U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Juridisch Medewerker

Juridisch Medewerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een juridisch Medewerker? Lees de functieomschrijving.

Als Juridisch Medewerker ben je vaak werkzaam bij gemeenten, vluchtelingenorganisaties en andere openbare instellingen. Je werkterreinen zijn vaak ruimtelijke ordening en milieu, maar je werkt vaak ook op het gebied van bezwaar. Werk je bij de overheid als Juridische Medewerker dan word je vaak Juridisch Beleidsmedewerker genoemd. Dan voer je de juridische kant van een zeker beleid (bijv. Handhaving) uit en doet suggesties voor veranderingen in of vernieuwing van dit beleid. Ook kun je werkzaam zijn voor uitzendbureaus en deurwaarderskantoren.

Als Juridisch Medewerker verricht je tal van juridische werkzaamheden. Deze lopen uiteen van het maken van dossiers tot het uitzoeken van een juridisch vraagstuk of het te woord staan van mensen met juridische problemen. Ook kun je als Juridisch Medewerker aan de slag bij een van de gerechtshoven in Nederland. Je bereidt dan, net als de gerechtssecretaris, zaken voor voor de rechters. Ook zoek je bepaalde juridische vraagstukken uit en verzorg je de opleiding en inwerking van nieuwe medewerkers.

Mensen vonden ons op: Job Juridisch Medewerker, Baan Juridisch Medewerker, Juridisch Medewerker Worden, Functie-eisen Juridisch Medewerker, Verantwoordelijkheden Juridisch Medewerker, Functieprofiel Juridisch Medewerker, Wat doet een Juridisch Medewerker, Werken als Juridisch Medewerker.

Juridisch Medewerker worden: Opleiding tot juridisch Medewerker

Om Juridisch Medewerker te worden moet je de MBO niveau 4 opleiding Juridische Medewerker in een van de volgende richtingen hebben afgerond:  Zakelijke Dienstverlening, Openbaar Bestuur, Arbeidsvoorziening & Personeelswerk en Sociale Zekerheid. Wil je als Juridisch Medewerker bij een gerechtshof aan de slag? Dan heb je vaak een Universitaire of HBO opleiding Rechten nodig, die beide vier jaar duren. Voor de functie van Juridisch Beleidsmedewerker wordt eveneens minimaal HBO gevraagd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Juridisch Medewerker, Juridisch Medewerker Worden, Opleidingsniveau Juridisch Medewerker, Scholing Juridisch Medewerker, Studie Juridisch Medewerker, Bijscholing Juridisch Medewerker, Omscholing Juridisch Medewerker.

Organisaties waar een juridisch Medewerker doorgaans werkzaam is

Als Juridisch Medewerker kun je binnen heel veel organisaties aan de slag. Je kunt werkzaam zijn voor een groot bedrijf en dus werken in de profit sector maar je kunt ook werken voor een gemeente of provincie. De overheid behoort tot de publieke of non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Juridisch Medewerker, Juridisch Medewerker Worden, Opleidingsniveau Juridisch Medewerker, Scholing Juridisch Medewerker, Studie Juridisch Medewerker, Bijscholing Juridisch Medewerker, Omscholing Juridisch Medewerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden juridisch Medewerker

Voor een Juridisch Medewerker op MBO niveau ligt het salaris tussen de €1500 en de €1650 bruto per maand.

Als Juridisch Medewerker met een HBO opleiding verdien je gemiddeld €2160 bruto per maand. Ben je op Universitiar niveau opgeleid dan ligt dit salaris al snel een stuk hoger, rond de €2707 bruto per maand. De salarissen zijn wel sterk afhankelijk van werkgever en ervaring. Dit geldt ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden, deze kunnen sterk verschillen tussen de verschillende bedrijven en organisaties.

Mensen vonden ons op: Salaris Juridisch Medewerker, Loon Juridisch Medewerker, Wat verdien je als Juridisch Medewerker, Salarisschaal Juridisch Medewerker, Salarisindicatie Juridisch Medewerker, Bonus Juridisch Medewerker, CAO Juridisch Medewerker, Brutoloon Juridisch Medewerker, Nettoloon Juridisch Medewerker, Vakantiedagen Juridisch Medewerker, Pensioen Juridisch Medewerker.

Competenties, skills & vaardigheden juridisch medewerker

 • Klantgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Juridisch Medewerker, Vaardigheden Juridisch Medewerker, Attitude Juridisch Medewerker, Kwalificaties Juridisch Medewerker, Competentieprofiel Juridisch Medewerker.

Boeken voor het beroep juridisch medewerker

Wil je meer weten over het beroep juridisch medewerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je juridisch medewerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken juridisch medewerker te komen.

Methodische beroepsvorming | H.A.M. Bemelmans

basisboek voor de juridische medewerker - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789089744272 | 276 pagina's

Methodische beroepsvorming 4e druk is een boek van H.A.M. Bemelmans uitgegeven bij Boom Juridische uitgevers. ISBN 9789089744272 Methodische beroepsvorming gaat over het professioneel handelen in beroepssituaties van de juridisch medewerker. Professioneel...

Methodische beroepsvorming | Paul Bles

basisboek voor de juridische medewerker - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789089748874

Methodische beroepsvorming 5e druk is een boek van Paul Bles uitgegeven bij Boom Juridische uitgevers. ISBN 9789089748874 Methodische beroepsvorming gaat over het professioneel handelen in beroepssituaties van de juridisch medewerker. Professioneel handel...

Methodische Beroepsvorming | H. Bemelmans

voor mbo Sociaal Juridisch medewerker Sociale Zekerheid, Sociaal Juridisch medewerker Arbeidsvoorziening en Personeelswerk en mbo Sociaal Dienstverlener - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789051898293 | 222 pagina's

In deze uitgave worden cursisten voorbereid op de beroepspraktijk. Het accent ligt op de ontwikkeling van zelfinzicht in het handelen als beroepsbeoefenaar. Dit wordt bereikt met de onderwerpen werken, dienstverlenen, communiceren, rapporteren en onderzoe...

Mensen vonden ons op: boeken voor Juridisch Medewerker, Juridisch Medewerker ebooks, boek Juridisch Medewerker.

Persoonstypen juridisch Medewerker

Als Juridisch Medewerker is het belangrijk dat je ijverig en gedreven bent. Je moet zorgen dat alle stukken in orde zijn en dat je werk van hoge kwaliteit is. Dit is weer van belang voor de kwaliteit van bijvoorbeeld de dossiers en overige juridische stukken en derhalve het functioneren van anderen (Succesvolle werker).  

Het is daarbij tevens belangrijk dat je ordelijk bent om te zorgen dat alle aantekeningen kloppen en dat je ook dus goed onderscheid kunt maken tussen alle verschillende stukken en documenten en overzicht houdt. Productief zijn is ook erg belangrijk omdat je vaak veel werk voorgeschoteld krijgt dat op redelijk korte termijn af moet zijn (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Juridisch Medewerker, Karakter Juridisch Medewerker.

Netwerk juridisch Medewerker

Als Juridisch Medewerker kom je met heel veel soorten mensen in aanraking. Je hebt bijvoorbeeld met  klanten te maken maar ook met advocaten of andere Juridische Medewerkers. Je netwerk is  sterk afhankelijk van het type organisatie waarvoor je werkt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Juridisch Medewerker, Medewerkers Juridisch Medewerker.

Is het beroep juridisch Medewerker iets voor jou?

Zou je graag juridisch Medewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als juridisch Medewerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Juridisch Medewerker, beroepskeuzetest Juridisch Medewerker, beroep Juridisch Medewerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden juridisch Medewerker

De vraag naar Juridische Medewerkers is groot. Er zijn altijd wel bedrijven of instellingen op zoek naar personeel die hen kunnen assisteren bij juridische vraagstukken of bij het helpen van cliënten en het voorbereiden van zaken. De doorgroeimogelijkheden van een Juridisch Medewerker zijn vrij breed en afhankelijk van het soort organisatie waar hij werkt. Zo kun je doorstromen als Juridisch Medewerker naar de interne opleiding van rechter maar kun je ook griffier of  parketsecretaris worden.

Kortom, de doorgroeimogelijkheden zijn talrijk binnen de juridische beroepsgroep. Vaak zul je voor deze functies wel nog een extra opleiding nodig hebben of een bijscholing of curus moeten volgen. Deze opleidingen volg je dan vaak naast je werk.

Arbeidsmarktperspectief score juridisch Medewerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep juridisch Medewerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Juridisch Medewerker, Promotie mogelijkheden Juridisch Medewerker, Carriere Juridisch Medewerker.

Solliciteren op de functie juridisch Medewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als juridisch Medewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor juridisch Medewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als juridisch Medewerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Juridisch Medewerker, CV Juridisch Medewerker, sollicitatie Juridisch Medewerker.

Interviews met juridisch Medewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen juridisch Medewerker

Vacatures juridisch medewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Juridisch Medewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Juridisch Medewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Juridisch Medewerker ben je vaak werkzaam bij gemeenten, vluchtelingenorganisaties en andere openbare instellingen. Je werkterreinen zijn vaak ruimtelijke ordening en milieu, maar je werkt vaak ook op het gebied van bezwaar. Werk je bij de overheid als Juridische Medewerker dan word je vaak Juridisch Beleidsmedewerker genoemd.

Beoordeling Juridisch Medewerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Juridisch Medewerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Juridisch Medewerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik zit op het laaste jaar van mijn middelbare school jaar. Mijn vraag is of het silm is om juridische te gaan volgen. Aanraden of afraden?

Door: ANONIEM

Dat ligt aan je eigen interesses. We kunnen je niet iets aanraden als we niet weten wat je leuk vindt. Als jij graag met dieren werkt of graag kookt zou ik geen juridische opleiding gaan volgen. Als jij wetten en regels intressant vindt kan een juridische opleiding best leuk zijn.

Door: Anoniem

Ik had een vraag over als je juridisch mederwerker wil worden is het tegenwoordig beter om HBO te gaan doen of WO. Ik hoor vaak van mensen dat HBO afgestudeerden sneller worden aangenomen als juridische medewerkers omdat zij meer praktijk ervaring hebben. Is dit waar?

Door: Laila

Dit is niet waar.wel is het zo dat HBOers wat lager ingeschaald worden en dat is vooral in deze tijd een belangrijke afweging,vooral bij overheidsinstellingen,zoals gemeenten waar veel jur.medewerkers werkzaam zijn.Maar het is meer uitzondering dan regel.Met vr.gr.Marja

 

 

d

Dit is niet waar.

Door: Marja

Ik zit in mijn laatste jaar van MMZ ( maatschappelijke  medewerker zorg). Ik wil graag meer  de zakelijke kant in en kwam uit op dit beroep. Mijn intresse liggen vooral bij de wetten en regels die je hierbij leert. Zou ik als MMZ'er voldoende capiciteiten bezitten met mijn vooropleiding als ik hieraan zou beginnen? Het is wel totaal iets anders maar ik wil graag de zorg uit door de nieuwe invoering van bepaalde werkzaamheden.Is deze opleiding ook intern te volgen? Of zit je 4 jaar lang 5 dagen p.w op school? Ik ben dan ook benieuwd of er voldoende uitdagingen in de opleiding zitten zodat ik er niet snel op uitkijk.  Is het dan een aanrader of een afrader?  

Door: Unknown

Beste Unknow,ik denk dat je voldoende capiciteiten hebt om aan deze opl. te beginnen M.aar capiciteiten alleen is niet voldoende,als je begint met de studie is doorzetingsvermogen net zo belangrijk.Hierboven staat heel goede informatie en Springest heeft veel informatie over de explicite cursussen staan.Aanrader of af rader?Aanrader  

Door: Pierre

Ik volg op dit moment de opleiding Juridisch ZD en werk nu tijdens de vakantie op kantoor, hoewel ik dit leuk vindt lijkt het mij toch niet uitdagend genoeg om dit tot mijn 67e te doen. Zijn er verwante beroepen waar de Juridisch ZD opleiding voldoende voor is om in aanmerking voor te komen waarbij je toch wat actiever (fysiek) bezig bent met eventueel wat meer afwisseling, momenteel zit ik nu dus in het KCC, aan de balie en doe ik back office werkzaamheden, zelf had ik al gedacht aan het leger (juridische kant), deurwaarder of douane beroepen waar je toch ook wat meer op pad bent, rond loopt oid. Bijleren t/m max HBO is ook een optie voor mij als ik maar niet de hele dag op één plek hoef te zitten.

Door: Virgil Hardjosemito

Leren en nog eens leren,geeft uiteindelijk de meeste vrijheid.Mogelijkheden genoeg.Zie Springest

Door: John

Heyy, Ik wil heel graag de opleiding juridisch medewerker gaan doen volgend jaar na me vmbo .. het trekt mij heel erg aan. Ik moet een solicitatie brief schrijven voor een Roc, maar weet iemand misschien een motivatie om juridisch medewerker te gaan doen? Wat doe je allemaal als juridisch medewerker kort samengevat ?? Bye :)

Door: anoniem

beste anoniem,je wilt graag jur.medew.worden,even nadenken waarom.Dit weet je en dat noemen ze motivatie.Dt zetje op papier en als di niet lukt een ande beroep kiezen.P S..,alle informatie diejij zoekt staat hierbovenheel goed omschreven.Gr.

Door: jur.medew.

Hallo, ik volg nu bijna 1 jaar de opleiding interieuradviseur maar het is totaal niet wat k wil, het is rommelig en ik ben iemand die alles perfect moet hebben. Ik vraag me alleen af hoe ik het beroep voor me moet zien. Kan ik misschien meer informatie krijgen? 

Door: Viënna

Hallo Vienna,over welk beroep wil je meer informatie?Op deze site,staan,geloof ik,meer dan 2500 beroepen.Gr.

Door: Nancy

Haqllo Vienna,ik denk dat je beter een ander vak kan kiezen.Ik wilje wel verzekeren dat het vak niet rommelig is,maar je moet wel kunnen fantaseren en open staan voor ideeen en toch creatief zijn.Gr.

Door: interieurstyliste

Als je ooit te maken hebt gehad met de politie. Zou je nog iets richting de juridische richting kunnen studeren of heeft dat weinig zin omdat je in aanraking bent geweest met de politie is dat niet meer mogelijk???  Ik ben ooit in aanraking geweest met de politie toen k nog geen 18 jaar was. Wordt dat meegeteld??  Heeft dit effect op mijn toekomst plannen om advocaat te studeren?

Door: koezina

Kop op Koezina,dit mag absoluut geen invloed hebben op je toekomstplannen.Sucses

Door: jurist

Hoi,

ik moet al kiezen welke opleiding ik later ga doen. Eerst had ik MWD (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening) in gedachten, maar de kans op werk is super klein! Dus ik kreeg van iedereen het advies om de Juridische kant op te gaan, nu is mijn vraag: Is er daar ook een soort sociale kant van? En hoe groot is de kans op werk (zowel mbo 4 als hbo)?

Alvast bedankt!

Door: Radeloos !!

Om je eerste vraag te beantwoorden,ja,er zit zeker een sociale kant.De sociale kant moet ook wel een beetje in je zitten.De arbeidsmarkt is toch wel aantrekkelijk voor een j.m..Kijk op de Nationale Vacaturebank.Gr.

Door: Pierre

Hoi, ik ben 30 jaar en wil mij graag omscholen van Mbo Detailhandel verkoopspecialist niveau 3 naar Juridisch medewerker niveau 4. Ik ben op zoek naar een betaalbare goede thuisopleiding / avond opleiding voor volwassenen in Amsterdam , liefst een 1 jarige opleiding hiervan. Wat raadt u mij aan? En betreft stage, gaat het mij meer moeite kosten omdat ik ouder ben of maakt dat niets uit. 

Door: Senna

Hallo Senna,kijk eens op de site van Springest of neem contact met ze op.Ik heb veel aan Springsest te danken,sucses.M.vr.gr.

Door: Kelly

Reageer op dit beroep