Conducteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Conducteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep conducteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je conducteur wordt.

 

Wat is een Conducteur?

De conducteur is in het openbaar vervoer de verantwoordelijke voor het veilige verloop van een reis, het aanspreekpunt over route-informatie en de controleur van vervoersbewijzen. De meeste conducteurs zijn werkzaam bij de NS, maar bussen en trams hebben vanzelfsprekend ook conducteurs, net als de overige spoorbedrijven in Nederland, zoals Arriva en Syntus.

In de trein reist de conducteur van beginstation naar eindstation mee (tenzij hij afgewisseld wordt, natuurlijk), en draagt hij verantwoordelijkheid voor het veilige verloop van de reis voor alle reizigers. De conducteur controleert normaal gesproken maximaal één keer per reis op vervoersbewijzen, en roept op sommige trajecten de stations om. Wanneer er zich ongebruikelijke omstandigheden voordoen (vertraging, wijziging van overstapperrons, enz.) is het ook aan de conducteur om dit om te roepen. Wanneer er geen conflicten voorkomen in de trein, hoeft de conducteur niets te doen. Mocht er wel iets voorkomen, dan is er op elke trein minstens één conducteur aanwezig met een landelijke bevoegdheid tot Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA), wat inhoudt dat hij niet meewerkende reizigers een proces verbaal mag geven of hen kan uitleveren aan de politie.

In de bus en tram gaat dit doorgaans anders. Vaak stapt de conducteur in bij een halte ergens tijdens de route en controleert dan iedereen in het voertuig, of wacht de conducteur bij een halte en controleert iedereen die naar buiten komt. De verantwoordelijkheden betreffende veiligheid en informatieverstrekking die de treinconducteur heeft, heeft de bus- of tramconducteur meestal niet.

Wil je werken als Conducteur?

Werk je al als Conducteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Conducteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Conducteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Conducteur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Machinist
 • Hoofdconducteur
 • Buschauffeur
 • Tramchauffeur
 • Politieagent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €2530

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Conducteur

Wat verdient een Conducteur?

De NS schrijf het volgende: Het startsalaris ligt tussen de 1850 en 2086 euro afhankelijk van leeftijd en exclusief onregelmatigheidstoeslag. Het eindsalaris van een conducteur is 2530 euro exclusief onregelmatigheidstoeslag. Een vergelijkbaar bedrag zal van toepassing zijn op andere OV-werkgevers. Let wel op dat dit salaris waarschijnlijk per jaar verandert.

Salarisschaal Conducteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Conducteur

Er zijn geen vacatures Conducteur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Conducteur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Conducteur in werkt

Bekijk werken in Transport & Logistiek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Conducteur

Wat is de toekomst van Conducteur?

Het arbeidsmarktperspectief voor het beroep conducteur is gunstig. Er is veel vraag naar conducteurs. Men krijgt, na selectie, een betaalde opleiding geboden waarna men meteen kan beginnen. Binnen het beroep conducteur bij de NS is het mogelijk op te klimmen van beginnend conducteur (vertrekassistent) tot de meer verantwoordelijke functie van hoofdconducteur. Naarmate de (hoofd)conducteur langer in functie is, zal hij grotere verantwoordelijkheid genieten en uiteindelijk als eindverantwoordelijke plaats nemen (chef van de trein). Bij de meeste bus- en trammaatschappijen bestaat er iets vergelijkbaars, maar bij geen van deze organisaties is er een logische doorgroeimogelijkheid, althans niet door de organisatie klaargelegd. De conducteur die wil doorgroeien zal daar zelf veel initiatief voor moeten tonen en vaardig en gemotiveerd moeten zijn.

Baankans Conducteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Conducteur worden: Opleidingen tot Conducteur

Wil je conducteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Conducteur? 

Er is geen specifieke opleiding benodigd voor het beroep van conducteur, hoewel minimaal een mbo-opleiding aangeraden is. Belangrijk zijn beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, en een fysieke, sociale en mentale gesteldheid die aan de tests voldoet. Wanneer je aangenomen wordt als conducteur begin je eerst een opleidingstraject bij het betreffende bedrijf, wanneer je dit afrondt ben je bevoegd conducteur.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Conducteur

Er zijn geen opleidingen Conducteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Conducteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek

Netwerk Conducteur

Met wie werkt een Conducteur samen? 

De conducteur werkt veel samen met andere conducteurs. In het geval van een treinconducteur brengt hij veel tijd door met machinisten en railtenders, en natuurlijk de hoofdconducteur. In de bus heeft de conducteur contact met de buschauffeur, en in de tram met de tramchauffeur. Communicatie met het transportmanagement is belangrijk om de logistiek goed te laten verlopen. De omgang met de reiziger is echter de meest belangrijke voor de conducteur. Dag in dag uit speelt hij een sociale en diplomatieke rol van dienstverlener en gezaghebber.


 • Machinist
 • Hoofdconducteur
 • Buschauffeur
 • Tramchauffeur
 • Politieagent
Conducteur


Organisaties waar een Conducteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Conducteur meestal werkt.

Waar werkt een Conducteur?

De conducteur werkt voor een openbaar vervoersbedrijf. Voorbeelden zijn de NS, GVU, Connexxion, enzovoorts. Sommige organisaties huren beveiligingsbedrijven in om de conducteurstaken te vervullen, dus een bedrijf als Securitas kan ook conducteurs in dienst hebben.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Best beoordeelde werkgevers Conducteur

Waar kun je het beste werken als Conducteur? Hieronder vind je de best door de Conducteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Conducteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Conducteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Conducteur.

Welke competenties heeft een Conducteur nodig?

Een Conducteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Conducteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Conducteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Conducteur nodig? 

De conducteur heeft veiligheid en verantwoordelijkheid voorop staan en neemt zijn beslissingen vanuit dit oogpunt. In de trein, bus of tram is hij de gezaghebber en oefent hij zodoende een machtsfunctie uit, waarbij hij sterk en duidelijk moet kunnen optreden. De conducteur moet in elke situatie een oplossing kunnen aandragen en deze op zelfverzekerde en energieke wijze kunnen uitvoeren (Baas). Ook heeft de conducteur een bemiddelende functie. Hij zorgt ervoor dat de treinreizigers zich op hun gemak voelen en gaat tot het uiterste om hen zo goed mogelijk informatie te verschaffen. Om dit te bewerkstelligen dient de conducteur diplomatiek op te treden en geduldig om te gaan met reizigers om zo heftige conflicten te voorkomen (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Conducteur


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Conducteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Conducteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Conducteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Conducteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Conducteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Conducteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Conducteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Conducteur iets voor je?

Zou je graag Conducteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Conducteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Conducteur

Hoofdconducteur Peter

Het salaris wat wordt aangegeven klopt niet als het gaat om de verdiensten als hoofdconducteur bij de NS. Vanaf oktober 2018 is het startsalaris voor een 21 jarige €1958,52 Ben je 32 of ouder dan wordt je ingedeeld in schaal 54 trede 12 met een startsalaris van €2320,92 het eindsalaris zit in schaal 56 en bedraagt €3043,44 Daar bovenop komt de onregelmatigheidstoeslag (OT) die substantieel is. Tijdens je opleiding of wanneer je alleen vroege diensten of dag diensten draait moet je rekenen op €300,- Werk je een gevarieerd rooster met ochtend en avonddienst dan kom je al snel op €700,- Werk je ook veel nachtdiensten of vooral avonddiensten dan kan het al snel oplopen tot €1000,- of meer. In een maand waarin je vakantie hebt gehad krijg je compensatie voor je misgelopen OT. Daarnaast krijg je natuurlijk 8% vakantiegeld en in december 3% toeslag. Naast dit alles kan je ook besluiten om je compensatie feestdagen en compensatiedagen onregelmatigheid te verkopen voor ongeveer €200,- per dag.

Danielle de Jongh

Ik ben nu nog 15 jaar, en heb dit jaar mijn examen. Dat betekend dat ik dus een opleiding moet gaan kiezen, en treinconducteur lijkt me geweldig. Ik is mijn vraag eigenlijk : is er een speciale opleiding die je kunt doen op mijn leeftijd,of kun je met elke opleiding dit beroep uitoefenen ?

M.Limaheluw

Het lijkt me geweldig om als treinconducteur te werken. Waar wordt de opleiding gegeven dan?

juci

Goedendag, ten eerste wil ik even kwijt dat het beroep,, tramchauffeur,, zoals dat hier wordt genoemd niet juist is genaamd. De titel is namelijk -trambestuurder-. Ten tweede is het zo dat de tramconducteur wel degelijk op de tram aanwezig is ,van begin tot eindpunt. De tramconducteur is verantwoordelijk voor de verkoop van kaartjes en de controlle op het inchecken van reizigers die met een ov chipkaart reizen. En dan wat mij betreft het allerbelangrijkst : de tramconducteur IS het infopunt van alle reizigers,zij/hij, is verantwoordelijk voor een correcte en gastvrije afhandeling van alle vragen cq grieven van de reiziger !! De tramconducteur is verantwoordelijk voor de orde en rust tijdends de reis en zal zonodig in samenwerking met de trambestuurder beslissingen nemen omtrent eventueele calamiteiten e.d . Dit alles is voor de stad amsterdam van toepassing en de mensen van het openbaar vervoer in amsterdam doen hun werk met liefde en toewijding en vandaar dus ook deze correctie op uw uitleg.

Justin reumkens

Het lijkt me een heel gave beroep .. ik wil dit zeker gaan doen ... ben nu 16 en bijna 17 als ik klaar ben met school .. maar is er ook een opleiding stad in Heerlen ??

bram-conducteur

Bijna elk vervoersbedrijf,zoals NS-Connection-HTM en de Gemeentelijke VervoersBedrijven,hebben hun opleidingen,zoals machinist,chauffeur,conducteur e.d.in eigen beheer.dus eerst aangenomen worden en dan de opleiding  volgen. 

juci

Goedendag, ten eerste wil ik even kwijt dat het beroep,, tramchauffeur,, zoals dat hier wordt genoemd niet juist is genaamd. De titel is namelijk -trambestuurder-. Ten tweede is het zo dat de tramconducteur wel degelijk op de tram aanwezig is ,van begin tot eindpunt. De tramconducteur is verantwoordelijk voor de verkoop van kaartjes en de controlle op het inchecken van reizigers die met een ov chipkaart reizen. En dan wat mij betreft het allerbelangrijkst : de tramconducteur IS het infopunt van alle reizigers,zij/hij, is verantwoordelijk voor een correcte en gastvrije afhandeling van alle vragen cq grieven van de reiziger !! De tramconducteur is verantwoordelijk voor de orde en rust tijdends de reis en zal zonodig in samenwerking met de trambestuurder beslissingen nemen omtrent eventueele calamiteiten e.d . Dit alles is voor de stad amsterdam van toepassing en de mensen van het openbaar vervoer in amsterdam doen hun werk met liefde en toewijding en vandaar dus ook deze correctie op uw uitleg.

Justin reumkens

Het lijkt me een heel gave beroep .. ik wil dit zeker gaan doen ... ben nu 16 en bijna 17 als ik klaar ben met school .. maar is er ook een opleiding stad in Heerlen ??

bram-conducteur

Bijna elk vervoersbedrijf,zoals NS-Connection-HTM en de Gemeentelijke VervoersBedrijven,hebben hun opleidingen,zoals machinist,chauffeur,conducteur e.d.in eigen beheer.dus eerst aangenomen worden en dan de opleiding  volgen. 

M.Limaheluw

Het lijkt me geweldig om als treinconducteur te werken. Waar wordt de opleiding gegeven dan?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar