Staalconstructeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Staalconstructeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep staalconstructeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je staalconstructeur wordt.

 

Wat is een Staalconstructeur?

Een staalconstructeur ontwerpt, produceert en monteert (eventueel) staalconstructies. Bij de meeste middelgrote en grote bedrijven zullen staalconstructeurs een toegespitst functieprofiel hebben, waardoor ze zich op één deel van het proces zullen richten. Van de staalconstructeur wordt wel verwacht dat hij inzicht heeft in het gehele proces, van het ontwerp tot de uiteindelijke bouw, omdat hij of zij vaak aan het begin staat van het proces. Een verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat het hele project op een bepaald punt overgedaan moet worden. Dit zal in de meeste gevallen echter niet gebeuren, doordat er sprake is van veel naberekeningen en controles.

De werkzaamheden van de staalconstructeur zullen in de praktijk vooral een hoop berekeningen inhouden. In het ontwerpproces moet veel berekend worden, waarna dit alles ook weer aan de hand van berekeningen moet worden gecontroleerd. Ook het aanpassen van bestaande constructies gebeurt in de basis aan de hand van berekeningen. De hoeveelheid berekeningen is nodig voor het staalbedrijf om de kwaliteit en veiligheid van het product te garanderen. Staal is "berekenbaar" materiaal, en dit maakt de staalconstructeur zo belangrijk.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Staalconstructeur?

Werk je al als Staalconstructeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Staalconstructeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Staalconstructeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Staalconstructeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Projectleider
 • Machine-operator
 • Service engineer
 • Monteur
 • Installatie-coördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Staalconstructeur

Wat verdient een Staalconstructeur?

Technische beroepen zijn momenteel niet de populairste, maar als gevolg daarvan betalen ze wel goed. De staalconstructeur krijgt dan ook een prima startsalaris, waarschijnlijk rond het modaal inkomen en zeer waarschijnlijk niet minder dan 2000 per maand. Met een aantal jaar werkervaring kan hij of zij vervolgens doorgroeien naar een maandsalaris van rond de 4000.

Salarisschaal Staalconstructeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Staalconstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Staalconstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Staalconstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Staalconstructeur vacatures

Vacature Staalconstructeur
Kracht Recruitment
HTI Staalconstructeur? Ruime kennis van softwarepakketten als Revit Structure en of Tekla? Onze opdrachtgever is een internationaal opererend ingenieursbureau dat is gespecialiseerd op het gebied van grote staalconstructies in industriële …
Vacature Staalconstructeur Bouw
Kracht Recruitment
Als Staalconstructeur ben jij verantwoordelijk voor kwalitatief fascinerende constructies en ga geen uitOnze relatie is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op …
Vacature Staalconstructeur
Witteveen+Bos
Wil jij complexe staalconstructies ontwerpen, zoals vaste en beweegbare bruggen?Wij verwachten de komende jaren veel projecten waarbij kennis van staalconstructies wordt gevraagd. Wij zijn daarom op zoek naar constructeurs die …
Vacature Staalconstructeur Bouw
Kracht Recruitment
Als Staalconstructeur ben jij verantwoordelijk voor kwalitatief fascinerende constructies en ga geen uit Onze relatie is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken …
Vacature Staalconstructeur
Witteveen+Bos
Wil jij complexe staalconstructies ontwerpen, zoals vaste en beweegbare bruggen?Wij verwachten de komende jaren veel projecten waarbij kennis van staalconstructies wordt gevraagd. Wij zijn daarom op zoek naar constructeurs die …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Staalconstructeur

Wat zijn de baankansen voor een Staalconstructeur?

Het arbeidsmarktperspectief van dit beroep is momenteel goed. Met een passende opleiding zijn er genoeg bedrijven die je binnen willen halen. Of je echter direct vanuit je studie in kunt stromen is niet altijd zeker, veel vacatures vragen om een aantal jaar ervaring. Dit neemt niet weg dat je dit vaak bij hetzelfde of een vergelijkbaar bedrijf kunt opdoen. Veel grote bedrijven besteden daarnaast veel aandacht aan doorgroei binnen de organisatie, aan de hand van opleidingen en cursussen.

De actuele kans op werk voor een Staalconstructeur

Het beroep Staalconstructeur is onderdeel van de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

8

Baankans Staalconstructeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Staalconstructeur worden: Opleidingen tot Staalconstructeur

Wil je Staalconstructeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Staalconstructeur.

Hoe word je een Staalconstructeur? 

Om staalconstructeur te worden heb je minimaal een hbo-opleiding nodig in de richting bouwkunde, werktuigbouwkunde of civiele techniek, óf een HTI-opleiding (ook hbo-niveau). De meeste universitaire studies in de technische richting volstaan ook.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Staalconstructeur

Inleiding in de Dynamica
Als beton- of staalconstructeur kom je in aanraking met dynamische systemen. In deze cursus leer je een dergelijk systeem te bestuderen en beoordelen. Hierbij bespreken we de afleiding van de …
Inleiding in de Dynamica

Omscholen tot Staalconstructeur

Als je je wilt omscholen tot Staalconstructeur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Staalconstructeur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Staalconstructeur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Staalconstructeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Staalconstructeur

Als je Staalconstructeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Staalconstructeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Staalconstructeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Staalconstructeur?

Competenties en Vaardigheden Staalconstructeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Staalconstructeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Staalconstructeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Staalconstructeur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Staalconstructeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Staalconstructeur. Als Staalconstructeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Staalconstructeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Staalconstructeur

Vakkennis voor een Staalconstructeur

Het is voor een Staalconstructeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Staalconstructeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Staalconstructeur


Werkervaring Staalconstructeur

Het is voor een startend Staalconstructeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Staalconstructeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Projectleider, Technisch tekenaar, Architect .

Iets anders leren?

Is Staalconstructeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Staalconstructeur

Met wie werkt een Staalconstructeur samen? 

Staalconstructeurs werken meestal bij staalbedrijven. Hier staan zij meestal onder leiding van een projectleider, en komen de staalconstructeurs in hun dagelijkse werkzaamheden mogelijk een hoop ander personeel tegen. De machine operator, de service engineer, de monteur en de installatie-coördinator, enzovoorts. De meeste staalbedrijven hebben veel verschillende functies, het kan echter ook gewoon voorkomen dat de staalconstructeur daar op een dag weinig of niets van ziet door de onafhankelijk aard van de werkzaamheden.


 • Projectleider
 • Machine-operator
 • Service engineer
 • Monteur
 • Installatie-coördinator
Staalconstructeur


Organisaties waar een Staalconstructeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Staalconstructeur meestal werkt.

Waar werkt een Staalconstructeur?

Staalconstructeurs werken bijna altijd voor staalbedrijven of andersoortige bedrijven waar (delen van) constructies worden ontworpen en/of gemaakt.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Staalconstructeur

Waar kun je het beste werken als Staalconstructeur? Hieronder vind je de best door de Staalconstructeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Staalconstructeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Staalconstructeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Staalconstructeur.

Welke competenties heeft een Staalconstructeur nodig?

Een Staalconstructeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Staalconstructeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Staalconstructeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Staalconstructeur nodig? 

De werkzaamheden van de staalconstructeur zijn technisch, vereisen geduld en oog voor detail. Het beroep sluit daarom het beste aan op het persoonstype Waarnemer. Deze hoeft niet per se introvert te zijn, het is juist een pré als hij of zij goed kan samenwerken met collega's, maar toch tellen onafhankelijkheid, kritisch vermogen en accuratesse zwaar mee.

Bekijk de persoonstypen voor Staalconstructeur


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Staalconstructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Staalconstructeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Staalconstructeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Staalconstructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Staalconstructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Staalconstructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Staalconstructeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Staalconstructeur iets voor je?

Zou je graag Staalconstructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Staalconstructeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Staalconstructeur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar