Financieel Adviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Financieel Adviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep financieel adviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je financieel adviseur wordt.

 

Wat is een Financieel Adviseur?

Een financieel adviseur verkoopt een breed scala aan financiële producten zoals betaal- en spaarrekeningen. De financieel adviseur doet dit door de financiële situatie van zijn klanten te analyseren om hier vervolgens op in te spelen. Een financieel adviseur is vaak in dienst van een financiële instelling zoals een bank maar kan ook zelfstandig werken. 

Als de financieel adviseur in dienst is bij een financiële instelling dan verkoopt de financieel adviseur alleen de producten van de desbetreffende instelling. Een zelfstandige financieel adviseur kan van meerdere aanbieders financiële producten aanbieden. In dit geval fungeert de financieel adviseur als tussenpersoon. Het adviseren en verkopen kan face to face maar gebeurd in veel gevallen ook via de telefoon. Als het gaat om de wat complexere financiële producten zoals hypotheken dan spreekt de financieel adviseur de klanten vaak persoonlijk. Minder complexe producten zoals betaalrekeningen kunnen aan de balie van de bankkantoren of via de telefoon verkocht worden.

Het achterliggende doel van het geven van advies is het verkopen van de financiële producten. Een financieel adviseur moet daarom commercieel ingesteld zijn, kennis hebben van financiën en deze kennis goed kunnen overbrengen.  Omdat een financieel adviseur veel direct contact heeft met klanten moet de financieel adviseur ook communicatief vaardig zijn, verzorgd overkomen en zichzelf goed kunnen presenteren.

 

Opleiding

 


Wil je werken als Financieel Adviseur?

Werk je al als Financieel Adviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Financieel Adviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Financieel Adviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Financieel Adviseur in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

49


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Financieel Adviseur

Wat verdient een Financieel Adviseur?

De financieel adviseur verdient rond 1800 euro bruto per maand. Op het moment dat een adviseur zich gaat specialiseren in meer complexere financiële producten kan het maandsalaris oplopen tot circa 3000 euro bruto per maand.

 

Eventuele secundaire voorwaarden zijn vakantietoeslag en korting op het assortiment van de instelling waar de financieel adviseur voor werkt. De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen en de werkgever van de financieel adviseur.

 
 

Salarisschaal Financieel Adviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Financieel Adviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Financieel Adviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Financieel Adviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Financieel Adviseur vacatures

Vacature Financieel Adviseur (regio Gelderland)
Yacht
Bedrijfsomschrijving Bedrijfscultuur BMCWerken bij BMC is werken voor een advies- en consultancybureau met een prettige bedrijfscultuur. BMC is een bedrijf wat veel waarde hecht aan de ontwikkeling van haar …
Vacature Financieel Adviseur bankfiliaal regio Utrecht, ABN AMRO bankfiliaal regio Utrecht
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving Ben …
Vacature Financieel Adviseur bankfiliaal regio Den Haag, ABN AMRO bankfilialen regio Den Haag
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving In …
Vacature Financieel Adviseur bankfiliaal regio Rotterdam, ABN AMRO bankfilialen regio Rotterdam
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving In …
Vacature Financieel Adviseur bankfiliaal regio Amsterdam, ABN AMRO bankfilialen regio Amsterdam
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving In …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Financieel Adviseur

Wat is de toekomst van Financieel Adviseur?

 

Financieel adviseur worden is relatief eenvoudig als er aan de gestelde eisen voldaan wordt. Er zijn veel financiële instellingen die altijd op zoek zijn naar nieuw personeel om hun producten te verkopen. De financiële sector is altijd groeiende en er zal altijd behoefte zijn aan financieel adviseurs.

 

Doorgroeien binnen een organisatie kan echter moeilijk zijn omdat er vaak vele financiële adviseurs zijn per instelling. Alleen diegene die zich constant onderscheiden en hun targets halen of zich specialiseren kunnen door groeien.

 

 
 

Baankans Financieel Adviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

49


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Financieel Adviseur worden: Opleidingen tot Financieel Adviseur

Wil je Financieel Adviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Financieel Adviseur.

Hoe word je een Financieel Adviseur? 

Een financieel adviseur dient ten minste MBO opgeleid te zijn. Bij voorkeur in de dienstverlening of economie. In veel vacatures wordt daarnaast gevraagd naar een commerciële instelling en goede communicatieve vaardigheden van de kandidaat.

In veel financiële instellingen wordt de financieel adviseur nog extra intern opgeleid om het assortiment van de instelling te leren kennen. Verder is elke financieel adviseur wettelijk verplicht om een WFT ( Wet Financieel Toezicht) diploma te hebben. Doorgaans is het behalen van het WFT diploma een onderdeel van de interne opleiding bij een financiële instelling. 

 
 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Financieel Adviseur

Opleiding Erkend Financieel Adviseur (EFA)
Over de opleiding De driedaagse klassikale Training EFA is zeer geschikt voor financieel professionals die hun adviesvaardigheden willen verbeteren. De Erkend Financieel Adviseur is analytisch en behoudt het overzicht voor …
Opleiding Erkend Financieel Adviseur (EFA)
Draagplichtovereenkomst en de rol van de financieel adviseur
Door 75 collega’s zijn eerdere bijeenkomsten in januari 2020 gemiddeld met een 8,6 geëvalueerd. Draagplichtovereenkomst en de rol van de financieel adviseur Op 1 oktober 2019 heeft het KIFID een …
Draagplichtovereenkomst en de rol van de financieel adviseur
Adviesvaardigheden - Besparen
Je was eigenlijk allang van plan om eens goed de bezem door je financiële huishouding te halen. Of misschien werd je door de nood gedwongen een paar drastische maatregelen te …
Adviesvaardigheden - Besparen
Opleiding Wft Adviseur Zorgverzekering
De digitale opleiding Wft Adviseur Zorgverzekering van Hoffelijk helpt je om van A tot Z snel en makkelijk je modulecertificaat Wft Adviseur Zorgverzekering te halen. Wij bieden je met onze …
Opleiding Wft Adviseur Zorgverzekering
Financieel adviseur
Combinatiecursus assurantie-, vermogens-, hypotheek- en belastingadvies plus budgetcoaching: 1 zeer voordelige topcursus, maar liefst 7 diploma’s! DEZE CURSUS VOLDOET AAN DE NIEUWE VAKBEKWAAMHEIDSEISEN 2016 In deze zeer complete thuisstudie word …
Financieel adviseur

Omscholen of doorgroeien tot Financieel Adviseur

Als je Financieel Adviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Financieel Adviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Financieel Adviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Financieel Adviseur?

Competenties en Vaardigheden Financieel Adviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Financieel Adviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Financieel Adviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Financieel Adviseur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Financieel Adviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Financieel Adviseur. Als Financieel Adviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Financieel Adviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Financieel Adviseur

Vakkennis voor een Financieel Adviseur

Het is voor een Financieel Adviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Financieel Adviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Financieel Adviseur

Adviesvaardigheden - Besparen
Je was eigenlijk allang van plan om eens goed de bezem door je financiële huishouding te halen. Of misschien werd je door de nood gedwongen een paar drastische maatregelen te …
Adviesvaardigheden - Besparen
Opleiding Wft Adviseur Zorgverzekering
De digitale opleiding Wft Adviseur Zorgverzekering van Hoffelijk helpt je om van A tot Z snel en makkelijk je modulecertificaat Wft Adviseur Zorgverzekering te halen. Wij bieden je met onze …
Opleiding Wft Adviseur Zorgverzekering
WFT Adviseur Basis E-Learning
Toegang tot financieel werk: volg deopleiding Wft Adviseur BasisWft basiskennis nodig? Klanten adviseren over financiële producten? Zoals verzekeringen, pensioenen of hypotheken? En wil je blijven adviseren in de toekomst? Dan …
WFT Adviseur Basis E-Learning
Opleiding Erkend Adviseur Duurzaam Wonen Voor Financieel Adviseurs en Makelaars
In deze e-learning leer je waarom verduurzaming van de eigen woning noodzakelijk is, welke technische mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen en de financiële gevolgen voor de klant. …
Opleiding Erkend Adviseur Duurzaam Wonen Voor Financieel Adviseurs en Makelaars
Wft Basis digitale zelfstudie.
In de opleiding Wft Basis maak je kennis met de basis van de financiële dienstverlening. Een onmisbare basis voor iedere adviserende financieel professional! Deze opleiding bereidt je voor op het …
Wft Basis digitale zelfstudie.

Werkervaring Financieel Adviseur

Het is voor een startend Financieel Adviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Financieel Adviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Financieel Adviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Financieel Adviseur

Met wie werkt een Financieel Adviseur samen? 

Afhankelijk van de organisatie waarin de financieel adviseur werkt staat deze doorgaans onder de kantoormanager (als balie adviseur) of centrale supervisor (als telefonische adviseur). Buiten de organisatie heeft de financieel adviseur contact met de klanten van de organisatie.  Een ervaren financieel adviseur die complexe producten aanbied kan mensen onder zich hebben werken die voorwerk doen en leads voor de financieel adviseur generen. Hierbij gaat het vaak om grote (zakelijke) klanten met veel vermogen.

 
 

Financieel Adviseur


Organisaties waar een Financieel Adviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Financieel Adviseur meestal werkt.

Waar werkt een Financieel Adviseur?

Een financieel adviseur werkt doorgaans bij financiële instellingen zoals banken. 

 

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Financieel Adviseur

Waar kun je het beste werken als Financieel Adviseur? Hieronder vind je de best door de Financieel Adviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Financieel Adviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Financieel Adviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Financieel Adviseur.

Welke competenties heeft een Financieel Adviseur nodig?

Een Financieel Adviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Financieel Adviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Financieel Adviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Financieel Adviseur nodig? 

Een financieel adviseur moet zichzelf goed kunnen verplaatsen in de klant. Inlevingsvermogen is erg belangrijk (waarnemer). Doordat de financieel analist vaak met verschillende soorten klanten in aanmerking komt moet deze ook sociaal vaardig zijn.  Verder is het eerder genoemde aspect een commerciële instelling hebben van belang voor de financieel adviseur (succesvolle werker).

 
 

Bekijk de persoonstypen voor Financieel Adviseur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Financieel Adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Financieel Adviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Financieel Adviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Financieel Adviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Financieel Adviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Financieel Adviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Financieel Adviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Financieel Adviseur iets voor je?

Zou je graag Financieel Adviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Financieel Adviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Financieel Adviseur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Financieel Adviseur

Vacature Financieel Adviseur bankfiliaal regio Zwolle, ABN AMRO bankfilialen regio Zwolle
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving In …
Vacature Senior financieel adviseur
Robert Walters
Aan de slag bij de gemeente die bekend staat om de kaas en de stroopwafel? Een ambitieuze gemeente waarin jij als financieel adviseur het verschil maakt? Wil jij midden in …
Vacature Financieel Adviseur Bankfiliaal, ABN AMRO bankfiliaal Goes e.o.
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving Ben …
Vacature Financieel Adviseur bankfiliaal, ABN AMRO bankfilialen regio Haarlem-Leiden-Alphen a/ d Rijn
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving In …
Vacature Financieel Adviseur bankfiliaal regio Leeuwarden, ABN AMRO bankfilialen regio Leeuwarden
ABN AMRO
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving In …

Actuele blogposts


reacties op Financieel Adviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar