Conducteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Conducteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Conducteur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Conducteur wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Conducteur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Conducteur


Vacatures Conducteur

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Conducteur?

De conducteur is in het openbaar vervoer de verantwoordelijke voor het veilige verloop van een reis, het aanspreekpunt over route-informatie en de controleur van vervoersbewijzen. De meeste conducteurs zijn werkzaam bij de NS, maar bussen en trams hebben vanzelfsprekend ook conducteurs, net als de overige spoorbedrijven in Nederland, zoals Arriva en Syntus.

In de trein reist de conducteur van beginstation naar eindstation mee (tenzij hij afgewisseld wordt, natuurlijk), en draagt hij verantwoordelijkheid voor het veilige verloop van de reis voor alle reizigers. De conducteur controleert normaal gesproken maximaal één keer per reis op vervoersbewijzen, en roept op sommige trajecten de stations om. Wanneer er zich ongebruikelijke omstandigheden voordoen (vertraging, wijziging van overstapperrons, enz.) is het ook aan de conducteur om dit om te roepen. Wanneer er geen conflicten voorkomen in de trein, hoeft de conducteur niets te doen. Mocht er wel iets voorkomen, dan is er op elke trein minstens één conducteur aanwezig met een landelijke bevoegdheid tot Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA), wat inhoudt dat hij niet meewerkende reizigers een proces verbaal mag geven of hen kan uitleveren aan de politie.

In de bus en tram gaat dit doorgaans anders. Vaak stapt de conducteur in bij een halte ergens tijdens de route en controleert dan iedereen in het voertuig, of wacht de conducteur bij een halte en controleert iedereen die naar buiten komt. De verantwoordelijkheden betreffende veiligheid en informatieverstrekking die de treinconducteur heeft, heeft de bus- of tramconducteur meestal niet.


Past het beroep Conducteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Conducteur per stad

Vacatures Conducteur Alkmaar

Vacatures Conducteur Almelo

Vacatures Conducteur Almere

Vacatures Conducteur Alphen aan den Rijn

Vacatures Conducteur Amersfoort

Vacatures Conducteur Amstelveen

Vacatures Conducteur Amsterdam

Vacatures Conducteur Apeldoorn

Vacatures Conducteur Arnhem

Vacatures Conducteur Assen

Vacatures Conducteur Bergen op Zoom

Vacatures Conducteur Breda

Vacatures Conducteur Capelle aan den IJssel

Vacatures Conducteur Delft

Vacatures Conducteur Den Bosch

Vacatures Conducteur Den Haag

Vacatures Conducteur Den Helder

Vacatures Conducteur Deventer

Vacatures Conducteur Doetinchem

Vacatures Conducteur Dordrecht

Vacatures Conducteur Ede

Vacatures Conducteur Eindhoven

Vacatures Conducteur Emmen

Vacatures Conducteur Enschede

Vacatures Conducteur Gouda

Vacatures Conducteur Groningen

Vacatures Conducteur Haarlem

Vacatures Conducteur Haarlemmermeer

Vacatures Conducteur Heerlen

Vacatures Conducteur Helmond

Vacatures Conducteur Hengelo

Vacatures Conducteur Hilversum

Vacatures Conducteur Hoogeveen

Vacatures Conducteur Hoorn

Vacatures Conducteur Katwijk

Vacatures Conducteur Leeuwarden

Vacatures Conducteur Leiden

Vacatures Conducteur Lelystad

Vacatures Conducteur Maastricht

Vacatures Conducteur Middelburg

Vacatures Conducteur Nieuwegein

Vacatures Conducteur Nijmegen

Vacatures Conducteur Oss

Vacatures Conducteur Purmerend

Vacatures Conducteur Roermond

Vacatures Conducteur Roosendaal

Vacatures Conducteur Rotterdam

Vacatures Conducteur Schiedam

Vacatures Conducteur Spijkenisse

Vacatures Conducteur Terneuzen

Vacatures Conducteur Tilburg

Vacatures Conducteur Utrecht

Vacatures Conducteur Veenendaal

Vacatures Conducteur Venlo

Vacatures Conducteur Vlaardingen

Vacatures Conducteur Westland

Vacatures Conducteur Zaanstad

Vacatures Conducteur Zeist

Vacatures Conducteur Zoetermeer

Vacatures Conducteur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Conducteur

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Conducteur?

De NS schrijf het volgende: Het startsalaris ligt tussen de 1850 en 2086 euro afhankelijk van leeftijd en exclusief onregelmatigheidstoeslag. Het eindsalaris van een conducteur is 2530 euro exclusief onregelmatigheidstoeslag. Een vergelijkbaar bedrag zal van toepassing zijn op andere OV-werkgevers. Let wel op dat dit salaris waarschijnlijk per jaar verandert.


Meer weten over het salaris Conducteur

Salaris aankomend Conducteur Salaris junior Conducteur Wat is het salaris van een medior Conducteur? Welk salaris krijgt een senior Conducteur?


Hoe word je een Conducteur? 

Er is geen specifieke opleiding benodigd voor het beroep van conducteur, hoewel minimaal een mbo-opleiding aangeraden is. Belangrijk zijn beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, en een fysieke, sociale en mentale gesteldheid die aan de tests voldoet. Wanneer je aangenomen wordt als conducteur begin je eerst een opleidingstraject bij het betreffende bedrijf, wanneer je dit afrondt ben je bevoegd conducteur.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Conducteur

Er zijn geen opleidingen Conducteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Conducteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek


Omscholen tot Conducteur

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Conducteur. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Conducteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Conducteur

Als je Conducteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Conducteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Conducteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Conducteur?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Conducteur

Een Conducteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Conducteur

 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Aanpassingsvermogen
 • Lichtvoetigheid
 • Helder communiceren
 • Taalkennis
 • Integriteit
 • Zelfbeheersing
 • Bemiddelingskracht
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Luistervaardigheid
 • Spontaniteit
 • Sociaal gevoel
 • Doorzettingsvermogen
 • Incasseringsvermogen
 • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Conducteur nodig? 

De conducteur heeft veiligheid en verantwoordelijkheid voorop staan en neemt zijn beslissingen vanuit dit oogpunt. In de trein, bus of tram is hij de gezaghebber en oefent hij zodoende een machtsfunctie uit, waarbij hij sterk en duidelijk moet kunnen optreden. De conducteur moet in elke situatie een oplossing kunnen aandragen en deze op zelfverzekerde en energieke wijze kunnen uitvoeren (Baas). Ook heeft de conducteur een bemiddelende functie. Hij zorgt ervoor dat de treinreizigers zich op hun gemak voelen en gaat tot het uiterste om hen zo goed mogelijk informatie te verschaffen. Om dit te bewerkstelligen dient de conducteur diplomatiek op te treden en geduldig om te gaan met reizigers om zo heftige conflicten te voorkomen (Bemiddelaar).


Eigenschappen Conducteur

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerdheid
 • Empathie
 • Diplomatiek
 • ZorgzaamheidWat zijn de baankansen voor een Conducteur?

Het arbeidsmarktperspectief voor het beroep conducteur is gunstig. Er is veel vraag naar conducteurs. Men krijgt, na selectie, een betaalde opleiding geboden waarna men meteen kan beginnen. Binnen het beroep conducteur bij de NS is het mogelijk op te klimmen van beginnend conducteur (vertrekassistent) tot de meer verantwoordelijke functie van hoofdconducteur. Naarmate de (hoofd)conducteur langer in functie is, zal hij grotere verantwoordelijkheid genieten en uiteindelijk als eindverantwoordelijke plaats nemen (chef van de trein). Bij de meeste bus- en trammaatschappijen bestaat er iets vergelijkbaars, maar bij geen van deze organisaties is er een logische doorgroeimogelijkheid, althans niet door de organisatie klaargelegd. De conducteur die wil doorgroeien zal daar zelf veel initiatief voor moeten tonen en vaardig en gemotiveerd moeten zijn.

De actuele kans op werk voor een Conducteur

Het beroep Conducteur is onderdeel van de beroepsfamilie Conducteurs en stationchefs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Conducteurs en stationchefs is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Conducteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Conducteur

Het beroep Conducteur is onderdeel van de beroepsfamilie Conducteurs en stationchefs.


Waar werkt een Conducteur?

De conducteur werkt voor een openbaar vervoersbedrijf. Voorbeelden zijn de NS, GVU, Connexxion, enzovoorts. Sommige organisaties huren beveiligingsbedrijven in om de conducteurstaken te vervullen, dus een bedrijf als Securitas kan ook conducteurs in dienst hebben.


Met wie werkt een Conducteur samen? 

De conducteur werkt veel samen met andere conducteurs. In het geval van een treinconducteur brengt hij veel tijd door met machinisten en railtenders, en natuurlijk de hoofdconducteur. In de bus heeft de conducteur contact met de buschauffeur, en in de tram met de tramchauffeur. Communicatie met het transportmanagement is belangrijk om de logistiek goed te laten verlopen. De omgang met de reiziger is echter de meest belangrijke voor de conducteur. Dag in dag uit speelt hij een sociale en diplomatieke rol van dienstverlener en gezaghebber.


 • Machinist
 • Hoofdconducteur
 • Buschauffeur
 • Tramchauffeur
 • Politieagent
Conducteur

Verwante beroepen Conducteur:

Machinist
Salaris: €1800 tot €2700
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Hoofdconducteur
Salaris: €1922 tot €2908
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Conducteur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Machinist
 • Hoofdconducteur
 • Buschauffeur
 • Tramchauffeur
 • Politieagent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €2530

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar