U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Helpende

Helpende worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een helpende? Lees de functieomschrijving.

Een Helpende is in dienst van een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of een instelling voor thuishulp. De Helpende heeft meestal te maken met ouderen die door achteruitgang van de gezondheid niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren. De Helpende maakt een werkplanning op, op basis van een zorg-, leef- activiteiten- of begeleidingsplan. De Helpende neemt de huishoudelijke taken over die de cliënt niet meer zelf kan doen. Dit kan zijn: boodschappen doen, afwassen en strijken. Naast huishoudelijke taken heeft de Helpende ook verzorgende taken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en helpen bij eten. In een verpleeg- of verzorgingstehuis brengt de Helpende maaltijden rond. Ook sociale zorg hoort bij de werkzaamheden van de Helpende. Hij knoopt een gesprek aan en probeert de cliënt te motiveren om zoveel mogelijk zelf te blijven doen. De Helpende houdt zich bezig met het algehele welzijn van de cliënt. Hij helpt de cliënt zo zelfstandig mogelijk te functioneren en het leven zo leuk mogelijk te maken. Naast het helpen van ouderen, kan de Helpende ook werken in een kinderdagverblijf, een instelling in de verstandelijk gehandicaptenzorg, of een revalidatiecentrum. 

Een Helpende ondersteunt bij praktische maar ook bij emotionele problemen. Een Helpende zoekt altijd een balans tussen functionele afstand en betrokkenheid. Hij moet meeleven en een relatie opbouwen met de cliënt, maar niet te (emotioneel) betrokken raken. De Helpende zoekt ook balans tussen de tijd nemen voor de zorgvrager en het uitvoeren van andere activiteiten. De Helpende werkt vraaggericht en resultaatgericht. De Helpende moet altijd alert blijven om veranderingen in de situatie van de zorgvrager de signaleren. Ook bewaakt de Helpende grenzen: eigen grenzen, die van de zorgvrager en die van de omgeving of instelling. Een Helpende werkt vaak individueel. Het indelen van de eigen werkzaamheden en het stellen van prioriteiten vereist enige zelfstandigheid. De Helpende kan verantwoordelijkheid dragen voor de planning, uitvoering en organisatie van de uitvoerende werkzaamheden. Een Helpende heeft altijd een leidinggevende waar hij bij terecht kan voor twijfelgevallen, moeilijke kwesties of veranderingen in de zorgbehoefte van de cliënt.

Mensen vonden ons op: Job Helpende, Baan Helpende, Helpende Worden, Functie-eisen Helpende, Verantwoordelijkheden Helpende, Functieprofiel Helpende, Wat doet een Helpende, Werken als Helpende.

Helpende worden: Opleiding tot helpende

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is een basisberoepsopleiding (MBO opleiding) op niveau 2. Deze opleiding is een competentiegerichte opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Helpende, Helpende Worden, Opleidingsniveau Helpende, Scholing Helpende, Studie Helpende, Bijscholing Helpende, Omscholing Helpende.

Organisaties waar een helpende doorgaans werkzaam is

Een Helpende werkt in een verpleeg- of verzorgingstehuis, een instelling voor gehandicaptenzorg of -opvang, een instelling voor kinderopvang of via een thuiszorgorganisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Helpende, Helpende Worden, Opleidingsniveau Helpende, Scholing Helpende, Studie Helpende, Bijscholing Helpende, Omscholing Helpende.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden helpende

Het salaris van een Helpende is conform CAO Welzijn of CAO VVT (Verleeg-, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg). Tijdens de opleiding ontvangt een Helpende al salaris, indien de beroepsbegeleidende leerweg wordt gevolgd (tegelijkertijd werken en leren). Een beginnend Helpende ontvangt zo'n €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €2200.

Als de Helpende op onregelmatige werktijden werkt onvangt hij een onregelmatigheidstoeslag bovenop het salaris. Een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en een pensioenregeling behoren ook tot de arbeidsvoorwaarden.

Mensen vonden ons op: Salaris Helpende, Loon Helpende, Wat verdien je als Helpende, Salarisschaal Helpende, Salarisindicatie Helpende, Bonus Helpende, CAO Helpende, Brutoloon Helpende, Nettoloon Helpende, Vakantiedagen Helpende, Pensioen Helpende.

Competenties, skills & vaardigheden helpende

 • Integriteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Helpende, Vaardigheden Helpende, Attitude Helpende, Kwalificaties Helpende, Competentieprofiel Helpende.

Boeken voor het beroep helpende

Wil je meer weten over het beroep helpende? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je helpende bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken helpende te komen.

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt / Herziene editie | Kluun

Alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. - Nederlands | Druk: 16 | Paperback | 9789057592386 | 144 pagina's

Alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? Zijn tepelhoedjes, bedklossen en voedin...

Helpende gedachten | Adinda de Vreede

52 positieve hulpkaarten - Nederlands | Druk: 1 | Losbladig | 9789491806117

Helpende gedachten zijn gedachten die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Ze staan tegenover gedachten die ongewenst, niet-effectief en vooral niet-helpend zijn. Als je een niet-helpende gedachte in je hoofd hebt, kun je daarvan afkomen door bew...

Helpen bij verlies en verdriet - volledig nieuwe editie | Manu Keirse

een gids voor het gezin en de hulpverlener - Nederlands | Druk: 34 | Paperback | 9789401442879 | 288 pagina's

Helpen bij verlies en verdriet - volledig nieuwe editie 34e druk is een boek van Manu Keirse uitgegeven bij Lannoo. ISBN 9789401442879 Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vel...

Mensen vonden ons op: boeken voor Helpende, Helpende ebooks, boek Helpende.

Persoonstypen helpende

De Helpende is gevoelig voor de behoeften van andere mensen, behulpzaam, sociaal en ondersteunend (Gever). De Helpende moet ook zelfstandig zijn en sterk in zijn schoenen staan om grenzen te bewaken en functionele afstand te bewaren. De Helpende beschikt over doorzettingsvermogen en improvisatievermogen. Hij toont respect voor de zorgvrager en bewaakt dat hij zelf met respect wordt behandeld. Een Helpende moet kunnen omgaan met ethische dilemma's en met kritiek. Een Helpende moet integer en betrouwbaar zijn, want hij moet correct omgaan met privacygevoelige informatie (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Helpende, Karakter Helpende.

Netwerk helpende

Een Helpende in een instelling werkt samen met het verplegend personeel aldaar. Een Helpende in de thuiszorg overleggen met de verpleging die aan huis komt. Vaak hebben ouderen of gehandicapten mantelzorg, een kennis of familielid die hen helpt. De Helpende moet met de Mantelzorger de taken afstemmen en overleggen over veranderingen in de zorgbehoefte.

Mensen vonden ons op: Collega’s Helpende, Medewerkers Helpende.

Is het beroep helpende iets voor jou?

Zou je graag helpende willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als helpende bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Helpende, beroepskeuzetest Helpende, beroep Helpende kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden helpende

Er is veel vraag naar personeel in de zorg, vanwege vergrijzing en een stijgende vraag naar zorg op maat. Het arbeidsmarktperspectief van een Helpende is dan ook goed. Er is wel een tekort aan leerplaatsen of stageplaatsen, terwijl zo'n plaats noodzakelijk is om de opleiding tot Helpende af te ronden. De meeste Helpenden komen in de zorg of de kinderopvang terecht.

Een Helpende kan zich verder ontwikkelen door aanvullende cursussen en opleidingen te doen. Zo kan de Helpende opleidingen op MBO niveau 3 doen in de richting van verpleging, verzorging, sociaalpedagogisch of maatschappelijk werk. Daarna kan de Helpende doorgroeien naar HBO niveau door een aanvullende opleiding op dit niveau te doen.

Arbeidsmarktperspectief score helpende

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep helpende. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Helpende, Promotie mogelijkheden Helpende, Carriere Helpende.

Solliciteren op de functie helpende

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als helpende dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor helpende belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als helpende. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Helpende, CV Helpende, sollicitatie Helpende.

Interviews met helpende

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen helpende

Vacatures helpende

Op zoek naar een nieuwe baan als Helpende? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Helpende. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Helpende is in dienst van een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of een instelling voor thuishulp. De Helpende heeft meestal te maken met ouderen die door achteruitgang van de gezondheid niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren. De Helpende maakt een werkplanning op, op basis van een zorg-, leef- activiteiten- of begeleidingsplan.

Beoordeling Helpende

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Helpende' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Helpende

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Welke functiewaardering heeft een helpende in verzorgingshuis

Door: annelies kooiker

Zie hierboven de arbeidsvoorwaarden Helpende.Dit is correct weergegeven.M.vr.gr.

Door: helpende

Beste Annelies,stap gerust een verzorgingshuis binnen en ik weet zeker dat ze je de informatie geven die je hebben wil.Ook op deze site staat veel nuttige en vooral juiste informatie waar je goed mee uit de voeten kunt.Gr.Corrie

Door: Corrie

Bedankt,voor de tip Corrie.Ik heb je raad opgevolgd met resultaat.Gr.l

Door: Anne

Reageer op dit beroep