U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Communicatieadviseur

Communicatieadviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een communicatieadviseur? Lees de functieomschrijving.

De Communicatieadviseur geeft advies over de communicatie van een bedrijf, persoon of overheidsinstelling. De Communicatieadviseur helpt een communicatiestrategie op te zetten en zorgt ervoor dat de organisatie via diverse kanalen tot uitdrukking kan komen en in dialoog met de omgeving kan gaan. De Communicatieadviseur verzorgt zowel de interne als de externe communicatie van de organisatie. Dit houdt in dat de Communicatieadviseur de communicatie binnen de organisatie regelt en de communicatie van de organisatie met de buitenwereld.

Communicatie houdt in dat een boodschap of betekenis uitgewisseld wordt door mensen. Mensen kunnen hierbij op elkaars signalen reageren. Communicatie gaat over de interactie tussen mensen. De Communicatieadviseur richt zich op de communicatie tussen een organisatie en de medewerkers (intern) of de communicatie tussen de organisatie en de buitenwereld (extern). De communicatie kan door de Communicatieadviseur op veel verschillende manieren tot stand komen. Denk hierbij aan de website, brieven, flyers, sociale media etc. Alle uitingen waarbij de organisatie iets wil laten weten aan de buitenwereld of aan de eigen organisatie vallen onder de verantwoordelijkheid van de Communicatieadviseur.

De Communicatieadviseur ontwikkelt en onderhoudt deze uitingen en stelt ook een communicatiestrategie en communicatieplannen op. Hierin staat uitvoerig beschrijven op welke manier de organisatie intern en extern wil communiceren en welk beleid hierin gevolgd dient te worden door de medewerkers. De Communicatieadviseur ziet er op toe dat alle medewerkers binnen de organisatie zich hieraan houden.

Mensen vonden ons op: Job Communicatieadviseur, Baan Communicatieadviseur, Communicatieadviseur Worden, Functie-eisen Communicatieadviseur, Verantwoordelijkheden Communicatieadviseur, Functieprofiel Communicatieadviseur, Wat doet een Communicatieadviseur, Werken als Communicatieadviseur.

Communicatieadviseur worden: Opleiding tot communicatieadviseur

Om aan de slag te kunnen als Communicatieadviseur moet een opleiding op het gebied van communicatie afgerond zijn. Meestal wordt hiervoor een opleiding op HBO of WO niveau gevraagd. Op deze niveaus worden diverse communicatieopleidingen aangeboden zoals Hbo Communicatie en WO Communicatie- en Informatiewetenschappen. Deze opleidingen duren drie à vier jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Communicatieadviseur, Communicatieadviseur Worden, Opleidingsniveau Communicatieadviseur, Scholing Communicatieadviseur, Studie Communicatieadviseur, Bijscholing Communicatieadviseur, Omscholing Communicatieadviseur.

Organisaties waar een communicatieadviseur doorgaans werkzaam is

De Communicatieadviseur kan voor allerlei typen organisaties werken, zowel voor commerciële bedrijven als voor overheidsinstellingen. De Communicatieadviseur kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn. De insteek van de communicatie kan bij beide wel verschillend zijn. Bij overheidsinstellingen ligt de focus vaak meer op informeren terwijl bij commerciële bedrijven de focus meer op overtuigen ligt. In de profit sector heeft de Communicatieadviseur dan ook veel te maken met marketingaspecten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Communicatieadviseur, Communicatieadviseur Worden, Opleidingsniveau Communicatieadviseur, Scholing Communicatieadviseur, Studie Communicatieadviseur, Bijscholing Communicatieadviseur, Omscholing Communicatieadviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden communicatieadviseur

Het startsalaris van de Communicatieadviseur ligt gemiddeld rond de €2400,-. Naarmate de Communicatieadviseur meer ervaring opdoet kan dit bedrag oplopen tot ongeveer €3400,-. Tot de overige arbeidsvoorwaarden hoort onder andere vakantiedagen en vakantiegeld.

Mensen vonden ons op: Salaris Communicatieadviseur, Loon Communicatieadviseur, Wat verdien je als Communicatieadviseur, Salarisschaal Communicatieadviseur, Salarisindicatie Communicatieadviseur, Bonus Communicatieadviseur, CAO Communicatieadviseur, Brutoloon Communicatieadviseur, Nettoloon Communicatieadviseur, Vakantiedagen Communicatieadviseur, Pensioen Communicatieadviseur.

Competenties, skills & vaardigheden communicatieadviseur

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Sociabiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Overtuigen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Communicatieadviseur, Vaardigheden Communicatieadviseur, Attitude Communicatieadviseur, Kwalificaties Communicatieadviseur, Competentieprofiel Communicatieadviseur.

Boeken voor het beroep communicatieadviseur

Wil je meer weten over het beroep communicatieadviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je communicatieadviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken communicatieadviseur te komen.

De communicatie-adviseur | Karel A. Winkelaar

naar een strategische positie in de organisatie - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789462762619 | 462 pagina's

De communicatie-adviseur 3e druk is een boek van Karel A. Winkelaar uitgegeven bij Vakmedianet Management B.V.. ISBN 9789462762619 Communicatie is een leuk, maar moeilijk vak en erover adviseren is nog uitdagender. De communicatieadviseur van nu moet die ...

De communicatieadviseur op een strategische positie in de organisatie | Karel A. Winkelaar

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789079624072 | 486 pagina's

De communicatieadviseur op een strategische positie in de organisatie 2e druk is een boek van Karel A. Winkelaar uitgegeven bij Leporello Uitgevers. ISBN 9789079624072 'De communicatieadviseur - op een strategische positie in de organisatie' maakt waar wa...

De Nederlander eindelijk aan het woord over: "mobiliteit in de toekomst 2030", het eerste landelijke opinie onderzoek. | Marco Maréchal (1970) is werkzaam als strategisch (communicatie)adviseur, projectleider, spindoctor,

Het eerste landelijke opinie onderzoek - Nederlands | Druk: Straatbeeld auto | Paperback | 9789090294384 | 302 pagina's

Met trots presenteren wij u ons boek: “Mobiliteit in de toekomst 2030; eindelijk de Nederlander aan het woord”. Centraal in dit boek staat het thema zelfrijdende auto, de connected cars en hoe de Nederlander hierin staat als het gaat om kennis, houding en...

Mensen vonden ons op: boeken voor Communicatieadviseur, Communicatieadviseur ebooks, boek Communicatieadviseur.

Persoonstypen communicatieadviseur

De Communicatieadviseur moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en betrouwbaar zijn. De Communicatieadviseur bepaalt hoe het bedrijf met de buitenwereld communiceert en moet zich hierin professioneel opstellen (Loyalist). Daarnaast moet de Communicatieadviseur over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken, een harde werker zijn en doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Communicatieadviseur, Karakter Communicatieadviseur.

Netwerk communicatieadviseur

De Communicatieadviseur werkt vaak samen met andere Communicatieadviseurs en communicatiemedewerkers. Ook heeft de Communicatieadviseur geregeld te maken met het management en een leidinggevende, onder meer over het te voeren beleid en de strategie. Ook heeft communicatie raakvlakken met marketing en kan er contact zijn met marketingmedewerkers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Communicatieadviseur, Medewerkers Communicatieadviseur.

Is het beroep communicatieadviseur iets voor jou?

Zou je graag communicatieadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als communicatieadviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Communicatieadviseur, beroepskeuzetest Communicatieadviseur, beroep Communicatieadviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden communicatieadviseur

Er is veel voldoende vraag naar Communicatieadviseurs. Maar het aanbod is ook groot. Hierdoor is vooral ervaring belangrijk voor de Communicatieadviseur. Vaak begint de Communicatieadviseur als communicatiemedewerker. De communicatiemedewerker heeft voornamelijk uitvoerende taken en houdt zich minder bezig met de strategie en het beleid. Bij geschiktheid en voldoende ervaring kan de communicatiemedewerker doorgroeien naar de functie van Communicatieadviseur. De Communicatieadviseur kan later doorgroeien naar een managementfunctie en bijvoorbeeld een communicatieteam aan gaan sturen. Er zijn dus voldoende doorgroeimogelijkheden voor de Communicatieadviseur.

Arbeidsmarktperspectief score communicatieadviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep communicatieadviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Communicatieadviseur, Promotie mogelijkheden Communicatieadviseur, Carriere Communicatieadviseur.

Solliciteren op de functie communicatieadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als communicatieadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor communicatieadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als communicatieadviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Communicatieadviseur, CV Communicatieadviseur, sollicitatie Communicatieadviseur.

Interviews met communicatieadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen communicatieadviseur

Vacatures communicatieadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Communicatieadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Communicatieadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Communicatieadviseur geeft advies over de communicatie van een bedrijf, persoon of overheidsinstelling. De Communicatieadviseur helpt een communicatiestrategie op te zetten en zorgt ervoor dat de organisatie via diverse kanalen tot uitdrukking kan komen en in dialoog met de omgeving kan gaan. De Communicatieadviseur verzorgt zowel de interne als de externe communicatie van de organisatie.

Beoordeling Communicatieadviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Communicatieadviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Communicatieadviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep