U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Staalconstructeur

Staalconstructeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een staalconstructeur? Lees de functieomschrijving.

Een staalconstructeur ontwerpt, produceert en monteert (eventueel) staalconstructies. Bij de meeste middelgrote en grote bedrijven zullen staalconstructeurs een toegespitst functieprofiel hebben, waardoor ze zich op één deel van het proces zullen richten. Van de staalconstructeur wordt wel verwacht dat hij inzicht heeft in het gehele proces, van het ontwerp tot de uiteindelijke bouw, omdat hij of zij vaak aan het begin staat van het proces. Een verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat het hele project op een bepaald punt overgedaan moet worden. Dit zal in de meeste gevallen echter niet gebeuren, doordat er sprake is van veel naberekeningen en controles.

De werkzaamheden van de staalconstructeur zullen in de praktijk vooral een hoop berekeningen inhouden. In het ontwerpproces moet veel berekend worden, waarna dit alles ook weer aan de hand van berekeningen moet worden gecontroleerd. Ook het aanpassen van bestaande constructies gebeurt in de basis aan de hand van berekeningen. De hoeveelheid berekeningen is nodig voor het staalbedrijf om de kwaliteit en veiligheid van het product te garanderen. Staal is "berekenbaar" materiaal, en dit maakt de staalconstructeur zo belangrijk.

Mensen vonden ons op: Job Staalconstructeur, Baan Staalconstructeur, Staalconstructeur Worden, Functie-eisen Staalconstructeur, Verantwoordelijkheden Staalconstructeur, Functieprofiel Staalconstructeur, Wat doet een Staalconstructeur, Werken als Staalconstructeur.

Staalconstructeur worden: Opleiding tot staalconstructeur

Om staalconstructeur te worden heb je minimaal een hbo-opleiding nodig in de richting bouwkunde, werktuigbouwkunde of civiele techniek, óf een HTI-opleiding (ook hbo-niveau). De meeste universitaire studies in de technische richting volstaan ook.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Staalconstructeur, Staalconstructeur Worden, Opleidingsniveau Staalconstructeur, Scholing Staalconstructeur, Studie Staalconstructeur, Bijscholing Staalconstructeur, Omscholing Staalconstructeur.

Organisaties waar een staalconstructeur doorgaans werkzaam is

Staalconstructeurs werken bijna altijd voor staalbedrijven of andersoortige bedrijven waar (delen van) constructies worden ontworpen en/of gemaakt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Staalconstructeur, Staalconstructeur Worden, Opleidingsniveau Staalconstructeur, Scholing Staalconstructeur, Studie Staalconstructeur, Bijscholing Staalconstructeur, Omscholing Staalconstructeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden staalconstructeur

Technische beroepen zijn momenteel niet de populairste, maar als gevolg daarvan betalen ze wel goed. De staalconstructeur krijgt dan ook een prima startsalaris, waarschijnlijk rond het modaal inkomen en zeer waarschijnlijk niet minder dan 2000 per maand. Met een aantal jaar werkervaring kan hij of zij vervolgens doorgroeien naar een maandsalaris van rond de 4000.

Mensen vonden ons op: Salaris Staalconstructeur, Loon Staalconstructeur, Wat verdien je als Staalconstructeur, Salarisschaal Staalconstructeur, Salarisindicatie Staalconstructeur, Bonus Staalconstructeur, CAO Staalconstructeur, Brutoloon Staalconstructeur, Nettoloon Staalconstructeur, Vakantiedagen Staalconstructeur, Pensioen Staalconstructeur.

Competenties, skills & vaardigheden staalconstructeur

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Staalconstructeur, Vaardigheden Staalconstructeur, Attitude Staalconstructeur, Kwalificaties Staalconstructeur, Competentieprofiel Staalconstructeur.

Boeken voor het beroep staalconstructeur

Wil je meer weten over het beroep staalconstructeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je staalconstructeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken staalconstructeur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Staalconstructeur, Staalconstructeur ebooks, boek Staalconstructeur.

Persoonstypen staalconstructeur

De werkzaamheden van de staalconstructeur zijn technisch, vereisen geduld en oog voor detail. Het beroep sluit daarom het beste aan op het persoonstype Waarnemer. Deze hoeft niet per se introvert te zijn, het is juist een pré als hij of zij goed kan samenwerken met collega's, maar toch tellen onafhankelijkheid, kritisch vermogen en accuratesse zwaar mee.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Staalconstructeur, Karakter Staalconstructeur.

Netwerk staalconstructeur

Staalconstructeurs werken meestal bij staalbedrijven. Hier staan zij meestal onder leiding van een projectleider, en komen de staalconstructeurs in hun dagelijkse werkzaamheden mogelijk een hoop ander personeel tegen. De machine operator, de service engineer, de monteur en de installatie-coördinator, enzovoorts. De meeste staalbedrijven hebben veel verschillende functies, het kan echter ook gewoon voorkomen dat de staalconstructeur daar op een dag weinig of niets van ziet door de onafhankelijk aard van de werkzaamheden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Staalconstructeur, Medewerkers Staalconstructeur.

Is het beroep staalconstructeur iets voor jou?

Zou je graag staalconstructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als staalconstructeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Staalconstructeur, beroepskeuzetest Staalconstructeur, beroep Staalconstructeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden staalconstructeur

Het arbeidsmarktperspectief van dit beroep is momenteel goed. Met een passende opleiding zijn er genoeg bedrijven die je binnen willen halen. Of je echter direct vanuit je studie in kunt stromen is niet altijd zeker, veel vacatures vragen om een aantal jaar ervaring. Dit neemt niet weg dat je dit vaak bij hetzelfde of een vergelijkbaar bedrijf kunt opdoen. Veel grote bedrijven besteden daarnaast veel aandacht aan doorgroei binnen de organisatie, aan de hand van opleidingen en cursussen.

Arbeidsmarktperspectief score staalconstructeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep staalconstructeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Staalconstructeur, Promotie mogelijkheden Staalconstructeur, Carriere Staalconstructeur.

Solliciteren op de functie staalconstructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als staalconstructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor staalconstructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als staalconstructeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Staalconstructeur, CV Staalconstructeur, sollicitatie Staalconstructeur.

Interviews met staalconstructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen staalconstructeur

Vacatures staalconstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Staalconstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Staalconstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een staalconstructeur ontwerpt, produceert en monteert (eventueel) staalconstructies. Bij de meeste middelgrote en grote bedrijven zullen staalconstructeurs een toegespitst functieprofiel hebben, waardoor ze zich op één deel van het proces zullen richten. Van de staalconstructeur wordt wel verwacht dat hij inzicht heeft in het gehele proces, van het ontwerp tot de uiteindelijke bouw, omdat hij of zij vaak aan het begin staat van het proces.

Beoordeling Staalconstructeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Staalconstructeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Staalconstructeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep