Klokkenmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klokkenmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep klokkenmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je klokkenmaker wordt.

 

Wat is een Klokkenmaker?

 

Een Klokkenmaker is iemand die beroepsmatig klokken maakt en restaureert. Een Klokkenmaker beoordeelt aangeleverde klokken, bepaalt het type, de herkomst en de ouderdom ervan en bekijkt welke dingen gerestaureerd moeten worden. Aan de hand hiervan worden de kosten vastgesteld. De Klokkenmaker haalt de klokken uit elkaar, maakt ze schoon en vervangt of herstelt bepaalde onderdelen. Soms moet een Klokkenmaker ontbrekende of versleten onderdelen zelf met de hand bijmaken. Vervolgens zet de Klokkenmaker alle onderdelen weer in elkaar en controleert of het uurwerk goed functioneert. Daarna brengt de Klokkenmaker de klok terug bij de eigenaar of laat de eigenaar de klok ophalen.

Vaak kopen Klokkenmakers (antieke) klokken in. Ze brengen ze terug naar hun oorspronkelijke staat er vervolgens verkopen ze de uurwerken.

Een Klokkenmaker heeft kennis over diverse soorten klokken, zoals Friese, Franse en Groningse klokken. Soms maakt de Klokkenmaker niet alleen klokken, maar ook horloges. Ook houdt een Klokkenmaker zich niet alleen bezig met de uurwerken zelf, maar ook met de wijzerplaten en de klokkasten.

Veel Klokkenmakers zijn aangesloten bij de NJU, de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche. Deze branche vertegenwoordigt onder andere juweliers, uurwerkherstellers en taxateurs en houdt zich bezig met consumentenvoorlichting. Wil je werken als Klokkenmaker?

Werk je al als Klokkenmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klokkenmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Klokkenmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Klokkenmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten
 • Collega Klokkenmakers
 • Meubelmaker
 • Kopersmid
 • Loodbewerker
 • Schilder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klokkenmaker

Wat verdient een Klokkenmaker?

 

Een Klokkenmaker kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2600,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn specialisaties, ervaring en leeftijd. Werkt een Klokkenmaker als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen vanzelfsprekend af van factoren als zijn specialisaties en de grootte van zijn klantenkring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden bijvoorbeeld 24 vakantiedagen per jaar met behoud van loon en een reiskostenvergoeding.

Salarisschaal Klokkenmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Klokkenmaker

Er zijn geen vacatures Klokkenmaker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Klokkenmaker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Klokkenmaker in werkt

Bekijk werken in Handel, Groothandel & Detailhandel

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klokkenmaker

Wat is de toekomst van Klokkenmaker?

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Klokkenmaker is niet heel goed. Het maken en restaureren van klokken is een kleine markt. Toch zijn er maar weinig vakmensen op dit gebied, dus als een Klokkenmaker heel veel ervaring heeft, veel kennis heeft en zich specialiseert, kan hij zeker een goede klantenkring opbouwen.

Een Klokkenmaker in loondienst kan doorgroeien tot eigenaar van het bedrijf. Een zelfstandige Klokkenmaker kan steeds groter worden, zich specialiseren in bepaalde type klokken of bepaalde technieken en zich naast klokken ook toeleggen op horloges. 

Baankans Klokkenmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Klokkenmaker worden: Opleidingen tot Klokkenmaker

Wil je Klokkenmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Klokkenmaker.

Hoe word je een Klokkenmaker? 

 

Om Klokkenmaker te worden, kan een opleiding Uurwerktechniek worden gevolgd. Het eerste deel van de opleiding is hetzelfde als de opleiding tot Horlogemaker, maar later kun je je specialiseren in het maken en onderhouden van klokken.

Ook kun je terecht bij de horlogemakersvakschool. Na jaren van ervaring ontwikkel je je kennis van antieke uurwerken verder. Het is tevens mogelijk om een cursus Klokkenmaken te volgen.

Het belangrijkste is om heel nauwkeurig te zijn, interesse te hebben in mechanismen en natuurlijk in klokken en andere uurwerken. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Klokkenmaker

Er zijn geen opleidingen Klokkenmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Klokkenmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel

Omscholen of doorgroeien tot Klokkenmaker

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Klokkenmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klokkenmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Klokkenmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Klokkenmaker?

Competenties en Vaardigheden Klokkenmaker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Klokkenmaker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Klokkenmaker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Klokkenmaker

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Klokkenmaker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Klokkenmaker. Als Klokkenmaker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Klokkenmaker:


zie volledige beschrijving persoonstype Klokkenmaker

Vakkennis voor een Klokkenmaker

Het is voor een Klokkenmaker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Klokkenmaker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Klokkenmaker


Werkervaring Klokkenmaker

Het is voor een startend Klokkenmaker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Klokkenmaker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Juwelier .

Iets anders leren?

Is Klokkenmaker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Klokkenmaker

Met wie werkt een Klokkenmaker samen? 

Vaak werkt een Klokkenmaker in alle rust aan de uurwerken en klokkasten. Hij heeft voornamelijk contact met klanten en collega Klokkenmakers. Eventueel komt een Klokkenmaker echter ook in aanraking met andere vakmensen die een deel van een antieke klok maken, zoals een meubelmaker, een kopersmid, een loodbewerker (voor de ornamenten en gewichten) en een schilder (voor de wijzerplaat. 


 • Klanten
 • Collega Klokkenmakers
 • Meubelmaker
 • Kopersmid
 • Loodbewerker
 • Schilder
Klokkenmaker


Organisaties waar een Klokkenmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Klokkenmaker meestal werkt.

Waar werkt een Klokkenmaker?

 

Een Klokkenmaker werkt (al dan niet in loondienst) bij een Klokkenmakerij (of Horloge- en Klokkenmakerij), Juwelier, Antiquair of een Reparatieatelier. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Klokkenmaker

Waar kun je het beste werken als Klokkenmaker? Hieronder vind je de best door de Klokkenmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klokkenmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klokkenmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Klokkenmaker.

Welke competenties heeft een Klokkenmaker nodig?

Een Klokkenmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Klokkenmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Klokkenmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Klokkenmaker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Klokkenmaker zijn Perfectionist en Romanticus.

Een Klokkenmaker dient heel nauwkeurig en accuraat te werk te gaan. Hij moet veel geduld hebben om uit te zoeken wat er precies aan de klok moet gebeuren en welke technieken hij gaat gebruiken. Vervolgens moet hij de herstelwerkzaamheden met uiterste precisie uitvoeren, zodat hij kwalitatief goed werk aflevert. Ook moet hij veel vakkennis bezitten (Perfectionist).

Tevens is een Klokkenmaker creatief en innovatief. Hij kan zich goed inleven in de wensen van de klant en doet er alles aan om deze te realiseren (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Klokkenmaker


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Klokkenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klokkenmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klokkenmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klokkenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klokkenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klokkenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klokkenmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klokkenmaker iets voor je?

Zou je graag Klokkenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klokkenmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Klokkenmaker

thomas

welke opleidingen zijn er mogelijk voor het beroep klokkenmaker?

Eddy

Hallo Thomas,lees het bovenstaande goed en je komt er wel uit.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar