Klokkenmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Klokkenmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Klokkenmaker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Klokkenmaker wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Klokkenmaker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Klokkenmaker


Vacatures Klokkenmaker

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Klokkenmaker?

 

Een Klokkenmaker is iemand die beroepsmatig klokken maakt en restaureert. Een Klokkenmaker beoordeelt aangeleverde klokken, bepaalt het type, de herkomst en de ouderdom ervan en bekijkt welke dingen gerestaureerd moeten worden. Aan de hand hiervan worden de kosten vastgesteld. De Klokkenmaker haalt de klokken uit elkaar, maakt ze schoon en vervangt of herstelt bepaalde onderdelen. Soms moet een Klokkenmaker ontbrekende of versleten onderdelen zelf met de hand bijmaken. Vervolgens zet de Klokkenmaker alle onderdelen weer in elkaar en controleert of het uurwerk goed functioneert. Daarna brengt de Klokkenmaker de klok terug bij de eigenaar of laat de eigenaar de klok ophalen.

Vaak kopen Klokkenmakers (antieke) klokken in. Ze brengen ze terug naar hun oorspronkelijke staat er vervolgens verkopen ze de uurwerken.

Een Klokkenmaker heeft kennis over diverse soorten klokken, zoals Friese, Franse en Groningse klokken. Soms maakt de Klokkenmaker niet alleen klokken, maar ook horloges. Ook houdt een Klokkenmaker zich niet alleen bezig met de uurwerken zelf, maar ook met de wijzerplaten en de klokkasten.

Veel Klokkenmakers zijn aangesloten bij de NJU, de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche. Deze branche vertegenwoordigt onder andere juweliers, uurwerkherstellers en taxateurs en houdt zich bezig met consumentenvoorlichting. 


Past het beroep Klokkenmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Klokkenmaker per stad

Vacatures Klokkenmaker Alkmaar

Vacatures Klokkenmaker Almelo

Vacatures Klokkenmaker Almere

Vacatures Klokkenmaker Alphen aan den Rijn

Vacatures Klokkenmaker Amersfoort

Vacatures Klokkenmaker Amstelveen

Vacatures Klokkenmaker Amsterdam

Vacatures Klokkenmaker Apeldoorn

Vacatures Klokkenmaker Arnhem

Vacatures Klokkenmaker Assen

Vacatures Klokkenmaker Bergen op Zoom

Vacatures Klokkenmaker Breda

Vacatures Klokkenmaker Capelle aan den IJssel

Vacatures Klokkenmaker Delft

Vacatures Klokkenmaker Den Bosch

Vacatures Klokkenmaker Den Haag

Vacatures Klokkenmaker Den Helder

Vacatures Klokkenmaker Deventer

Vacatures Klokkenmaker Doetinchem

Vacatures Klokkenmaker Dordrecht

Vacatures Klokkenmaker Ede

Vacatures Klokkenmaker Eindhoven

Vacatures Klokkenmaker Emmen

Vacatures Klokkenmaker Enschede

Vacatures Klokkenmaker Gouda

Vacatures Klokkenmaker Groningen

Vacatures Klokkenmaker Haarlem

Vacatures Klokkenmaker Haarlemmermeer

Vacatures Klokkenmaker Heerlen

Vacatures Klokkenmaker Helmond

Vacatures Klokkenmaker Hengelo

Vacatures Klokkenmaker Hilversum

Vacatures Klokkenmaker Hoogeveen

Vacatures Klokkenmaker Hoorn

Vacatures Klokkenmaker Katwijk

Vacatures Klokkenmaker Leeuwarden

Vacatures Klokkenmaker Leiden

Vacatures Klokkenmaker Lelystad

Vacatures Klokkenmaker Maastricht

Vacatures Klokkenmaker Middelburg

Vacatures Klokkenmaker Nieuwegein

Vacatures Klokkenmaker Nijmegen

Vacatures Klokkenmaker Oss

Vacatures Klokkenmaker Purmerend

Vacatures Klokkenmaker Roermond

Vacatures Klokkenmaker Roosendaal

Vacatures Klokkenmaker Rotterdam

Vacatures Klokkenmaker Schiedam

Vacatures Klokkenmaker Spijkenisse

Vacatures Klokkenmaker Terneuzen

Vacatures Klokkenmaker Tilburg

Vacatures Klokkenmaker Utrecht

Vacatures Klokkenmaker Veenendaal

Vacatures Klokkenmaker Venlo

Vacatures Klokkenmaker Vlaardingen

Vacatures Klokkenmaker Westland

Vacatures Klokkenmaker Zaanstad

Vacatures Klokkenmaker Zeist

Vacatures Klokkenmaker Zoetermeer

Vacatures Klokkenmaker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Klokkenmaker

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Klokkenmaker?

 

Een Klokkenmaker kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2600,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn specialisaties, ervaring en leeftijd. Werkt een Klokkenmaker als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen vanzelfsprekend af van factoren als zijn specialisaties en de grootte van zijn klantenkring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden bijvoorbeeld 24 vakantiedagen per jaar met behoud van loon en een reiskostenvergoeding.


Meer weten over het salaris Klokkenmaker

Salaris aankomend Klokkenmaker Salaris junior Klokkenmaker Wat is het salaris van een medior Klokkenmaker? Welk salaris krijgt een senior Klokkenmaker?


Hoe word je een Klokkenmaker? 

 

Om Klokkenmaker te worden, kan een opleiding Uurwerktechniek worden gevolgd. Het eerste deel van de opleiding is hetzelfde als de opleiding tot Horlogemaker, maar later kun je je specialiseren in het maken en onderhouden van klokken.

Ook kun je terecht bij de horlogemakersvakschool. Na jaren van ervaring ontwikkel je je kennis van antieke uurwerken verder. Het is tevens mogelijk om een cursus Klokkenmaken te volgen.

Het belangrijkste is om heel nauwkeurig te zijn, interesse te hebben in mechanismen en natuurlijk in klokken en andere uurwerken. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Klokkenmaker

Er zijn geen opleidingen Klokkenmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Klokkenmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel


Omscholen tot Klokkenmaker

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Klokkenmaker. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Klokkenmaker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Klokkenmaker

Als je Klokkenmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klokkenmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Klokkenmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Klokkenmaker?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Klokkenmaker

Een Klokkenmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Klokkenmaker

 • Doorzettingsvermogen
 • Zorgvuldigheid
 • Durf
 • Ambitie
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Motivatie
 • Doelmatig werken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Doelgericht werken
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Klokkenmaker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Klokkenmaker zijn Perfectionist en Romanticus.

Een Klokkenmaker dient heel nauwkeurig en accuraat te werk te gaan. Hij moet veel geduld hebben om uit te zoeken wat er precies aan de klok moet gebeuren en welke technieken hij gaat gebruiken. Vervolgens moet hij de herstelwerkzaamheden met uiterste precisie uitvoeren, zodat hij kwalitatief goed werk aflevert. Ook moet hij veel vakkennis bezitten (Perfectionist).

Tevens is een Klokkenmaker creatief en innovatief. Hij kan zich goed inleven in de wensen van de klant en doet er alles aan om deze te realiseren (Romanticus).


Eigenschappen Klokkenmaker

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Originaliteit
 • Creativiteit
 • PassieWat zijn de baankansen voor een Klokkenmaker?

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Klokkenmaker is niet heel goed. Het maken en restaureren van klokken is een kleine markt. Toch zijn er maar weinig vakmensen op dit gebied, dus als een Klokkenmaker heel veel ervaring heeft, veel kennis heeft en zich specialiseert, kan hij zeker een goede klantenkring opbouwen.

Een Klokkenmaker in loondienst kan doorgroeien tot eigenaar van het bedrijf. Een zelfstandige Klokkenmaker kan steeds groter worden, zich specialiseren in bepaalde type klokken of bepaalde technieken en zich naast klokken ook toeleggen op horloges. 

De actuele kans op werk voor een Klokkenmaker

Het beroep Klokkenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Fijninstrumentmakers en -reparateurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Fijninstrumentmakers en -reparateurs is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Klokkenmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Klokkenmaker

Het beroep Klokkenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Fijninstrumentmakers en -reparateurs.


Waar werkt een Klokkenmaker?

 

Een Klokkenmaker werkt (al dan niet in loondienst) bij een Klokkenmakerij (of Horloge- en Klokkenmakerij), Juwelier, Antiquair of een Reparatieatelier. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.


Met wie werkt een Klokkenmaker samen? 

Vaak werkt een Klokkenmaker in alle rust aan de uurwerken en klokkasten. Hij heeft voornamelijk contact met klanten en collega Klokkenmakers. Eventueel komt een Klokkenmaker echter ook in aanraking met andere vakmensen die een deel van een antieke klok maken, zoals een meubelmaker, een kopersmid, een loodbewerker (voor de ornamenten en gewichten) en een schilder (voor de wijzerplaat. 


 • Klanten
 • Collega Klokkenmakers
 • Meubelmaker
 • Kopersmid
 • Loodbewerker
 • Schilder
Klokkenmaker

Verwante beroepen Klokkenmaker:

Juwelier
Salaris: €1400 tot €1800
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Klokkenmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten
 • Collega Klokkenmakers
 • Meubelmaker
 • Kopersmid
 • Loodbewerker
 • Schilder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar