U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Buschauffeur

Buschauffeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een buschauffeur? Lees de functieomschrijving.

Een Buschauffeur bestuurt een motorvoertuig dat plaats biedt aan meerdere passagiers. Deze bussen kunnen dienen als openbaar vervoer, bijvoorbeeld stads- of streekbussen, maar ook Touringcars van bijvoorbeeld reisorganisaties moeten bestuurd worden. Om Buschauffeur te worden moet iemand minstens 21 jaar oud zijn, veel verkeerservaring hebben  en zijn uitstekende rijvaardigheid met de juiste rijbewijzen kunnen staven. Hij moet ook een opleiding volgen, waarbij hij o.a. (psychologisch) getest wordt op zijn sociale vaardigheden en zijn vermogen om te gaan met de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn passagiers.

Naast het besturen en onderhouden van een groot voertuig is het omgaan met verschillende mensen een belangrijk deel van het werk van de Buschauffeur. Bij lijndiensten moet hij bijvoorbeeld vervoersbewijzen controleren of verkopen en orde handhaven in de bus. Hij kan te maken krijgen met agressieve passagiers, die hij tactvol moet kunnen benaderen. Ook bij ongevallen met of in de bus wordt van de Buschauffeur een adequate reactie verwacht. De diverse calamiteiten maken het werk van de Buschauffeur zwaar en niet geheel zonder risico's. Hij moet dus stevig in zijn schoenen staan, goed met mensen om kunnen gaan en snel beslissingen kunnen nemen.

Buschauffeurs die werken in stad of gemeente rijden vaste diensten, wat meestal betekent dat ze de hele dag dezelfde lijn rijden. Het is echter ook mogelijk als invaller in een flexpool te werken en wisselende diensten te draaien, afhankelijk van verlof of ziekte van collega's.

Mensen vonden ons op: Job Buschauffeur, Baan Buschauffeur, Buschauffeur Worden, Functie-eisen Buschauffeur, Verantwoordelijkheden Buschauffeur, Functieprofiel Buschauffeur, Wat doet een Buschauffeur, Werken als Buschauffeur.

Buschauffeur worden: Opleiding tot buschauffeur

Om Buschauffeur te worden heeft men een rijbewijs B en D nodig, en een Chauffeursdiploma. Voor sommige functies gelden nog andere eisen. Het wordt dan ook aangeraden om een opleiding tot Buschauffeur te volgen, omdat men dan met alle aspecten van het vak te maken krijgt. Meestal moeten enkele certificaten worden gehaald voordat iemand op kan voor het Chauffeursdiploma, bijvoorbeeld Verkeer D en Administratie Personenvervoer. Sommige opleidingen worden aangeboden op MBO niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Buschauffeur, Buschauffeur Worden, Opleidingsniveau Buschauffeur, Scholing Buschauffeur, Studie Buschauffeur, Bijscholing Buschauffeur, Omscholing Buschauffeur.

Organisaties waar een buschauffeur doorgaans werkzaam is

Men kan voor een openbaar vervoersbedrijf werken, en daarmee vaak ook door dat bedrijf opgeleid worden, of voor een particulier bedrijf gaan werken na een externe opleiding te hebben gevolgd.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Buschauffeur, Buschauffeur Worden, Opleidingsniveau Buschauffeur, Scholing Buschauffeur, Studie Buschauffeur, Bijscholing Buschauffeur, Omscholing Buschauffeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden buschauffeur

Het salaris van een Buschauffeur zal voor een starter op €1663 uitkomen, en voor een senior op €2821 per maand, bij een fulltime aanstelling. Hiernaast krijgt men toeslagen voor werk op onregelmatige tijden en vakantiegeld.

Mensen vonden ons op: Salaris Buschauffeur, Loon Buschauffeur, Wat verdien je als Buschauffeur, Salarisschaal Buschauffeur, Salarisindicatie Buschauffeur, Bonus Buschauffeur, CAO Buschauffeur, Brutoloon Buschauffeur, Nettoloon Buschauffeur, Vakantiedagen Buschauffeur, Pensioen Buschauffeur.

Competenties, skills & vaardigheden buschauffeur

 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Sociale vaardigheden
 • Goede rijvaardigheid, passagiervriendelijk
 • Kennis van verkeersregels en wegennet
Mensen vonden ons op: Kennis Buschauffeur, Vaardigheden Buschauffeur, Attitude Buschauffeur, Kwalificaties Buschauffeur, Competentieprofiel Buschauffeur.

Boeken voor het beroep buschauffeur

Wil je meer weten over het beroep buschauffeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je buschauffeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken buschauffeur te komen.

Lees je slim beroepen - Later word ik | Moniek Vermeulen

brandweerman, onthaalouder, vuilnisman, marktkramer, bakker, juf of meester, buschauffeur - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789058388698 | 32 pagina's

Weet jij al wat je later wil worden? Wil je binnen werken? Of ben je graag buiten? Wil je een avontuurlijke baan? Of hou je het liever rustig? In dit boek lees je alles over zeven vaak voorkomende beroepen. Hoe vroeg staat een marktkramer op? Wat moet een...

Dokter aan het stuur | Egmont Ruelens

undercover als buschauffeur - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789401446082 | 240 pagina's

Dokter aan het stuur 1e druk is een boek van Egmont Ruelens uitgegeven bij Lannoo. ISBN 9789401446082 'Je ziet er moe uit, jongen. Heb je wel geslapen?''Een beetje, maar niet genoeg.''Raak je daar ooit aan gewoon, aan die wisselende uren?' Paul schudt zij...

Dokter aan het stuur | Egmont Ruelens

Undercover als buschauffeur - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789401450942 | 240 pagina's

'Je ziet er moe uit, jongen. Heb je wel geslapen?''Een beetje, maar niet genoeg.''Raak je daar ooit aan gewoon, aan die wisselende uren?' Paul schudt zijn hoofd. 'Nooit. Vergeet dat maar, wat ze ook beweren. Je gaat moe door het leven.'Hij legt een gerimp...

Mensen vonden ons op: boeken voor Buschauffeur, Buschauffeur ebooks, boek Buschauffeur.

Persoonstypen buschauffeur

Het doel van de Buschauffeur is om mensen zo snel mogelijk van het ene punt naar het andere te brengen, al dan niet via een vaste route (Succesvolle werker). Om dit goed te kunnen doen moet de Buschauffeur zich in het verkeer staande kunnen houden, goed op blijven letten en weten wat de mogelijkheden en beperkingen van de bus zijn; dus weten waar bijvoorbeeld de dode hoeken zitten (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Buschauffeur, Karakter Buschauffeur.

Netwerk buschauffeur

De Buschauffeur heeft veel te maken met de passagiers die gebruik maken van zijn dienst, met andere Buschauffeurs als men pauze heeft, en met de coördinator die de Buschauffeurs inplant en helpt bij problemen onderweg.

Mensen vonden ons op: Collega’s Buschauffeur, Medewerkers Buschauffeur.

Is het beroep buschauffeur iets voor jou?

Zou je graag buschauffeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als buschauffeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Buschauffeur, beroepskeuzetest Buschauffeur, beroep Buschauffeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden buschauffeur

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om als Buschauffeur aan werk te komen, maar er zijn nauwelijk mogelijkheden om vanuit een baan als Buschauffeur door te groeien. Men kan een ander soort chauffeur worden, bijvoorbeeld taxi- of vrachtwagenchauffeur, of een coördinator van Buschauffeurs, maar niet veel meer zonder een extra opleiding.

Arbeidsmarktperspectief score buschauffeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep buschauffeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Buschauffeur, Promotie mogelijkheden Buschauffeur, Carriere Buschauffeur.

Solliciteren op de functie buschauffeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als buschauffeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor buschauffeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als buschauffeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Buschauffeur, CV Buschauffeur, sollicitatie Buschauffeur.

Interviews met buschauffeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen buschauffeur

Vacatures buschauffeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Buschauffeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Buschauffeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Buschauffeur bestuurt een motorvoertuig dat plaats biedt aan meerdere passagiers. Deze bussen kunnen dienen als openbaar vervoer, bijvoorbeeld stads- of streekbussen, maar ook Touringcars van bijvoorbeeld reisorganisaties moeten bestuurd worden. Om Buschauffeur te worden moet iemand minstens 21 jaar oud zijn, veel verkeerservaring hebben  en zijn uitstekende rijvaardigheid met de juiste rijbewijzen kunnen staven.

Beoordeling Buschauffeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Buschauffeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Buschauffeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mooi Beroep afwisselend en elke dag is weer anders

Door: Ron

altijd in t streekvervoer gezeten,

met heel veel plezier gedaan,

Door: arrivaantje

30jr.buschauffeur en nog steeds met heel veel plezier.

Door: Bernhard

Leuk beroep alleen behoorlijk misleidend allemaal, er worden je gouden bergen beloofd als jonge chauffeur maar niemand geeft je duudelheid laat staan een vast contract, hoe goed je ook je best doet.

Door: Piet

Ik herken veel in de reactie van Piet.Maar toch Piet ,volhouden het is mij ook gelukt

Door: Henk

Hallo

ik ben vrachtwagenchauffeur en wil graag van baan veranderen naar buschauffeur  ik woon in Amsterdam. Wat zijn mijn mogelijkheden. Mvr gr ton 

tel: 0622399264

Door: Ton Faber

Henk, desondanks dat er in de media word verteld dat men buschauffeurs nodig heeft, lijkt dit niet het geval, ik ben 29 jaar en word gewoon op straat gezet terwijl er voor collega's van 24 ruimte word gemaakt, dit schijnt te mogen en ik word te oud geacht voor dit werk, daar zou iets aan gedaan moeten worden!

Door: Piet

Hallo Ton,kijk eens op de NationaleVacatureBank.Zo ben ik begonnen,via de Nationale VacatureBank,de beginperiode een tijdelijke baan naar nu een vaste baan.

Door: Erwin

Hallo Piet,was er niks anders aan de hand?Gr.

Door: Edo

Vandaag een intake gesprek via de telefoon.

Door: Andy

Hoe is het afgelopen Andy?Gr.

Door: Marco

Ik ga voor de opleiding buschauffeur ,, alleen vraag ik me af hoe het zit met agressie van passagiers... komt dit veel voor of valt het reuze mee? Ook vraag ik me af of je als chauffeur niet een dienstverlenende functie hebt ipv een controlerende functie. HOe moet je bijv. tijdens de spits alle passagiers controleren bij elke halte die in een prop volle bus stappen? lijkt mij haast onmogelijk niet?

Door: Richard

Beste Richard,probeer een praatje te maken met een buschauffeur.Dit zijn de mensen die je alles over he vak kunnen vertellen.Al is het natuurlijk wel een verschil of je in Rotterdam of Appingedam,buschauffeur bent.Sucses,

Door: buschauffeur

Beste,

werkgevers 

al 17jaar werk ik als taxichauffeur 

nu heb ik mijn touringcarrijbewijs behaald wil ik graag touringcars rijden daarom wil ik graag bij u onderneming 

soliciteren 

Ik ben van maandag tot en met vrijdag beschikbaar en perdirect 

 

met vriendelijke groet,

diamanka ussuman 

telefoon: 0625256034

Door: Diamanka Ussuman

Reageer op dit beroep