Acceptant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Acceptant? Lees de functieomschrijving.

Een Acceptant behandelt hypotheek- en verzekeringsaanvragen en beoordeelt het risico bij de acceptatie. Hierbij wordt gekeken of de aanvraag geaccepteerd kan worden en zo ja, op welke voorwaarden dit kan gebeuren.
Een Acceptant is werkzaam voor een hypotheek- of verzekeringsmaatschappij. Hij maakt deel uit van de acceptatieafdeling. Hij voert administratieve werkzaamheden uit zoals het verwerken van aanvragen en adviezen in systemen en het versturen van correspondentie. Daarnaast stelt een Acceptant de omvang van het te verzekeren risico vast, berekent hij de premies en stelt hij de acceptatievoorwaarden op. 
Een Acceptant is meestal gespecialiseerd in een bepaald vakgebied zoals zorgverzekeringen, hypotheken, schade- en levensverzekeringen. Er zijn dus meerdere typen acceptanten. Zo heb je medisch acceptanten, schade acceptanten en hypotheekacceptanten. 
De medisch acceptant kijkt naar het medische deel van de verzekeringsaanvraag. Hij beoordeelt medische risico's bij het aanvragen en wijzigen van zorg- en levensverzekeringen. De Acceptant beoordeelt gezondheidsrisico's zoals het overlijdensrisico en het arbeidsongeschiktheidrisico. De medisch acceptant vraagt aanvullende medische informatie op bij cliënten en verzoekt om gezondheidskeuringen. Hij verzorgt alle medische correspondentie rondom een aanvraag in opdracht van de medisch adviseur. De medische beoordeling gebeurd onder toezicht van de medisch adviseur. De medisch acceptant kijkt naast het medische deel ook naar het financiële deel van de verzekeringsaanvraag. Hij beoordeelt dan of het aangevraagde bedrag gerechtvaardigd is. 
De schade acceptant heeft in principe dezelfde werkzaamheden als een medisch acceptant alleen dan op het gebied van schadeverzekeringen. Hij beoordeelt zelfstandig verzekeringsaanvragen van zowel particulieren als bedrijfsmatige relaties. Net als de medisch acceptant accepteert hij risico's en stelt hij vast binnen welke voorwaarden deze risico's geaccepteerd kunnen worden. Hij zorgt voor de polisopmaak, brengt offertes uit en bewaakt de klantenportefeuille. 
De hypotheekacceptant behandelt nieuwe hypotheekaanvragen. Hij onderzoekt de kredietwaardigheid van de aanvragen. De hypotheekacceptant beoordeelt de aangeboden risico's en accepteert hypotheekaanvragen die uitgekeerd kunnen worden. Daarnaast verzorgt hij ook de opmaak van aktes en nota's. 

 

 

 

Wil je werken als Acceptant?

Werk je al als Acceptant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Acceptant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Acceptant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Acceptant in één oogopslag

Netwerk:

 • Verzekeraar
 • Klant
 • Accountmanager
 • Medisch adviseur
 • Tussenpersoon

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1789 tot €3011

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

34


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Acceptant

Wat verdient een Acceptant?

De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn per maatschappij verschillend. In het CAO verzekeringsbedrijf is vastgelegd dat het startsalaris van een Acceptant €1789 bedraagt. Een Acceptant kan doorgroeien naar een bruto salaris van €3011. 

Salarisschaal Acceptant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Acceptant

Op zoek naar een nieuwe baan als Acceptant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Acceptant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Acceptant vacatures

Hypotheekacceptant
Randstad
Een huis kopen en een hypotheek afsluiten: een feestelijk moment Er komt echter van alles bij kijken. Vind jij het interessant in het acceptatieproces van hypotheken te duiken? Waarbij jij …
Acceptant
Tempo-Team
Locatie HEERENVEEN Functieomschrijving Ben jij helemaal in je element wanneer jij jouw uitstekende communicatieve- en administratieve vaardigheden kan combineren? Ben jij daarnaast een echte paardenliefhebber en lijkt het jouw fantastisch …
Junior Acceptant
Antenna
Functieomschrijving Werkervaring? Leuk, maar niet perse nodig! Jouw kennis is veel belangrijker! Zoek jij een leuke baan in het verzekeringswezen? Wil jij je verder ontwikkelen als acceptant? Bij dit bedrijf …
Hypotheekacceptant, BLG Wonen
Randstad
Je zoekt een leuke functie waar je jouw analytische vermogen goed bij kan gebruiken. Je bent iemand die graag zaken tot de bodem uitzoekt en altijd heel secuur werkt. Als …
Hypotheekacceptant
Carrierecafe Utrecht BV
Ben jij klantgericht, communicatief vaardig en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou! Beschrijving JOUW WINST ● Jij verdient een goed salaris tussen de € ,- en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Acceptant

Hoe goed is de toekomst voor de Acceptant? 

Vanwege de economische moeilijke tijden is het anno 2011 lastig om als starter een baan te bemachtigen als Acceptant. Bedrijven kiezen ervoor om intern mensen op te leiden tot Acceptant, of nemen iemand aan met veel ervaring in het vak.  
Op dit moment zijn er veel vacatures van Acceptant. Werkgevers zoeken daarbij dus wel uitsluitend naar ervaren acceptanten. 
De doorgroeimogelijkheden van een Acceptant zijn beperkt. Vakinhoudelijk kan hij doorgroeien richting senior acceptant. De Acceptant krijgt dan bijvoorbeeld tekenbevoegdheid bij hogere bedragen. Daarnaast kan hij opschuiven naar de zakelijke kant van de acceptatie. Denk daarbij aan het opmaken van jaarinkomens uit de cijfers van ZZP'ers. Wanneer de Acceptant meer beleidsmatig wil gaan werken zou hij door kunnen groeien naar teamleider of manager van een acceptatie afdeling. 

 

 

 

 

Huidige aantal vacatures

34


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Acceptant worden: Opleidingen tot Acceptant

Hoe word je een Acceptant? 

De meeste acceptanten leren het vak op de werkplek. Een afgeronde MBO opleiding is echter wel een vereiste. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen moet de Acceptant een HBO opleiding gevolgd hebben. Studierichtingen die passen bij het vak van Acceptant zijn bijvoorbeeld Bank- en verzekeringswezen (MBO) of Financial Service Management (HBO). 
De belangrijkste diploma's dat een Acceptant in bezit moet hebben zijn een WFT en het SEH diploma. Vanuit het Wet Financieel Toezicht (WFT) kan de acceptant verschillende vakopleidingen volgen. Zo bestaat er WFT Schade, WFT leven en WFT hypotheken. Het Stichting Erkende Hypotheekadviseurs (SEH) diploma is een vereiste voor de hypotheekacceptant. Voor de medisch acceptant is het aan te raden een medische opleiding of cursus gevolgd te hebben. 
Overige cursussen dat een Acceptant kan volgen zijn: Woningfinanciering 1 en 2, Assurantie A en B, Beleggen A.  

 

 

 

 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Acceptant

Branchediploma Schadebehandelaar/Acceptant Motorrijtuigverzekeringen (e-learning inclusief examenrecht) - E-learning (incl. syllabus)
De leergang is ontwikkeld voor u als (aankomend) schadebehandelaar of acceptant van motorrijtuigverzekeringen. In deze leergang ontwikkelt u specialistische kennis. U bent werkzaam bij een verzeker... Wilt u zich verdiepen …
Branchediploma Schadebehandelaar/Acceptant Brandverzekeringen (e-learning inclusief examenrecht) - E-learning (incl. syllabus)
De leergang is ontwikkeld voor u als (aankomend) acceptant of schadebehandelaar brandverzekering bij een verzekeraar. Ook als u werkzaam bent bij een volmachtbedrijf, intermediair, makelaar of als ... Deze leergang …
Branchediploma Schadebehandelaar/Acceptant Transportverzekeringen (e-learning inclusief examenrecht) - E-learning (incl. syllabus)
De leergang is ontwikkeld voor u als (aankomend) acceptant of schadebehandelaar transportverzekering, cascoverzekering of vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering. In deze leergang ontwikkelt u spe... Deze leergang van NIBE-SVV bereidt u uitstekend voor op …
Branchediploma Schadebehandelaar/Acceptant Aansprakelijkheidsverzekeringen (e-learning inclusief examenrecht) - E-learning (incl. syllabus)
De leergang is ontwikkeld voor u als (aankomend) acceptant of schadebehandelaar van algemene bedrijfs-, beroeps- en/of particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen. U bent werkzaam bij een verzeker... Deze leergang van NIBE-SVV behandelt de …
Juridische Aspecten van de Motorrijtuigverzekeringen (e-learning inclusief examenrecht) - E-learning (incl. syllabus)
Deze opleiding is ontwikkeld voor u als (aankomend) acceptant en/of schadebehandelaar motorrijtuigverzekeringen en aanverwante verzekeringen. In deze opleiding ontwikkelt u specialistische vakkenni... Wetgeving speelt een grote rol binnen motorrijtuigverzekeringen. Zo …
Meer opleidingen Acceptant

Weet je nog niet of je Acceptant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Acceptant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Acceptant

Met wie werkt een Acceptant samen? 

Een Acceptant rapporteert aan zijn teamleider van de acceptatieafdeling. Uiteraard komt hij in contact met andere acceptanten op de werkvloer. Het belangrijkste contact van een Acceptant is zijn klant. Dat kan een verzekerde zijn of bijvoorbeeld een hypotheekaanvrager. Hij werkt in de regel voor een verzekeraar maar is ook te vinden bij intermediairs en detacheringsbedrijven. De Acceptant komt afhankelijk van zijn vakgebied in aanraking met verschillende tussenpersonen. Een medisch acceptant heeft een goed contact met artsen en een medisch adviseur bij de betreffende maatschappij. Een Acceptant op het gebied van hypotheken kent in een accountmanager een belangrijk persoon in zijn netwerk. 


 • Verzekeraar
 • Klant
 • Accountmanager
 • Medisch adviseur
 • Tussenpersoon
Acceptant


Organisaties waar een Acceptant werkzaam is

Waar werkt een Acceptant meestal? 

Een Acceptant is werkzaam in de profit-sector. De meeste Acceptanten zijn te vinden bij verzekerings- of hypotheekbedrijven. Een Acceptant kan ook in dienst zijn van een detacheringsbedrijf of intermediair. Het is een commercieel beroep en bij de maatschappijen waar de Acceptant werkt denkt hij altijd aan winstbejag. 

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Acceptant

Waar kun je het beste werken als Acceptant? Hieronder vindt je de best door de Acceptant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Acceptant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Acceptant:

Welke competenties heeft een een Acceptant nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Acceptant

Wat voor persoonlijkheid heb je als Acceptant nodig? 

Cijfermatig inzicht en nauwkeurig werken zijn belangrijke competenties van een Acceptant. Bovendien is een Acceptant een specialist op een bepaald vakgebied. Daarom past het persoonlijkheids type Waarnemer goed bij een Acceptant. Hij kan veel specifieke informatie verzamelen op zijn kennisgebied en gaat integer met persoonlijke informatie om. De Waarnemer is ook geschikt als Acceptant vanwege zijn werkmotivatie. 
Gedrevenheid, klantgerichtheid en besluitvaardigheid. Relevante kernwoorden voor een goede Acceptant. Kernwoorden die passen bij het persoonstype Succesvolle werker. Zo'n persoon is gericht op het zo efficiënt mogelijk behalen van resultaten. Als Acceptant zijn die resultaten het verwerken van verzekeringsaanvragen met een geringe risico voor de verzekeraar. 

Bekijk de persoonstypen voor Acceptant


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Acceptant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Acceptant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Acceptant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Acceptant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Acceptant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Acceptant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Acceptant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Acceptant iets voor je?

Zou je graag Acceptant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Acceptant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar