U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vlieger Luchtmacht

Vlieger Luchtmacht worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vlieger Luchtmacht? Lees de functieomschrijving.

Een Militair Piloot moet een goed reactievermogen hebben en onder druk blijven presteren. Om dit te realiseren in de praktijk wordt er veel geoefend, onder allerlei omstandigheden, met diverse scenario's en in samenwerking met andere Vliegers. Zo worden onder andere vluchtsimulatoren, 'echte' vluchten en overlevingstechnieken gebruikt om de Piloot op het gewenste niveau te krijgen en te houden. Na afronding van de vluchten wordt er geëvalueerd hoe de vlucht is verlopen en wat mogelijke verbeterpunten zijn.

In de praktijk leveren Apachevliegers gevechtsondersteuning aan manschappen in het veld, transporteren Chinook- en Cougar-piloten materieel en manschappen en geven Gevechtsvliegers gevechtsondersteuning aan grondtroepen, beschermen zij het luchtruim en voeren zij aanvallen uit op vastgestelde doelen. Daarnaast is het mogelijk voor Helikopterpiloten om ingezet te worden bij het vervoeren van gewonden naar een ziekenhuis of legerkamp.

Naast de daadwerkelijke acties in de lucht dient de Vlieger aan de grond nieuwe technieken en apparatuur te bestuderen. Tevens moet er worden samengewerkt met technici, monteurs, leidinggevenden, load masters en crew chiefs om de vliegtaken adequaat en veilig te laten verlopen.

De Officier Vlieger dient zich binnen het Squadron en buiten tegenover de maatschappij representatief te gedragen. De Vlieger neemt deel aan uitzendingen en kan te maken krijgen met gevaarlijke omstandigheden.

Mensen vonden ons op: Job Vlieger Luchtmacht, Baan Vlieger Luchtmacht, Vlieger Luchtmacht Worden, Functie-eisen Vlieger Luchtmacht, Verantwoordelijkheden Vlieger Luchtmacht, Functieprofiel Vlieger Luchtmacht, Wat doet een Vlieger Luchtmacht, Werken als Vlieger Luchtmacht.

Vlieger Luchtmacht worden: Opleiding tot vlieger Luchtmacht

Om toegelaten te worden tot de Opleiding tot Vlieger met Wetenschappelijke Opleiding, dient de toekomstige Piloot in het bezit te zijn van minimaal een VWO diploma met minstens een 5 voor Engels, Nederlands en Wiskunde of een HAVO diploma met Nederlands, Engels en Wiskunde met een HBOof WO propedeuse met minstens 80 studieuren wiskunde.

Daarnaast moet men door een militaire selectie komen, mag men niet dyslectisch zijn, moet men de Nederlandse nationaliteit bezitten, mag men niet korter zijn dan 1.63 meter en niet langer dan 1.93 meter (tussen de 1.93 en 2.00 meter zijn er nog wel mogelijkheden voor enkele vliegtuigsoorten, daar boven zijn geen functies als vlieger beschikbaar). Als oogeis geldt dat de sterkte tussen de -2 en +2 een reeële kans geeft dat het zicht voldoende is. Bij sterkten boven de +6 en onder de -2 wordt de sollicitatie niet in behandeling genomen. Wel is het mogelijk om bepaalde lasermethodes te ondergaan ter bevordering van het zicht (het is mogelijk om met voldoende zicht door de selectie te komen met voldoende zicht en om na aanstelling op kosten van de Luchtmacht, tot €3600 tegemoed gekomen te worden in de laserkosten.)

De Opleiding bestaat uit zo'n vier jaar Wetenschappelijke studie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, gevolgd door zo'n zes maanden Elementaire Militaire Vlieger opleiding, gevolgd door twee tot twee en een half jaar vakgerichte studie in de Verenigde Staten.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vlieger Luchtmacht, Vlieger Luchtmacht Worden, Opleidingsniveau Vlieger Luchtmacht, Scholing Vlieger Luchtmacht, Studie Vlieger Luchtmacht, Bijscholing Vlieger Luchtmacht, Omscholing Vlieger Luchtmacht.

Organisaties waar een vlieger Luchtmacht doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding wordt de Vlieger geplaatst bij een squadron van de Luchtmacht. Dit wordt mede bepaald door de training voor welke soort helikopter of vliegtuig de Vlieger heeft genoten. Binnen het Squadron wordt deelgenomen aan oefeningen, uitzendingen. Tevens worden Transportvliegers gebruikt bij bijvoorbeeld het vervoer van materieel en troepen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vlieger Luchtmacht, Vlieger Luchtmacht Worden, Opleidingsniveau Vlieger Luchtmacht, Scholing Vlieger Luchtmacht, Studie Vlieger Luchtmacht, Bijscholing Vlieger Luchtmacht, Omscholing Vlieger Luchtmacht.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vlieger Luchtmacht

De Officier Vlieger gaat direct verdienen wanneer hij begint aan de opleiding. Bij het begin van de opleiding heeft de Vlieger in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert en er een hogere rang wordt behaald stijgt het loon mee. Dit ligt tussen €2173 en €9502. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtacht na afronding van de opleiding tot Officier een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Vlieger Luchtmacht, Loon Vlieger Luchtmacht, Wat verdien je als Vlieger Luchtmacht, Salarisschaal Vlieger Luchtmacht, Salarisindicatie Vlieger Luchtmacht, Bonus Vlieger Luchtmacht, CAO Vlieger Luchtmacht, Brutoloon Vlieger Luchtmacht, Nettoloon Vlieger Luchtmacht, Vakantiedagen Vlieger Luchtmacht, Pensioen Vlieger Luchtmacht.

Competenties, skills & vaardigheden vlieger luchtmacht

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Vlieger Luchtmacht, Vaardigheden Vlieger Luchtmacht, Attitude Vlieger Luchtmacht, Kwalificaties Vlieger Luchtmacht, Competentieprofiel Vlieger Luchtmacht.

Boeken voor het beroep vlieger luchtmacht

Wil je meer weten over het beroep vlieger luchtmacht? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vlieger luchtmacht bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vlieger luchtmacht te komen.

De vliegeraar | Khaled Hosseini

Nederlands | Druk: 65 | Paperback | 9789023477327 | 352 pagina's

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fant...

Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht | Rogier Koedijk

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789070024987 | 520 pagina's

Met de oprichting van de Luchtvaartafdeeling, als onderdeel van de Koninklijke Landmacht, wordt op 1 juli 1913 de kiem gelegd voor de Nederlandse militaire luchtvaart. De "aviatiek' staat dan nog in de kinderschoenen, maar al snel is het luchtwapen niet m...

Erik de Vlieger Autobiografie | Erik de Vlieger

Tot hier en nu verder - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021563220 | 256 pagina's

Erik de Vlieger Autobiografie 1e druk is een boek van Erik de Vlieger uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. ISBN 9789021563220 Erik de Vlieger vertelt in Tot hier en nu verder zélf over de opkomst en ondergang van de vastgoedwereld. Hij is een veelzijdige Nede...

Mensen vonden ons op: boeken voor Vlieger Luchtmacht, Vlieger Luchtmacht ebooks, boek Vlieger Luchtmacht.

Persoonstypen vlieger Luchtmacht

De Vlieger is een analytische, volhardende en scherpzinnige persoon (Waarnemer). Daarnaast is de Vlieger zelfverzekerd, ijverig, gedreven, prestatiegericht en praktisch ingesteld (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vlieger Luchtmacht, Karakter Vlieger Luchtmacht.

Netwerk vlieger Luchtmacht

\Binnen het Squadron wordt samengewerkt met een diverse groep personen om de werkzaamheden soepel te laten verlopen. Bij het vliegen komt de Vlieger bijvoorbeeld in aanraking met de Luchtverkeersleider en Luchtgevechtsleider. Aan de grond krijgt de Vlieger te maken, afhankelijk van het vliegtuig of helikopter, met bijvoorbeeld Loadmasters en Crew Chiefs (ter controle van het materieel). Tevens wordt er samengewerkt met technici, monteurs en andere Vliegers om de opdrachten van de leidinggevende officieren uit te voeren.

De Vliegers, afhankelijk van de soort, kunnen in aanraking komen met de vijand. Voor transportvliegtuigen kan dit bijvoorbeeld zijn op het moment dat zij opstijgen of dalen. Voor gevechtsvliegtuigen en helikopters kunnen dit lucht-lucht of lucht-grond gevechten zijn.

Mensen vonden ons op: Collega’s Vlieger Luchtmacht, Medewerkers Vlieger Luchtmacht.

Is het beroep vlieger Luchtmacht iets voor jou?

Zou je graag vlieger Luchtmacht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vlieger Luchtmacht bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vlieger Luchtmacht, beroepskeuzetest Vlieger Luchtmacht, beroep Vlieger Luchtmacht kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vlieger Luchtmacht

Momenteel heeft defensie vacatures openstaan voor de functie van Vlieger.

Wanneer de Vlieger eenmaal bij Defensie werkt zijn er veel mogelijkheden. Als er goed presteert wordt, is het mogelijk om dezelfde functie te blijven bekleden en om door te stromen naar leidinggevende functies binnen de Luchtmacht. Daarnaast is het mogelijk om andere werkzaamheden binnen de Luchtmacht of binnen de krijgsmacht te gaan doen.

Buiten Defensie is het voor Vliegers mogelijk te gaan werken in de burgerluchtvaart, in het bedrijfsleven of bij de overheid. De Vlieger heeft enerzijds het voordeel dat hij getraind is als Piloot, doorgaans in staat is om onder zeer uiteenlopende omstandigheden te presteren en anderzijds als leidinggevende met stressbestendigheid, discipline en accuratesse zijn taken uitvoert.

Tijdens de werktijd bij de Luchtmacht is er de mogelijkheid te studeren op kosten van Defensie. De Vlieger is hiermee in staat om hiermee zijn carrière binnen en buiten de krijgsmacht positief te ontwikkelen.

Door de bezuinigingen die Defensie moet doorvoeren is het onzeker of het nieuwe gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter (JSF), zal worden aangeschaft.

Arbeidsmarktperspectief score vlieger Luchtmacht

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vlieger Luchtmacht. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vlieger Luchtmacht, Promotie mogelijkheden Vlieger Luchtmacht, Carriere Vlieger Luchtmacht.

Solliciteren op de functie vlieger Luchtmacht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vlieger Luchtmacht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vlieger Luchtmacht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vlieger Luchtmacht. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vlieger Luchtmacht, CV Vlieger Luchtmacht, sollicitatie Vlieger Luchtmacht.

Interviews met vlieger Luchtmacht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vlieger Luchtmacht

Vacatures vlieger luchtmacht

Op zoek naar een nieuwe baan als Vlieger Luchtmacht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vlieger Luchtmacht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Militair Piloot moet een goed reactievermogen hebben en onder druk blijven presteren. Om dit te realiseren in de praktijk wordt er veel geoefend, onder allerlei omstandigheden, met diverse scenario's en in samenwerking met andere Vliegers. Zo worden onder andere vluchtsimulatoren, 'echte' vluchten en overlevingstechnieken gebruikt om de Piloot op het gewenste niveau te krijgen en te houden.

Beoordeling Vlieger Luchtmacht

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vlieger Luchtmacht' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vlieger Luchtmacht

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Is het mogelijk om na de opleiding een geneeskunde studie te kiezen met door specialisatie naar hartchirurg?

Door: Robin van der Parre

ik vind dit beroep echt super leuk en ik wil het ook super graag worden doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Door: jan

zijn er tijden en dagen en vakanties? kan je soms ook een weekje of twee vrij nemen om op vakantie te gaan?

 

 

Door: Odin Boonstra

Reageer op dit beroep