grafisch ontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

grafisch ontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep grafisch ontwerper. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een grafisch ontwerper nodig heeft.Wat doet een grafisch ontwerper? Lees de functieomschrijving.

Wat is een grafisch ontwerper?

De Grafisch Ontwerper is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van drukwerk of een bepaalde digitale lay-out. Dit kan de omslag van een boek zijn, maar ook het logo van een bedrijf. Wanneer een Grafisch Ontwerper met strakke richtlijnen van een artdirector of andere werkgever een concept uitwerkt, wordt hij vaak een Grafisch Vormgever genoemd. In essentie zijn de beroepen hetzelfde hoeveel (meer)  vrijheid de Grafisch Ontwerper ook mag hebben.

Meestal is het zo dat een Grafisch Ontwerper zelf een concept verzint dat voldoet aan de eisen van de klant en dit ontwerp daarna op de computer met een tekenprogramma uitwerkt. Een Grafisch Ontwerper is creatief en kan dus goed met een computer overweg. Bij het ontwerpen moet de Grafisch Ontwerper de wensen van de opdrachtgever en de doelgroep in zijn achterhoofd houden, evenals het budget. Grafisch Ontwerpers werken meestal bij reclamebureaus of uitgeverijen, maar het is ook mogelijk om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Of zelfs zelfstandigheid te combineren met werk in loondienst.

Om zijn eigen visie in het eindproduct terug te kunnen zien moet de Grafisch Ontwerper zijn concept overtuigend kunnen presenteren aan leidinggevende en opdrachtgever.

Past het beroep grafisch ontwerper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep grafisch ontwerper

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Grafisch Vormgever, Grafische Vormgeving


Vacatures grafisch ontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als grafisch ontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor grafisch ontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures grafisch ontwerper per ervaringsniveau

junior grafisch ontwerper vacatures startend grafisch ontwerper vacatures senior grafisch ontwerper vacatures beginnend grafisch ontwerper vacatures trainee grafisch ontwerper vacatures leidinggevend grafisch ontwerper vacatures medior grafisch ontwerper vacatures aankomend grafisch ontwerper vacatures ervaren grafisch ontwerper vacatures leerling grafisch ontwerper vacatures vacatures omscholen tot grafisch ontwerper vacatures opleiding tot grafisch ontwerper

Salaris en Arbeidsvoorwaarden grafisch ontwerper

Wat verdient een grafisch ontwerper?

Op MBO niveau begint een Grafisch Ontwerper doorgaans met een salaris van rond de  €1600 per maand. Een HBO'er met voldoende ervaring kan tot ongeveer €3000 per maand gaan verdienen. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen conform de CAO voor grafische beroepen (zie bronnen).

Salarisschaal grafisch ontwerper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris grafisch ontwerper

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon grafisch ontwerper


Bekijk het salaris grafisch ontwerper per ervaringsniveau

Salaris junior grafisch ontwerper Wat verdient een startend grafisch ontwerper? Wat is het loon senior grafisch ontwerper? beginnend grafisch ontwerper salaris Maximaal salaris trainee grafisch ontwerper Hoeveel verdient een leidinggevend grafisch ontwerper? Wat is het salaris van een medior grafisch ontwerper? Salaris aankomend grafisch ontwerper Wat verdient een ervaren grafisch ontwerper? Welk salaris krijgt een leerling grafisch ontwerper?


grafisch ontwerper worden: Opleidingen tot grafisch ontwerper

Wil je grafisch ontwerper worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de grafisch ontwerper.

Hoe word je een grafisch ontwerper? 

Er bestaan verscheidene opleidingen in de Grafische Vormgeving of Grafisch Ontwerpen, op zowel HBO als MBO niveau. Daarnaast is een diploma van de Kunstacademie ook een goede achtergrond om als Grafisch Ontwerper aan de slag te kunnen. Het belangrijkste is het werken met de benodigde computerprogramma's zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.

Opleidingen grafisch ontwerper

Illustrator Expert
Cursus Illustrator Expert Een cursus Illustrator Expert als deze is voor de echte Illustrator-diehards. Ga er maar vanuit dat Illustrator na deze cursus geen geheimen meer voor je heeft, zodat je als …
Illustrator Expert
InDesign Basis
Adobe InDesign is op dit moment het belangrijkste grafische programma op de markt. Iedere grafisch ontwerper moet eigenlijk overweg kunnen met deze toonaangevende software. Adobe InDesign wordt veel g Adobe …
InDesign Basis
InDesign Gevorderd
Adobe InDesign is op dit moment het belangrijkste grafische programma op de markt. Iedere grafisch ontwerper moet eigenlijk overweg kunnen met deze toonaangevende software. Adobe InDesign wordt veel g De …
InDesign Gevorderd
Opleiding Illustrator
Opleiding Illustrator: je creativiteit omzetten in krachtige en kwalitatieve grafische ontwerpen met Adobe Illustrator Wilt u aan de slag als grafisch ontwerper, DTP’er, technisch tekenaar of illustrator? Maar mist u …
Opleiding Illustrator
Opleiding Illustrator
Opleiding Illustrator: je creativiteit omzetten in krachtige en kwalitatieve grafische ontwerpen met Adobe Illustrator Wilt u aan de slag als grafisch ontwerper, DTP’er, technisch tekenaar of illustrator? Maar mist u …
Opleiding Illustratorgrafisch ontwerper worden: Omscholen tot grafisch ontwerper

Als je je wilt omscholen tot grafisch ontwerper is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor grafisch ontwerper zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor grafisch ontwerper dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor grafisch ontwerper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot grafisch ontwerper

Als je grafisch ontwerper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar grafisch ontwerper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie grafisch ontwerper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een grafisch ontwerper?


Competenties en Vaardigheden grafisch ontwerper:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een grafisch ontwerper.

Welke competenties heeft een grafisch ontwerper nodig?

Een grafisch ontwerper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden grafisch ontwerper

 • Creatief denken
 • Methodisch ontwerpen
 • Verbanden leggen
 • Verbeeldingskracht
 • Vernieuwend
 • Toekomstgericht
 • Doelgericht
 • Vragen stellen
 • Geduld
 • Luisteren
 • Dienstverlenend
 • Begripvol
 • Klantvriendelijkheid
 • Durf
 • Inlevingsvermogen
 • Out of the box denken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Punctueel
 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Flexibel gedrag
 • Omgaan met veranderingen
 • Probleem oplossen
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen grafisch ontwerper

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij grafisch ontwerper passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een grafisch ontwerper nodig? 

De Grafisch Ontwerper moet binnen bepaalde restricties en eisen van de opdrachtgever een concept kunnen leveren. Vooral ook omdat het concept eigen ideeën bevat, is het belangrijk om de verschillende visies te kunnen verenigen, zodat voor iedereen het beste resultaat geleverd wordt (Bemiddelaar). Daarnaast moet een Grafisch Ontwerper ook goed op details letten, zoals het effect van een bepaald kleurgebruik of een bepaalde vorm (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor grafisch ontwerper


Eigenschappen grafisch ontwerper

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief grafisch ontwerper

Wat zijn de baankansen voor een grafisch ontwerper?

Er is over het algemeen voldoende vraag naar Grafisch Ontwerpers in onze visueel ingestelde samenleving. Het arbeismarktperspectief is daarmee goed. Een Grafisch Ontwerper kan zich in een bedrijf nog opwerken tot art-director.

De actuele kans op werk voor een grafisch ontwerper

Het beroep grafisch ontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Grafisch vormgevers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Grafisch vormgevers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

52

Baankans grafisch ontwerper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden grafisch ontwerper

Je kunt als grafisch ontwerper een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep grafisch ontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Grafisch vormgevers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een grafisch ontwerper


Organisaties waar een grafisch ontwerper werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een grafisch ontwerper meestal werkt.

Waar werkt een grafisch ontwerper?

Grafisch Ontwerpers kunnen als zelfstandig ondernemers of éénmansbedrijven aan het werk gaan, maar ook bij de grotere marketing- of reclamebureaus aan de slag gaan. Daarnaast hebben sommige uitgeverijen of drukkers hun eigen Grafisch Ontwerpers.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk grafisch ontwerper

Met wie werkt een grafisch ontwerper samen? 

Naargelang het bedrijf waabij de Grafisch Ontwerper werkzaam is, heeft deze contact met leidinggevenden als artdirectors of uitgevers. Vooral in de beginstadia van een project is veel communicatie met de opdrachtgevers nodig, en vormen deze mensen een belangrijk referentiepunt. Als het bedrijf groot genoeg is wordt de uitvoering van een gedetailleerd concept uitbesteed aan illustrators of grafisch afwerkers, die het ontwerp voor de Grafisch Ontwerper uitwerken.


grafisch ontwerper

Interview met een grafisch ontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen grafisch ontwerper:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een grafisch ontwerper verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als grafisch ontwerper?

De beroepen die verwant zijn aan grafisch ontwerper zijn:
DTP'er
Salaris: €1800 tot €2650
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Grafisch vormgever
Salaris: €1900 tot €2800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep grafisch ontwerper in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

52Ga direct naar