U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Klokkenmaker

Klokkenmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een klokkenmaker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Klokkenmaker is iemand die beroepsmatig klokken maakt en restaureert. Een Klokkenmaker beoordeelt aangeleverde klokken, bepaalt het type, de herkomst en de ouderdom ervan en bekijkt welke dingen gerestaureerd moeten worden. Aan de hand hiervan worden de kosten vastgesteld. De Klokkenmaker haalt de klokken uit elkaar, maakt ze schoon en vervangt of herstelt bepaalde onderdelen. Soms moet een Klokkenmaker ontbrekende of versleten onderdelen zelf met de hand bijmaken. Vervolgens zet de Klokkenmaker alle onderdelen weer in elkaar en controleert of het uurwerk goed functioneert. Daarna brengt de Klokkenmaker de klok terug bij de eigenaar of laat de eigenaar de klok ophalen.

Vaak kopen Klokkenmakers (antieke) klokken in. Ze brengen ze terug naar hun oorspronkelijke staat er vervolgens verkopen ze de uurwerken.

Een Klokkenmaker heeft kennis over diverse soorten klokken, zoals Friese, Franse en Groningse klokken. Soms maakt de Klokkenmaker niet alleen klokken, maar ook horloges. Ook houdt een Klokkenmaker zich niet alleen bezig met de uurwerken zelf, maar ook met de wijzerplaten en de klokkasten.

Veel Klokkenmakers zijn aangesloten bij de NJU, de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche. Deze branche vertegenwoordigt onder andere juweliers, uurwerkherstellers en taxateurs en houdt zich bezig met consumentenvoorlichting. 

Mensen vonden ons op: Job Klokkenmaker, Baan Klokkenmaker, Klokkenmaker Worden, Functie-eisen Klokkenmaker, Verantwoordelijkheden Klokkenmaker, Functieprofiel Klokkenmaker, Wat doet een Klokkenmaker, Werken als Klokkenmaker.

Klokkenmaker worden: Opleiding tot klokkenmaker

 

Om Klokkenmaker te worden, kan een opleiding Uurwerktechniek worden gevolgd. Het eerste deel van de opleiding is hetzelfde als de opleiding tot Horlogemaker, maar later kun je je specialiseren in het maken en onderhouden van klokken.

Ook kun je terecht bij de horlogemakersvakschool. Na jaren van ervaring ontwikkel je je kennis van antieke uurwerken verder. Het is tevens mogelijk om een cursus Klokkenmaken te volgen.

Het belangrijkste is om heel nauwkeurig te zijn, interesse te hebben in mechanismen en natuurlijk in klokken en andere uurwerken. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Klokkenmaker, Klokkenmaker Worden, Opleidingsniveau Klokkenmaker, Scholing Klokkenmaker, Studie Klokkenmaker, Bijscholing Klokkenmaker, Omscholing Klokkenmaker.

Organisaties waar een klokkenmaker doorgaans werkzaam is

 

Een Klokkenmaker werkt (al dan niet in loondienst) bij een Klokkenmakerij (of Horloge- en Klokkenmakerij), Juwelier, Antiquair of een Reparatieatelier. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Klokkenmaker, Klokkenmaker Worden, Opleidingsniveau Klokkenmaker, Scholing Klokkenmaker, Studie Klokkenmaker, Bijscholing Klokkenmaker, Omscholing Klokkenmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden klokkenmaker

 

Een Klokkenmaker kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2600,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn specialisaties, ervaring en leeftijd. Werkt een Klokkenmaker als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen vanzelfsprekend af van factoren als zijn specialisaties en de grootte van zijn klantenkring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden bijvoorbeeld 24 vakantiedagen per jaar met behoud van loon en een reiskostenvergoeding.

Mensen vonden ons op: Salaris Klokkenmaker, Loon Klokkenmaker, Wat verdien je als Klokkenmaker, Salarisschaal Klokkenmaker, Salarisindicatie Klokkenmaker, Bonus Klokkenmaker, CAO Klokkenmaker, Brutoloon Klokkenmaker, Nettoloon Klokkenmaker, Vakantiedagen Klokkenmaker, Pensioen Klokkenmaker.

Competenties, skills & vaardigheden klokkenmaker

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Klokkenmaker, Vaardigheden Klokkenmaker, Attitude Klokkenmaker, Kwalificaties Klokkenmaker, Competentieprofiel Klokkenmaker.

Boeken voor het beroep klokkenmaker

Wil je meer weten over het beroep klokkenmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je klokkenmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken klokkenmaker te komen.

De dochter van de klokkenmaker | Kate Morton

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402311662 | 544 pagina's

Eindelijk weer een nieuw boek van de auteur van Aan de rand van het meer Voor de lezers van Santa Montefiore en Kristin Hannah Een groep jonge, veelbelovende kunstenaars onder leiding van de charismatische Edward Radcliffe, neemt in de -zomer van 1862 haa...

De dochter van de klokkenmaker | Kate Morton

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022572573 | 544 pagina's

Eindelijk weer een nieuw boek van de auteur van Aan de rand van het meer Voor de lezers van Santa Montefiore en Kristin Hannah Een groep jonge, veelbelovende kunstenaars onder leiding van de charismatische Edward Radcliffe, neemt in de -zomer van 1862 haa...

De klokkenmaker | Mitch Albom

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059999046 | 240 pagina's

'Dor streek over zijn baard, die nu onverzorgd en lang was. Hij leefde in afzondering, toch functioneerde zijn lichaam normaal, hoewel het werd onderhouden zonder voedsel en werd verkwikt zonder slaap. Alleen, aan de stemmen die opstegen uit de gloeiende ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Klokkenmaker, Klokkenmaker ebooks, boek Klokkenmaker.

Persoonstypen klokkenmaker

 

Persoonstypen die passen bij een Klokkenmaker zijn Perfectionist en Romanticus.

Een Klokkenmaker dient heel nauwkeurig en accuraat te werk te gaan. Hij moet veel geduld hebben om uit te zoeken wat er precies aan de klok moet gebeuren en welke technieken hij gaat gebruiken. Vervolgens moet hij de herstelwerkzaamheden met uiterste precisie uitvoeren, zodat hij kwalitatief goed werk aflevert. Ook moet hij veel vakkennis bezitten (Perfectionist).

Tevens is een Klokkenmaker creatief en innovatief. Hij kan zich goed inleven in de wensen van de klant en doet er alles aan om deze te realiseren (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Klokkenmaker, Karakter Klokkenmaker.

Netwerk klokkenmaker

Vaak werkt een Klokkenmaker in alle rust aan de uurwerken en klokkasten. Hij heeft voornamelijk contact met klanten en collega Klokkenmakers. Eventueel komt een Klokkenmaker echter ook in aanraking met andere vakmensen die een deel van een antieke klok maken, zoals een meubelmaker, een kopersmid, een loodbewerker (voor de ornamenten en gewichten) en een schilder (voor de wijzerplaat. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Klokkenmaker, Medewerkers Klokkenmaker.

Is het beroep klokkenmaker iets voor jou?

Zou je graag klokkenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als klokkenmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Klokkenmaker, beroepskeuzetest Klokkenmaker, beroep Klokkenmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden klokkenmaker

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Klokkenmaker is niet heel goed. Het maken en restaureren van klokken is een kleine markt. Toch zijn er maar weinig vakmensen op dit gebied, dus als een Klokkenmaker heel veel ervaring heeft, veel kennis heeft en zich specialiseert, kan hij zeker een goede klantenkring opbouwen.

Een Klokkenmaker in loondienst kan doorgroeien tot eigenaar van het bedrijf. Een zelfstandige Klokkenmaker kan steeds groter worden, zich specialiseren in bepaalde type klokken of bepaalde technieken en zich naast klokken ook toeleggen op horloges. 

Arbeidsmarktperspectief score klokkenmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep klokkenmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Klokkenmaker, Promotie mogelijkheden Klokkenmaker, Carriere Klokkenmaker.

Solliciteren op de functie klokkenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als klokkenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor klokkenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als klokkenmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Klokkenmaker, CV Klokkenmaker, sollicitatie Klokkenmaker.

Interviews met klokkenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen klokkenmaker

 • Horlogemaker
 • Juwelier
 • Uurwerktechnicus

Vacatures klokkenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Klokkenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klokkenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Klokkenmaker is iemand die beroepsmatig klokken maakt en restaureert. Een Klokkenmaker beoordeelt aangeleverde klokken, bepaalt het type, de herkomst en de ouderdom ervan en bekijkt welke dingen gerestaureerd moeten worden. Aan de hand hiervan worden de kosten vastgesteld.

Beoordeling Klokkenmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Klokkenmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Klokkenmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

welke opleidingen zijn er mogelijk voor het beroep klokkenmaker?

Door: thomas

Hallo Thomas,lees het bovenstaande goed en je komt er wel uit.Gr.

Door: Eddy

Reageer op dit beroep