Communicatieadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Communicatieadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep communicatieadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je communicatieadviseur wordt.

 

Wat is een Communicatieadviseur?

De Communicatieadviseur geeft advies over de communicatie van een bedrijf, persoon of overheidsinstelling. De Communicatieadviseur helpt een communicatiestrategie op te zetten en zorgt ervoor dat de organisatie via diverse kanalen tot uitdrukking kan komen en in dialoog met de omgeving kan gaan. De Communicatieadviseur verzorgt zowel de interne als de externe communicatie van de organisatie. Dit houdt in dat de Communicatieadviseur de communicatie binnen de organisatie regelt en de communicatie van de organisatie met de buitenwereld.

Communicatie houdt in dat een boodschap of betekenis uitgewisseld wordt door mensen. Mensen kunnen hierbij op elkaars signalen reageren. Communicatie gaat over de interactie tussen mensen. De Communicatieadviseur richt zich op de communicatie tussen een organisatie en de medewerkers (intern) of de communicatie tussen de organisatie en de buitenwereld (extern). De communicatie kan door de Communicatieadviseur op veel verschillende manieren tot stand komen. Denk hierbij aan de website, brieven, flyers, sociale media etc. Alle uitingen waarbij de organisatie iets wil laten weten aan de buitenwereld of aan de eigen organisatie vallen onder de verantwoordelijkheid van de Communicatieadviseur.

De Communicatieadviseur ontwikkelt en onderhoudt deze uitingen en stelt ook een communicatiestrategie en communicatieplannen op. Hierin staat uitvoerig beschrijven op welke manier de organisatie intern en extern wil communiceren en welk beleid hierin gevolgd dient te worden door de medewerkers. De Communicatieadviseur ziet er op toe dat alle medewerkers binnen de organisatie zich hieraan houden.Wil je werken als Communicatieadviseur?

Werk je al als Communicatieadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Communicatieadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Communicatieadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Communicatieadviseur in één oogopslag

Netwerk:

  • Communicatiemedewerker
  • Manager communicatie
  • Marketingadviseur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2400 tot €3400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

55


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Communicatieadviseur

Wat verdient een Communicatieadviseur?

Het startsalaris van de Communicatieadviseur ligt gemiddeld rond de €2400,-. Naarmate de Communicatieadviseur meer ervaring opdoet kan dit bedrag oplopen tot ongeveer €3400,-. Tot de overige arbeidsvoorwaarden hoort onder andere vakantiedagen en vakantiegeld.

Salarisschaal Communicatieadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Communicatieadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Communicatieadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Communicatieadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Communicatieadviseur vacatures

Vacature Communicatieadviseur Projectontwikkeling & Omgevingsmanagement
Engie Nederland
OVER DE FUNCTIE We breiden ons team bij Regulatory & Public Affairs graag uit met een Communicatie Adviseur! ENGIE heeft de ambitie om voorloper te zijn in de energietransitie. De …
Vacature Communicatieadviseur overheidsinstelling
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Als allround communicatieadviseur binnen een overheidsorganisatie, ga jij je bezig houden met diverse projecten op gebied van communicatie. Communicatieplannen en strategieën worden door jou geschreven en gedeeltelijk uitgevoerd. Je …
Vacature Allround Communicatieadviseur
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Ben je op zoek naar afwisselende en leuke opdrachten? Lijkt het jou leuk om een kijkje in verschillende keukens te nemen waarbij je een maatschappelijke bijdrage kan leveren? Lees …
Vacature Medior Communicatieadviseur HR
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Ben jij een Communicatieadviseur en heb jij affiniteit met HR gerelateerde onderwerpen? Voor een gemeente in regio Haarlem zijn wij op zoek naar een Medior Communicatieadviseur. De afdeling personeelszaken …
Vacature Senior Communicatieadviseur infrastructuur
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Heb jij affiniteit met de openbare ruimte? Kom jij tot jouw recht in een dynamische omgeving waarin je snel moet schakelen? Lees dan snel verder! Voor een gemeente zijn …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Communicatieadviseur

Wat is de toekomst van Communicatieadviseur?

Er is veel voldoende vraag naar Communicatieadviseurs. Maar het aanbod is ook groot. Hierdoor is vooral ervaring belangrijk voor de Communicatieadviseur. Vaak begint de Communicatieadviseur als communicatiemedewerker. De communicatiemedewerker heeft voornamelijk uitvoerende taken en houdt zich minder bezig met de strategie en het beleid. Bij geschiktheid en voldoende ervaring kan de communicatiemedewerker doorgroeien naar de functie van Communicatieadviseur. De Communicatieadviseur kan later doorgroeien naar een managementfunctie en bijvoorbeeld een communicatieteam aan gaan sturen. Er zijn dus voldoende doorgroeimogelijkheden voor de Communicatieadviseur.

Baankans Communicatieadviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

55


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Communicatieadviseur worden: Opleidingen tot Communicatieadviseur

Wil je Communicatieadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Communicatieadviseur.

Hoe word je een Communicatieadviseur? 

Om aan de slag te kunnen als Communicatieadviseur moet een opleiding op het gebied van communicatie afgerond zijn. Meestal wordt hiervoor een opleiding op HBO of WO niveau gevraagd. Op deze niveaus worden diverse communicatieopleidingen aangeboden zoals Hbo Communicatie en WO Communicatie- en Informatiewetenschappen. Deze opleidingen duren drie à vier jaar.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Communicatieadviseur

SRM Online Communicatieadviseur B - Dag
Deze opleiding is uitermate relevant voor iedereen die regelmatig te maken heeft met het geven van communicatieadvies. Met deze unieke opleiding zorg jij voor meer impact van je adviezen. Je …
SRM Online Communicatieadviseur B - Dag
SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5 zonder Live Businesscase) - Dag
Wil je deze pittige SRM-opleiding naar Communicatie C/BNP 4 met succes kunnen volgen, is het een vereiste dat je al enige jaren werkzaam bent in een communicatiefunctie. Dit kan zijn …
SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5 zonder Live Businesscase) - Dag
SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5) - Dag
Wil je deze pittige SRM-opleiding naar Communicatie C/BNP 4 met succes kunnen volgen, is het een vereiste dat je al enige jaren werkzaam bent in een communicatiefunctie. Dit kan zijn …
SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5) - Dag
SRM Online Communicatieadviseur B - Virtual Classroom
Deze opleiding is uitermate relevant voor iedereen die regelmatig te maken heeft met het geven van communicatieadvies. Met deze unieke opleiding zorg jij voor meer impact van je adviezen. Je …
SRM Online Communicatieadviseur B - Virtual Classroom
SRM Online Communicatieadviseur A en B - Dag
Je bent werkzaam in het communicatievak of je bent betrokken bij communicatieprojecten. Je wilt je ontwikkelen tot communicatieprofessional door bekend te raken met alle benodigde kennis en vaardig... Als communicatieadviseur …
SRM Online Communicatieadviseur A en B - Dag

Omscholen of doorgroeien tot Communicatieadviseur

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Communicatieadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Communicatieadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Communicatieadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Communicatieadviseur?

Competenties en Vaardigheden Communicatieadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Communicatieadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Communicatieadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Communicatieadviseur

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Communicatieadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Communicatieadviseur. Als Communicatieadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Communicatieadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Communicatieadviseur

Vakkennis voor een Communicatieadviseur

Het is voor een Communicatieadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Communicatieadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Communicatieadviseur

SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5) - E-learning
Wil je deze pittige SRM-opleiding naar Communicatie C/BNP 4 met succes kunnen volgen, is het een vereiste dat je al enige jaren werkzaam bent in een communicatiefunctie. Dit kan zijn …
SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5) - E-learning
SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5 zonder Live Businesscase) - E-learning
Wil je deze pittige SRM-opleiding naar Communicatie C/BNP 4 met succes kunnen volgen, is het een vereiste dat je al enige jaren werkzaam bent in een communicatiefunctie. Dit kan zijn …
SRM Senior Communicatieadviseur C (BNP 4-5 zonder Live Businesscase) - E-learning
Masterclass Adviseren op Strategisch Niveau - E-learning
Je heb operationele en tactische ervaring als communicatiestrateeg en je wilt je ontwikkelen tot strategisch communicatieadviseur op C-niveau. Deze training op C-niveau biedt de ideale context voor... Als adviseur op …
Masterclass Adviseren op Strategisch Niveau - E-learning
Communicatie Manager E-Learning
Ontdek hoe je strategisch communiceert met de opleiding Communicatie ManagerHoe presenteert een organisatie zich? Wat communiceer je als bedrijf naar de buitenwereld? En hoe versterk je een zorgvuldig ontwikkelde identiteit? …
Communicatie Manager E-Learning
SRM Communicatieprofessional B (BNP 3 zonder Live Businesscase) - E-learning
Wil je deze pittige SRM-opleiding naar Communicatie B/BNP 3 met succes kunnen volgen, is het een vereiste dat je al 1 tot 2 jaar werkzaam bent in een communicatiefunctie. Dit …
SRM Communicatieprofessional B (BNP 3 zonder Live Businesscase) - E-learning

Werkervaring Communicatieadviseur

Het is voor een startend Communicatieadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Communicatieadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Communicatiemedewerker .

Iets anders leren?

Is Communicatieadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Communicatieadviseur

Met wie werkt een Communicatieadviseur samen? 

De Communicatieadviseur werkt vaak samen met andere Communicatieadviseurs en communicatiemedewerkers. Ook heeft de Communicatieadviseur geregeld te maken met het management en een leidinggevende, onder meer over het te voeren beleid en de strategie. Ook heeft communicatie raakvlakken met marketing en kan er contact zijn met marketingmedewerkers.


  • Communicatiemedewerker
  • Manager communicatie
  • Marketingadviseur
Communicatieadviseur


Organisaties waar een Communicatieadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Communicatieadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Communicatieadviseur?

De Communicatieadviseur kan voor allerlei typen organisaties werken, zowel voor commerciële bedrijven als voor overheidsinstellingen. De Communicatieadviseur kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn. De insteek van de communicatie kan bij beide wel verschillend zijn. Bij overheidsinstellingen ligt de focus vaak meer op informeren terwijl bij commerciële bedrijven de focus meer op overtuigen ligt. In de profit sector heeft de Communicatieadviseur dan ook veel te maken met marketingaspecten.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Communicatieadviseur

Waar kun je het beste werken als Communicatieadviseur? Hieronder vind je de best door de Communicatieadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Communicatieadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Communicatieadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Communicatieadviseur.

Welke competenties heeft een Communicatieadviseur nodig?

Een Communicatieadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Communicatieadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Communicatieadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Communicatieadviseur nodig? 

De Communicatieadviseur moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en betrouwbaar zijn. De Communicatieadviseur bepaalt hoe het bedrijf met de buitenwereld communiceert en moet zich hierin professioneel opstellen (Loyalist). Daarnaast moet de Communicatieadviseur over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken, een harde werker zijn en doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Communicatieadviseur


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Communicatieadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Communicatieadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Communicatieadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Communicatieadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Communicatieadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Communicatieadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Communicatieadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Communicatieadviseur iets voor je?

Zou je graag Communicatieadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Communicatieadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Communicatieadviseur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Communicatieadviseur

Vacature Communicatieadviseur digitale participatie
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Nu fysieke bijeenkomsten niet of nauwelijks mogelijk zijn, wilt de gemeente een versnelde slag maken naar digitale participatie en een digitaal participatieplatform. De eerste opzet is gemaakt, maar hier …
Vacature Communicatieadviseur sociaal domein
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Een goede relatie staat of valt met de juiste communicatie. Deze gemeente staat erom bekend. 'We werken niet vóór onze inwoners, maar samen mét hen'. Die manier van werken …
Vacature Communicatieadviseur fysieke domein
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Ben je op zoek naar afwisselende en leuke opdrachten? Lijkt het jou leuk om een kijkje in verschillende keukens te nemen waarbij je een maatschappelijke bijdrage kan leveren? Lees …
Vacature Communicatieadviseur Ruimtelijke Visieontwikkeling
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Voor een overheidsorganisatie in Overijssel zijn we op zoek naar een communicatieadviseur. De opdracht duurt tot . Je werkt tot maart 24-32 uur, daarna voor 16 uur per week. …
Vacature Communicatieadviseur
Maandag Amsterdam
Functiebeschrijving Voor een gemeente in de provincie Overijssel zijn we op zoek naar een communicatieadviseur voor 32-36 uur per week. De startdatum van de opdracht is 7 december en de …

Actuele blogposts


reacties op Communicatieadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar