouwmechanisatie werkboek |

Nederlands | Paperback | 9789066745377 | 88 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Audiovisueel technicus, Audiovisueel technicus ebooks, boek Audiovisueel technicus.

Persoonstypen audiovisueel technicus

De Audiovisueel technicus is sterk in de mondelinge communicatie. Hij kan zijn medewerkers en collega's ingewikkelde zaken helder uitleggen en is duidelijk in wat er moet gebeuren bij een groot project. Hoe groter het project des te belangrijker wordt de communicatie van de technici en de overige medewerkers onderling. De AV-technicus werkt in de regel niet van 9 tot 5 en is dus flexibel met een groot hart voor zijn werk. 
Naast de belangrijke competentie van flexibiliteit beschikt de Audiovisueel technicus ook over een gezond verantwoordelijkheidsgevoel, is hij stressbestendig, accuraat en zoekt hij altijd naar oplossingen. Een verzorgd uiterlijk en klantvriendelijkheid legt de AV-technicus zeker geen windeieren. 

Het beroep van de Audiovisueel technicus is zeker geen doorsnee baan. Er wordt veel van de technicus verwacht en dat eist hij ook van zichzelf. Hij heeft een sterke wil om te werken ook al is het op late en onregelmatige tijden. De AV-technicus is ook een persoon die van alles weet over zijn branche. Hij vergaart steeds meer informatie over de nieuwste technologische snufjes en weet hoe alles in zijn tak in elkaar steekt. In zijn beroepsuitoefening kan de Audiovisueel technicus goed orde uit de chaos halen, door het hectische werk van projecten is dat van eminent belang. (Waarnemer)

Zoals inmiddels duidelijk is, is de Audiovisueel technicus heel flexibel. Hij kan naast goed dingen verwoorden ook goed luisteren naar anderen. Hij is geduldig als dingen fout gaan en houdt het grote plaatje in de gaten. Het project is het belangrijkste en de AV-technicus weet dat door flexibel en geduldig te zijn en door goed in het team te communiceren het werk het beste gedaan kan worden. (Bemiddelaar)

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Audiovisueel technicus, Karakter Audiovisueel technicus.

Netwerk audiovisueel technicus

De Audiovisueel technicus in vaste dienst rapporteert aan de accountmanagers op kantoor. Ze regelen daar ook de planning. Mensen van de planning en organisatie zullen de werkschema's opstellen voor de AV-technici. Ook is er een afdeling verhuur die alles technisch op papier zet. De wensen van de klant komen daarin terug, bovendien wordt de benodigde apparatuur gereserveerd. De Audiovisueel technicus zal ook in direct contact staan met de klant en opdrachtgever. Een goede samenwerking is daar cruciaal. 

Op de vloer werkt hij vooral samen met collega's en zal de Audiovisueel technicus ingewikkelde elektronische reparaties overlaten aan de Elektrotechnicus. Verder verschilt het per project met wie de AV-technicus in aanraking komt. Een speciale Beeldtechnicus is bijvoorbeeld een functie wat de AV-technicus vaak op zijn werk tegen zal komen. 

 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Audiovisueel technicus, Medewerkers Audiovisueel technicus.

Is het beroep audiovisueel technicus iets voor jou?

Zou je graag audiovisueel technicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als audiovisueel technicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Audiovisueel technicus, beroepskeuzetest Audiovisueel technicus, beroep Audiovisueel technicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden audiovisueel technicus

Met de juiste gedrevenheid en attitude komt de beginnend Audiovisueel technicus heel ver. Hij kan het zelfs schoppen tot accountmanager. Dat is wel een heel ander type functie wat hij gewend is. De beginnend AV-technicus kan goed aan een baan komen. Er zijn voldoende vacatures en vraag naar geschoolde technici voor beeld, licht en geluid. Er is echter wel veel concurrentie doordat het aanbod groot is. De Audiovisueel technicus zal er dus proberen bovenuit te steken. Hij doet er goed aan veel in zichzelf te steken door zich te blijven ontwikkelen. Het volgen van curssussen, freelance opdrachten aannemen en het blijven vergaren van kennis van zijn branche. 

Heeft de Audiovisueel technicus een passie voor zijn werk? Zo ja, dan slaagt hij gegarandeerd. Hij kan doorgroeien tot senior technicus en een aardig salaris opstrijken. Ook zijn er mogelijkheden door te groeien tot leidinggevende. Echter, zijn er genoeg technici die met hun handen willen blijven werken en dat het liefst zo vaak en lang mogelijk doen. Een kantoorbaan is voor hen wel het laatste wat hen trekt. 

Arbeidsmarktperspectief score audiovisueel technicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep audiovisueel technicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Audiovisueel technicus, Promotie mogelijkheden Audiovisueel technicus, Carriere Audiovisueel technicus.

Solliciteren op de functie audiovisueel technicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als audiovisueel technicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor audiovisueel technicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als audiovisueel technicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Audiovisueel technicus, CV Audiovisueel technicus, sollicitatie Audiovisueel technicus.

Interviews met audiovisueel technicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen audiovisueel technicus

Vacatures audiovisueel technicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Audiovisueel technicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Audiovisueel technicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Audiovisueel technicus is betrokken in vele producties op het gebied van televisie, film, muziek en entertainment. Een 3D-film, evenement, tv-productie of een festival. Allemaal kunnen ze niet slagen zonder een goede Audiovisueel technicus.

Beoordeling Audiovisueel technicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Audiovisueel technicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Audiovisueel technicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep