U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Grafisch Ontwerper

Grafisch Ontwerper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een grafisch Ontwerper? Lees de functieomschrijving.

De Grafisch Ontwerper is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van drukwerk of een bepaalde digitale lay-out. Dit kan de omslag van een boek zijn, maar ook het logo van een bedrijf. Wanneer een Grafisch Ontwerper met strakke richtlijnen van een artdirector of andere werkgever een concept uitwerkt, wordt hij vaak een Grafisch Vormgever genoemd. In essentie zijn de beroepen hetzelfde hoeveel (meer)  vrijheid de Grafisch Ontwerper ook mag hebben.

Meestal is het zo dat een Grafisch Ontwerper zelf een concept verzint dat voldoet aan de eisen van de klant en dit ontwerp daarna op de computer met een tekenprogramma uitwerkt. Een Grafisch Ontwerper is creatief en kan dus goed met een computer overweg. Bij het ontwerpen moet de Grafisch Ontwerper de wensen van de opdrachtgever en de doelgroep in zijn achterhoofd houden, evenals het budget. Grafisch Ontwerpers werken meestal bij reclamebureaus of uitgeverijen, maar het is ook mogelijk om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Of zelfs zelfstandigheid te combineren met werk in loondienst.

Om zijn eigen visie in het eindproduct terug te kunnen zien moet de Grafisch Ontwerper zijn concept overtuigend kunnen presenteren aan leidinggevende en opdrachtgever.

Mensen vonden ons op: Job Grafisch Ontwerper, Baan Grafisch Ontwerper, Grafisch Ontwerper Worden, Functie-eisen Grafisch Ontwerper, Verantwoordelijkheden Grafisch Ontwerper, Functieprofiel Grafisch Ontwerper, Wat doet een Grafisch Ontwerper, Werken als Grafisch Ontwerper.

Grafisch Ontwerper worden: Opleiding tot grafisch Ontwerper

Er bestaan verscheidene opleidingen in de Grafische Vormgeving of Grafisch Ontwerpen, op zowel HBO als MBO niveau. Daarnaast is een diploma van de Kunstacademie ook een goede achtergrond om als Grafisch Ontwerper aan de slag te kunnen. Het belangrijkste is het werken met de benodigde computerprogramma's zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Grafisch Ontwerper, Grafisch Ontwerper Worden, Opleidingsniveau Grafisch Ontwerper, Scholing Grafisch Ontwerper, Studie Grafisch Ontwerper, Bijscholing Grafisch Ontwerper, Omscholing Grafisch Ontwerper.

Organisaties waar een grafisch Ontwerper doorgaans werkzaam is

Grafisch Ontwerpers kunnen als zelfstandig ondernemers of éénmansbedrijven aan het werk gaan, maar ook bij de grotere marketing- of reclamebureaus aan de slag gaan. Daarnaast hebben sommige uitgeverijen of drukkers hun eigen Grafisch Ontwerpers.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Grafisch Ontwerper, Grafisch Ontwerper Worden, Opleidingsniveau Grafisch Ontwerper, Scholing Grafisch Ontwerper, Studie Grafisch Ontwerper, Bijscholing Grafisch Ontwerper, Omscholing Grafisch Ontwerper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden grafisch Ontwerper

Op MBO niveau begint een Grafisch Ontwerper doorgaans met een salaris van rond de  €1600 per maand. Een HBO'er met voldoende ervaring kan tot ongeveer €3000 per maand gaan verdienen. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen conform de CAO voor grafische beroepen (zie bronnen).

Mensen vonden ons op: Salaris Grafisch Ontwerper, Loon Grafisch Ontwerper, Wat verdien je als Grafisch Ontwerper, Salarisschaal Grafisch Ontwerper, Salarisindicatie Grafisch Ontwerper, Bonus Grafisch Ontwerper, CAO Grafisch Ontwerper, Brutoloon Grafisch Ontwerper, Nettoloon Grafisch Ontwerper, Vakantiedagen Grafisch Ontwerper, Pensioen Grafisch Ontwerper.

Competenties, skills & vaardigheden grafisch ontwerper

 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Accuratesse
 • Visie
Mensen vonden ons op: Kennis Grafisch Ontwerper, Vaardigheden Grafisch Ontwerper, Attitude Grafisch Ontwerper, Kwalificaties Grafisch Ontwerper, Competentieprofiel Grafisch Ontwerper.

Boeken voor het beroep grafisch ontwerper

Wil je meer weten over het beroep grafisch ontwerper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je grafisch ontwerper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken grafisch ontwerper te komen.

handboek voor een leven als grafisch ontwerper | Adrian Shaughnessy

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789063692520 | 176 pagina's

Grafisch ontwerpers hebben vaak geen idee hoe ze fris van de opleiding de eerste stappen moeten zetten naar een bevredigende loopbaan in het ontwerpvak. Dit boek is precies de gids die ze nodig hebben om ze te helpen tot hun recht te komen als ontwerper v...

Archief Studio Dumbar-PTT | F. Huygen

nederlands Archief Grafisch Ontwerpers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789074009706 | 176 pagina's

Onder de bevlogen leiding van Gert Dumbar was studio Dumbar in de jaren tachtig en negentig het toonaangevende grafisch ontwerpbureau van Nederland. Tot hun klanten behoorden o.a. de Nederlandse Spoorwegen, PTT, NOB, Artifort, Rijksmuseum, Ministerie van ...

Grafisch geluk | Bas van Lier

steendrukkerij de Jong & Co 1911-1994, vrijplaats voor ontwerpers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789070108595 | 80 pagina's

DRUKKEN ALS MENTALITEIT Steendrukkerij De Jong & Co, 1911-1994 Steendrukkerij de Jong & Co in Hilversum (1911-1994) verwierf in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw naam als ontwerpersdrukkerij. Ontwerpers als Otto Treumann, Dick Elffers, Jan...

Mensen vonden ons op: boeken voor Grafisch Ontwerper, Grafisch Ontwerper ebooks, boek Grafisch Ontwerper.

Persoonstypen grafisch Ontwerper

De Grafisch Ontwerper moet binnen bepaalde restricties en eisen van de opdrachtgever een concept kunnen leveren. Vooral ook omdat het concept eigen ideeën bevat, is het belangrijk om de verschillende visies te kunnen verenigen, zodat voor iedereen het beste resultaat geleverd wordt (Bemiddelaar). Daarnaast moet een Grafisch Ontwerper ook goed op details letten, zoals het effect van een bepaald kleurgebruik of een bepaalde vorm (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Grafisch Ontwerper, Karakter Grafisch Ontwerper.

Netwerk grafisch Ontwerper

Naargelang het bedrijf waabij de Grafisch Ontwerper werkzaam is, heeft deze contact met leidinggevenden als artdirectors of uitgevers. Vooral in de beginstadia van een project is veel communicatie met de opdrachtgevers nodig, en vormen deze mensen een belangrijk referentiepunt. Als het bedrijf groot genoeg is wordt de uitvoering van een gedetailleerd concept uitbesteed aan illustrators of grafisch afwerkers, die het ontwerp voor de Grafisch Ontwerper uitwerken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Grafisch Ontwerper, Medewerkers Grafisch Ontwerper.

Is het beroep grafisch Ontwerper iets voor jou?

Zou je graag grafisch Ontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als grafisch Ontwerper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Grafisch Ontwerper, beroepskeuzetest Grafisch Ontwerper, beroep Grafisch Ontwerper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden grafisch Ontwerper

Er is over het algemeen voldoende vraag naar Grafisch Ontwerpers in onze visueel ingestelde samenleving. Het arbeismarktperspectief is daarmee goed. Een Grafisch Ontwerper kan zich in een bedrijf nog opwerken tot art-director.

Arbeidsmarktperspectief score grafisch Ontwerper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep grafisch Ontwerper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Grafisch Ontwerper, Promotie mogelijkheden Grafisch Ontwerper, Carriere Grafisch Ontwerper.

Solliciteren op de functie grafisch Ontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als grafisch Ontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor grafisch Ontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als grafisch Ontwerper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Grafisch Ontwerper, CV Grafisch Ontwerper, sollicitatie Grafisch Ontwerper.

Interviews met grafisch Ontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen grafisch Ontwerper

Vacatures grafisch ontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Grafisch Ontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grafisch Ontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Grafisch Ontwerper is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van drukwerk of een bepaalde digitale lay-out. Dit kan de omslag van een boek zijn, maar ook het logo van een bedrijf. Wanneer een Grafisch Ontwerper met strakke richtlijnen van een artdirector of andere werkgever een concept uitwerkt, wordt hij vaak een Grafisch Vormgever genoemd.

Beoordeling Grafisch Ontwerper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Grafisch Ontwerper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Grafisch Ontwerper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik wil er ook een worden

Door: kyo beek

Eerst ,je school afmaken Kyo.Gr.

Door: Kees

Is Nederland goed voor grafisch ontwerpen

of is het beter in het buitenland? :/

Door: Croissant

Het is niet van belang of Nederland goed is voor een GO.Het gaat erom hoe goed is de GO.

Door: Jean-Paul

Na 22 jaar als beveiliger gewerkt te hebben en wat resulteerde in een burnout, is daar nu de tijd om naar de toekomst te kijken. Mijn ardeidsdeskundige voorziet voor mij een toekomst al grafisch designer. In welke form dan ook.  Al jaren fotografeer, teken, schilder en maak k van alles. Kortom, wa mijn ogen zien, maken mijn handen.  Als autist (asperger) heb ik oog voor detail. Ben ik perfectionistich en gedreven.  Maar ja, waar begin je?  Zit de markt wel op mijn kunstzinnige uitspattingen te wachten? En het begrip "grafisch designer"is wel een ruim begrip naar mijn gevoel.

Door: Dirk

Hallo Dirk,ik denk dat je alles in je hebt om een goede ontwerper te worden..Een probleem is je arbeidsverleden.Klik hierboven eens opSpringest,die hele goede cursussen aanbiedt of kijk eens op de Nationale Vacaturebank .Misschien zijn daar mogelijkheden.Sucses g

Door: wilco

Zelf ben ik afgestudeerd in deze richting, erg leuke opleiding! Het nadeel is alleen dat er bar weinig werk in te vinden is. Bijna alle kennis die je dan bezit is gericht op drukwerk en bijna niet op webdesign. Als je erg goed in webdesign (ICT) bent kom je verder maar dan doe je niet deze opleiding. Anno 2016 ziet de markt er slecht uit en zou ik de opleiding niet aanbevelen.

Door: Willem

Hallo Willem,als ik op de site van de NationaleVacaturebank kijkt zijn er behoorlijk wat vacatures.Gr.

Door: Bert

Zelf ben ik ook afgestudeerde in Grafische vormgeving, zoals Wilco al zei: erg erg weinig werk te vinden anno 2017 nu ook. ICT is inderdaad een goede alternatieve richting waar meer werk in is. Hoi Bert, veel vacatures staan ook dubbel of tot 5x dubbel online op diverse sites en ze krijgen dan rond de 200 sollicitanten binnen per vacature (door ervaring weet ik dat). Ze kiezen daar de beste uit dus zou ik zeker weten deze richting en hele sector niet aanbevelen.

Door: Mark

Ik ben nu grafisch ontwerper sinds 1989. Het is een fantastisch beroep maar het bedrijf waar ik voor werkte ging failliet. Nu is het waanzinnig moeilijk om terug van dit beroep te leven ook al heb je een fanastische portfolio en spreek je meerdere talen (5). Momenteel volg ik een omscholing als webdevelopper in de hoop om mijn ervaring en kennis te kunnen gebrijken bij het ontwikkelen van database - websites vol javascript truukjes.

 

Door: Benedikt Lantsoght

Het is inderdaad lastig maar de volhouder wint uiteindelijk! :)

Door: Cees

Reageer op dit beroep