U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Voetbaltrainer

Voetbaltrainer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een voetbaltrainer? Lees de functieomschrijving.

Een Voetbaltrainer (Trainer Betaald Voetbal of Coach Betaald Voetbal) traint en coacht een of meerdere voetbalteams. Men kan dit beroep op vrijwillige basis uitoefenen, bijv. als jeugdtrainer bij amateurverenigingen maar ook betaald als Hoofdtrainer (Trainer van het 1e elftal) en zelfs goed betaald als Coach in het betaald voetbal (van hoofdklasse amateurs tot en met eredivisieniveau). In de basis ben je verantwoordelijk voor een elftal voetballers waar je elke week een aantal trainingen mee afwerkt ter voorbereiding op een wedstrijd die meestal in het weekend plaatsvindt.

Maar Voetbaltrainer ben je ook om zowel je elftal als individuele spelers beter te laten voetballen. Je brengt ze zowel op tactisch, mentaal, fysiek en technisch vlak als in teamwork zoveel mogelijk bij. Tevens ben je eindverantwoordelijk voor de wedstrijdtactiek, opstellingen en uiteindelijk ook de resultaten die je elftal behaalt. Topcoaches hebben vaak een aantal assistent-trainers in dienst aan wie ze leiding en verantwoordelijkheid geven.

Mensen vonden ons op: Job Voetbaltrainer, Baan Voetbaltrainer, Voetbaltrainer Worden, Functie-eisen Voetbaltrainer, Verantwoordelijkheden Voetbaltrainer, Functieprofiel Voetbaltrainer, Wat doet een Voetbaltrainer, Werken als Voetbaltrainer.

Voetbaltrainer worden: Opleiding tot voetbaltrainer

Er bestaat een specifieke Trainer/Coach Betaald Voetbal opleiding, aangeboden door KNVB Academie; deze mag echter alleen worden gevolgd na het behalen van het diploma Trainer-Coach I, waarbij je minimaal twee jaar praktijkervaring hebben als Assistent-trainer of jeugdtrainer in het betaald voetbal of als Hoofdtrainer in de hoogste klasse van het amateurvoetbal.

Vanuit het MBO (CIOS) zijn er een aantal opleidingstrajecten die je tot trainer/coach (algemeen) opleiden voor sport en beweging. Trainer/Coach is een van de uitstroomrichtingen van de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator.

Toelating voor deze opleiding geschiedt bij beschikking over:

 • VMBO diploma theoretisch of gemengd met bij voorkeur het profiel Sport, Dienstverlening en Veiligheid. Anders minimaal Zorg en Welzijn.
 • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 van HAVO/VWO

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Voetbaltrainer, Voetbaltrainer Worden, Opleidingsniveau Voetbaltrainer, Scholing Voetbaltrainer, Studie Voetbaltrainer, Bijscholing Voetbaltrainer, Omscholing Voetbaltrainer.

Organisaties waar een voetbaltrainer doorgaans werkzaam is

Voetbaltrainers werken uiteraard in de profit sector. Voetbal is entertainment en zoals Kees Jansma ooit zei: "Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven". Net zoals de amusementsindustrie, gokindustrie en financiële wereld is de wereld van voetbal bij uitstek een wereldje van commercie, geld en winstbejag.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Voetbaltrainer, Voetbaltrainer Worden, Opleidingsniveau Voetbaltrainer, Scholing Voetbaltrainer, Studie Voetbaltrainer, Bijscholing Voetbaltrainer, Omscholing Voetbaltrainer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden voetbaltrainer

Als Voetbaltrainer/coach hangt je salaris helemaal af van de club waarbij je training geeft. In het amateurvoetbal zijn de meeste Trainers actief op vrijwillige basis. Alleen Hoofdtrainers die het eerste elftal coachen krijgen een salaris. In het betaald voetbal worden echter enorme salarissen betaald. Zo verdiende José Mourinho in zijn tijd als coach van Real Madrid ongeveer €12.000.000 op jaarbasis. Een waanzinnig bedrag natuurlijk.

Mensen vonden ons op: Salaris Voetbaltrainer, Loon Voetbaltrainer, Wat verdien je als Voetbaltrainer, Salarisschaal Voetbaltrainer, Salarisindicatie Voetbaltrainer, Bonus Voetbaltrainer, CAO Voetbaltrainer, Brutoloon Voetbaltrainer, Nettoloon Voetbaltrainer, Vakantiedagen Voetbaltrainer, Pensioen Voetbaltrainer.

Competenties, skills & vaardigheden voetbaltrainer

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Coachen
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Mensenkennis, inzicht in groepsdynamica
 • Kennis van voetbaltactiek, speelvarianten, opstellingen, strategie
 • Kennis van en ervaring met trainingsvormen, oefenvarianten, oefenstof
 • Vaardigheden t.a.v. coachen, motiveren en begeleiden van individuen en teams (peptalks, groepsgesprekken enz.)
Mensen vonden ons op: Kennis Voetbaltrainer, Vaardigheden Voetbaltrainer, Attitude Voetbaltrainer, Kwalificaties Voetbaltrainer, Competentieprofiel Voetbaltrainer.

Boeken voor het beroep voetbaltrainer

Wil je meer weten over het beroep voetbaltrainer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je voetbaltrainer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken voetbaltrainer te komen.

Pep Guardiola | Marti Perarnau

de evolutie van een voetbaltrainer - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045214122 | 400 pagina's

Pep Guardiola: De evolutie van een voetbaltrainer gaat door waar Herr Pep van de dezelfde auteur ophoudt en neemt de lezer mee op een reis door drie seizoenen vol actie waarin Bayern binnenlandse records wegvaagde en toch moeite had om eenzelfde dominanti...

Foppe de Haan | Menno Haanstra

een leven lang voetbaltrainer - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048836383 | 256 pagina's

Foppe de Haan wordt gedreven door maar één ding: anderen vooruit helpen. De van nature bescheiden voetbaltrainer bracht zo o.a. sc Heerenveen tot in de Champions League en Jong-Oranje naar de Europese titel in 2006 en 2007. Menno Haanstra sprak naast Fopp...

Massimiliano Allegri - hou het simpel | Massimiliano Allegri

Dé 32 regels voor succes van een van de beste trainers in het topvoetbal - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045218564 | 256 pagina's

Allegri gelooft dat teams niet winnen door een collectief wedstrijdplan te volgen, maar door te profi teren van de inventiviteit en creativiteit van elke afzonderlijke speler. En door hen de vrijheid te geven te improviseren. Hij propageert de kracht van ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Voetbaltrainer, Voetbaltrainer ebooks, boek Voetbaltrainer.

Persoonstypen voetbaltrainer

Als Voetbaltrainer ben je bij voorkeur een type Baas of Waarnemer. Een goede voetbalcoach kan zowel leiding geven van bovenaf als tussen een groep staan. Daarbij is het belangrijk dat je een goed analytisch vermogen en inzicht hebt. Je moet in staat zijn te analyseren wat er in een groep gebeurt (groepsprocessen), het team analyseren op zowel persoonlijkheden als op voetbalkwaliteit en uiteraard ook wedstrijden, spelsituaties en de tegenstander kunnen lezen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Voetbaltrainer, Karakter Voetbaltrainer.

Netwerk voetbaltrainer

De Voetbaltrainer staat midden in de club. Uiteraard onderhoud je het meeste contact met je spelers. Maar daarnaast overleg je ook regelmatig met de clubarts/medische staf, en je assistent-trainer(s). Ook voer je gesprekken met de manager voetbalzaken/technisch manager die verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid van spelers en de toekomst van de spelersploeg. Tevens neem je deel aan vergaderingen binnen de club met het clubbestuur.

Mensen vonden ons op: Collega’s Voetbaltrainer, Medewerkers Voetbaltrainer.

Is het beroep voetbaltrainer iets voor jou?

Zou je graag voetbaltrainer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als voetbaltrainer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Voetbaltrainer, beroepskeuzetest Voetbaltrainer, beroep Voetbaltrainer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden voetbaltrainer

In het betaald voetbal liggen de banen op dit moment niet voor het oprapen. Er is een bepaald establishment binnen het trainersgilde wat maar moeilijk verdreven kan worden. Als betaald Voetbalcoach maak je eigenlijk deel uit van de hele carrousel: de gevestigde Trainers huren makelaars, journalisten en adviseurs in om zichzelf in te markt te zetten en te houde zodat ze bij baanverlies zo snel mogelijk weer een andere baan hebben. Dit rijtje Trainers wisselt dus onderling vaak van club.

Het baanverloop mag dan groot zijn (clubs ontslaan relatief snel managers/trainers), vacatures worden vaak door gevestigde mensen weer opgevuld. Het bekendste voorbeeld van een relatieve 'nobody' die het betaald voetbal in Nederland als trainer betreedde was Ron Jans die zijn baan als leraar duits opzegde om bij FC Groningen en later SC Heerenveen en PEC Zwolle aan de slag te gaan.

In de amateur voetbalwereld is het arbeidsmarktperspectief iets beter maar daar liggen de salarissen dan ook een heel stuk lager. Om als vrijwilliger trainer / jeugdtrainer aan de slag te gaan is een stuk gemakkelijker. Vergis je echter niet: vaak krijg je hier dus niet voor betaald.

Arbeidsmarktperspectief score voetbaltrainer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep voetbaltrainer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Voetbaltrainer, Promotie mogelijkheden Voetbaltrainer, Carriere Voetbaltrainer.

Solliciteren op de functie voetbaltrainer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als voetbaltrainer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor voetbaltrainer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als voetbaltrainer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Voetbaltrainer, CV Voetbaltrainer, sollicitatie Voetbaltrainer.

Interviews met voetbaltrainer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen voetbaltrainer

Vacatures voetbaltrainer

Op zoek naar een nieuwe baan als Voetbaltrainer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Voetbaltrainer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Voetbaltrainer (Trainer Betaald Voetbal of Coach Betaald Voetbal) traint en coacht een of meerdere voetbalteams. Men kan dit beroep op vrijwillige basis uitoefenen, bijv. als jeugdtrainer bij amateurverenigingen maar ook betaald als Hoofdtrainer (Trainer van het 1e elftal) en zelfs goed betaald als Coach in het betaald voetbal (van hoofdklasse amateurs tot en met eredivisieniveau).

Beoordeling Voetbaltrainer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Voetbaltrainer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Voetbaltrainer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Vraagje....zijn er misschien mensen die al bezig zijn met de opleiding bezig zijn voor trainer en die om het te leren soms op afroep een team willen trainen. Dit voor hun om ervaring op te doen?

Door: Bert Boerboom

Reageer op dit beroep