U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Literatuuronderzoeker

Literatuuronderzoeker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een literatuuronderzoeker? Lees de functieomschrijving.

‘Literatuuronderzoek’ is een breed begrip dat wordt gebruikt voor het onderzoek naar literatuur, meestal in een wetenschappelijke context. Sommige middelbare-schoolopdrachten kunnen ook ‘literatuuronderzoek’ genoemd worden, maar dit is een laagdrempelige variant. Iemand die literatuuronderzoeker van beroep is zal vrijwel uitsluitend met wetenschappelijke literatuur of met andersoortige literatuur in een wetenschappelijke context bezig zijn. Met ‘literatuuronderzoeker’ zal hier bedoeld worden: iemand die onderzoek doet in de literatuurwetenschappen.

Literatuuronderzoeker is een beroep dat zelden tot nooit voorkomt buiten de universiteit. Onderzoek naar literatuur geeft vaak niet de resultaten die de moeite en het geld waard gevonden worden door bedrijven om eigen onderzoekers in dienst te nemen.

Mensen vonden ons op: Job Literatuuronderzoeker, Baan Literatuuronderzoeker, Literatuuronderzoeker Worden, Functie-eisen Literatuuronderzoeker, Verantwoordelijkheden Literatuuronderzoeker, Functieprofiel Literatuuronderzoeker, Wat doet een Literatuuronderzoeker, Werken als Literatuuronderzoeker.

Literatuuronderzoeker worden: Opleiding tot literatuuronderzoeker

Omdat de literatuuronderzoeker op een universitair niveau moet kunnen werken, is een wo-diploma (Literatuurwetenschap als meest voor de hand liggende richting) een belangrijke vereiste. Verder zijn de onderzoeksplekken bij universiteiten felbegeerd, en zal hij of zij die onderzoeker wil worden, al tijdens de studie bovengemiddelde motivatie en resultaten moeten laten zien.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Literatuuronderzoeker, Literatuuronderzoeker Worden, Opleidingsniveau Literatuuronderzoeker, Scholing Literatuuronderzoeker, Studie Literatuuronderzoeker, Bijscholing Literatuuronderzoeker, Omscholing Literatuuronderzoeker.

Organisaties waar een literatuuronderzoeker doorgaans werkzaam is

Een onderzoeker kan zowel voor de overheid als voor particulieren aan het werk gaan. Literatuuronderzoek vindt echter vooral plaats binnen de universiteit (non-profit dus).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Literatuuronderzoeker, Literatuuronderzoeker Worden, Opleidingsniveau Literatuuronderzoeker, Scholing Literatuuronderzoeker, Studie Literatuuronderzoeker, Bijscholing Literatuuronderzoeker, Omscholing Literatuuronderzoeker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden literatuuronderzoeker

De literatuuronderzoeker heeft met een gemiddeld startsalaris van ruim 2700 euro per maand een prima salaris, maar kan doorgroeien naar ver in de 3000 euro per maand. Naast werkervaring hangt het salaris ook af van de kwaliteit van het onderzoek en in sommige gevallen ook van de naamsbekendheid van de onderzoeker (bijvoorbeeld in de gevallen dat deze zelf ook auteur is). Literatuuronderzoekers kunnen daarom ook best boven de 4000 euro per maand verdienen.

Mensen vonden ons op: Salaris Literatuuronderzoeker, Loon Literatuuronderzoeker, Wat verdien je als Literatuuronderzoeker, Salarisschaal Literatuuronderzoeker, Salarisindicatie Literatuuronderzoeker, Bonus Literatuuronderzoeker, CAO Literatuuronderzoeker, Brutoloon Literatuuronderzoeker, Nettoloon Literatuuronderzoeker, Vakantiedagen Literatuuronderzoeker, Pensioen Literatuuronderzoeker.

Competenties, skills & vaardigheden literatuuronderzoeker

 • Integriteit
 • Discipline
 • Kritisch
 • Conceptueel denken
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Leervermogen
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Literatuuronderzoeker, Vaardigheden Literatuuronderzoeker, Attitude Literatuuronderzoeker, Kwalificaties Literatuuronderzoeker, Competentieprofiel Literatuuronderzoeker.

Boeken voor het beroep literatuuronderzoeker

Wil je meer weten over het beroep literatuuronderzoeker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je literatuuronderzoeker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken literatuuronderzoeker te komen.

Harry Bosch 21 - In de stilte van de nacht | Michael Connelly

Renée Ballard en Harry Bosch besluiten samen de dood van een weggelopen tiener te onderzoeken - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402313475 | 396 pagina's

Onderdeel van de serie Harry Bosch. Connelly is de onbetwiste meester van de politieroman.' The Irish Times Renée Ballard haalt de nacht weer eens door en keert vroeg in de ochtend naar Hollywood Station terug, waar ze een vreemde man door de oude dossier...

Harry Bosch 21 - In de stilte van de nacht | Michael Connelly

Renée Ballard en Harry Bosch besluiten samen de dood van een weggelopen tiener te onderzoeken - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022587744 | 400 pagina's

Onderdeel van de serie Harry Bosch. Connelly is de onbetwiste meester van de politieroman.' The Irish Times Renée Ballard haalt de nacht weer eens door en keert vroeg in de ochtend naar Hollywood Station terug, waar ze een vreemde man door de oude dossier...

De grenzen van mijn taal | Eva Meijer

een klein filosofisch onderzoek naar depressie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059368224 | 141 pagina's

In 2016 slikten meer dan een miljoen Nederlanders een antidepressivum. Over de behandeling van depressie is al veel geschreven, over de betekenis ervan veel minder. In De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie gebruikt Eva M...

Mensen vonden ons op: boeken voor Literatuuronderzoeker, Literatuuronderzoeker ebooks, boek Literatuuronderzoeker.

Persoonstypen literatuuronderzoeker

De literatuuronderzoeker moet zelfstandig te werk gaan, en daarbij dus hoge doelen stellen en zichzelf blijven motiveren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen (Perfectionist). Om goed onderzoek te kunnen doen is het daarnaast natuurlijk belangrijk dat een onderzoeker op details let, overzichtelijk werkt en de eigen kwaliteitsnorm handhaaft (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Literatuuronderzoeker, Karakter Literatuuronderzoeker.

Netwerk literatuuronderzoeker

Het netwerk van de literatuuronderzoeker zal zich vooral binnen de universiteit (en andere universiteiten) bevinden. De literatuuronderzoeker zal vooral contact hebben met onderzoekers (welke vaak ook hoogleraar zullen zijn) en met ander personeel op de universiteit. Literatuuronderzoeker is hoe dan ook geen beroep waar veel contact bij te pas komt. Toch hebben veel onderzoekers een wereldwijd netwerk, doordat ze communiceren met collega’s door middel van wetenschappelijke tijdschriften en dergelijke.

Mensen vonden ons op: Collega’s Literatuuronderzoeker, Medewerkers Literatuuronderzoeker.

Is het beroep literatuuronderzoeker iets voor jou?

Zou je graag literatuuronderzoeker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als literatuuronderzoeker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Literatuuronderzoeker, beroepskeuzetest Literatuuronderzoeker, beroep Literatuuronderzoeker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden literatuuronderzoeker

Om als (literatuur)onderzoeker aan de slag te kunnen moet men zich bewijzen, en zich steeds weer blijven bewijzen. Als men dit volhoudt, dan zal er altijd werk te vinden zijn. Goed onderzoek wordt beloond, en zal ook voor doorgroeimogelijkheden zorgen, zoals een hoogleraarschap op de universiteit, of een leidinggevende positie daarbuiten.

Arbeidsmarktperspectief score literatuuronderzoeker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep literatuuronderzoeker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Literatuuronderzoeker, Promotie mogelijkheden Literatuuronderzoeker, Carriere Literatuuronderzoeker.

Solliciteren op de functie literatuuronderzoeker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als literatuuronderzoeker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor literatuuronderzoeker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als literatuuronderzoeker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Literatuuronderzoeker, CV Literatuuronderzoeker, sollicitatie Literatuuronderzoeker.

Interviews met literatuuronderzoeker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen literatuuronderzoeker

Vacatures literatuuronderzoeker

Op zoek naar een nieuwe baan als Literatuuronderzoeker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Literatuuronderzoeker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Literatuuronderzoek’ is een breed begrip dat wordt gebruikt voor het onderzoek naar literatuur, meestal in een wetenschappelijke context. Sommige middelbare-schoolopdrachten kunnen ook ‘literatuuronderzoek’ genoemd worden, maar dit is een laagdrempelige variant. Iemand die literatuuronderzoeker van beroep is zal vrijwel uitsluitend met wetenschappelijke literatuur of met andersoortige literatuur in een wetenschappelijke context bezig zijn.

Beoordeling Literatuuronderzoeker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Literatuuronderzoeker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Literatuuronderzoeker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep