U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Rietdekker

Rietdekker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een rietdekker? Lees de functieomschrijving.

Een Rietdekker is iemand die daken met riet bedekt. Dit kan gedaan worden bij nieuwbouwwijken, maar een Rietdekker kan ook de opdracht krijgen om renovatie of onderhoud aan een rieten dak bij bijvoorbeeld een woning, boerderij of bedrijfsgebouw te verrichten.

De werkzaamheden bij een dak dat nog nooit van riet voorzien is verschillen van de onderhoudswerkzaamheden bij een dak dat wel al van riet voorzien is. Ondanks dat de werkzaamheden van elkaar verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Zo moet een Rietdekker voordat hij feitelijk aan de slag gaat met het riet op een dak, voorbereidende werkzaamheden verrichten. Deze bestaan uit opbouwen van een steiger, het inspecteren van het dak in het algemeen en het verzamelen van benodigde materialen.

Een Rietdekker die een dak voor het eerst van riet gaat voorzien, begint vervolgens met het voorbereiden van het dak op het riet. Hierbij moet een Rietdekker soms sloopwerkzaamheden verrichten. Vervolgens legt een Rietdekker een onderconstructie op het dak aan. Hierna kan het echte werk van een Rietdekker beginnen: het leggen en bevestigen van het riet op het dak.

Een Rietdekker die renovatie en onderhoud aan een rieten dak verricht, houdt zich niet bezig met het bouwen van een onderconstructie op het dak. Hoogstens repareert hij deze. Daarnaast komen er doorgaans ook geen sloopwerkzaamheden bij kijken. De voornaamste werkzaamheden van een Rietdekker die een rieten dak renoveert en/of onderhoud is het inspecteren van het riet en het eventueel vervangen ervan.
 

Mensen vonden ons op: Job Rietdekker, Baan Rietdekker, Rietdekker Worden, Functie-eisen Rietdekker, Verantwoordelijkheden Rietdekker, Functieprofiel Rietdekker, Wat doet een Rietdekker, Werken als Rietdekker.

Rietdekker worden: Opleiding tot rietdekker

Er bestaat een opleiding specifiek gericht op het leren van het vak van een Rietdekker aan leerlingen die er geen ervaring in hebben. Dit is de Mbo-opleiding ‘Dakdekker riet’. Deze opleiding wordt in BBL-vorm gegeven, wat in dit geval inhoudt dat een leerling vier dagen per week praktijk ervaring opdoet door mee te lopen met een ervaren Rietdekker en één dag in de week theorieles krijgt. Deze opleiding duurt twee jaar. Na het succesvol afronden van de opleiding, krijgt de leerling een mbo BBL-niveau 2 diploma.

Een andere opleiding voor Rietdekker is de opleiding ‘Allround Rietdekker’. Een toegangseis tot deze opleiding is dat een leerling is spe of in het bezit moet zijn van het diploma Dakdekker riet niveau 2 of vier jaar werkervaring als Rietdekker moet hebben. Deze opleiding duurt één jaar.

Ondanks dat er twee opleidingen in het vakgebied van een Rietdekker zijn, is het hebben van een diploma hierin geen vereiste om aan het werk te gaan als Rietdekker.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Rietdekker, Rietdekker Worden, Opleidingsniveau Rietdekker, Scholing Rietdekker, Studie Rietdekker, Bijscholing Rietdekker, Omscholing Rietdekker.

Organisaties waar een rietdekker doorgaans werkzaam is

Een Rietdekker is doorgaans of als zelfstandig ondernemer werkzaam, of als werknemer bij een klein bedrijf waar vaak nog een klein aantal Rietdekkers werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Rietdekker, Rietdekker Worden, Opleidingsniveau Rietdekker, Scholing Rietdekker, Studie Rietdekker, Bijscholing Rietdekker, Omscholing Rietdekker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden rietdekker

Het salaris van een Rietdekker is sterk afhankelijk van de organisatie waarin hij werkzaam is. Een Rietdekker die de organisatie in de vorm van een eenmansbedrijf gegoten heeft, heeft zijn salaris meer zelf in de hand dan een Rietdekker die in loondienst bij een bedrijf werkzaam is. Als gemiddelde kan een bedrag van 2.200,- bruto per maand gegeven worden. Dit bedrag is op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur per week.

Een Rietdekker die werkzaam is bij een bedrijf die lid is van de Vakfederatie Rietdekkers, valt hierdoor onder het cao voor hellende daken. In dat cao worden als secundaire arbeidsvoorwaarden vakantiegeld, reiskostenvergoeding, overurenvergoeding, scholing en diverse verzekeringen genoemd.

Mensen vonden ons op: Salaris Rietdekker, Loon Rietdekker, Wat verdien je als Rietdekker, Salarisschaal Rietdekker, Salarisindicatie Rietdekker, Bonus Rietdekker, CAO Rietdekker, Brutoloon Rietdekker, Nettoloon Rietdekker, Vakantiedagen Rietdekker, Pensioen Rietdekker.

Competenties, skills & vaardigheden rietdekker

 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Rietdekker, Vaardigheden Rietdekker, Attitude Rietdekker, Kwalificaties Rietdekker, Competentieprofiel Rietdekker.

Boeken voor het beroep rietdekker

Wil je meer weten over het beroep rietdekker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je rietdekker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken rietdekker te komen.

De rietdekker | Rinus Spruit

een familiegeschiedenis - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059362604 | 143 pagina's

De oude rietdekker vertelt, zijn zoon schrijft het op. En blijft doorschrijven tot na zijn vaders dood. Rinus Spruit schetst met gevoel het harde bestaan van een rietdekkersfamilie in het begin van de vorige eeuw. Met veel toewijding laat Spruit ons kenni...

De rietdekker | Rinus Spruit

een familiegeschiedenis - Nederlands | Druk: 5 | E-book | 9789059364677 | 103 pagina's

De oude rietdekker vertelt, zijn zoon schrijft het op. En blijft doorschrijven tot na zijn vaders dood. Rinus Spruit schetst met gevoel het harde bestaan van een rietdekkersfamilie in het begin van de vorige eeuw. Oud en arm, het was hun schrikbeeld, want...

Mensen vonden ons op: boeken voor Rietdekker, Rietdekker ebooks, boek Rietdekker.

Persoonstypen rietdekker

Een Rietdekker moet een succesvolle werker zijn. De werkzaamheden van een Rietdekker worden soms in teamverband gedaan, maar vaker staat een Rietdekker er alleen voor. Hij is in dat geval dan ook als enige verantwoordelijk voor de verrichte werkzaamheden, omdat er geen controle van een collega Rietdekker is. Meer als een Rietdekker zelfstandig aan een klus bezig is, maar zeker ook in het geval dat hij dit in teamverband doet, moet een Rietdekker zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan. Dat is namelijk de enige manier dat een Rietdekker de werkzaamheden naar verwachting kan verrichten.

Naast een succesvolle werker is een Rietdekker ook een waarnemer. De eigenschappen van een waarnemer moet een Rietdekker hebben, omdat de werkzaamheden niet louter bestaan uit het bevestigen van riet op een dak, maar ook uit voorbereidende werkzaamheden. Vooral in de fase van de voorbereidende werkzaamheden dient een Rietdekker analytisch en inzichtelijk te werk te gaan, omdat anders het bevestigen van het riet niet naar verwachting gedaan kan wordendit kan op zijn beurt voor grote problemen in de woning zorgen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Rietdekker, Karakter Rietdekker.

Netwerk rietdekker

Ook het aantal personen waarmee een Rietdekker tijdens zijn werkzaamheden in contact mee staat, hangt af van het type bedrijf waarbij hij werkzaam is. Zo staat een eenmans Rietdekker gedurende de klus met alle betrokken in contact, een Rietdekker die werkzaam is binnen een organisatie staat dat veel minder.

Een Rietdekker die als zelfstandige werkzaam is, zal vooral in contact staan met de opdrachtgever. Met de opdrachtgever bespreekt hij vooraf te klus, die houdt hij tussentijds op de hoogte van de vorderingen en met hem bespreekt hij naderhand het resultaat. Een Rietdekker werkzaam binnen een organisatie zal minder contact hebben met opdrachtgever, omdat er tussen hem en de opdrachtgever vaak een tussenpersoon in de vorm van een baas staat.

Een Rietdekker kan tijdens de werkzaamheden in contact staan met collega’s, maar dit hangt er natuurlijk van af of er tijdens de opdracht in teamverband gewerkt wordt of dat een Rietdekker de klus zelfstandig doet.

Mensen vonden ons op: Collega’s Rietdekker, Medewerkers Rietdekker.

Is het beroep rietdekker iets voor jou?

Zou je graag rietdekker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als rietdekker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Rietdekker, beroepskeuzetest Rietdekker, beroep Rietdekker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden rietdekker

Rietdekken is een beroep dat bij jongeren in het algemeen niet veel interesse opwekt. Hierdoor is de instroom van nieuwe Rietdekkers laag, terwijl de vraag erna gemiddeld tot goed is. De arbeidsmarkt voor een Rietdekker is hierdoor goed te noemen.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Rietdekker redelijk, maar deze houden op als de Rietdekker de opleiding tot allround-Rietdekker gevolgd heeft.
Wel kan een leerling-Riedekker zich opwerken tot ervaren Rietdekker, maar een leerling-Rietdekker is nog geen echte Rietdekker.
Een mogelijkheid die een Rietdekker heeft om misschien meer salaris te ontvangen, is zich ook gaan specificeren in andere dakbedekkingsmethoden.

Arbeidsmarktperspectief score rietdekker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep rietdekker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Rietdekker, Promotie mogelijkheden Rietdekker, Carriere Rietdekker.

Solliciteren op de functie rietdekker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als rietdekker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor rietdekker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als rietdekker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Rietdekker, CV Rietdekker, sollicitatie Rietdekker.

Interviews met rietdekker

Gerben van de Langemeen is Rietdekker.

Als jonge jongen wist Gerben al dat hij rietdekker wilde worden. Een rieten dak geeft volgens hem veel uitstraling aan een pand en zoiets moois kunnen maken wilde hij leren. Je werkt vaak aan de mooiste  en meest luxe villa's waarbij het echt gaat om super kwaliteit te leveren. 
Al vroeg begon Gerben als bijbaan met meewerken bij een rietdekker bij hem in de buurt. Zo leerde hij al veel over het vak en stapje voor stapje ontwikkelde hij zichzelf tot volleerd rietdekker.

Welke opleiding heb je gevolgd om Rietdekker te worden?

Gerben leerde het vak grotendeels in de praktijk. Als je net als hem rietdekker wilt worden is het verstandig o...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen rietdekker

Vacatures rietdekker

Op zoek naar een nieuwe baan als Rietdekker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rietdekker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Rietdekker is iemand die daken met riet bedekt. Dit kan gedaan worden bij nieuwbouwwijken, maar een Rietdekker kan ook de opdracht krijgen om renovatie of onderhoud aan een rieten dak bij bijvoorbeeld een woning, boerderij of bedrijfsgebouw te verrichten. De werkzaamheden bij een dak dat nog nooit van riet voorzien is verschillen van de onderhoudswerkzaamheden bij een dak dat wel al van riet voorzien is.

Beoordeling Rietdekker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Rietdekker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Rietdekker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Behalve dat een rietdekker geen hoogtevrees moet hebben, zijn er nog bepaalde fysieke vereisten waaraan een rietdekker moet voldoen? Is rietdekker bijzonder belastend? Moet je jong zijn of kan een fitte vijftiger ook nog rietdekken leren?

Door: Arie

Als vijftiger,zal ik er niet meer aan beginnen.ook voor een vrij jonge vent is het nog behoorlijk zwaar.Gr.

Door: Dirk

Reageer op dit beroep