Conducteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Conducteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep conducteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je conducteur wordt.

 

Wat is een Conducteur?

De conducteur is in het openbaar vervoer de verantwoordelijke voor het veilige verloop van een reis, het aanspreekpunt over route-informatie en de controleur van vervoersbewijzen. De meeste conducteurs zijn werkzaam bij de NS, maar bussen en trams hebben vanzelfsprekend ook conducteurs, net als de overige spoorbedrijven in Nederland, zoals Arriva en Syntus.

In de trein reist de conducteur van beginstation naar eindstation mee (tenzij hij afgewisseld wordt, natuurlijk), en draagt hij verantwoordelijkheid voor het veilige verloop van de reis voor alle reizigers. De conducteur controleert normaal gesproken maximaal één keer per reis op vervoersbewijzen, en roept op sommige trajecten de stations om. Wanneer er zich ongebruikelijke omstandigheden voordoen (vertraging, wijziging van overstapperrons, enz.) is het ook aan de conducteur om dit om te roepen. Wanneer er geen conflicten voorkomen in de trein, hoeft de conducteur niets te doen. Mocht er wel iets voorkomen, dan is er op elke trein minstens één conducteur aanwezig met een landelijke bevoegdheid tot Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA), wat inhoudt dat hij niet meewerkende reizigers een proces verbaal mag geven of hen kan uitleveren aan de politie.

In de bus en tram gaat dit doorgaans anders. Vaak stapt de conducteur in bij een halte ergens tijdens de route en controleert dan iedereen in het voertuig, of wacht de conducteur bij een halte en controleert iedereen die naar buiten komt. De verantwoordelijkheden betreffende veiligheid en informatieverstrekking die de treinconducteur heeft, heeft de bus- of tramconducteur meestal niet.

Past het beroep Conducteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Conducteur?

Werk je al als Conducteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Conducteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Conducteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Conducteur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Machinist
 • Hoofdconducteur
 • Buschauffeur
 • Tramchauffeur
 • Politieagent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €2530

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

142


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Conducteur

Wat verdient een Conducteur?

De NS schrijf het volgende: Het startsalaris ligt tussen de 1850 en 2086 euro afhankelijk van leeftijd en exclusief onregelmatigheidstoeslag. Het eindsalaris van een conducteur is 2530 euro exclusief onregelmatigheidstoeslag. Een vergelijkbaar bedrag zal van toepassing zijn op andere OV-werkgevers. Let wel op dat dit salaris waarschijnlijk per jaar verandert.

Salarisschaal Conducteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Conducteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Conducteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Conducteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Conducteur vacatures

Vacature Word tramconducteur in Amsterdam
Olympia
Bedrijfsomschrijving GVB zorgt dat alle reizigers 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar veilig, snel en comfortabel op hun plaats van bestemming komen. Het openbaarvervoerbedrijf …
Vacature Conducteurs De Chantiers Senior Promotion Immobilière
Maisons Blavier Sa
Vous assurez le suivi complet des projets de construction (budget, clients, fournisseurs, délais, etc...)Vous êtes chargé du suivi des équipes et des
Vacature Conducteurs De Chantiers Senior Promotion Immobilière
Maisons Blavier Sa
Vous assurez le suivi complet des projets de construction (budget, clients, fournisseurs, délais, etc...)Vous êtes chargé du suivi des équipes et des
Vacature Conducteur. Rice De Chantier Parachèvement
STIB-MIVB
En tant que conducteur.Rice de chantier, vous assurez la préparation opérationnelle et le suivi dexécution dun ou plusieurs chantiers (gestion
Vacature Werfconducteur (Onderhoud Burgerlijke Bouwkunde)
STIB-MIVB
Als werfconducteur werk je mee aan het dagelijks beheer en de opvolging van de werkzaamheden van burgerlijke bouwkunde, maar ook de werkzaamheden voor

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Conducteur

Wat zijn de baankansen voor een Conducteur?

Het arbeidsmarktperspectief voor het beroep conducteur is gunstig. Er is veel vraag naar conducteurs. Men krijgt, na selectie, een betaalde opleiding geboden waarna men meteen kan beginnen. Binnen het beroep conducteur bij de NS is het mogelijk op te klimmen van beginnend conducteur (vertrekassistent) tot de meer verantwoordelijke functie van hoofdconducteur. Naarmate de (hoofd)conducteur langer in functie is, zal hij grotere verantwoordelijkheid genieten en uiteindelijk als eindverantwoordelijke plaats nemen (chef van de trein). Bij de meeste bus- en trammaatschappijen bestaat er iets vergelijkbaars, maar bij geen van deze organisaties is er een logische doorgroeimogelijkheid, althans niet door de organisatie klaargelegd. De conducteur die wil doorgroeien zal daar zelf veel initiatief voor moeten tonen en vaardig en gemotiveerd moeten zijn.

De actuele kans op werk voor een Conducteur

Het beroep Conducteur is onderdeel van de beroepsfamilie Conducteurs en stationchefs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Conducteurs en stationchefs is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

142

Baankans Conducteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Conducteur worden: Opleidingen tot Conducteur

Wil je Conducteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Conducteur.

Hoe word je een Conducteur? 

Er is geen specifieke opleiding benodigd voor het beroep van conducteur, hoewel minimaal een mbo-opleiding aangeraden is. Belangrijk zijn beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, en een fysieke, sociale en mentale gesteldheid die aan de tests voldoet. Wanneer je aangenomen wordt als conducteur begin je eerst een opleidingstraject bij het betreffende bedrijf, wanneer je dit afrondt ben je bevoegd conducteur.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Conducteur

Er zijn geen opleidingen Conducteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Conducteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek

Omscholen tot Conducteur

Als je je wilt omscholen tot Conducteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Conducteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Conducteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Conducteur

Vacature Conducteur op de tram met opleiding
Securitas
Jouw interactieve werkdag.. Jij bent dé persoon die over de service en veiligheid in de trams gaat, hét gezicht van de tram! Je beantwoordt de vragen van reizigers en verkoopt …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Conducteur

Als je Conducteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Conducteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Conducteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Conducteur?

Competenties en Vaardigheden Conducteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Conducteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Conducteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Conducteur

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Conducteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Conducteur. Als Conducteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Conducteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Conducteur

Vakkennis voor een Conducteur

Het is voor een Conducteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Conducteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Conducteur


Werkervaring Conducteur

Het is voor een startend Conducteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Conducteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Machinist, Hoofdconducteur .

Iets anders leren?

Is Conducteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Conducteur

Je kunt als Conducteur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Conducteur is onderdeel van de beroepsfamilie Conducteurs en stationchefs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Conducteur


Hoofd beroepsgroep Conducteur

Het beroep Conducteur valt binnen de hoofdberoepsgroep Dienstverlenend personeel en verkopers

Dienstverlenend personeel en verkopers bieden verschillende diensten met betrekking tot reizen, huishouden, persoonlijke verzorging, of beveiliging. Of het demonstreren en verkopen van goederen in groothandels- of detailhandelszaken, of op beurzen en markten. 

De werkzaamheden van dienstverlenend personeel en verkopers

Taken die worden uitgevoerd door dienstverlenend personeel en verkopers omvatten meestal: 

 • het organiseren en verlenen van services tijdens het reizen
 • het verlenen van huishoudelijke diensten
 • het bereiden en serveren van eten en drinken 
 • de zorg voor kinderen 
 • het verlenen van persoonlijke en basisgezondheidszorg aan huis of in instellingen. Hierbij horen ook kappers- en schoonheidsbehandelingen
 • Het verlenen van beveiligingsdiensten en het beschermen van personen en eigendommen tegen brand, diefstal en vandalisme 
 • De handhaving van de wet en orde 
 • het verkopen van goederen in groot- of kleinhandelszaken, beurzen en markten
 • het demonstreren van goederen aan potentiële klanten 

 

Het toezicht houden op andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen.

Subgroepen binnen dienstverlenend personeel en verkopers

Beroepen in de hoofdgroep dienstverlenend personeel en verkopers kunnen worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • Medewerkers persoonlijke dienstverlening
 • Verkoopmedewerkers
 • Verzorgend personeel
 • Beveiligingswerkers
Netwerk Conducteur

Met wie werkt een Conducteur samen? 

De conducteur werkt veel samen met andere conducteurs. In het geval van een treinconducteur brengt hij veel tijd door met machinisten en railtenders, en natuurlijk de hoofdconducteur. In de bus heeft de conducteur contact met de buschauffeur, en in de tram met de tramchauffeur. Communicatie met het transportmanagement is belangrijk om de logistiek goed te laten verlopen. De omgang met de reiziger is echter de meest belangrijke voor de conducteur. Dag in dag uit speelt hij een sociale en diplomatieke rol van dienstverlener en gezaghebber.


 • Machinist
 • Hoofdconducteur
 • Buschauffeur
 • Tramchauffeur
 • Politieagent
Conducteur


Organisaties waar een Conducteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Conducteur meestal werkt.

Waar werkt een Conducteur?

De conducteur werkt voor een openbaar vervoersbedrijf. Voorbeelden zijn de NS, GVU, Connexxion, enzovoorts. Sommige organisaties huren beveiligingsbedrijven in om de conducteurstaken te vervullen, dus een bedrijf als Securitas kan ook conducteurs in dienst hebben.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Best beoordeelde werkgevers Conducteur

Waar kun je het beste werken als Conducteur? Hieronder vind je de best door de Conducteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Conducteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Conducteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Conducteur.

Welke competenties heeft een Conducteur nodig?

Een Conducteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Conducteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Conducteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Conducteur nodig? 

De conducteur heeft veiligheid en verantwoordelijkheid voorop staan en neemt zijn beslissingen vanuit dit oogpunt. In de trein, bus of tram is hij de gezaghebber en oefent hij zodoende een machtsfunctie uit, waarbij hij sterk en duidelijk moet kunnen optreden. De conducteur moet in elke situatie een oplossing kunnen aandragen en deze op zelfverzekerde en energieke wijze kunnen uitvoeren (Baas). Ook heeft de conducteur een bemiddelende functie. Hij zorgt ervoor dat de treinreizigers zich op hun gemak voelen en gaat tot het uiterste om hen zo goed mogelijk informatie te verschaffen. Om dit te bewerkstelligen dient de conducteur diplomatiek op te treden en geduldig om te gaan met reizigers om zo heftige conflicten te voorkomen (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Conducteur


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Conducteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Conducteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Conducteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Conducteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Conducteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Conducteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Conducteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Conducteur iets voor je?

Zou je graag Conducteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Conducteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Conducteur

Hoofdconducteur Peter

Het salaris wat wordt aangegeven klopt niet als het gaat om de verdiensten als hoofdconducteur bij de NS. Vanaf oktober 2018 is het startsalaris voor een 21 jarige €1958,52 Ben je 32 of ouder dan wordt je ingedeeld in schaal 54 trede 12 met een startsalaris van €2320,92 het eindsalaris zit in schaal 56 en bedraagt €3043,44 Daar bovenop komt de onregelmatigheidstoeslag (OT) die substantieel is. Tijdens je opleiding of wanneer je alleen vroege diensten of dag diensten draait moet je rekenen op €300,- Werk je een gevarieerd rooster met ochtend en avonddienst dan kom je al snel op €700,- Werk je ook veel nachtdiensten of vooral avonddiensten dan kan het al snel oplopen tot €1000,- of meer. In een maand waarin je vakantie hebt gehad krijg je compensatie voor je misgelopen OT. Daarnaast krijg je natuurlijk 8% vakantiegeld en in december 3% toeslag. Naast dit alles kan je ook besluiten om je compensatie feestdagen en compensatiedagen onregelmatigheid te verkopen voor ongeveer €200,- per dag.

Danielle de Jongh

Ik ben nu nog 15 jaar, en heb dit jaar mijn examen. Dat betekend dat ik dus een opleiding moet gaan kiezen, en treinconducteur lijkt me geweldig. Ik is mijn vraag eigenlijk : is er een speciale opleiding die je kunt doen op mijn leeftijd,of kun je met elke opleiding dit beroep uitoefenen ?

M.Limaheluw

Het lijkt me geweldig om als treinconducteur te werken. Waar wordt de opleiding gegeven dan?

juci

Goedendag, ten eerste wil ik even kwijt dat het beroep,, tramchauffeur,, zoals dat hier wordt genoemd niet juist is genaamd. De titel is namelijk -trambestuurder-. Ten tweede is het zo dat de tramconducteur wel degelijk op de tram aanwezig is ,van begin tot eindpunt. De tramconducteur is verantwoordelijk voor de verkoop van kaartjes en de controlle op het inchecken van reizigers die met een ov chipkaart reizen. En dan wat mij betreft het allerbelangrijkst : de tramconducteur IS het infopunt van alle reizigers,zij/hij, is verantwoordelijk voor een correcte en gastvrije afhandeling van alle vragen cq grieven van de reiziger !! De tramconducteur is verantwoordelijk voor de orde en rust tijdends de reis en zal zonodig in samenwerking met de trambestuurder beslissingen nemen omtrent eventueele calamiteiten e.d . Dit alles is voor de stad amsterdam van toepassing en de mensen van het openbaar vervoer in amsterdam doen hun werk met liefde en toewijding en vandaar dus ook deze correctie op uw uitleg.

Justin reumkens

Het lijkt me een heel gave beroep .. ik wil dit zeker gaan doen ... ben nu 16 en bijna 17 als ik klaar ben met school .. maar is er ook een opleiding stad in Heerlen ??

bram-conducteur

Bijna elk vervoersbedrijf,zoals NS-Connection-HTM en de Gemeentelijke VervoersBedrijven,hebben hun opleidingen,zoals machinist,chauffeur,conducteur e.d.in eigen beheer.dus eerst aangenomen worden en dan de opleiding  volgen. 

juci

Goedendag, ten eerste wil ik even kwijt dat het beroep,, tramchauffeur,, zoals dat hier wordt genoemd niet juist is genaamd. De titel is namelijk -trambestuurder-. Ten tweede is het zo dat de tramconducteur wel degelijk op de tram aanwezig is ,van begin tot eindpunt. De tramconducteur is verantwoordelijk voor de verkoop van kaartjes en de controlle op het inchecken van reizigers die met een ov chipkaart reizen. En dan wat mij betreft het allerbelangrijkst : de tramconducteur IS het infopunt van alle reizigers,zij/hij, is verantwoordelijk voor een correcte en gastvrije afhandeling van alle vragen cq grieven van de reiziger !! De tramconducteur is verantwoordelijk voor de orde en rust tijdends de reis en zal zonodig in samenwerking met de trambestuurder beslissingen nemen omtrent eventueele calamiteiten e.d . Dit alles is voor de stad amsterdam van toepassing en de mensen van het openbaar vervoer in amsterdam doen hun werk met liefde en toewijding en vandaar dus ook deze correctie op uw uitleg.

Justin reumkens

Het lijkt me een heel gave beroep .. ik wil dit zeker gaan doen ... ben nu 16 en bijna 17 als ik klaar ben met school .. maar is er ook een opleiding stad in Heerlen ??

bram-conducteur

Bijna elk vervoersbedrijf,zoals NS-Connection-HTM en de Gemeentelijke VervoersBedrijven,hebben hun opleidingen,zoals machinist,chauffeur,conducteur e.d.in eigen beheer.dus eerst aangenomen worden en dan de opleiding  volgen. 

M.Limaheluw

Het lijkt me geweldig om als treinconducteur te werken. Waar wordt de opleiding gegeven dan?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar