Voetbaltrainer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Voetbaltrainer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep voetbaltrainer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je voetbaltrainer wordt.

 

Wat is een Voetbaltrainer?

Een Voetbaltrainer (Trainer Betaald Voetbal of Coach Betaald Voetbal) traint en coacht een of meerdere voetbalteams. Men kan dit beroep op vrijwillige basis uitoefenen, bijv. als jeugdtrainer bij amateurverenigingen maar ook betaald als Hoofdtrainer (Trainer van het 1e elftal) en zelfs goed betaald als Coach in het betaald voetbal (van hoofdklasse amateurs tot en met eredivisieniveau). In de basis ben je verantwoordelijk voor een elftal voetballers waar je elke week een aantal trainingen mee afwerkt ter voorbereiding op een wedstrijd die meestal in het weekend plaatsvindt.

Maar Voetbaltrainer ben je ook om zowel je elftal als individuele spelers beter te laten voetballen. Je brengt ze zowel op tactisch, mentaal, fysiek en technisch vlak als in teamwork zoveel mogelijk bij. Tevens ben je eindverantwoordelijk voor de wedstrijdtactiek, opstellingen en uiteindelijk ook de resultaten die je elftal behaalt. Topcoaches hebben vaak een aantal assistent-trainers in dienst aan wie ze leiding en verantwoordelijkheid geven.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Voetbaltrainer?

Werk je al als Voetbaltrainer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Voetbaltrainer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Voetbaltrainer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Voetbaltrainer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Voetballers
 • Manager Voetbalzaken
 • Assistent-trainer
 • Clubarts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Voetbaltrainer

Wat verdient een Voetbaltrainer?

Als Voetbaltrainer/coach hangt je salaris helemaal af van de club waarbij je training geeft. In het amateurvoetbal zijn de meeste Trainers actief op vrijwillige basis. Alleen Hoofdtrainers die het eerste elftal coachen krijgen een salaris. In het betaald voetbal worden echter enorme salarissen betaald. Zo verdiende José Mourinho in zijn tijd als coach van Real Madrid ongeveer €12.000.000 op jaarbasis. Een waanzinnig bedrag natuurlijk.

Salarisschaal Voetbaltrainer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Voetbaltrainer

Op zoek naar een nieuwe baan als Voetbaltrainer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Voetbaltrainer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Voetbaltrainer vacatures

Vacature Voetbaltrainer in Alkmaar
osg Willem Blaeu
Osg Willem Blaeu is op zoek naar 2 gedreven, ambitieuze voetbaltrainers die graag met kinderen in de leeftijd van 13-15 jaar werken. Omvang: 2 x 0,1 fte Soort aanstelling: regulier …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Voetbaltrainer

Wat zijn de baankansen voor een Voetbaltrainer?

In het betaald voetbal liggen de banen op dit moment niet voor het oprapen. Er is een bepaald establishment binnen het trainersgilde wat maar moeilijk verdreven kan worden. Als betaald Voetbalcoach maak je eigenlijk deel uit van de hele carrousel: de gevestigde Trainers huren makelaars, journalisten en adviseurs in om zichzelf in te markt te zetten en te houde zodat ze bij baanverlies zo snel mogelijk weer een andere baan hebben. Dit rijtje Trainers wisselt dus onderling vaak van club.

Het baanverloop mag dan groot zijn (clubs ontslaan relatief snel managers/trainers), vacatures worden vaak door gevestigde mensen weer opgevuld. Het bekendste voorbeeld van een relatieve 'nobody' die het betaald voetbal in Nederland als trainer betreedde was Ron Jans die zijn baan als leraar duits opzegde om bij FC Groningen en later SC Heerenveen en PEC Zwolle aan de slag te gaan.

In de amateur voetbalwereld is het arbeidsmarktperspectief iets beter maar daar liggen de salarissen dan ook een heel stuk lager. Om als vrijwilliger trainer / jeugdtrainer aan de slag te gaan is een stuk gemakkelijker. Vergis je echter niet: vaak krijg je hier dus niet voor betaald.

De actuele kans op werk voor een Voetbaltrainer

Het beroep Voetbaltrainer is onderdeel van de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Voetbaltrainer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Voetbaltrainer worden: Opleidingen tot Voetbaltrainer

Wil je Voetbaltrainer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Voetbaltrainer.

Hoe word je een Voetbaltrainer? 

Er bestaat een specifieke Trainer/Coach Betaald Voetbal opleiding, aangeboden door KNVB Academie; deze mag echter alleen worden gevolgd na het behalen van het diploma Trainer-Coach I, waarbij je minimaal twee jaar praktijkervaring hebben als Assistent-trainer of jeugdtrainer in het betaald voetbal of als Hoofdtrainer in de hoogste klasse van het amateurvoetbal.

Vanuit het MBO (CIOS) zijn er een aantal opleidingstrajecten die je tot trainer/coach (algemeen) opleiden voor sport en beweging. Trainer/Coach is een van de uitstroomrichtingen van de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator.

Toelating voor deze opleiding geschiedt bij beschikking over:

 • VMBO diploma theoretisch of gemengd met bij voorkeur het profiel Sport, Dienstverlening en Veiligheid. Anders minimaal Zorg en Welzijn.
 • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 van HAVO/VWO

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Voetbaltrainer

Er zijn geen opleidingen Voetbaltrainer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Voetbaltrainer in werkt

Bekijk alle opleidingen Voeding & Beweging

Omscholen tot Voetbaltrainer

Als je je wilt omscholen tot Voetbaltrainer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Voetbaltrainer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Voetbaltrainer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Voetbaltrainer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Voetbaltrainer

Als je Voetbaltrainer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Voetbaltrainer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Voetbaltrainer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Voetbaltrainer?

Competenties en Vaardigheden Voetbaltrainer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Voetbaltrainer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Voetbaltrainer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Voetbaltrainer

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Voetbaltrainer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Voetbaltrainer. Als Voetbaltrainer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Voetbaltrainer:


zie volledige beschrijving persoonstype Voetbaltrainer

Vakkennis voor een Voetbaltrainer

Het is voor een Voetbaltrainer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Voetbaltrainer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Voetbaltrainer


Werkervaring Voetbaltrainer

Het is voor een startend Voetbaltrainer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Voetbaltrainer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Sportinstructeur, Spelbegeleider, Trainer Welzijn .

Iets anders leren?

Is Voetbaltrainer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Voetbaltrainer

Met wie werkt een Voetbaltrainer samen? 

De Voetbaltrainer staat midden in de club. Uiteraard onderhoud je het meeste contact met je spelers. Maar daarnaast overleg je ook regelmatig met de clubarts/medische staf, en je assistent-trainer(s). Ook voer je gesprekken met de manager voetbalzaken/technisch manager die verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid van spelers en de toekomst van de spelersploeg. Tevens neem je deel aan vergaderingen binnen de club met het clubbestuur.


 • Voetballers
 • Manager Voetbalzaken
 • Assistent-trainer
 • Clubarts
Voetbaltrainer


Organisaties waar een Voetbaltrainer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Voetbaltrainer meestal werkt.

Waar werkt een Voetbaltrainer?

Voetbaltrainers werken uiteraard in de profit sector. Voetbal is entertainment en zoals Kees Jansma ooit zei: "Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven". Net zoals de amusementsindustrie, gokindustrie en financiële wereld is de wereld van voetbal bij uitstek een wereldje van commercie, geld en winstbejag.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Voetbaltrainer

Waar kun je het beste werken als Voetbaltrainer? Hieronder vind je de best door de Voetbaltrainer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Voetbaltrainer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Voetbaltrainer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Voetbaltrainer.

Welke competenties heeft een Voetbaltrainer nodig?

Een Voetbaltrainer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Voetbaltrainer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Voetbaltrainer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Voetbaltrainer nodig? 

Als Voetbaltrainer ben je bij voorkeur een type Baas of Waarnemer. Een goede voetbalcoach kan zowel leiding geven van bovenaf als tussen een groep staan. Daarbij is het belangrijk dat je een goed analytisch vermogen en inzicht hebt. Je moet in staat zijn te analyseren wat er in een groep gebeurt (groepsprocessen), het team analyseren op zowel persoonlijkheden als op voetbalkwaliteit en uiteraard ook wedstrijden, spelsituaties en de tegenstander kunnen lezen.

Bekijk de persoonstypen voor Voetbaltrainer


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Voetbaltrainer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Voetbaltrainer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Voetbaltrainer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Voetbaltrainer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Voetbaltrainer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Voetbaltrainer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Voetbaltrainer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Voetbaltrainer iets voor je?

Zou je graag Voetbaltrainer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Voetbaltrainer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Voetbaltrainer

Bert Boerboom

Vraagje....zijn er misschien mensen die al bezig zijn met de opleiding bezig zijn voor trainer en die om het te leren soms op afroep een team willen trainen. Dit voor hun om ervaring op te doen?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar