Voetbaltrainer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Voetbaltrainer? Lees de functieomschrijving.

Een Voetbaltrainer (Trainer Betaald Voetbal of Coach Betaald Voetbal) traint en coacht een of meerdere voetbalteams. Men kan dit beroep op vrijwillige basis uitoefenen, bijv. als jeugdtrainer bij amateurverenigingen maar ook betaald als Hoofdtrainer (Trainer van het 1e elftal) en zelfs goed betaald als Coach in het betaald voetbal (van hoofdklasse amateurs tot en met eredivisieniveau). In de basis ben je verantwoordelijk voor een elftal voetballers waar je elke week een aantal trainingen mee afwerkt ter voorbereiding op een wedstrijd die meestal in het weekend plaatsvindt.

Maar Voetbaltrainer ben je ook om zowel je elftal als individuele spelers beter te laten voetballen. Je brengt ze zowel op tactisch, mentaal, fysiek en technisch vlak als in teamwork zoveel mogelijk bij. Tevens ben je eindverantwoordelijk voor de wedstrijdtactiek, opstellingen en uiteindelijk ook de resultaten die je elftal behaalt. Topcoaches hebben vaak een aantal assistent-trainers in dienst aan wie ze leiding en verantwoordelijkheid geven.

Wil je werken als Voetbaltrainer?

Werk je al als Voetbaltrainer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Voetbaltrainer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Voetbaltrainer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Voetbaltrainer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Voetballers
 • Manager Voetbalzaken
 • Assistent-trainer
 • Clubarts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Voetbaltrainer

Wat verdient een Voetbaltrainer?

Als Voetbaltrainer/coach hangt je salaris helemaal af van de club waarbij je training geeft. In het amateurvoetbal zijn de meeste Trainers actief op vrijwillige basis. Alleen Hoofdtrainers die het eerste elftal coachen krijgen een salaris. In het betaald voetbal worden echter enorme salarissen betaald. Zo verdiende José Mourinho in zijn tijd als coach van Real Madrid ongeveer €12.000.000 op jaarbasis. Een waanzinnig bedrag natuurlijk.

Salarisschaal Voetbaltrainer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Voetbaltrainer

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Voetbaltrainer

Hoe goed is de toekomst voor de Voetbaltrainer? 

In het betaald voetbal liggen de banen op dit moment niet voor het oprapen. Er is een bepaald establishment binnen het trainersgilde wat maar moeilijk verdreven kan worden. Als betaald Voetbalcoach maak je eigenlijk deel uit van de hele carrousel: de gevestigde Trainers huren makelaars, journalisten en adviseurs in om zichzelf in te markt te zetten en te houde zodat ze bij baanverlies zo snel mogelijk weer een andere baan hebben. Dit rijtje Trainers wisselt dus onderling vaak van club.

Het baanverloop mag dan groot zijn (clubs ontslaan relatief snel managers/trainers), vacatures worden vaak door gevestigde mensen weer opgevuld. Het bekendste voorbeeld van een relatieve 'nobody' die het betaald voetbal in Nederland als trainer betreedde was Ron Jans die zijn baan als leraar duits opzegde om bij FC Groningen en later SC Heerenveen en PEC Zwolle aan de slag te gaan.

In de amateur voetbalwereld is het arbeidsmarktperspectief iets beter maar daar liggen de salarissen dan ook een heel stuk lager. Om als vrijwilliger trainer / jeugdtrainer aan de slag te gaan is een stuk gemakkelijker. Vergis je echter niet: vaak krijg je hier dus niet voor betaald.

Baankans Voetbaltrainer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Voetbaltrainer worden: Opleidingen tot Voetbaltrainer

Hoe word je een Voetbaltrainer? 

Er bestaat een specifieke Trainer/Coach Betaald Voetbal opleiding, aangeboden door KNVB Academie; deze mag echter alleen worden gevolgd na het behalen van het diploma Trainer-Coach I, waarbij je minimaal twee jaar praktijkervaring hebben als Assistent-trainer of jeugdtrainer in het betaald voetbal of als Hoofdtrainer in de hoogste klasse van het amateurvoetbal.

Vanuit het MBO (CIOS) zijn er een aantal opleidingstrajecten die je tot trainer/coach (algemeen) opleiden voor sport en beweging. Trainer/Coach is een van de uitstroomrichtingen van de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator.

Toelating voor deze opleiding geschiedt bij beschikking over:

 • VMBO diploma theoretisch of gemengd met bij voorkeur het profiel Sport, Dienstverlening en Veiligheid. Anders minimaal Zorg en Welzijn.
 • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 van HAVO/VWO

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Voetbaltrainer

Meer opleidingen Voetbaltrainer

Weet je nog niet of je Voetbaltrainer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Voetbaltrainer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Voetbaltrainer

Met wie werkt een Voetbaltrainer samen? 

De Voetbaltrainer staat midden in de club. Uiteraard onderhoud je het meeste contact met je spelers. Maar daarnaast overleg je ook regelmatig met de clubarts/medische staf, en je assistent-trainer(s). Ook voer je gesprekken met de manager voetbalzaken/technisch manager die verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid van spelers en de toekomst van de spelersploeg. Tevens neem je deel aan vergaderingen binnen de club met het clubbestuur.


 • Voetballers
 • Manager Voetbalzaken
 • Assistent-trainer
 • Clubarts
Voetbaltrainer


Organisaties waar een Voetbaltrainer werkzaam is

Waar werkt een Voetbaltrainer meestal? 

Voetbaltrainers werken uiteraard in de profit sector. Voetbal is entertainment en zoals Kees Jansma ooit zei: "Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven". Net zoals de amusementsindustrie, gokindustrie en financiële wereld is de wereld van voetbal bij uitstek een wereldje van commercie, geld en winstbejag.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Voetbaltrainer

Waar kun je het beste werken als Voetbaltrainer? Hieronder vindt je de best door de Voetbaltrainer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Voetbaltrainer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Voetbaltrainer:

Welke competenties heeft een een Voetbaltrainer nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Voetbaltrainer

Wat voor persoonlijkheid heb je als Voetbaltrainer nodig? 

Als Voetbaltrainer ben je bij voorkeur een type Baas of Waarnemer. Een goede voetbalcoach kan zowel leiding geven van bovenaf als tussen een groep staan. Daarbij is het belangrijk dat je een goed analytisch vermogen en inzicht hebt. Je moet in staat zijn te analyseren wat er in een groep gebeurt (groepsprocessen), het team analyseren op zowel persoonlijkheden als op voetbalkwaliteit en uiteraard ook wedstrijden, spelsituaties en de tegenstander kunnen lezen.

Bekijk de persoonstypen voor Voetbaltrainer


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Voetbaltrainer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Voetbaltrainer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Voetbaltrainer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Voetbaltrainer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Voetbaltrainer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Voetbaltrainer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Voetbaltrainer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Voetbaltrainer iets voor je?

Zou je graag Voetbaltrainer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Voetbaltrainer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Voetbaltrainer

Bert Boerboom

Vraagje....zijn er misschien mensen die al bezig zijn met de opleiding bezig zijn voor trainer en die om het te leren soms op afroep een team willen trainen. Dit voor hun om ervaring op te doen?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar