U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Redacteur

Redacteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een redacteur? Lees de functieomschrijving.

Een Redacteur is werkzaam op de redactie van een medium, zoals een dagblad, tijdschrift, tv- of radioprogramma. Een Redacteur is verantwoordelijk voor de bewerking van de inhoud van een publicatie. Vaak heeft een Redacteur de leiding over een specifiek onderdeel of rubriek van het medium. Sommige Redacteurs hebben zich bijvoorbeeld toegelegd op specifiek websites.

Het beroep Redacteur heeft een journalistieke invalshoek. Soms heeft een Redacteur de taak van schrijver en schrijft hij zelf een tekst, een andere keer verbetert de Redacteur teksten van andere tekstschrijvers en is het meer een adviseur. Zo begeleidt de Redacteur tekstschrijvers of journalisten.

Redacteuren werken op verschillende plaatsen waarbij de functie nog al eens kan verschillen. Communiceren via een bepaald medium staat echter altijd centraal. Op een tijdschriftredactie bedenkt een Redacteur tevens, in overleg met overige redactieleden, onderwerpen voor artikelen die aansluiten bij de doelgroep. Ook bij uitgeverijen werken Redacteuren. De belangrijkste taak van deze Redacteur is zorgen dat er geen fouten in de teksten van boeken staan. Ook leest de Redacteur bij een uitgeverij manuscripten en beoordeelt of deze geschikt zijn om gedrukt te worden. Dit zijn zogenaamde Acquirerende Redacteuren.

Mensen vonden ons op: Job Redacteur, Baan Redacteur, Redacteur Worden, Functie-eisen Redacteur, Verantwoordelijkheden Redacteur, Functieprofiel Redacteur, Wat doet een Redacteur, Werken als Redacteur.

Redacteur worden: Opleiding tot redacteur

Om aan het werk te gaan als Redacteur zijn er verschillende opleidingen te volgen. De meest voor de hand liggende is de HBO opleiding Journalistiek. Ook de HBO opleidingen Communicatie of Media, Informatie en Communicatie zijn geschikt. Vaak kan men zich tijdens de opleiding specialiseren in een bepaalde richting, zoals online media of tijdschrift. Ook afgestudeerden van Universitaire opleidingen als Communicatiewetenschap, Nederlandse taal & Cultuur en Media en Cultuur zijn werkzaam als Redacteur.

Om uiteindelijk als Redacteur aan de slag te kunnen is het verstandig om zoveel mogelijk ervaring op te doen met redactionele werkzaamheden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Redacteur, Redacteur Worden, Opleidingsniveau Redacteur, Scholing Redacteur, Studie Redacteur, Bijscholing Redacteur, Omscholing Redacteur.

Organisaties waar een redacteur doorgaans werkzaam is

Redacteuren zijn werkzaam binnen zowel profit als non-profit organisaties. De organisaties waar Redacteuren werkzaam zijn lopen erg uiteen. uiteraard is dit sterk afhankelijk van het medium. Zo zal een tijdschrijftredactie anders in elkaar steken dan een redactie van een radioprogramma.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Redacteur, Redacteur Worden, Opleidingsniveau Redacteur, Scholing Redacteur, Studie Redacteur, Bijscholing Redacteur, Omscholing Redacteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden redacteur

Er zijn CAO's voor verschillende redactionele beroepen. Het salaris is dan ook sterk afhankelijk van de branche waarin de Redacteur werkzaam is. Een beginnend Redacteur zal een stuk minder verdienen dan de hoofdredacteur van een landelijk dagblad. Naar schatting ligt het salaris tussen de €1700 en €4500.

Mensen vonden ons op: Salaris Redacteur, Loon Redacteur, Wat verdien je als Redacteur, Salarisschaal Redacteur, Salarisindicatie Redacteur, Bonus Redacteur, CAO Redacteur, Brutoloon Redacteur, Nettoloon Redacteur, Vakantiedagen Redacteur, Pensioen Redacteur.

Competenties, skills & vaardigheden redacteur

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Taalgevoel
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Kritisch
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Redacteur, Vaardigheden Redacteur, Attitude Redacteur, Kwalificaties Redacteur, Competentieprofiel Redacteur.

Boeken voor het beroep redacteur

Wil je meer weten over het beroep redacteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je redacteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken redacteur te komen.

Laura H. | Thomas Rueb

Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492478573 | 538 pagina's

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit "Sweet Lake City'. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug na...

Woorden schieten tekort | Nicci Gerrard

Over dementie: een bijzonder lang afscheid - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789029093415 | 304 pagina's

"Heel aangrijpend. Verplichte kost voor iedereen in de zorg maar ook voor ons allemaal. Elke bladzijde waren we geraakt.' DWDD-Boekenpanel Nicci Gerrard, een van de twee succesvolle schrijvers van duo Nicci French, ontving de Orwell Prize voor journalisti...

Laura H. | Thomas Rueb

Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789492478849 | 508 pagina's

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit "Sweet Lake City'. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug na...

Mensen vonden ons op: boeken voor Redacteur, Redacteur ebooks, boek Redacteur.

Persoonstypen redacteur

Voor een baan als Redacteur is het van belang dat men nauwkeurig werkt en oog heeft voor detail. Het schrijven van teksten voor publicatie vereist enig perfectionisme. Ook voor het controleren van teksten van andere tekstschrijvers is accuratesse nodig (Redacteur).

Niet alleen voor het bedenken van geschikte en originele tekstonderwerpen, maar ook voor het overbrengen van de tekst is creativiteit nodig. Als Redacteur is het belangrijk een onderwerp op verschillende manieren neer te kunnen zetten en te verwoorden. De behoefte om je te uiten en origineel over te komen kunnen daarom helpen bij de creativiteit van een Redacteur (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Redacteur, Karakter Redacteur.

Netwerk redacteur

Een Redacteur werkt op een redactie veel samen met andere mensen. Zo worden in overleg met de redactiechef en hoofdredacteur onderwerpen voor artikelen en reportages vastgesteld. De hoofdredacteur heeft hierbij echter de leiding. Soms begeleid een Redacteur tekstschrijvers en journalisten en controleert hij teksten van anderen. Een uitgeverij die alleen boeken uitgeeft heeft vaakt geen hoofdredacteur. Hier staat de Acquirerend Redacteur vaak direct onder de directie.

Al met al is Redacteur een beroep waarbij veel wordt samengewerkt en waarbij men bij de uitvoering van het werk vaak afhankelijk is van andere partijen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Redacteur, Medewerkers Redacteur.

Is het beroep redacteur iets voor jou?

Zou je graag redacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als redacteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Redacteur, beroepskeuzetest Redacteur, beroep Redacteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden redacteur

Een beroep als Redacteur kent vele doorgroeimogelijkheden. Omdat online media in opkomst zijn is het voor een Redacteur belangrijk om multimediale competenties te bezitten. Binnen de redactie kan men doorgroeien naar een functie van eind- of hoofdredacteur.

De arbeidsmarkt in de journalistieke sector is echter krap. De hoeveelheid banen is klein in verhouding met het aantal afgestudeerden. Om deze reden is er veel concurrentie binnen deze sector en zal men zich duidelijk moeten onderscheiden. Veel Redacteuren beginnen met werken op freelancebasis.

Arbeidsmarktperspectief score redacteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep redacteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Redacteur, Promotie mogelijkheden Redacteur, Carriere Redacteur.

Solliciteren op de functie redacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als redacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor redacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als redacteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Redacteur, CV Redacteur, sollicitatie Redacteur.

Interviews met redacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures redacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Redacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Redacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Redacteur is werkzaam op de redactie van een medium, zoals een dagblad, tijdschrift, tv- of radioprogramma. Een Redacteur is verantwoordelijk voor de bewerking van de inhoud van een publicatie. Vaak heeft een Redacteur de leiding over een specifiek onderdeel of rubriek van het medium.

Beoordeling Redacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Redacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Redacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo,

Ik zit nu op het VMBO, maar zou graag deze opleiding willen gaan volgen na mijn examen. Mijn vraag is nu of er ook een opleiding hiervoor is op het MBO?

M.v.g Meggie

Door: Meggie

Beste Meggie,lees bovenstaande tekst goed en je zult begrijpen dat redacteur geen beginnersfunctie is.De School voor de Journalistiek is een van de wegen.Kijk eens op Springest,voor cursussen.Gr.

Door: Henk

Het is een mooi beroep, redacteur, maar sommigen van hen brengen door hun eigengereidheid de schrijver tot wanhoop. Door gebrek aaan gevoel voor humor 'verbeteren' ze net dat stukje tekst dat de clou van het verhaal is. Zonder meer schrappen ze rücksichtlos hele alinea's uit een tekst van drie pagina's omdat er net vóór het indelen van een blad, een volkleurenpagina reclame is verkocht.  De langste alinea's eruit, dat gaat lekker snel en het zal ze een zorg zijn dat het verhaal met mijn by line is veranderd in een bergje los zand. Als het gaat om een vergeten of foutieve interpunctie, oké. Maar over een onbegrepen grap of fout, zou telefonisch of overleg per e-mail verplicht moeten zijn. Ook vertalingen zijn vaak een bron van ergernis.Een uit het Nederlands naar het Engels vertaald zinnetje: 'We gaan naar huis.' In de vertaling lees je dan: 'We are goiing to  home.' En geen redacteur schijnt het gezien te hebben. Wat is het eigenijk dat aankomende redacteuren op cursussen leren?! En ik ben niet de enige journalist/auteur met die klachten.

Truus Schilte

Door: g.a.c.schilte

Reageer op dit beroep