Reisleider: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Reisleider: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Reisleider? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Reisleider wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Reisleider, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Reisleider


Vacatures Reisleider

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Reisleider?

Als Reisleider vertegenwoordig je de reisorganisatie waarvoor je werkt op de vakantiebestemming. Je bent daar aanspreekpunt voor de klanten en de dienstverleners.

Een Reisleider heeft in eerste instantie de functie van het begeleiden van de gasten wanneer ze eenmaal op hun plaats van bestemming zijn. Je ontvangt ze netjes en begeleidt ze van de luchthaven naar hun accomodatie en terug. Ook het regelen van de transfer behoort tot het takenpakket van de Reisleider.

Jij bent het eerste aanspreekpunt van de gasten. Je regelt als Reisleider bijeenkomsten en bent met regelmaat in de hotels te vinden voor als mensen je nodig hebben. Zo kunnen mensen je nodig hebben voor het bespreken van een huurauto of excursies, problemen in het hotel, ziekte of noodgevallen. Maar ook als mensen klachten hebben moet jij als Reisleider die trachten af te handelen naar ieders tevredenheid.

Tot slot komt er ook nog enig administratief werk kijken bij de functie van Reisleider. Te denken valt aan boekingen, het verwerken van afrekeningen van excursies en het invullen van formulieren.


Past het beroep Reisleider bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Reisleider per stad

Vacatures Reisleider Alkmaar

Vacatures Reisleider Almelo

Vacatures Reisleider Almere

Vacatures Reisleider Alphen aan den Rijn

Vacatures Reisleider Amersfoort

Vacatures Reisleider Amstelveen

Vacatures Reisleider Amsterdam

Vacatures Reisleider Apeldoorn

Vacatures Reisleider Arnhem

Vacatures Reisleider Assen

Vacatures Reisleider Bergen op Zoom

Vacatures Reisleider Breda

Vacatures Reisleider Capelle aan den IJssel

Vacatures Reisleider Delft

Vacatures Reisleider Den Bosch

Vacatures Reisleider Den Haag

Vacatures Reisleider Den Helder

Vacatures Reisleider Deventer

Vacatures Reisleider Doetinchem

Vacatures Reisleider Dordrecht

Vacatures Reisleider Ede

Vacatures Reisleider Eindhoven

Vacatures Reisleider Emmen

Vacatures Reisleider Enschede

Vacatures Reisleider Gouda

Vacatures Reisleider Groningen

Vacatures Reisleider Haarlem

Vacatures Reisleider Haarlemmermeer

Vacatures Reisleider Heerlen

Vacatures Reisleider Helmond

Vacatures Reisleider Hengelo

Vacatures Reisleider Hilversum

Vacatures Reisleider Hoogeveen

Vacatures Reisleider Hoorn

Vacatures Reisleider Katwijk

Vacatures Reisleider Leeuwarden

Vacatures Reisleider Leiden

Vacatures Reisleider Lelystad

Vacatures Reisleider Maastricht

Vacatures Reisleider Middelburg

Vacatures Reisleider Nieuwegein

Vacatures Reisleider Nijmegen

Vacatures Reisleider Oss

Vacatures Reisleider Purmerend

Vacatures Reisleider Roermond

Vacatures Reisleider Roosendaal

Vacatures Reisleider Rotterdam

Vacatures Reisleider Schiedam

Vacatures Reisleider Spijkenisse

Vacatures Reisleider Terneuzen

Vacatures Reisleider Tilburg

Vacatures Reisleider Utrecht

Vacatures Reisleider Veenendaal

Vacatures Reisleider Venlo

Vacatures Reisleider Vlaardingen

Vacatures Reisleider Westland

Vacatures Reisleider Zaanstad

Vacatures Reisleider Zeist

Vacatures Reisleider Zoetermeer

Vacatures Reisleider Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Reisleider

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Reisleider?

Het salaris van een Reisleider is sterk afhankelijk van de organisatie, de bestemming, je ervaring etcetera. Het salaris van een reisleider start bij minimaal € 1739 op basis van een fulltime werkweerk, dit kan oplopen tot zo’n €2967

Er zijn wel veel reisleiders die een parttime dienstverband hebben, of op oproepbasis werken. Voor hen geldt het gestelde minimale maandsalaris niet.


Meer weten over het salaris Reisleider

Salaris aankomend Reisleider Salaris junior Reisleider Wat is het salaris van een medior Reisleider? Welk salaris krijgt een senior Reisleider?


Hoe word je een Reisleider? 

Voor de functie van reisleider is een opleiding in Toerisme (MBO of HBO) een goede start.

Tijdens de studie zal aandacht worden besteed aan de verschillende facetten van de functie Reisleider. Je leert om in het voorwerk te organiseren, contacten te leggen en te onderhouden en aanmeldingen en boekingen te verwerken. Je leert hoe je de reis voorbereidt met draaiboekgebruik, informatievoorziening en regelgeving.

Ook wordt ingegaan op de uitvoerende taken zoals de communicatie met klanten, samenwerken met anderen en procedures in het hotel.

Tot slot leer je ook conflicten voorkomen en beheersen en hoe je omgaat met de minder prettige momenten tijdens de begeleiding van vakantiegangers.

Opleidingen Reisleider

Reisleider
Stroomt er reislust door jouw aderen? Zou je anderen graag net zo enthousiast maken over de wereld als jij? En schuilt er in jou een organisatietopper? Word dan reisleider en …
Reisleider
Persoonlijk leiderschap in 9 weken: Reis naar Regie
Pak in negen weken tijd (weer) regie, zodat jij als vrouwelijke professional jouw persoonlijke én zakelijk leven ontspannen, effectief en met voldoening kan leiden! In het online programma Reis naar …
Persoonlijk leiderschap in 9 weken: Reis naar RegieOmscholen tot Reisleider

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Reisleider. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Reisleider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Reisleider

Als je Reisleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Reisleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Reisleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Reisleider?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Reisleider

Een Reisleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Reisleider

 • Cijfermatigheid
 • Onderhandelen
 • Rekenvaardigheid
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Luistervaardigheid
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Voorbereiden
 • Gestructureerd werken
 • Prioriteiten stellen
 • Helder communiceren
 • Inlevingsvermogen
 • Taalkennis
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Reisleider nodig? 

Als Reisleider heb je te maken met een diversiteit aan gasten en omdat je het visitekaartje bent van je bedrijf moet je altijd je vriendelijkheid en professionaliteit bewaren. In de omgang met de mensen is het belangrijk je geduld te kunnen tonen en ruimdenkend te zijn. Je moet je kunnen verplaatsen in gasten zonder daarbij de belangen van de organisatie uit het oog te verliezen (Bemiddelaar).

Daarnaast moet je betrouwbaar overkomen op mensen en dat ook zijn. Jij bent als Reisleider hun enige aanspreekpunt en de enige persoon om op terug te vallen. Ze moeten dan ook van je op aan kunnen. Ordelijk werken is tevens van belang. Dit schept duidelijkheid voor de klant maar vooral ook voor jezelf. Je moet snel wijs kunnen worden uit je contacten en planningen aangezien je met veel verschillende partijen te maken krijgt (Perfectionist).


Eigenschappen Reisleider

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • PunctueelWat zijn de baankansen voor een Reisleider?

 Er zijn wel vacatures voor een baan als Reisleider, maar ze zijn niet heel dik gezaaid. De reden is onder andere dat het een relatief gewild beroep is en er dus veel aanbod is op de markt.

Wanneer je als Reisleider enkele jaren ervaring hebt opgebouwd is het mogelijk om door te stromen naar chefreisleider-assistent en later chefreisleider. Binnen grotere organisaties is meer groei mogelijk dan binnen een kleinere organisatie. Ook het aantal gasten dat je begeleidt en later het aantal Reisleiders waaraan je leiding geeft, kan verschillen per organistatie en per bestemming.

De actuele kans op werk voor een Reisleider

Het beroep Reisleider is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Reisleider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Reisleider

Het beroep Reisleider is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen.


Waar werkt een Reisleider?

De reisbranche is gericht op het maken van winst en daarmee onderdeel van de profit sector. Aangezien je als reisleider altijd voor een grotere of kleinere reisorganisatie zult werken ben je altijd verbonden aan de profit sector.


Met wie werkt een Reisleider samen? 

Als Reisleider leg je direct verantwoording af aan de chefreisleider of indirect via een assistent. Daarnaast heb je in de dagelijkse werkzaamheden veel te maken met de gasten die je begeleidt en de medewerkers van de hotels waar zij verblijven.

Ook kan je tijdens organisatorische taken contact hebben met andere Reisleiders, medewerkers van vervoersorganisaties of excursiebestemmingen en je eigen reisorganisatie.


Reisleider

Alles over het beroep Reisleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1739 tot €2957

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar