U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Counselor

Counselor worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een counselor? Lees de functieomschrijving.

Wat een counselor doet is op een manier vergelijkbaar met wat een psychotherapeut doet, enkel is counseling als het ware wat meer “laagdrempelig”: de counselor werkt niet met psychische stoornissen en dergelijke, deze houdt zich meer met pragmatische, productiviteit of zingeving betreffende zaken bezig: dingen die een belemmering kunnen vormen voor een goede werkhouding en opgelost kunnen worden zonder langdurig hersteltraject (zoals vaak met psychische stoornissen).

Vaak geeft een counselor dan ook praktische adviezen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de patiënt helpen een doel te formuleren en een stappenplan om dit doel te bereiken, de patiënt helpen met het uitoefenen van zelfreflectie om tot een bepaald inzicht te komen of de patiënt adviezen geven om een bepaalde vaardigheid (sneller) te ontwikkelen. Voor middelgrote tot grote bedrijven waarvan het personeel veel stressvol werk doet kan een counselor een ideale uitkomst zijn: de kennis van een beroepspsycholoog is vaak niet nodig, maar iemand die mensen begeleidt, adviseert en anderszins helpt op meer praktische terreinen kan van een enorm nut zijn.

Counseling gebruikt veel inzichten en theorieën uit de psychologie en aanverwante wetenschappen. Hoewel iedereen zich in Nederland in principe counselor mag noemen zijn er wel zekere normen en gedragscodes, de meeste waarvan overgenomen uit de VS, waar counselor wel een beschermd beroep is (zodat men er dus eerst een opleiding voor moet volgen). In Nederland wordt de term counselor soms ook gebruikt voor adviseurs (bijvoorbeeld op het gebied van financiën, reizen). Hier gaat al het bovenstaande niet voor op.

Mensen vonden ons op: Job Counselor, Baan Counselor, Counselor Worden, Functie-eisen Counselor, Verantwoordelijkheden Counselor, Functieprofiel Counselor, Wat doet een Counselor, Werken als Counselor.

Counselor worden: Opleiding tot counselor

Om counselor te worden hoef je in Nederland geen opleiding te volgen. Desondanks bestaan er opleidingen voor. Een goede counselor zal namelijk toch enig verstand moeten hebben van de psychologische ideeën achter counseling. Hbo- of wo-opleidingen in het maatschappelijk werk, de psychologie, de sociologie en aanverwante vakgebieden zijn hier vaak ook toereikend voor.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Counselor, Counselor Worden, Opleidingsniveau Counselor, Scholing Counselor, Studie Counselor, Bijscholing Counselor, Omscholing Counselor.

Organisaties waar een counselor doorgaans werkzaam is

Een counselor werkt vaak voor een middelgroot tot groot commercieel bedrijf (of overheidsorganisatie, bijvoorbeeld een gemeente), of wordt door een organisatie ingehuurd als zelfstandige.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Counselor, Counselor Worden, Opleidingsniveau Counselor, Scholing Counselor, Studie Counselor, Bijscholing Counselor, Omscholing Counselor.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden counselor

Counselors werken vaak in het bedrijfsleven of worden ingehuurd door het bedrijfsleven. Is dit het geval, dan is een hoger salaris te verwachten dan bij een baan bij bijvoorbeeld een gemeente. Een startsalaris van rond de 2000 is op de meeste werkplekken wel een reële optie. Waar een counselor in dienst van de overheid echter zal stoppen bij uiterlijk 3000 per maand, kan een counselor in het bedrijfsleven doorgroeien richting de 4500. Veel counselors beginnen tevens voor zichzelf en laten zich inhuren, en kunnen zodoende hun eigen salaris bepalen.

Mensen vonden ons op: Salaris Counselor, Loon Counselor, Wat verdien je als Counselor, Salarisschaal Counselor, Salarisindicatie Counselor, Bonus Counselor, CAO Counselor, Brutoloon Counselor, Nettoloon Counselor, Vakantiedagen Counselor, Pensioen Counselor.

Competenties, skills & vaardigheden counselor

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Coachen
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Sociabiliteit
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Counselor, Vaardigheden Counselor, Attitude Counselor, Kwalificaties Counselor, Competentieprofiel Counselor.

Boeken voor het beroep counselor

Wil je meer weten over het beroep counselor? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je counselor bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken counselor te komen.

College Prep for Musicians | Annie Bosler

A Comprehensive Guide for Students, Parents, Teachers, and Counselors - Engels | Paperback | 9780578421551 | 246 pagina's

College Prep for Musicians: A Comprehensive Guide for Students, Parents, Teachers, and Counselors is a one-of-a-kind book that forms a complete picture of the process of applying to music schools. No matter what degree within music in which you are intere...

Psychiatric Interviewing | Shawn Christopher Shea

The Art of Understanding: A Practical Guide for Psychiatrists, Psychologists, Counselors, Social Workers, Nurses, and Other Mental Health Professionals, with online video modules - Engels | Druk: 3rd Revised edition | Hardcover | 9781437716986 | 876 pagina's

- Print purchase includes enhanced Expert Consult eBook with over 7.5 hours of streaming video; quickly search text, figures, references, and videos on laptops, tablets, and smart phones - With time at a premium, today's clinicians must rapidly engage the...

Love In Abundance | Kathy Labriola

a counselor's advice on open relationshis - Engels | Druk: 1 | E-book | 9780937609477

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Counselor, Counselor ebooks, boek Counselor.

Persoonstypen counselor

De counselor is constant bezig met het geven van raad, en is dus in het ideale geval een Gever. Ook moet de counselor, om deze raad te kunnen geven, goed inzicht hebben in de gevoelens van anderen. Dit maakt de counselor eveneens een Romanticus.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Counselor, Karakter Counselor.

Netwerk counselor

Het netwerk van de counselor wordt ingevuld door zijn werkplek. Soms zullen er meerdere counselors bij een bedrijf werken (met name bij grote bedrijven) en zullen die veel onderling contact hebben, maar het grootste deel van de dag werkt de counselor met zijn patiënten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Counselor, Medewerkers Counselor.

Is het beroep counselor iets voor jou?

Zou je graag counselor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als counselor bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Counselor, beroepskeuzetest Counselor, beroep Counselor kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden counselor

Counselor is een groeiend beroep, en er zijn zeker vacatures voor te vinden maar in overvloed zijn deze er nog niet. “In het beroep groeien” is dus de beste optie, bijvoorbeeld vanuit een andere functie of een onbetaalde stageplaats. Het is de kunst het bedrijf te overtuigen van het nut van een counselor (veel bedrijven hebben er ook géén in dienst). Doorgroeimogelijkheden zijn er eveneens niet in overvloed. Wat de counselor verder nog kan doen hangt sterk van de voltooide opleiding af: met een opleiding tot counselor liggen er minder paden open dan met een wo-diploma psychologie. Met het laatste is bedrijfspsycholoog een logische optie (kan ook met sommige hbo’s), met de relevante kennis en ervaring is een managers- of bestuursfunctie ook een mogelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief score counselor

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep counselor. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Counselor, Promotie mogelijkheden Counselor, Carriere Counselor.

Solliciteren op de functie counselor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als counselor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor counselor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als counselor. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Counselor, CV Counselor, sollicitatie Counselor.

Interviews met counselor

Jolande Rommens-Musquetier (50) is Counselor.

                      
 
 
Hoe bent u aan deze baan gekomen? 
“Ik heb een eigen praktijk opgericht in 2013 onder de naam Minerva Counseling en Mediation. Ik ben als psychosociaal counselor begonnen in mijn eigen bedrijf.”
 
Welke opleiding heeft u gevolgd om Counselor te worden? 
“Een SNRO HBO-opleiding Psychosociaal Counselor via het NHA en Psychodidact Waalwijk. Verder heb ik eerder coachingstrainingen gehad en later nog een mediationopleiding gedaan.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven? 
“Dat wisselt nogal. Doorgaans ga ik of naar iemand toe en counsel ik bij een cliënt thuis of ik heb e...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen counselor

Vacatures counselor

Op zoek naar een nieuwe baan als Counselor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Counselor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Wat een counselor doet is op een manier vergelijkbaar met wat een psychotherapeut doet, enkel is counseling als het ware wat meer “laagdrempelig”: de counselor werkt niet met psychische stoornissen en dergelijke, deze houdt zich meer met pragmatische, productiviteit of zingeving betreffende zaken bezig: dingen die een belemmering kunnen vormen voor een goede werkhouding en opgelost kunnen worden zonder langdurig hersteltraject (zoals vaak met psychische stoornissen). Vaak geeft een counselor dan ook praktische adviezen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de patiënt helpen een doel te formuleren en een stappenplan om dit doel te bereiken, de patiënt helpen met het uitoefenen van zelfreflectie om tot een bepaald inzicht te komen of de patiënt adviezen geven om een bepaalde vaardigheid (sneller) te ontwikkelen.

Beoordeling Counselor

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Counselor' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Counselor

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep