Gerechtssecretaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Gerechtssecretaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Gerechtssecretaris. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Gerechtssecretaris nodig heeft.Wat doet een Gerechtssecretaris? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Gerechtssecretaris?

Als Gerechtssecretaris ondersteun je de rechter. Je bereidt zittingen voor en maak je aantekeningen van wat er tijdens een zitting word besproken. Ook assisteer je de rechter bij het opstellen van de uitspraak. Tijdens de zitting vervul je de functie van griffier en na de zitting woon je het raadkameroverleg bij. Vaak werk je in een teamverband samen met andere juridische medewerkers en Gerechtssecretarissen.

Past het beroep Gerechtssecretaris bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Gerechtssecretaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Gerechtssecretaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gerechtssecretaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Gerechtssecretaris per ervaringsniveau

junior Gerechtssecretaris vacatures startend Gerechtssecretaris vacatures senior Gerechtssecretaris vacatures beginnend Gerechtssecretaris vacatures trainee Gerechtssecretaris vacatures leidinggevend Gerechtssecretaris vacatures medior Gerechtssecretaris vacatures aankomend Gerechtssecretaris vacatures ervaren Gerechtssecretaris vacatures leerling Gerechtssecretaris vacatures vacatures omscholen tot Gerechtssecretaris vacatures opleiding tot Gerechtssecretaris

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gerechtssecretaris

Wat verdient een Gerechtssecretaris?

Als Gerechtssecretaris kun je tussen de €2280 en €3469 bruto per maand verdienen. Voor een senior Gerechtssecretaris kan dit oplopen tot €3852. Het salaris van Adjunct-Gerechtssecretarissen ligt wat lager. Dit start rond de €2206 per maand en loopt op tot ca. €3082 .

Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden als behoren vaak een 75% betaald ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en meestal krijg je ook een volledige vergoeding woon-werkverkeer.

Salarisschaal Gerechtssecretaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Gerechtssecretaris

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Gerechtssecretaris


Bekijk het salaris Gerechtssecretaris per ervaringsniveau

Salaris junior Gerechtssecretaris Wat verdient een startend Gerechtssecretaris? Wat is het loon senior Gerechtssecretaris? beginnend Gerechtssecretaris salaris Maximaal salaris trainee Gerechtssecretaris Hoeveel verdient een leidinggevend Gerechtssecretaris? Wat is het salaris van een medior Gerechtssecretaris? Salaris aankomend Gerechtssecretaris Wat verdient een ervaren Gerechtssecretaris? Welk salaris krijgt een leerling Gerechtssecretaris?


Gerechtssecretaris worden: Opleidingen tot Gerechtssecretaris

Wil je Gerechtssecretaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gerechtssecretaris.

Hoe word je een Gerechtssecretaris? 

Om als Gerechtssecretaris aan de slag te kunnen is een afgeronde WO opleiding Rechtsgeleerdheid gewenst. Je kunt ook op HBO niveau als Secretaris starten, maar vaak heb je dan wel een aanvullende interne opleiding nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor administratief medewerkers die Gerechtssecretaris willen worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gerechtssecretaris

Er zijn geen opleidingen Gerechtssecretaris aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gerechtssecretaris in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch


Gerechtssecretaris worden: Omscholen tot Gerechtssecretaris

Als je je wilt omscholen tot Gerechtssecretaris is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Gerechtssecretaris zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Gerechtssecretaris dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gerechtssecretaris

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gerechtssecretaris

Als je Gerechtssecretaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gerechtssecretaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gerechtssecretaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gerechtssecretaris?


Competenties en Vaardigheden Gerechtssecretaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gerechtssecretaris.

Welke competenties heeft een Gerechtssecretaris nodig?

Een Gerechtssecretaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Gerechtssecretaris

 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Zelfmanagement
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Positiviteit

Persoonlijkheid en Eigenschappen Gerechtssecretaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gerechtssecretaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gerechtssecretaris nodig? 

Als Gerechtssecretaris is het belangrijk om ijverig en gedreven te zijn (Perfectionist). Je moet zorgen dat alles in orde is voor de rechter en dat je werk van hoge kwaliteit is. Dit is namelijk weer van belang voor de kwaliteit van de vonnissen. Ordelijk werken is noodzakelijk. Alle aantekeningen moeten kloppen en je moet goed het overzicht kunt bewaren over alle verschillende stukken en documenten (Perfectionist). Productiviteit, ten slotte, is ook noodzakelijk bij het uivoeren van dit beroep. Je krijgt tijdens de rechtzaken veel werk voor je kiezen, dat ook weer op redelijk korte termijn verzet moet worden (Succesvolle  werker).

Bekijk de persoonstypen voor Gerechtssecretaris


Eigenschappen Gerechtssecretaris

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Gerechtssecretaris

Wat zijn de baankansen voor een Gerechtssecretaris?

Het arbeidsmarktperspectief voor Gerechtssecretarissen is redelijk. Rechterlijke instanties zijn vaak wel opzoek naar Gerechtssecretarissen die hen kunnen ondersteunen of die binnen een ondersteunend team kunnen werken. De doorgroeimogelijkheden zijn niet heel erg breed. Vaak kun je doorstromen naar seniorpositie waarbij je wat complexere en uitgebreidere zaken behandelt en vaak ook andere Secretarissen begeleid.

De actuele kans op werk voor een Gerechtssecretaris

Het beroep Gerechtssecretaris is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Gerechtssecretaris

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Gerechtssecretaris

Je kunt als Gerechtssecretaris een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Gerechtssecretaris is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Gerechtssecretaris


Organisaties waar een Gerechtssecretaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gerechtssecretaris meestal werkt.

Waar werkt een Gerechtssecretaris?

Als Gerechtssecretaris ben je werkzaam bij de rechterlijke macht. Je werkt bij een van de 19 rechtbanken in Nederland, maar je kan ook aan de slag bij de vij gerechtshoven of bij de Hoge Raad. Omdat de rechterlijke macht een organisatie binnen de overheid is werk je binnen de publieke en dus nonprofit sector.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Netwerk Gerechtssecretaris

Met wie werkt een Gerechtssecretaris samen? 

Als Gerechtssecretaris kom je vaak in aanraking met andere Gerechtssecretarissen maar ook met andere juridische medewerkers. Tijdens je werkzaamheden als griffier heb je ook te maken met rechters en Officieren van Justitie, maar bijvoorbeeld ook met verdachten en advocaten.


 • Gerechtssecretaris
 • Rechter
 • Officier van Justitie
 • Griffier
Gerechtssecretaris

Interview met een Gerechtssecretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Gerechtssecretaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Gerechtssecretaris
 • Rechter
 • Officier van Justitie
 • Griffier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2280 tot €3852

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar