U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Financieel Adviseur

Financieel Adviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een financieel Adviseur? Lees de functieomschrijving.

Een financieel adviseur verkoopt een breed scala aan financiële producten zoals betaal- en spaarrekeningen. De financieel adviseur doet dit door de financiële situatie van zijn klanten te analyseren om hier vervolgens op in te spelen. Een financieel adviseur is vaak in dienst van een financiële instelling zoals een bank maar kan ook zelfstandig werken. 

Als de financieel adviseur in dienst is bij een financiële instelling dan verkoopt de financieel adviseur alleen de producten van de desbetreffende instelling. Een zelfstandige financieel adviseur kan van meerdere aanbieders financiële producten aanbieden. In dit geval fungeert de financieel adviseur als tussenpersoon. Het adviseren en verkopen kan face to face maar gebeurd in veel gevallen ook via de telefoon. Als het gaat om de wat complexere financiële producten zoals hypotheken dan spreekt de financieel adviseur de klanten vaak persoonlijk. Minder complexe producten zoals betaalrekeningen kunnen aan de balie van de bankkantoren of via de telefoon verkocht worden.

Het achterliggende doel van het geven van advies is het verkopen van de financiële producten. Een financieel adviseur moet daarom commercieel ingesteld zijn, kennis hebben van financiën en deze kennis goed kunnen overbrengen.  Omdat een financieel adviseur veel direct contact heeft met klanten moet de financieel adviseur ook communicatief vaardig zijn, verzorgd overkomen en zichzelf goed kunnen presenteren.

 

Opleiding

Mensen vonden ons op: Job Financieel Adviseur, Baan Financieel Adviseur, Financieel Adviseur Worden, Functie-eisen Financieel Adviseur, Verantwoordelijkheden Financieel Adviseur, Functieprofiel Financieel Adviseur, Wat doet een Financieel Adviseur, Werken als Financieel Adviseur.

Financieel Adviseur worden: Opleiding tot financieel Adviseur

Een financieel adviseur dient ten minste MBO opgeleid te zijn. Bij voorkeur in de dienstverlening of economie. In veel vacatures wordt daarnaast gevraagd naar een commerciële instelling en goede communicatieve vaardigheden van de kandidaat.

In veel financiële instellingen wordt de financieel adviseur nog extra intern opgeleid om het assortiment van de instelling te leren kennen. Verder is elke financieel adviseur wettelijk verplicht om een WFT ( Wet Financieel Toezicht) diploma te hebben. Doorgaans is het behalen van het WFT diploma een onderdeel van de interne opleiding bij een financiële instelling. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Financieel Adviseur, Financieel Adviseur Worden, Opleidingsniveau Financieel Adviseur, Scholing Financieel Adviseur, Studie Financieel Adviseur, Bijscholing Financieel Adviseur, Omscholing Financieel Adviseur.

Organisaties waar een financieel Adviseur doorgaans werkzaam is

Een financieel adviseur werkt doorgaans bij financiële instellingen zoals banken. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Financieel Adviseur, Financieel Adviseur Worden, Opleidingsniveau Financieel Adviseur, Scholing Financieel Adviseur, Studie Financieel Adviseur, Bijscholing Financieel Adviseur, Omscholing Financieel Adviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden financieel Adviseur

De financieel adviseur verdient rond 1800 euro bruto per maand. Op het moment dat een adviseur zich gaat specialiseren in meer complexere financiële producten kan het maandsalaris oplopen tot circa 3000 euro bruto per maand.

 

Eventuele secundaire voorwaarden zijn vakantietoeslag en korting op het assortiment van de instelling waar de financieel adviseur voor werkt. De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen en de werkgever van de financieel adviseur.

 
Mensen vonden ons op: Salaris Financieel Adviseur, Loon Financieel Adviseur, Wat verdien je als Financieel Adviseur, Salarisschaal Financieel Adviseur, Salarisindicatie Financieel Adviseur, Bonus Financieel Adviseur, CAO Financieel Adviseur, Brutoloon Financieel Adviseur, Nettoloon Financieel Adviseur, Vakantiedagen Financieel Adviseur, Pensioen Financieel Adviseur.

Competenties, skills & vaardigheden financieel adviseur

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Financieel bewustzijn
 • Luisteren
 • Communicatief zijn
 • Presentatie vermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Financieel Adviseur, Vaardigheden Financieel Adviseur, Attitude Financieel Adviseur, Kwalificaties Financieel Adviseur, Competentieprofiel Financieel Adviseur.

Boeken voor het beroep financieel adviseur

Wil je meer weten over het beroep financieel adviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je financieel adviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken financieel adviseur te komen.

Achter het Gezicht | Jasper Vink

van financieel adviseur tot psychiatrisch patiënt - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789082961706 | 212 pagina's

Wat gebeurt er op welk levensgebied als je lijdt aan verschillende psychische aandoeningen en verslavingen? Lees hier het verhaal van Jasper Vink. Jasper heeft onder andere Asperger en lijdt aan diverse dwangstoornissen. Hij kan zijn leven moeilijk aan en...

Wettenpocket arbeid & beloning 2016 | T. de Bondt

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035248915 | 1728 pagina's

Wettenpocket arbeid & beloning 2016 1e druk is een boek van T. de Bondt uitgegeven bij Reed Business. ISBN 9789035248915 De Wettenpocket Arbeid & Beloning is een unieke verzamelbundel van wet- en regelgeving die dagelijks bij het voeren van de personeels-...

Tussenpersoon zonder provisie | Fred de Jong

visie op een toekomstbestendig businessmodel voor financieel adviseurs - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462761292

Tussenpersoon zonder provisie 1e druk is een boek van Fred de Jong uitgegeven bij Vakmedianet Management B.V.. ISBN 9789462761292 Zonder financiële producten kan de economie niet draaien. Bedrijven kunnen niet ondernemen als ze de risico's niet op de een ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Financieel Adviseur, Financieel Adviseur ebooks, boek Financieel Adviseur.

Persoonstypen financieel Adviseur

Een financieel adviseur moet zichzelf goed kunnen verplaatsen in de klant. Inlevingsvermogen is erg belangrijk (waarnemer). Doordat de financieel analist vaak met verschillende soorten klanten in aanmerking komt moet deze ook sociaal vaardig zijn.  Verder is het eerder genoemde aspect een commerciële instelling hebben van belang voor de financieel adviseur (succesvolle werker).

 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Financieel Adviseur, Karakter Financieel Adviseur.

Netwerk financieel Adviseur

Afhankelijk van de organisatie waarin de financieel adviseur werkt staat deze doorgaans onder de kantoormanager (als balie adviseur) of centrale supervisor (als telefonische adviseur). Buiten de organisatie heeft de financieel adviseur contact met de klanten van de organisatie.  Een ervaren financieel adviseur die complexe producten aanbied kan mensen onder zich hebben werken die voorwerk doen en leads voor de financieel adviseur generen. Hierbij gaat het vaak om grote (zakelijke) klanten met veel vermogen.

 
Mensen vonden ons op: Collega’s Financieel Adviseur, Medewerkers Financieel Adviseur.

Is het beroep financieel Adviseur iets voor jou?

Zou je graag financieel Adviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als financieel Adviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Financieel Adviseur, beroepskeuzetest Financieel Adviseur, beroep Financieel Adviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden financieel Adviseur

 

Financieel adviseur worden is relatief eenvoudig als er aan de gestelde eisen voldaan wordt. Er zijn veel financiële instellingen die altijd op zoek zijn naar nieuw personeel om hun producten te verkopen. De financiële sector is altijd groeiende en er zal altijd behoefte zijn aan financieel adviseurs.

 

Doorgroeien binnen een organisatie kan echter moeilijk zijn omdat er vaak vele financiële adviseurs zijn per instelling. Alleen diegene die zich constant onderscheiden en hun targets halen of zich specialiseren kunnen door groeien.

 

 

Arbeidsmarktperspectief score financieel Adviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep financieel Adviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Financieel Adviseur, Promotie mogelijkheden Financieel Adviseur, Carriere Financieel Adviseur.

Solliciteren op de functie financieel Adviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als financieel Adviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor financieel Adviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als financieel Adviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Financieel Adviseur, CV Financieel Adviseur, sollicitatie Financieel Adviseur.

Interviews met financieel Adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen financieel Adviseur

Vacatures financieel adviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Financieel Adviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Financieel Adviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een financieel adviseur verkoopt een breed scala aan financiële producten zoals betaal- en spaarrekeningen. De financieel adviseur doet dit door de financiële situatie van zijn klanten te analyseren om hier vervolgens op in te spelen. Een financieel adviseur is vaak in dienst van een financiële instelling zoals een bank maar kan ook zelfstandig werken.

Beoordeling Financieel Adviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Financieel Adviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Financieel Adviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep