Communicatieadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Communicatieadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep communicatieadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je communicatieadviseur wordt.

 

Wat is een Communicatieadviseur?

De Communicatieadviseur geeft advies over de communicatie van een bedrijf, persoon of overheidsinstelling. De Communicatieadviseur helpt een communicatiestrategie op te zetten en zorgt ervoor dat de organisatie via diverse kanalen tot uitdrukking kan komen en in dialoog met de omgeving kan gaan. De Communicatieadviseur verzorgt zowel de interne als de externe communicatie van de organisatie. Dit houdt in dat de Communicatieadviseur de communicatie binnen de organisatie regelt en de communicatie van de organisatie met de buitenwereld.

Communicatie houdt in dat een boodschap of betekenis uitgewisseld wordt door mensen. Mensen kunnen hierbij op elkaars signalen reageren. Communicatie gaat over de interactie tussen mensen. De Communicatieadviseur richt zich op de communicatie tussen een organisatie en de medewerkers (intern) of de communicatie tussen de organisatie en de buitenwereld (extern). De communicatie kan door de Communicatieadviseur op veel verschillende manieren tot stand komen. Denk hierbij aan de website, brieven, flyers, sociale media etc. Alle uitingen waarbij de organisatie iets wil laten weten aan de buitenwereld of aan de eigen organisatie vallen onder de verantwoordelijkheid van de Communicatieadviseur.

De Communicatieadviseur ontwikkelt en onderhoudt deze uitingen en stelt ook een communicatiestrategie en communicatieplannen op. Hierin staat uitvoerig beschrijven op welke manier de organisatie intern en extern wil communiceren en welk beleid hierin gevolgd dient te worden door de medewerkers. De Communicatieadviseur ziet er op toe dat alle medewerkers binnen de organisatie zich hieraan houden.Wil je werken als Communicatieadviseur?

Werk je al als Communicatieadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Communicatieadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Communicatieadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Communicatieadviseur in één oogopslag

Netwerk:

  • Communicatiemedewerker
  • Manager communicatie
  • Marketingadviseur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2400 tot €3400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

29


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Communicatieadviseur

Wat verdient een Communicatieadviseur?

Het startsalaris van de Communicatieadviseur ligt gemiddeld rond de €2400,-. Naarmate de Communicatieadviseur meer ervaring opdoet kan dit bedrag oplopen tot ongeveer €3400,-. Tot de overige arbeidsvoorwaarden hoort onder andere vakantiedagen en vakantiegeld.

Salarisschaal Communicatieadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Communicatieadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Communicatieadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Communicatieadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Communicatieadviseur vacatures

Vacature Communicatieadviseur Projectontwikkeling & Omgevingsmanagement
Engie Nederland
OVER DE FUNCTIE We breiden ons team bij Regulatory & Public Affairs graag uit met een Communicatie Adviseur! ENGIE heeft de ambitie om voorloper te zijn in de energietransitie. De …
Vacature Communicatieadviseur
ImpressiveGreenApple
Ben jij per direct beschikbaar voor uur per week? Heb jij vijf jaar ervaring als Communicatieadviseur? En wil je werken in een dynamisch en enthousiast projectteam? Lees dan verder!De
Vacature Communication & Promotion Specialist
Olympia
We are looking for a fulltime Product Communication & Promotion Specialist who has been an experienced content creator. This position is newly created and plays a key role in product …
Vacature Medior Communicatieadviseur gemeente
Maandag
Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van delen van een stad? Ben jij een innovatieve en creatieve Medior Communicatieadviseur? Lees dan snel verder!Voor onze opdrachtgever, een gemeente in Noord-Holland, zijn …
Vacature Senior Communicatieadviseur
Maandag
Ben jij een Senior Communicatieadviseur met affiniteit omtrent fauna? Ben jij een strategisch denker, maar ook hands on? Lees dan snel verder!Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Communicatieadviseur

Wat is de toekomst van Communicatieadviseur?

Er is veel voldoende vraag naar Communicatieadviseurs. Maar het aanbod is ook groot. Hierdoor is vooral ervaring belangrijk voor de Communicatieadviseur. Vaak begint de Communicatieadviseur als communicatiemedewerker. De communicatiemedewerker heeft voornamelijk uitvoerende taken en houdt zich minder bezig met de strategie en het beleid. Bij geschiktheid en voldoende ervaring kan de communicatiemedewerker doorgroeien naar de functie van Communicatieadviseur. De Communicatieadviseur kan later doorgroeien naar een managementfunctie en bijvoorbeeld een communicatieteam aan gaan sturen. Er zijn dus voldoende doorgroeimogelijkheden voor de Communicatieadviseur.

Baankans Communicatieadviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

29


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Communicatieadviseur worden: Opleidingen tot Communicatieadviseur

Wil je Communicatieadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Communicatieadviseur.

Hoe word je een Communicatieadviseur? 

Om aan de slag te kunnen als Communicatieadviseur moet een opleiding op het gebied van communicatie afgerond zijn. Meestal wordt hiervoor een opleiding op HBO of WO niveau gevraagd. Op deze niveaus worden diverse communicatieopleidingen aangeboden zoals Hbo Communicatie en WO Communicatie- en Informatiewetenschappen. Deze opleidingen duren drie à vier jaar.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Communicatieadviseur

Cursus Strategische Communicatie
Tijdens de Cursus Strategische Communicatie werkt u doelgericht aan uw analytisch en strategisch vermogen en ontwikkelt u vaardigheden op het gebied van strategisch adviseren. U leert hoe u een communicatiebeleid …
Cursus Strategische Communicatie
Strategisch Communicatie Frame
Gooi het communicatieplan maar in de sloot. Dikke, gedetailleerde plannen zijn uit de tijd. Tegelijkertijd moet je uitkijken dat je je niet laat ondersneeuwen door bergen werk of je dagen …
Strategisch Communicatie Frame
Strategisch communiceren
Strategisch communiceren Deze training is gebaseerd op de inzichten van Customer Relationhip Quality- theorie en is met name toepasbaar voor communicatie in (hoog) professionele omgeving. U leert welke kenmerken van …
Strategisch communiceren
Blended class Strategische Communicatie
Of het nu gaat om het versterken van de reputatie, het krijgen en behouden van draagvlak of vertrouwen bij betrokkenen: communicatie is belangrijk bij alle strategische thema’s in een organisatie. …
Blended class Strategische Communicatie
HBO Workshop - Strategische Communicatie (privé-les)
Alle workshops worden op een praktijkgerichte manier verzorgd. Tijdens de eendaagse workshop wordt gestart met een korte uitleg over de theorie. Deze theorie dient als fundering onder de verdere workshop. …
HBO Workshop - Strategische Communicatie (privé-les)

Omscholen of doorgroeien tot Communicatieadviseur

Als je Communicatieadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Communicatieadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Communicatieadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Communicatieadviseur?

Competenties en Vaardigheden Communicatieadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Communicatieadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Communicatieadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Communicatieadviseur

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Communicatieadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Communicatieadviseur. Als Communicatieadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Communicatieadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Communicatieadviseur

Vakkennis voor een Communicatieadviseur

Het is voor een Communicatieadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Communicatieadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Communicatieadviseur


Werkervaring Communicatieadviseur

Het is voor een startend Communicatieadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Communicatieadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Communicatiemedewerker .

Iets anders leren?

Is Communicatieadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Communicatieadviseur

Met wie werkt een Communicatieadviseur samen? 

De Communicatieadviseur werkt vaak samen met andere Communicatieadviseurs en communicatiemedewerkers. Ook heeft de Communicatieadviseur geregeld te maken met het management en een leidinggevende, onder meer over het te voeren beleid en de strategie. Ook heeft communicatie raakvlakken met marketing en kan er contact zijn met marketingmedewerkers.


  • Communicatiemedewerker
  • Manager communicatie
  • Marketingadviseur
Communicatieadviseur


Organisaties waar een Communicatieadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Communicatieadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Communicatieadviseur?

De Communicatieadviseur kan voor allerlei typen organisaties werken, zowel voor commerciële bedrijven als voor overheidsinstellingen. De Communicatieadviseur kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn. De insteek van de communicatie kan bij beide wel verschillend zijn. Bij overheidsinstellingen ligt de focus vaak meer op informeren terwijl bij commerciële bedrijven de focus meer op overtuigen ligt. In de profit sector heeft de Communicatieadviseur dan ook veel te maken met marketingaspecten.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Communicatieadviseur

Waar kun je het beste werken als Communicatieadviseur? Hieronder vind je de best door de Communicatieadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Communicatieadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Communicatieadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Communicatieadviseur.

Welke competenties heeft een Communicatieadviseur nodig?

Een Communicatieadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Communicatieadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Communicatieadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Communicatieadviseur nodig? 

De Communicatieadviseur moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en betrouwbaar zijn. De Communicatieadviseur bepaalt hoe het bedrijf met de buitenwereld communiceert en moet zich hierin professioneel opstellen (Loyalist). Daarnaast moet de Communicatieadviseur over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken, een harde werker zijn en doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Communicatieadviseur


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Communicatieadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Communicatieadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Communicatieadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Communicatieadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Communicatieadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Communicatieadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Communicatieadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Communicatieadviseur iets voor je?

Zou je graag Communicatieadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Communicatieadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Communicatieadviseur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Communicatieadviseur

Vacature Communicatieadviseur Overheid
Maandag
Deze overheidsorganisatie in omgeving Flevoland zoek een communicatieadviseur voor uur per week op projectbasis voor de duur van een jaar. Je gaat adviseren van en begeleiden bij communicatietrajecten bij de …
Vacature Medior communicatieadviseur
Maandag
Een gelderse gemeente is op zoek naar een medior communicatieadviseur ter zwangerschapsvervanging. De opdracht zal in eerste instantie maanden duren voor uur per week. Je gaat de communicatie verzorgen voor …
Vacature Communicatieadviseur Sociaal Domein
Maandag
Voor een gemeente in de regio Rotterdam zijn wij op zoek naar een communicatieadviseur die gaat helpen om het onderwerp schulden beter op de kaart te zetten. Wil jij je …
Vacature Allround Communicatieadviseur
Maandag
Als Allround Communicatieadviseur houd jij je dagelijks bezig met het adviseren op het gebied van beleids- en projectcommunicatie. Uiteraard speelt burgerparticipatie een grote rol in je werkzaamheden. De Allround Communicatieadviseur …
Vacature Communicatieadviseur
Kamphorst Personeelsdiensten
Wij zoeken met regelmaat goede Communicatiemedewerkers, zowel ondersteunend als adviserend. De onderstaande taken zijn jou niet onbekend: Opstellen, beoordelen en/of actualiseren van het communicatiebeleid of marketingplan; Bijhouden van ontwikkelingen in …

Actuele blogposts


reacties op Communicatieadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar