Klokkenmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klokkenmaker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Klokkenmaker is iemand die beroepsmatig klokken maakt en restaureert. Een Klokkenmaker beoordeelt aangeleverde klokken, bepaalt het type, de herkomst en de ouderdom ervan en bekijkt welke dingen gerestaureerd moeten worden. Aan de hand hiervan worden de kosten vastgesteld. De Klokkenmaker haalt de klokken uit elkaar, maakt ze schoon en vervangt of herstelt bepaalde onderdelen. Soms moet een Klokkenmaker ontbrekende of versleten onderdelen zelf met de hand bijmaken. Vervolgens zet de Klokkenmaker alle onderdelen weer in elkaar en controleert of het uurwerk goed functioneert. Daarna brengt de Klokkenmaker de klok terug bij de eigenaar of laat de eigenaar de klok ophalen.

Vaak kopen Klokkenmakers (antieke) klokken in. Ze brengen ze terug naar hun oorspronkelijke staat er vervolgens verkopen ze de uurwerken.

Een Klokkenmaker heeft kennis over diverse soorten klokken, zoals Friese, Franse en Groningse klokken. Soms maakt de Klokkenmaker niet alleen klokken, maar ook horloges. Ook houdt een Klokkenmaker zich niet alleen bezig met de uurwerken zelf, maar ook met de wijzerplaten en de klokkasten.

Veel Klokkenmakers zijn aangesloten bij de NJU, de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche. Deze branche vertegenwoordigt onder andere juweliers, uurwerkherstellers en taxateurs en houdt zich bezig met consumentenvoorlichting. 

Wil je werken als Klokkenmaker?

Werk je al als Klokkenmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klokkenmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Klokkenmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Klokkenmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten
 • Collega Klokkenmakers
 • Meubelmaker
 • Kopersmid
 • Loodbewerker
 • Schilder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klokkenmaker

Wat verdient een Klokkenmaker?

 

Een Klokkenmaker kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2600,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn specialisaties, ervaring en leeftijd. Werkt een Klokkenmaker als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen vanzelfsprekend af van factoren als zijn specialisaties en de grootte van zijn klantenkring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden bijvoorbeeld 24 vakantiedagen per jaar met behoud van loon en een reiskostenvergoeding.

Salarisschaal Klokkenmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Klokkenmaker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klokkenmaker

Hoe goed is de toekomst voor de Klokkenmaker? 

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Klokkenmaker is niet heel goed. Het maken en restaureren van klokken is een kleine markt. Toch zijn er maar weinig vakmensen op dit gebied, dus als een Klokkenmaker heel veel ervaring heeft, veel kennis heeft en zich specialiseert, kan hij zeker een goede klantenkring opbouwen.

Een Klokkenmaker in loondienst kan doorgroeien tot eigenaar van het bedrijf. Een zelfstandige Klokkenmaker kan steeds groter worden, zich specialiseren in bepaalde type klokken of bepaalde technieken en zich naast klokken ook toeleggen op horloges. 

Baankans Klokkenmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Klokkenmaker worden: Opleidingen tot Klokkenmaker

Hoe word je een Klokkenmaker? 

 

Om Klokkenmaker te worden, kan een opleiding Uurwerktechniek worden gevolgd. Het eerste deel van de opleiding is hetzelfde als de opleiding tot Horlogemaker, maar later kun je je specialiseren in het maken en onderhouden van klokken.

Ook kun je terecht bij de horlogemakersvakschool. Na jaren van ervaring ontwikkel je je kennis van antieke uurwerken verder. Het is tevens mogelijk om een cursus Klokkenmaken te volgen.

Het belangrijkste is om heel nauwkeurig te zijn, interesse te hebben in mechanismen en natuurlijk in klokken en andere uurwerken. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Klokkenmaker

Meer opleidingen Klokkenmaker

Weet je nog niet of je Klokkenmaker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Klokkenmaker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Klokkenmaker

Met wie werkt een Klokkenmaker samen? 

Vaak werkt een Klokkenmaker in alle rust aan de uurwerken en klokkasten. Hij heeft voornamelijk contact met klanten en collega Klokkenmakers. Eventueel komt een Klokkenmaker echter ook in aanraking met andere vakmensen die een deel van een antieke klok maken, zoals een meubelmaker, een kopersmid, een loodbewerker (voor de ornamenten en gewichten) en een schilder (voor de wijzerplaat. 


 • Klanten
 • Collega Klokkenmakers
 • Meubelmaker
 • Kopersmid
 • Loodbewerker
 • Schilder
Klokkenmaker


Organisaties waar een Klokkenmaker werkzaam is

Waar werkt een Klokkenmaker meestal? 

 

Een Klokkenmaker werkt (al dan niet in loondienst) bij een Klokkenmakerij (of Horloge- en Klokkenmakerij), Juwelier, Antiquair of een Reparatieatelier. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Klokkenmaker

Waar kun je het beste werken als Klokkenmaker? Hieronder vindt je de best door de Klokkenmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klokkenmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klokkenmaker:

Welke competenties heeft een een Klokkenmaker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Klokkenmaker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Klokkenmaker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Klokkenmaker zijn Perfectionist en Romanticus.

Een Klokkenmaker dient heel nauwkeurig en accuraat te werk te gaan. Hij moet veel geduld hebben om uit te zoeken wat er precies aan de klok moet gebeuren en welke technieken hij gaat gebruiken. Vervolgens moet hij de herstelwerkzaamheden met uiterste precisie uitvoeren, zodat hij kwalitatief goed werk aflevert. Ook moet hij veel vakkennis bezitten (Perfectionist).

Tevens is een Klokkenmaker creatief en innovatief. Hij kan zich goed inleven in de wensen van de klant en doet er alles aan om deze te realiseren (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Klokkenmaker


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Klokkenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klokkenmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klokkenmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klokkenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klokkenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klokkenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klokkenmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klokkenmaker iets voor je?

Zou je graag Klokkenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klokkenmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Klokkenmaker

thomas

welke opleidingen zijn er mogelijk voor het beroep klokkenmaker?

Eddy

Hallo Thomas,lees het bovenstaande goed en je komt er wel uit.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar