U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Directeur-Generaal Ministerie

Directeur-Generaal Ministerie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een directeur-Generaal Ministerie? Lees de functieomschrijving.

Binnen elk ministerie zijn er afzonderlijke afdelingen, directoraten geheten. De Directeuren-Generaal geven leiding aan de deze directoraten die de Minister en Staatssecretaris op de verschillende beleidsterreinen ondersteunen. De Directeur-Generaal maakt zo deel uit van de ambtelijke top van een ministerie, tezamen met de Secretaris-Generaal en de plaatsvervangend Secretaris-Generaal. Bijvoorbeeld, binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er drie Directeuren-Generaal, één voor Europese samenwerking, één voor Internationale samenwerking en één voor Politieke zaken.

 

De Directeur-Generaal heeft dus een grote verantwoordelijkheid en zijn vaak ervaren personen die al veel bestuurlijke ervaring hebben. Hij staat direct onder de Secretaris-Generaal en is ook het aanspreekpunt voor allerlei vragen vanuit de politiek. De voorkeur voor een politieke partij is echter niet belangrijk en zal dus geen rol spelen bij het wel of niet kiezen van de Directeur-Generaal.

De ministeries zijn:

ministerie van Algemene Zaken (AZ)
ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa)
ministerie van Defensie
ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI)
ministerie van Financiën
ministerie van Infrastructuur en Milieu
ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
ministerie van Veiligheid en Justitie
ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

 

Mensen vonden ons op: Job Directeur-Generaal Ministerie, Baan Directeur-Generaal Ministerie, Directeur-Generaal Ministerie Worden, Functie-eisen Directeur-Generaal Ministerie, Verantwoordelijkheden Directeur-Generaal Ministerie, Functieprofiel Directeur-Generaal Ministerie, Wat doet een Directeur-Generaal Ministerie, Werken als Directeur-Generaal Ministerie.

Directeur-Generaal Ministerie worden: Opleiding tot directeur-Generaal Ministerie

Als topambtenaar heeft de Directeur-Generaal veelal een wetenschappelijke studie voltooid, of heeft zich in zijn latere carriere onderscheiden op het gebied van leidinggeven en beleid. De functie van Directeur-Generaal is er niet één waar je zomaar voor solliciteert, maar een functie waar je ingroeit.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur-Generaal Ministerie, Directeur-Generaal Ministerie Worden, Opleidingsniveau Directeur-Generaal Ministerie, Scholing Directeur-Generaal Ministerie, Studie Directeur-Generaal Ministerie, Bijscholing Directeur-Generaal Ministerie, Omscholing Directeur-Generaal Ministerie.

Organisaties waar een directeur-Generaal Ministerie doorgaans werkzaam is

Ministeries vallen onder de overheid en de personeelsleden zijn dus ambtenaren. Ambtenaren hebben traditioneel goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Elk ministerie heeft zijn eigen vakgebied en de ambtenaren zijn dan veelal ook geschool op dat specifieke gebied.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur-Generaal Ministerie, Directeur-Generaal Ministerie Worden, Opleidingsniveau Directeur-Generaal Ministerie, Scholing Directeur-Generaal Ministerie, Studie Directeur-Generaal Ministerie, Bijscholing Directeur-Generaal Ministerie, Omscholing Directeur-Generaal Ministerie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden directeur-Generaal Ministerie

In 2009 werd de zogeheten 'Balkenendenorm' vastgesteld, wat betekent dat ambtenaren niet meer mogen verdienen dan de Minister, €139.000 op jaarbasis. In de praktijk is dit niet helemaal waar, aangezien sommige topambtenaren (Secretarissen-Generaal en Directeuren-Generaal) soms meer dan 130% van het salaris van de minister verdienen. Na onderzoek is gebleken dat het maximum salaris voor een Directeur-Generaal in 2009 op €220.000 lag (bron: http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1974477/28-rijksambtenaren-verdienen-meer-dan-minister.html)

Mensen vonden ons op: Salaris Directeur-Generaal Ministerie, Loon Directeur-Generaal Ministerie, Wat verdien je als Directeur-Generaal Ministerie, Salarisschaal Directeur-Generaal Ministerie, Salarisindicatie Directeur-Generaal Ministerie, Bonus Directeur-Generaal Ministerie, CAO Directeur-Generaal Ministerie, Brutoloon Directeur-Generaal Ministerie, Nettoloon Directeur-Generaal Ministerie, Vakantiedagen Directeur-Generaal Ministerie, Pensioen Directeur-Generaal Ministerie.

Competenties, skills & vaardigheden directeur-generaal ministerie

 • Resultaatgerichtheid
 • Leiderschap
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Besluitvaardigheid
 • Hardwerkend
 • Politiek talent
Mensen vonden ons op: Kennis Directeur-Generaal Ministerie, Vaardigheden Directeur-Generaal Ministerie, Attitude Directeur-Generaal Ministerie, Kwalificaties Directeur-Generaal Ministerie, Competentieprofiel Directeur-Generaal Ministerie.

Boeken voor het beroep directeur-generaal ministerie

Wil je meer weten over het beroep directeur-generaal ministerie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je directeur-generaal ministerie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken directeur-generaal ministerie te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Directeur-Generaal Ministerie, Directeur-Generaal Ministerie ebooks, boek Directeur-Generaal Ministerie.

Persoonstypen directeur-Generaal Ministerie

De Directeur-Generaal is een leider, hij heeft immers een heel departement van ambtenaren onder zich. Hij moet organisatorisch en financieel sterk zijn, want hij maakt beslissingen over belastinggeld. Hij moet een teamspeler zijn, want hij werkt nauw samen met de Secretaris-Generaal en de andere Directeuren-Generaal.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Directeur-Generaal Ministerie, Karakter Directeur-Generaal Ministerie.

Netwerk directeur-Generaal Ministerie

Als deel van de ambtelijke top van een ministerie, heeft de Directeur-Generaal intensief contact met de andere Directeuren-Generaal en de Secretaris-Generaal. Bij belangrijke beslissingen zal er ook overleg plaatsvinden met de Minister en de Staatssecretaris van het ministerie. Naar onder toe in de organisatie heeft de Directeur-Generaal natuurlijk contact met zijn eigen afdeling (directoraat), dus alle ambtenaren die daar werken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Directeur-Generaal Ministerie, Medewerkers Directeur-Generaal Ministerie.

Is het beroep directeur-Generaal Ministerie iets voor jou?

Zou je graag directeur-Generaal Ministerie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als directeur-Generaal Ministerie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Directeur-Generaal Ministerie, beroepskeuzetest Directeur-Generaal Ministerie, beroep Directeur-Generaal Ministerie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden directeur-Generaal Ministerie

Wanneer een Directeur-Generaal naar boven kijkt in de organisatie, is er één duidelijke positie waar hij naar kan doorgroeien: Secretaris-Generaal, de hoogste ambtenaar van een ministerie. De meeste Secretarissen-Generaal zijn ook in het verleden Directeur-Generaal geweest. De kans om Directeur-Generaal te worden is klein, aangezien het voor een select clubje ambtenaren is weggelegd, die zich hebben bewezen binnen de organisatie van de overheid.

Arbeidsmarktperspectief score directeur-Generaal Ministerie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep directeur-Generaal Ministerie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Directeur-Generaal Ministerie, Promotie mogelijkheden Directeur-Generaal Ministerie, Carriere Directeur-Generaal Ministerie.

Solliciteren op de functie directeur-Generaal Ministerie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als directeur-Generaal Ministerie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor directeur-Generaal Ministerie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als directeur-Generaal Ministerie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Directeur-Generaal Ministerie, CV Directeur-Generaal Ministerie, sollicitatie Directeur-Generaal Ministerie.

Interviews met directeur-Generaal Ministerie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen directeur-Generaal Ministerie

 • Secretaris-Generaal
 • ambtenaar

Vacatures directeur-generaal ministerie

Op zoek naar een nieuwe baan als Directeur-Generaal Ministerie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Directeur-Generaal Ministerie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Binnen elk ministerie zijn er afzonderlijke afdelingen, directoraten geheten. De Directeuren-Generaal geven leiding aan de deze directoraten die de Minister en Staatssecretaris op de verschillende beleidsterreinen ondersteunen. De Directeur-Generaal maakt zo deel uit van de ambtelijke top van een ministerie, tezamen met de Secretaris-Generaal en de plaatsvervangend Secretaris-Generaal.

Beoordeling Directeur-Generaal Ministerie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Directeur-Generaal Ministerie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Directeur-Generaal Ministerie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep