Staalconstructeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Staalconstructeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Staalconstructeur. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Staalconstructeur nodig heeft.Wat doet een Staalconstructeur? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Staalconstructeur?

Een staalconstructeur ontwerpt, produceert en monteert (eventueel) staalconstructies. Bij de meeste middelgrote en grote bedrijven zullen staalconstructeurs een toegespitst functieprofiel hebben, waardoor ze zich op één deel van het proces zullen richten. Van de staalconstructeur wordt wel verwacht dat hij inzicht heeft in het gehele proces, van het ontwerp tot de uiteindelijke bouw, omdat hij of zij vaak aan het begin staat van het proces. Een verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat het hele project op een bepaald punt overgedaan moet worden. Dit zal in de meeste gevallen echter niet gebeuren, doordat er sprake is van veel naberekeningen en controles.

De werkzaamheden van de staalconstructeur zullen in de praktijk vooral een hoop berekeningen inhouden. In het ontwerpproces moet veel berekend worden, waarna dit alles ook weer aan de hand van berekeningen moet worden gecontroleerd. Ook het aanpassen van bestaande constructies gebeurt in de basis aan de hand van berekeningen. De hoeveelheid berekeningen is nodig voor het staalbedrijf om de kwaliteit en veiligheid van het product te garanderen. Staal is "berekenbaar" materiaal, en dit maakt de staalconstructeur zo belangrijk.

Past het beroep Staalconstructeur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Staalconstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Staalconstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Staalconstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Staalconstructeur per ervaringsniveau

junior Staalconstructeur vacatures startend Staalconstructeur vacatures senior Staalconstructeur vacatures beginnend Staalconstructeur vacatures trainee Staalconstructeur vacatures leidinggevend Staalconstructeur vacatures medior Staalconstructeur vacatures aankomend Staalconstructeur vacatures ervaren Staalconstructeur vacatures leerling Staalconstructeur vacatures vacatures omscholen tot Staalconstructeur vacatures opleiding tot Staalconstructeur

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Staalconstructeur

Wat verdient een Staalconstructeur?

Technische beroepen zijn momenteel niet de populairste, maar als gevolg daarvan betalen ze wel goed. De staalconstructeur krijgt dan ook een prima startsalaris, waarschijnlijk rond het modaal inkomen en zeer waarschijnlijk niet minder dan 2000 per maand. Met een aantal jaar werkervaring kan hij of zij vervolgens doorgroeien naar een maandsalaris van rond de 4000.

Salarisschaal Staalconstructeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Staalconstructeur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Staalconstructeur


Bekijk het salaris Staalconstructeur per ervaringsniveau

Salaris junior Staalconstructeur Wat verdient een startend Staalconstructeur? Wat is het loon senior Staalconstructeur? beginnend Staalconstructeur salaris Maximaal salaris trainee Staalconstructeur Hoeveel verdient een leidinggevend Staalconstructeur? Wat is het salaris van een medior Staalconstructeur? Salaris aankomend Staalconstructeur Wat verdient een ervaren Staalconstructeur? Welk salaris krijgt een leerling Staalconstructeur?


Staalconstructeur worden: Opleidingen tot Staalconstructeur

Wil je Staalconstructeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Staalconstructeur.

Hoe word je een Staalconstructeur? 

Om staalconstructeur te worden heb je minimaal een hbo-opleiding nodig in de richting bouwkunde, werktuigbouwkunde of civiele techniek, óf een HTI-opleiding (ook hbo-niveau). De meeste universitaire studies in de technische richting volstaan ook.

Opleidingen Staalconstructeur

Inleiding in de Dynamica
Als beton- of staalconstructeur kom je in aanraking met dynamische systemen. In deze cursus leer je een dergelijk systeem te bestuderen en beoordelen. Hierbij bespreken we de afleiding van de …
Inleiding in de DynamicaStaalconstructeur worden: Omscholen tot Staalconstructeur

Als je je wilt omscholen tot Staalconstructeur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Staalconstructeur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Staalconstructeur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Staalconstructeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Staalconstructeur

Als je Staalconstructeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Staalconstructeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Staalconstructeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Staalconstructeur?


Competenties en Vaardigheden Staalconstructeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Staalconstructeur.

Welke competenties heeft een Staalconstructeur nodig?

Een Staalconstructeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Staalconstructeur

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Controleren
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Staalconstructeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Staalconstructeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Staalconstructeur nodig? 

De werkzaamheden van de staalconstructeur zijn technisch, vereisen geduld en oog voor detail. Het beroep sluit daarom het beste aan op het persoonstype Waarnemer. Deze hoeft niet per se introvert te zijn, het is juist een pré als hij of zij goed kan samenwerken met collega's, maar toch tellen onafhankelijkheid, kritisch vermogen en accuratesse zwaar mee.

Bekijk de persoonstypen voor Staalconstructeur


Eigenschappen Staalconstructeur

 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Staalconstructeur

Wat zijn de baankansen voor een Staalconstructeur?

Het arbeidsmarktperspectief van dit beroep is momenteel goed. Met een passende opleiding zijn er genoeg bedrijven die je binnen willen halen. Of je echter direct vanuit je studie in kunt stromen is niet altijd zeker, veel vacatures vragen om een aantal jaar ervaring. Dit neemt niet weg dat je dit vaak bij hetzelfde of een vergelijkbaar bedrijf kunt opdoen. Veel grote bedrijven besteden daarnaast veel aandacht aan doorgroei binnen de organisatie, aan de hand van opleidingen en cursussen.

De actuele kans op werk voor een Staalconstructeur

Het beroep Staalconstructeur is onderdeel van de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

10

Baankans Staalconstructeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Staalconstructeur

Je kunt als Staalconstructeur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Staalconstructeur is onderdeel van de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Staalconstructeur

Doorgroei beroepen voor een Staalconstructeur

Adviseur geotechniek

adviseur grondmechanica

adviseur ondergrondse leidingen

consultant geotechniek

grondmechanisch adviseur

Adviseur civiele techniek

adviseur beton- en staalconstructies weg- en waterbouw

Adviseur riolering

adviseur riolering en stedelijk water

adviseur riolering/waterbeheer

Wetenschappelijk onderzoeker civiele techniek

assistent in opleiding (aio) civiele techniek

onderzoeker in opleiding (oio) civiele techniek

promovendus civiele techniek

Constructeur civiele techniek

staalconstructeur weg- en waterbouw

constructeur staal-, betonconstructies weg- en waterbouw

grondmechanicus (funderingstechniek)

constructeur staalbouw weg- en waterbouw

constructeur civiele constructies

constructeur weg- en waterbouw

constructeur waterbouw

constructeur wegenbouw

constructeur staalbeton weg- en waterbouw

constructeur staalconstructies weg- en waterbouw

Ontwerper civiele techniek

3d ontwerper civiele kunstwerken

waterbouwkundig ontwerper

wegenbouwkundig ontwerper

Hoofd constructeur / ontwerper civiele techniek

ontwerpleider civiele techniek

ontwerpleider civiele infrastructuur

hoofd constructeur civiele techniek

Constructeur-ontwerper civiele techniek

ontwerper-constructeur weg- en waterbouw

constructeur/ontwerper infra (civiele techniek)

ontwerper-constructeur betonconstructies weg- en waterbouw

betonconstructeur weg- en waterbouw

constructeur waterzuiveringsinstallatie

ontwerper-constructeur staalconstructies weg- en waterbouw

ontwerper-constructeur waterzuiveringsinstallatie

Projectleider kabel- en leidinginfra

projectleider/hoofduitvoerder kabelwerk

Projectleider railinfra

coördinator planning & werkplekbeveiliging (railinfra)

Projectleider bronbemaling

Projectleider grond-, weg- en waterbouw (gww)

projectleider civiele infrastructuur

projectleider civiele techniek

projectleider infra

projectmanager weg- en waterbouw

Projectleider riolering

coördinator rioleringsprojecten

projectingenieur riolering

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Staalconstructeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Staalconstructeur meestal werkt.

Waar werkt een Staalconstructeur?

Staalconstructeurs werken bijna altijd voor staalbedrijven of andersoortige bedrijven waar (delen van) constructies worden ontworpen en/of gemaakt.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Netwerk Staalconstructeur

Met wie werkt een Staalconstructeur samen? 

Staalconstructeurs werken meestal bij staalbedrijven. Hier staan zij meestal onder leiding van een projectleider, en komen de staalconstructeurs in hun dagelijkse werkzaamheden mogelijk een hoop ander personeel tegen. De machine operator, de service engineer, de monteur en de installatie-coördinator, enzovoorts. De meeste staalbedrijven hebben veel verschillende functies, het kan echter ook gewoon voorkomen dat de staalconstructeur daar op een dag weinig of niets van ziet door de onafhankelijk aard van de werkzaamheden.


 • Projectleider
 • Machine-operator
 • Service engineer
 • Monteur
 • Installatie-coördinator
Staalconstructeur

Interview met een Staalconstructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Staalconstructeur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Staalconstructeur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Staalconstructeur?

De beroepen die verwant zijn aan Staalconstructeur zijn:
Projectleider
Salaris: €2800 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Architect
Salaris: €2107 tot €6396
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Technisch tekenaar
Salaris: €2000 tot €10000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Staalconstructeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Projectleider
 • Machine-operator
 • Service engineer
 • Monteur
 • Installatie-coördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10Ga direct naar