Gerechtssecretaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gerechtssecretaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gerechtssecretaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gerechtssecretaris wordt.

 

Wat is een Gerechtssecretaris?

Als Gerechtssecretaris ondersteun je de rechter. Je bereidt zittingen voor en maak je aantekeningen van wat er tijdens een zitting word besproken. Ook assisteer je de rechter bij het opstellen van de uitspraak. Tijdens de zitting vervul je de functie van griffier en na de zitting woon je het raadkameroverleg bij. Vaak werk je in een teamverband samen met andere juridische medewerkers en Gerechtssecretarissen.Wil je werken als Gerechtssecretaris?

Werk je al als Gerechtssecretaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gerechtssecretaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gerechtssecretaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gerechtssecretaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Gerechtssecretaris
 • Rechter
 • Officier van Justitie
 • Griffier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2280 tot €3852

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gerechtssecretaris

Wat verdient een Gerechtssecretaris?

Als Gerechtssecretaris kun je tussen de €2280 en €3469 bruto per maand verdienen. Voor een senior Gerechtssecretaris kan dit oplopen tot €3852. Het salaris van Adjunct-Gerechtssecretarissen ligt wat lager. Dit start rond de €2206 per maand en loopt op tot ca. €3082 .

Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden als behoren vaak een 75% betaald ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en meestal krijg je ook een volledige vergoeding woon-werkverkeer.

Salarisschaal Gerechtssecretaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gerechtssecretaris

Er zijn geen vacatures Gerechtssecretaris aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Gerechtssecretaris in werkt.

Meer weten over de sector waar een Gerechtssecretaris in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gerechtssecretaris

Wat is de toekomst van Gerechtssecretaris?

Het arbeidsmarktperspectief voor Gerechtssecretarissen is redelijk. Rechterlijke instanties zijn vaak wel opzoek naar Gerechtssecretarissen die hen kunnen ondersteunen of die binnen een ondersteunend team kunnen werken. De doorgroeimogelijkheden zijn niet heel erg breed. Vaak kun je doorstromen naar seniorpositie waarbij je wat complexere en uitgebreidere zaken behandelt en vaak ook andere Secretarissen begeleid.

Baankans Gerechtssecretaris

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Gerechtssecretaris worden: Opleidingen tot Gerechtssecretaris

Wil je Gerechtssecretaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gerechtssecretaris.

Hoe word je een Gerechtssecretaris? 

Om als Gerechtssecretaris aan de slag te kunnen is een afgeronde WO opleiding Rechtsgeleerdheid gewenst. Je kunt ook op HBO niveau als Secretaris starten, maar vaak heb je dan wel een aanvullende interne opleiding nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor administratief medewerkers die Gerechtssecretaris willen worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gerechtssecretaris

Er zijn geen opleidingen Gerechtssecretaris aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gerechtssecretaris in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch

Omscholen of doorgroeien tot Gerechtssecretaris

Als je Gerechtssecretaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gerechtssecretaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gerechtssecretaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gerechtssecretaris?

Competenties en Vaardigheden Gerechtssecretaris

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gerechtssecretaris nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gerechtssecretaris nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gerechtssecretaris

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Trainingen & cursussen Motiveren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Gerechtssecretaris

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gerechtssecretaris. Als Gerechtssecretaris wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gerechtssecretaris:


zie volledige beschrijving persoonstype Gerechtssecretaris

Vakkennis voor een Gerechtssecretaris

Het is voor een Gerechtssecretaris ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gerechtssecretaris zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gerechtssecretaris


Werkervaring Gerechtssecretaris

Het is voor een startend Gerechtssecretaris die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gerechtssecretaris is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Gerechtssecretaris het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Gerechtssecretaris

Met wie werkt een Gerechtssecretaris samen? 

Als Gerechtssecretaris kom je vaak in aanraking met andere Gerechtssecretarissen maar ook met andere juridische medewerkers. Tijdens je werkzaamheden als griffier heb je ook te maken met rechters en Officieren van Justitie, maar bijvoorbeeld ook met verdachten en advocaten.


 • Gerechtssecretaris
 • Rechter
 • Officier van Justitie
 • Griffier
Gerechtssecretaris


Organisaties waar een Gerechtssecretaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gerechtssecretaris meestal werkt.

Waar werkt een Gerechtssecretaris?

Als Gerechtssecretaris ben je werkzaam bij de rechterlijke macht. Je werkt bij een van de 19 rechtbanken in Nederland, maar je kan ook aan de slag bij de vij gerechtshoven of bij de Hoge Raad. Omdat de rechterlijke macht een organisatie binnen de overheid is werk je binnen de publieke en dus nonprofit sector.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Gerechtssecretaris

Waar kun je het beste werken als Gerechtssecretaris? Hieronder vind je de best door de Gerechtssecretaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gerechtssecretaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gerechtssecretaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gerechtssecretaris.

Welke competenties heeft een Gerechtssecretaris nodig?

Een Gerechtssecretaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gerechtssecretaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gerechtssecretaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gerechtssecretaris nodig? 

Als Gerechtssecretaris is het belangrijk om ijverig en gedreven te zijn (Perfectionist). Je moet zorgen dat alles in orde is voor de rechter en dat je werk van hoge kwaliteit is. Dit is namelijk weer van belang voor de kwaliteit van de vonnissen. Ordelijk werken is noodzakelijk. Alle aantekeningen moeten kloppen en je moet goed het overzicht kunt bewaren over alle verschillende stukken en documenten (Perfectionist). Productiviteit, ten slotte, is ook noodzakelijk bij het uivoeren van dit beroep. Je krijgt tijdens de rechtzaken veel werk voor je kiezen, dat ook weer op redelijk korte termijn verzet moet worden (Succesvolle  werker).

Bekijk de persoonstypen voor Gerechtssecretaris


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Gerechtssecretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gerechtssecretaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gerechtssecretaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gerechtssecretaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gerechtssecretaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gerechtssecretaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gerechtssecretaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gerechtssecretaris iets voor je?

Zou je graag Gerechtssecretaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gerechtssecretaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gerechtssecretaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar