U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Paardentandarts

Paardentandarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een paardentandarts? Lees de functieomschrijving.

 

Een paardentandarts zorgt ervoor dat de tanden en kiezen van een paard geen problemen veroorzaken. Als de tanden en kiezen van paarden te lang zijn, er haakjes aan zitten of de tanden niet meer goed op elkaar passen, kunnen ze de mond van het paard gaan irriteren en veel leed veroorzaken. Ze kunnen hun eten niet meer goed kauwen, zodat proppen ontstaan en er een grotere kans op koliek en vermagering ontstaat. Bovendien hebben ze last van een pijnlijke mond tijdens het rijden, waardoor het paard kan gaan schudden met het hoofd of het bit vastpakken. Op den duur kan zelfs artrose in het kaakgewricht ontstaan.

Een paardentandarts voorkomt of verhelpt bovengenoemde problemen. Eerst brengt hij het paard onder plaatselijke verdoving. Daarna worden de lengte van de snijtanden bekeken, evenals de stand van de tanden en kiezen en tevens wordt gekeken of er sprake is van haakjes of onregelmatigheden. Daarna begint de paardentandarts met het elektrisch wegraspen van haken. Ook worden eventuele wolftandjes weggehaald en snijtanden op de juiste lengte gezaagd en in de goede stand gezet, zodat de tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten.

Overigens is de term ‘paardentandarts’ in Nederland niet rechtsgeldig. Volgens de wet mogen alleen dierenartsen tandheelkundige behandelingen uitvoeren bij paarden. Alleen zij mogen in principe tanden trekken en verdovingen geven. Paardentandartsen mogen zich alleen bezig houden met bijvoorbeeld het raspen en goed zetten van de tanden en kiezen.
 

Mensen vonden ons op: Job Paardentandarts, Baan Paardentandarts, Paardentandarts Worden, Functie-eisen Paardentandarts, Verantwoordelijkheden Paardentandarts, Functieprofiel Paardentandarts, Wat doet een Paardentandarts, Werken als Paardentandarts.

Paardentandarts worden: Opleiding tot paardentandarts

 

De meeste paardentandartsen in Nederland hebben een opleiding of cursussen in het buitenland gevolgd, zoals in Amerika. Voor zover bekend is de enige opleiding in Nederland de MBO-opleiding tot gebitsverzorger in Deurne.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardentandarts, Paardentandarts Worden, Opleidingsniveau Paardentandarts, Scholing Paardentandarts, Studie Paardentandarts, Bijscholing Paardentandarts, Omscholing Paardentandarts.

Organisaties waar een paardentandarts doorgaans werkzaam is

 

Een paardentandarts werkt voor zichzelf. Soms doet hij of zij dit parttime, bijvoorbeeld naast een baan als dierenarts, en soms fulltime. Hij of zij wil geld verdienen, dus dit beroep hoort bij de profit-sector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Paardentandarts, Paardentandarts Worden, Opleidingsniveau Paardentandarts, Scholing Paardentandarts, Studie Paardentandarts, Bijscholing Paardentandarts, Omscholing Paardentandarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden paardentandarts

 

Het is lastig een salarisindicatie te geven. Hoeveel geld een paardentandarts verdient, hangt af van hoeveel paarden hij of zij behandelt en hoeveel geld hij of zij daarvoor vraagt. Vaak hebben paardentandartsen ook nog een andere baan, omdat een paardentandarts meestal niet heel erg veel verdient.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn eigenlijk niet van toepassing op het beroep ‘paardentandarts’, omdat een paardentandarts vrijwel altijd zelfstandig werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Paardentandarts, Loon Paardentandarts, Wat verdien je als Paardentandarts, Salarisschaal Paardentandarts, Salarisindicatie Paardentandarts, Bonus Paardentandarts, CAO Paardentandarts, Brutoloon Paardentandarts, Nettoloon Paardentandarts, Vakantiedagen Paardentandarts, Pensioen Paardentandarts.

Competenties, skills & vaardigheden paardentandarts

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Ambitie
 • Netwerken
Mensen vonden ons op: Kennis Paardentandarts, Vaardigheden Paardentandarts, Attitude Paardentandarts, Kwalificaties Paardentandarts, Competentieprofiel Paardentandarts.

Boeken voor het beroep paardentandarts

Wil je meer weten over het beroep paardentandarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je paardentandarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken paardentandarts te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Paardentandarts, Paardentandarts ebooks, boek Paardentandarts.

Persoonstypen paardentandarts

 

Een paardentandarts moet zich verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat, betrouwbaar zijn en loyaal. Dit maakt hem of haar een loyalist. Tevens dient een paardentandarts analytisch te zijn en inzicht te hebben in alle mogelijk voorkomende situaties. Elk paardengebit is namelijk anders en elk paard reageert anders op de behandeling. Deze eigenschap past bij een waarnemer.

 

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Paardentandarts, Karakter Paardentandarts.

Netwerk paardentandarts

Een paardentandarts komt onder andere in aanraking met klanten, dierenartsen, hoefsmeden, manegehouders en andere mensen die zich inzetten voor de gezondheid van een paard. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Paardentandarts, Medewerkers Paardentandarts.

Is het beroep paardentandarts iets voor jou?

Zou je graag paardentandarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als paardentandarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Paardentandarts, beroepskeuzetest Paardentandarts, beroep Paardentandarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden paardentandarts

In Nederland zijn er slechts een paar honderd paardentandartsen. Veel mensen zien het belang in van een gezond gebit van hun paard, dus de paardentandartsen hebben meestal werk genoeg. Een paardentandarts kan zich ook op andere gebieden specialiseren, zoals paardenfysiotherapie of hoefsmederij. Vaak hebben paardentandartsen naast hun werk als gebitsverzorger namelijk ook nog een andere baan. Bovendien kan een paardentandarts zijn kennis bijspijkeren door middel van cursussen in binnen- of buitenland.

 

 

Arbeidsmarktperspectief score paardentandarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep paardentandarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Paardentandarts, Promotie mogelijkheden Paardentandarts, Carriere Paardentandarts.

Solliciteren op de functie paardentandarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als paardentandarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor paardentandarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als paardentandarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Paardentandarts, CV Paardentandarts, sollicitatie Paardentandarts.

Interviews met paardentandarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen paardentandarts

Vacatures paardentandarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Paardentandarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paardentandarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een paardentandarts zorgt ervoor dat de tanden en kiezen van een paard geen problemen veroorzaken. Als de tanden en kiezen van paarden te lang zijn, er haakjes aan zitten of de tanden niet meer goed op elkaar passen, kunnen ze de mond van het paard gaan irriteren en veel leed veroorzaken. Ze kunnen hun eten niet meer goed kauwen, zodat proppen ontstaan en er een grotere kans op koliek en vermagering ontstaat.

Beoordeling Paardentandarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Paardentandarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Paardentandarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep