U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bodemkundige

Bodemkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bodemkundige? Lees de functieomschrijving.

De Bodemkundige heeft een afwisselende, en enigzins avontuurlijke, baan. In de regel wordt er gewerkt op de gangbare kantoor uren: van '9 tot 5', maar de Bodemkundige werkt op diverse locaties, afhankelijk van de opdracht of het project, variërend van het laboratorium tot het kantoor en 'in de buitenlucht'. De gegadigde dient dan ook tegen een spatje regen bestand te zijn, omdat de te verrichten onderzoeken plaats kunnen vinden door het hele jaar en op veel verschillende locaties ter wereld.

Om Bodemkundige te worden, dient men te beschikken over een HBO- of WO-diploma in een relevante richting. Een goed aangeschreven opleiding is de Bachelor Bodem, Water en Atmosfeer (met specialisatie: Bodem) en de Master 'Soil Science'. Beide opleidingen worden onderwezen aan de Universiteit van Wageningen.

De werkzaamheden van de Bodemkundige zien er in de praktijk als volgt uit: Doorgaans wordt er een opdracht gegeven met betrekking tot het onderzoeken van een bepaald terrein. Dit kan gebaseerd zijn op mogelijke vervuiling, bodem-erosie of een gepland nieuwbouwproject. De Bodemkundige zal vervolgens, alleen of in een team, monsters nemen van het te onderzoeken terrein, alvorens hij/zij dit zal onderzoeken op de vastgestelde criteria, waarna er tot slot een rapport over het onderzoek zal worden geschreven. Deze praktijk kan variëren tussen kleinschalige lokale onderzoeken tot grootschalige internationale onderzoeken, afhankelijk van de wil van de opdrachtgever.

Als Bodemkundige verdien je zo'n 2300-2800,- euro Bruto per maand in loondienst. Dit bedrag is verder uit te bouwen, afhankelijk van de beschikbare arbeidsplaatsen en ambitie van de Grond Specialist.

Mensen vonden ons op: Job Bodemkundige, Baan Bodemkundige, Bodemkundige Worden, Functie-eisen Bodemkundige, Verantwoordelijkheden Bodemkundige, Functieprofiel Bodemkundige, Wat doet een Bodemkundige, Werken als Bodemkundige.

Bodemkundige worden: Opleiding tot bodemkundige

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bodemkundige, Bodemkundige Worden, Opleidingsniveau Bodemkundige, Scholing Bodemkundige, Studie Bodemkundige, Bijscholing Bodemkundige, Omscholing Bodemkundige.

Organisaties waar een bodemkundige doorgaans werkzaam is

Als Bodemkundige kan men zowel voor een Profit- als een Non-Profit-organisatie werkzaam worden.

De organisatievorm kan door de toekomstige werknemer worden gekozen, afhankelijk van de beschikbare vacatures. Wanneer men kiest voor een profit-organisatie, zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het (voorbereiden van) bouwwerkzaamheden. Wanneer men kiest voor een Non-Profit organisatie dan zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het welzijn van de samenleving.

In de regel werken Bodemkundigen, sommigen vaak werkzaam als Zelfstandige Zonder Personeel of als eigen ondernemer, vaak projecten af voor een opdrachtgever alvorens zij naar een nieuwe opdrachtgever vertrekken. Tevens zijn er Bodemkundigen die voor grote ondernemingen of Universiteiten werkzaam zijn. Zij hebben doorgaans iets meer zekerheid in hun bestaan, maar krijgen hierdoor doorgaans ietwat minder loon.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bodemkundige, Bodemkundige Worden, Opleidingsniveau Bodemkundige, Scholing Bodemkundige, Studie Bodemkundige, Bijscholing Bodemkundige, Omscholing Bodemkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bodemkundige

Primair: Als Bodemkundige verdien je afhankelijk van de werkervaring tussen de 2300 en de 3500 euro in loondienst voor een private onderneming of een kennis producerendcentrum. Indien de Bodemkundige een eigen adviespraktijk zou beginnen, kan het bedrag oplopen tot een veelvoud van deze bedragen. Men loopt in dat geval ook meer risico, aangezien er eerst 'klussen' binnengehaald dienen te worden, voordat er geld verdient kan gaan worden.

Secundair: Afhankelijk van de gekozen werkgever worden de secundaire arbeidsvoorwaarden bepaald. Wanneer men heeft gekozen voor het bedrijfsleven dan bestaat er de mogelijkheid op door de baas gefinancierde opleidingen, aandelen- en/of optie pakketten in de vorm van een bonus of internationale opdrachten. Wanneer men heeft gekozen voor een universiteit of denktank ligt de nadruk juist meer op het doen van onderzoek, gefinancierd door 'de baas', op aangewezen terreinen, hier zal men in de regel minder verdienen, maar zal men wel meer vrije dagen krijgen.

Doordat de Bodemkundige over het algemeen Hoger of Academisch geschoold is, zullen de arbeidsvoorwaarden grotendeels individueel worden afgesproken.

Mensen vonden ons op: Salaris Bodemkundige, Loon Bodemkundige, Wat verdien je als Bodemkundige, Salarisschaal Bodemkundige, Salarisindicatie Bodemkundige, Bonus Bodemkundige, CAO Bodemkundige, Brutoloon Bodemkundige, Nettoloon Bodemkundige, Vakantiedagen Bodemkundige, Pensioen Bodemkundige.

Competenties, skills & vaardigheden bodemkundige

 • Energie
 • Conceptueel denken
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Zowel 'buiten' als 'binnen' kunnen werken.
 • Feeling hebben met geologie en biologie.
Mensen vonden ons op: Kennis Bodemkundige, Vaardigheden Bodemkundige, Attitude Bodemkundige, Kwalificaties Bodemkundige, Competentieprofiel Bodemkundige.

Boeken voor het beroep bodemkundige

Wil je meer weten over het beroep bodemkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bodemkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bodemkundige te komen.

Transport in the Atmosphere-Vegetation-Soil Continuum | Arnold F. Moene

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9780521195683 | 446 pagina's

Traditionally, soil science, atmospheric science, hydrology, plant science and agriculture have been studied largely as separate subjects. These systems are clearly interlinked, however, and in recent years a great deal of interdisciplinary research has b...

Call of the Reed Warbler | Charles Massy

A New Agriculture, A New Earth - Engels | Paperback | 9781603588133 | 576 pagina's

Charles Massy has written a definitive masterpiece that takes its place along with the writings of Aldo Leopold, Wendell Berry, Masanobu Fukuoka, Humberto Maturana, and Michael Pollan. No work has more brilliantly defined regenerative agriculture and the ...

Dirt to Soil | Gabe Brown

One Family's Journey into Regenerative Agriculture - Engels | Paperback | 9781603587631 | 240 pagina's

Gabe Brown didn t set out to change the world when he first started working alongside his father-in-law on the family farm in North Dakota. But as a series of weather-related crop disasters put Brown and his wife, Shelly, in desperate financial straits, t...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bodemkundige, Bodemkundige ebooks, boek Bodemkundige.

Persoonstypen bodemkundige

De Bodemkundige is een Loyalist en een Gever.

Als 'Gever' beschikt de Bodemkundige over zorgzaamheid, enthousiasme, waardering, ontvankelijkheid, generositeit, maar ook dominantie, bezitterigheid, hysterie, manipulativiteit en een drang tot indirectheid.

Als 'Loyalist' wordt de Bodemkundige gekenmerkt door medelevendheid, loyaliteit, verantwoordelijkheid, openheid, eerlijkheid en warmte. Toch kan de Loyalist soms ook ietwat onvoorspelbaar, defensief, paranoïde, inflexibel en sarcastisch overkomen.

Tijdens zijn/haar werkzaamheden weet de Bodemkundige een werkzame mix samen te stellen. Zo weet hij/zij zorgzaamheid en medelevendheid voor de omgeving, enthousiasme voor het onderzoek en loyaliteit jegens de opdrachtgever en natuur te combineren.
 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bodemkundige, Karakter Bodemkundige.

Netwerk bodemkundige

Intern: Binnen de organisatie waarvoor de Bodemkundige werkzaam zal worden, een commercieel bedrijf of een semi-overheidsonderdeel, wordt er samengewerkt onder leiding van een leidinggevende of aansturende onderzoeker/onderzoekster. Binnen het team, doorgaans bestaande uit mede-Bodemkundigen en andere specialisten (afhankelijk van de toegewezen opdracht), zal elke specialist functioneren op zijn/haar vakgebied. Tijdens het onderzoek zal er overlegd worden over de voortgang en uiteindelijk zal het onderzoek met een overkoepelend rapport worden afgesloten.

Extern: Buiten de eigen organisatie kan de Bodemkundige in contact komen met Waterkundigen/Hydrologen, Luchtkundigen, Meteorologen, Klimaat experts e.d. De mate waarop er contact zal zijn, en de reden van het contact, zal afhankelijk zijn van de functie die de Bodemkundige op dat moment bekleed. De ontmoetingen kunnen variëren van wetenschappelijke congressen tot werk gerelateerde besprekingen. Tevens kan er contact zijn met een opdrachtgever en/of omwonenden van het te onderzoeken gebied.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bodemkundige, Medewerkers Bodemkundige.

Is het beroep bodemkundige iets voor jou?

Zou je graag bodemkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bodemkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bodemkundige, beroepskeuzetest Bodemkundige, beroep Bodemkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bodemkundige

De Bodemkundige heeft verschillende mogelijkheden.

Ten eerste kan hij/zij werkzaam blijven in dezelfde hoedanigheid binnen de organisatie van de huidige werkgever of daar buiten bij een concurrent. Ten tweede kan de Bodemkundige doorgroeien binnen een commerciële organisatie naar een leidinggevende functie, bijvoorbeeld als projectleider en op den duur zelfs als directeur op zijn/haar vakgebied. Ten derde bestaat er de mogelijkheid tot specialisering binnen de bodemkunde, waarna de gegadigde zou kunnen kiezen voor een wetenschappelijke functie aan een universiteit of voor het oprichten van een eigen bodemkundige onderneming op een specifiek vakgebied.

Voor een ambitieuze Bodemkundige zal er werk blijven bestaan aangezien er niet alleen vaak bodemkundige onderzoeken verricht dienen te worden bij nieuwbouw projecten, maar ook bij mogelijke verontreinigingen en landherindelingen.

Momenteel wordt de 'bouwsector' getroffen door de kwalijke gevolgen van de economische crisis, waardoor er minder huizen worden gekocht en verkocht, waardoor onderzoeken naar nieuwbouw-grond momenteel iets minder vaak voorkomen. Men verwacht dat dit weer aan zal trekken in de komende jaren. Vooralsnog is er nog voldoende werk voor Bodemkundigen vanuit overheden en het bedrijfsleven.

Arbeidsmarktperspectief score bodemkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bodemkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bodemkundige, Promotie mogelijkheden Bodemkundige, Carriere Bodemkundige.

Solliciteren op de functie bodemkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bodemkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bodemkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bodemkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bodemkundige, CV Bodemkundige, sollicitatie Bodemkundige.

Interviews met bodemkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bodemkundige

Overzicht

Vacatures bodemkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Bodemkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bodemkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Bodemkundige heeft een afwisselende, en enigzins avontuurlijke, baan. In de regel wordt er gewerkt op de gangbare kantoor uren: van '9 tot 5', maar de Bodemkundige werkt op diverse locaties, afhankelijk van de opdracht of het project, variërend van het laboratorium tot het kantoor en 'in de buitenlucht'. De gegadigde dient dan ook tegen een spatje regen bestand te zijn, omdat de te verrichten onderzoeken plaats kunnen vinden door het hele jaar en op veel verschillende locaties ter wereld.

Beoordeling Bodemkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bodemkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bodemkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep