U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Conducteur

Conducteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een conducteur? Lees de functieomschrijving.

De conducteur is in het openbaar vervoer de verantwoordelijke voor het veilige verloop van een reis, het aanspreekpunt over route-informatie en de controleur van vervoersbewijzen. De meeste conducteurs zijn werkzaam bij de NS, maar bussen en trams hebben vanzelfsprekend ook conducteurs, net als de overige spoorbedrijven in Nederland, zoals Arriva en Syntus.

In de trein reist de conducteur van beginstation naar eindstation mee (tenzij hij afgewisseld wordt, natuurlijk), en draagt hij verantwoordelijkheid voor het veilige verloop van de reis voor alle reizigers. De conducteur controleert normaal gesproken maximaal één keer per reis op vervoersbewijzen, en roept op sommige trajecten de stations om. Wanneer er zich ongebruikelijke omstandigheden voordoen (vertraging, wijziging van overstapperrons, enz.) is het ook aan de conducteur om dit om te roepen. Wanneer er geen conflicten voorkomen in de trein, hoeft de conducteur niets te doen. Mocht er wel iets voorkomen, dan is er op elke trein minstens één conducteur aanwezig met een landelijke bevoegdheid tot Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA), wat inhoudt dat hij niet meewerkende reizigers een proces verbaal mag geven of hen kan uitleveren aan de politie.

In de bus en tram gaat dit doorgaans anders. Vaak stapt de conducteur in bij een halte ergens tijdens de route en controleert dan iedereen in het voertuig, of wacht de conducteur bij een halte en controleert iedereen die naar buiten komt. De verantwoordelijkheden betreffende veiligheid en informatieverstrekking die de treinconducteur heeft, heeft de bus- of tramconducteur meestal niet.

Mensen vonden ons op: Job Conducteur, Baan Conducteur, Conducteur Worden, Functie-eisen Conducteur, Verantwoordelijkheden Conducteur, Functieprofiel Conducteur, Wat doet een Conducteur, Werken als Conducteur.

Conducteur worden: Opleiding tot conducteur

Er is geen specifieke opleiding benodigd voor het beroep van conducteur, hoewel minimaal een mbo-opleiding aangeraden is. Belangrijk zijn beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, en een fysieke, sociale en mentale gesteldheid die aan de tests voldoet. Wanneer je aangenomen wordt als conducteur begin je eerst een opleidingstraject bij het betreffende bedrijf, wanneer je dit afrondt ben je bevoegd conducteur.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Conducteur, Conducteur Worden, Opleidingsniveau Conducteur, Scholing Conducteur, Studie Conducteur, Bijscholing Conducteur, Omscholing Conducteur.

Organisaties waar een conducteur doorgaans werkzaam is

De conducteur werkt voor een openbaar vervoersbedrijf. Voorbeelden zijn de NS, GVU, Connexxion, enzovoorts. Sommige organisaties huren beveiligingsbedrijven in om de conducteurstaken te vervullen, dus een bedrijf als Securitas kan ook conducteurs in dienst hebben.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Conducteur, Conducteur Worden, Opleidingsniveau Conducteur, Scholing Conducteur, Studie Conducteur, Bijscholing Conducteur, Omscholing Conducteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden conducteur

De NS schrijf het volgende: Het startsalaris ligt tussen de 1850 en 2086 euro afhankelijk van leeftijd en exclusief onregelmatigheidstoeslag. Het eindsalaris van een conducteur is 2530 euro exclusief onregelmatigheidstoeslag. Een vergelijkbaar bedrag zal van toepassing zijn op andere OV-werkgevers. Let wel op dat dit salaris waarschijnlijk per jaar verandert.

Mensen vonden ons op: Salaris Conducteur, Loon Conducteur, Wat verdien je als Conducteur, Salarisschaal Conducteur, Salarisindicatie Conducteur, Bonus Conducteur, CAO Conducteur, Brutoloon Conducteur, Nettoloon Conducteur, Vakantiedagen Conducteur, Pensioen Conducteur.

Competenties, skills & vaardigheden conducteur

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Sociabiliteit
 • Conflicten beheersen
 • Aanpassingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Conducteur, Vaardigheden Conducteur, Attitude Conducteur, Kwalificaties Conducteur, Competentieprofiel Conducteur.

Boeken voor het beroep conducteur

Wil je meer weten over het beroep conducteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je conducteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken conducteur te komen.

Op de tram | Jorie Horsthuis

een jaar als conducteur in Amsterdam - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026324413 | 251 pagina's

Een uniek portret van de grote stad, gezien vanuit de conducteurscabine in de Amsterdamse tram Hij is duur, rijdt nooit op tijd en het personeel is onbeschoft – het zijn de bekende klachten over de Amsterdamse tram. Om de stad en haar bewoners beter te le...

De conducteur vertelt ... | K. van Tuinen

beeld van een verdwijnend beroep - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789051791389 | 97 pagina's

Als een conducteur de deuren van een treincoupé opendoet, schrikt hij bijna als iemand zijn groet beantwoordt. De een vindt dat hij veel te vaak gecontroleerd wordt ''alweer?''), de ander dat het veel te weinig gebeurt (''nu pas?''). Je kunt het gewoon ni...

Op de tram | Jorie Horsthuis

een jaar als conducteur in Amsterdam - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789026325755 | 251 pagina's

Een uniek portret van de grote stad, gezien vanuit de conducteurscabine in de Amsterdamse tram Hij is duur, rijdt nooit op tijd en het personeel is onbeschoft – het zijn de bekende klachten over de Amsterdamse tram. Om de stad en haar bewoners beter te le...

Mensen vonden ons op: boeken voor Conducteur, Conducteur ebooks, boek Conducteur.

Persoonstypen conducteur

De conducteur heeft veiligheid en verantwoordelijkheid voorop staan en neemt zijn beslissingen vanuit dit oogpunt. In de trein, bus of tram is hij de gezaghebber en oefent hij zodoende een machtsfunctie uit, waarbij hij sterk en duidelijk moet kunnen optreden. De conducteur moet in elke situatie een oplossing kunnen aandragen en deze op zelfverzekerde en energieke wijze kunnen uitvoeren (Baas). Ook heeft de conducteur een bemiddelende functie. Hij zorgt ervoor dat de treinreizigers zich op hun gemak voelen en gaat tot het uiterste om hen zo goed mogelijk informatie te verschaffen. Om dit te bewerkstelligen dient de conducteur diplomatiek op te treden en geduldig om te gaan met reizigers om zo heftige conflicten te voorkomen (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Conducteur, Karakter Conducteur.

Netwerk conducteur

De conducteur werkt veel samen met andere conducteurs. In het geval van een treinconducteur brengt hij veel tijd door met machinisten en railtenders, en natuurlijk de hoofdconducteur. In de bus heeft de conducteur contact met de buschauffeur, en in de tram met de tramchauffeur. Communicatie met het transportmanagement is belangrijk om de logistiek goed te laten verlopen. De omgang met de reiziger is echter de meest belangrijke voor de conducteur. Dag in dag uit speelt hij een sociale en diplomatieke rol van dienstverlener en gezaghebber.

Mensen vonden ons op: Collega’s Conducteur, Medewerkers Conducteur.

Is het beroep conducteur iets voor jou?

Zou je graag conducteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als conducteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Conducteur, beroepskeuzetest Conducteur, beroep Conducteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden conducteur

Het arbeidsmarktperspectief voor het beroep conducteur is gunstig. Er is veel vraag naar conducteurs. Men krijgt, na selectie, een betaalde opleiding geboden waarna men meteen kan beginnen. Binnen het beroep conducteur bij de NS is het mogelijk op te klimmen van beginnend conducteur (vertrekassistent) tot de meer verantwoordelijke functie van hoofdconducteur. Naarmate de (hoofd)conducteur langer in functie is, zal hij grotere verantwoordelijkheid genieten en uiteindelijk als eindverantwoordelijke plaats nemen (chef van de trein). Bij de meeste bus- en trammaatschappijen bestaat er iets vergelijkbaars, maar bij geen van deze organisaties is er een logische doorgroeimogelijkheid, althans niet door de organisatie klaargelegd. De conducteur die wil doorgroeien zal daar zelf veel initiatief voor moeten tonen en vaardig en gemotiveerd moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief score conducteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep conducteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Conducteur, Promotie mogelijkheden Conducteur, Carriere Conducteur.

Solliciteren op de functie conducteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als conducteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor conducteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als conducteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Conducteur, CV Conducteur, sollicitatie Conducteur.

Interviews met conducteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen conducteur

Vacatures conducteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Conducteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Conducteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De conducteur is in het openbaar vervoer de verantwoordelijke voor het veilige verloop van een reis, het aanspreekpunt over route-informatie en de controleur van vervoersbewijzen. De meeste conducteurs zijn werkzaam bij de NS, maar bussen en trams hebben vanzelfsprekend ook conducteurs, net als de overige spoorbedrijven in Nederland, zoals Arriva en Syntus. In de trein reist de conducteur van beginstation naar eindstation mee (tenzij hij afgewisseld wordt, natuurlijk), en draagt hij verantwoordelijkheid voor het veilige verloop van de reis voor alle reizigers.

Beoordeling Conducteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Conducteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Conducteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het lijkt me geweldig om als treinconducteur te werken. Waar wordt de opleiding gegeven dan?

Door: M.Limaheluw

Goedendag, ten eerste wil ik even kwijt dat het beroep,, tramchauffeur,, zoals dat hier wordt genoemd niet juist is genaamd. De titel is namelijk -trambestuurder-. Ten tweede is het zo dat de tramconducteur wel degelijk op de tram aanwezig is ,van begin tot eindpunt. De tramconducteur is verantwoordelijk voor de verkoop van kaartjes en de controlle op het inchecken van reizigers die met een ov chipkaart reizen. En dan wat mij betreft het allerbelangrijkst : de tramconducteur IS het infopunt van alle reizigers,zij/hij, is verantwoordelijk voor een correcte en gastvrije afhandeling van alle vragen cq grieven van de reiziger !! De tramconducteur is verantwoordelijk voor de orde en rust tijdends de reis en zal zonodig in samenwerking met de trambestuurder beslissingen nemen omtrent eventueele calamiteiten e.d .

Dit alles is voor de stad amsterdam van toepassing en de mensen van het openbaar vervoer in amsterdam doen hun werk met liefde en toewijding en vandaar dus ook deze correctie op uw uitleg.

Dit zijn punten die u toch in uw uitleg over het beroep,, tramconducteur,trambestuurder,, zou moeten overnemen !!

 

met vriendelijke groeten:

j.c  (tramconducteur van het gemeentelijk vervoerbedrijf amsterdam) 

Door: juci

Het lijkt me een heel gave beroep ..

ik wil dit zeker gaan doen ...

ben nu 16 en bijna 17 als ik klaar ben met school ..

maar is er ook een opleiding stad in Heerlen ??

Door: Justin reumkens

Bijna elk vervoersbedrijf,zoals NS-Connection-HTM en de Gemeentelijke VervoersBedrijven,hebben hun opleidingen,zoals machinist,chauffeur,conducteur e.d.in eigen beheer.dus eerst aangenomen worden en dan de opleiding  volgen. 

Door: bram-conducteur

Ik ben nu nog 15 jaar, en heb dit jaar mijn examen. Dat betekend dat ik dus een opleiding moet gaan kiezen, en treinconducteur lijkt me geweldig. Ik is mijn vraag eigenlijk : is er een speciale opleiding die je kunt doen op mijn leeftijd,of kun je met elke opleiding dit beroep uitoefenen ?

Door: Danielle de Jongh

Het salaris wat wordt aangegeven klopt niet als het gaat om de verdiensten als hoofdconducteur bij de NS. Vanaf oktober 2018 is het startsalaris voor een 21 jarige €1958,52 Ben je 32 of ouder dan wordt je ingedeeld in schaal 54 trede 12 met een startsalaris van €2320,92 het eindsalaris zit in schaal 56 en bedraagt €3043,44 Daar bovenop komt de onregelmatigheidstoeslag (OT) die substantieel is. Tijdens je opleiding of wanneer je alleen vroege diensten of dag diensten draait moet je rekenen op €300,- Werk je een gevarieerd rooster met ochtend en avonddienst dan kom je al snel op €700,- Werk je ook veel nachtdiensten of vooral avonddiensten dan kan het al snel oplopen tot €1000,- of meer. In een maand waarin je vakantie hebt gehad krijg je compensatie voor je misgelopen OT. Daarnaast krijg je natuurlijk 8% vakantiegeld en in december 3% toeslag. Naast dit alles kan je ook besluiten om je compensatie feestdagen en compensatiedagen onregelmatigheid te verkopen voor ongeveer €200,- per dag.

Door: Hoofdconducteur Peter

Reageer op dit beroep