Acceptant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Acceptant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep acceptant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je acceptant wordt.

 

Wat is een Acceptant?

Een Acceptant behandelt hypotheek- en verzekeringsaanvragen en beoordeelt het risico bij de acceptatie. Hierbij wordt gekeken of de aanvraag geaccepteerd kan worden en zo ja, op welke voorwaarden dit kan gebeuren.

Een Acceptant is werkzaam voor een hypotheek- of verzekeringsmaatschappij. Hij maakt deel uit van de acceptatieafdeling. Hij voert administratieve werkzaamheden uit zoals het verwerken van aanvragen en adviezen in systemen en het versturen van correspondentie. Daarnaast stelt een Acceptant de omvang van het te verzekeren risico vast, berekent hij de premies en stelt hij de acceptatievoorwaarden op. Wat doet een Acceptant?

Een Acceptant is meestal gespecialiseerd in een bepaald vakgebied zoals zorgverzekeringen, hypotheken, schade- en levensverzekeringen. Er zijn dus meerdere typen acceptanten. Zo heb je medisch acceptanten, schade acceptanten en hypotheekacceptanten. 

De medisch acceptant kijkt naar het medische deel van de verzekeringsaanvraag. Hij beoordeelt medische risico's bij het aanvragen en wijzigen van zorg- en levensverzekeringen. De Acceptant beoordeelt gezondheidsrisico's zoals het overlijdensrisico en het arbeidsongeschiktheidrisico. De medisch acceptant vraagt aanvullende medische informatie op bij cliënten en verzoekt om gezondheidskeuringen. Hij verzorgt alle medische correspondentie rondom een aanvraag in opdracht van de medisch adviseur. De medische beoordeling gebeurd onder toezicht van de medisch adviseur. De medisch acceptant kijkt naast het medische deel ook naar het financiële deel van de verzekeringsaanvraag. Hij beoordeelt dan of het aangevraagde bedrag gerechtvaardigd is. 

De schade acceptant heeft in principe dezelfde werkzaamheden als een medisch acceptant alleen dan op het gebied van schadeverzekeringen. Hij beoordeelt zelfstandig verzekeringsaanvragen van zowel particulieren als bedrijfsmatige relaties. Net als de medisch acceptant accepteert hij risico's en stelt hij vast binnen welke voorwaarden deze risico's geaccepteerd kunnen worden. Hij zorgt voor de polisopmaak, brengt offertes uit en bewaakt de klantenportefeuille. 

De hypotheekacceptant behandelt nieuwe hypotheekaanvragen. Hij onderzoekt de kredietwaardigheid van de aanvragen. De hypotheekacceptant beoordeelt de aangeboden risico's en accepteert hypotheekaanvragen die uitgekeerd kunnen worden. Daarnaast verzorgt hij ook de opmaak van aktes en nota's.

Wil je werken als Acceptant?

Werk je al als Acceptant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Acceptant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Acceptant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Acceptant in één oogopslag

Netwerk:

 • Verzekeraar
 • Klant
 • Accountmanager
 • Medisch adviseur
 • Tussenpersoon

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1789 tot €3011

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

43


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Acceptant

Wat verdient een Acceptant?

De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn per maatschappij verschillend. In het CAO verzekeringsbedrijf is vastgelegd dat het startsalaris van een Acceptant €1789 bedraagt. Een Acceptant kan doorgroeien naar een bruto salaris van €3011. 

Salarisschaal Acceptant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Acceptant

Op zoek naar een nieuwe baan als Acceptant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Acceptant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Acceptant vacatures

Vacature Hypotheek Acceptant
Walters People
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en heb jij affiniteit met hypotheken? Heb jij ervaring met het geven van het finaal akkoord en zie jij jezelf werken in een …
Vacature Krediet Acceptant
Walters People
Onze opdrachtgever is een internationale, ambitieuze, en sterk groeiende organisatie met ca. 60 medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van een hypotheekportefeuille, de opbouw van een consumptief kredietportefeuille en …
Vacature Kraanmachinist / acceptant
SUEZ
. WIJ ZOEKEN EEN Kraanmachinist / acceptant Type contract Onbepaalde tijd / duurLocatie Waalhavenweg 50, havennr. 2524 Rotterdam, SOUTH HOLLAND, 3089 JJ Netherlands Vacaturenummer req24383 Afval is niet het einde, …
Vacature Krediet Acceptant
Walters People
Onze opdrachtgever is een internationale, ambitieuze, en sterk groeiende organisatie met ca. 60 medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van een hypotheekportefeuille, de opbouw van een consumptief kredietportefeuille en …
Vacature Acceptant Schadeverzekeringen zakelijk/ particulier
Walters People
Wil jij onderdeel uitmaken van een team van professionals en streeft je ernaar de beste te zijn in jouw vakgebied. Dan zijn wij op zoek naar jou! Jij bent als …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Acceptant

Wat is de toekomst van Acceptant?

Vanwege de economische moeilijke tijden is het anno 2011 lastig om als starter een baan te bemachtigen als Acceptant. Bedrijven kiezen ervoor om intern mensen op te leiden tot Acceptant, of nemen iemand aan met veel ervaring in het vak.  
Op dit moment zijn er veel vacatures van Acceptant. Werkgevers zoeken daarbij dus wel uitsluitend naar ervaren acceptanten. 
De doorgroeimogelijkheden van een Acceptant zijn beperkt. Vakinhoudelijk kan hij doorgroeien richting senior acceptant. De Acceptant krijgt dan bijvoorbeeld tekenbevoegdheid bij hogere bedragen. Daarnaast kan hij opschuiven naar de zakelijke kant van de acceptatie. Denk daarbij aan het opmaken van jaarinkomens uit de cijfers van ZZP'ers. Wanneer de Acceptant meer beleidsmatig wil gaan werken zou hij door kunnen groeien naar teamleider of manager van een acceptatie afdeling. 

 

 

 

 

Huidige aantal vacatures

43


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Acceptant worden: Opleidingen tot Acceptant

Wil je Acceptant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Acceptant.

Hoe word je een Acceptant? 

De meeste acceptanten leren het vak op de werkplek. Een afgeronde MBO opleiding is echter wel een vereiste. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen moet de Acceptant een HBO opleiding gevolgd hebben. Studierichtingen die passen bij het vak van Acceptant zijn bijvoorbeeld Bank- en verzekeringswezen (MBO) of Financial Service Management (HBO). 
De belangrijkste diploma's dat een Acceptant in bezit moet hebben zijn een WFT en het SEH diploma. Vanuit het Wet Financieel Toezicht (WFT) kan de acceptant verschillende vakopleidingen volgen. Zo bestaat er WFT Schade, WFT leven en WFT hypotheken. Het Stichting Erkende Hypotheekadviseurs (SEH) diploma is een vereiste voor de hypotheekacceptant. Voor de medisch acceptant is het aan te raden een medische opleiding of cursus gevolgd te hebben. 
Overige cursussen dat een Acceptant kan volgen zijn: Woningfinanciering 1 en 2, Assurantie A en B, Beleggen A.  

 

 

 

 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Acceptant

Wft Schade Particulieren
Hét zelfstudiepakket voor Wft Schade particulieren Met de online leermodule Zelfstudie Wft Schade particulier bereid je je in je eigen tempo voor op het examen. Je krijgt maar liefst 12 …
Wft Schade Particulieren
Wft Schade Zakelijk
Hét zelfstudiepakket voor Wft Schade zakelijk Met de online leermodule Zelfstudie Wft Schade Zakelijk bereid je je in je eigen tempo voor op het examen. Je krijgt maar liefst 12 …
Wft Schade Zakelijk
Oefenexamens Wft Schade particulier
Oefenexamens Wft Schade Particulier Druk in de voorbereiding op jouw Wft of PE examen en kan je nog wat extra ondersteuning gebruiken? Met het proefexamenpakket van Wft Schadeverzekering particulier krijg …
Oefenexamens Wft Schade particulier
Oefenexamens Wft Schade zakelijk
Oefenexamens Wft Schade Zakelijk Druk in de voorbereiding op jouw Wft of PE examen en kan je nog wat extra ondersteuning gebruiken? Met het proefexamenpakket van Wft Schadeverzekering zakelijk krijg …
Oefenexamens Wft Schade zakelijk
Opleiding Wft Schade particulier
Tijdens de 3-daagse klassikale training worden alle belangrijke onderdelen uit de Opleiding Wft Schade particulier behandeld. Over deze opleiding Onze professional trainers voorzien je tijdens de interactieve trainingsdagen van praktijkvoorbeelden, …
Opleiding Wft Schade particulier

Omscholen of doorgroeien tot Acceptant

Als je Acceptant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Acceptant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Acceptant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Acceptant?

Competenties en Vaardigheden Acceptant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Acceptant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Acceptant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Acceptant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen

Persoonlijkheid van een Acceptant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Acceptant. Als Acceptant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Acceptant:


zie volledige beschrijving persoonstype Acceptant

Vakkennis voor een Acceptant

Het is voor een Acceptant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Acceptant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Acceptant

Wft Schade Particulieren
Hét zelfstudiepakket voor Wft Schade particulieren Met de online leermodule Zelfstudie Wft Schade particulier bereid je je in je eigen tempo voor op het examen. Je krijgt maar liefst 12 …
Wft Schade Particulieren
Wft Schade Zakelijk
Hét zelfstudiepakket voor Wft Schade zakelijk Met de online leermodule Zelfstudie Wft Schade Zakelijk bereid je je in je eigen tempo voor op het examen. Je krijgt maar liefst 12 …
Wft Schade Zakelijk
E-Learning Wft Schade particulier
Met onze E-learning Wft Schade particulier studeer je altijd plaats- en tijdonafhankelijk. Met dit interactieve thuisstudiepakket bereid jij je voor op het Examen Wft Schade particulier. Over deze E-learning In …
E-Learning Wft Schade particulier
E-Learning Wft Schade zakelijk
Met onze E-learning Wft Schade zakelijk studeer je altijd plaats- en tijdonafhankelijk. Met dit interactieve thuisstudiepakket bereid jij je voor op het Examen Wft Schade zakelijk. Over deze E-learning In …
E-Learning Wft Schade zakelijk
Online Examentraining Wft Schade zakelijk
Heb jij een (online) studie Wft Schade zakelijk gevolgd en ga je op examen of herexamen? Wil jij je slagingskans verhogen? Dan is onze Online Examentraining Wft Schade zakelijk een …
Online Examentraining Wft Schade zakelijk

Werkervaring Acceptant

Het is voor een startend Acceptant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Acceptant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hypotheekadviseur, Schadebehandelaar, Verzekeringsagent .

Iets anders leren?

Is Acceptant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Acceptant

Met wie werkt een Acceptant samen? 

Een Acceptant rapporteert aan zijn teamleider van de acceptatieafdeling. Uiteraard komt hij in contact met andere acceptanten op de werkvloer. Het belangrijkste contact van een Acceptant is zijn klant. Dat kan een verzekerde zijn of bijvoorbeeld een hypotheekaanvrager. Hij werkt in de regel voor een verzekeraar maar is ook te vinden bij intermediairs en detacheringsbedrijven. De Acceptant komt afhankelijk van zijn vakgebied in aanraking met verschillende tussenpersonen. Een medisch acceptant heeft een goed contact met artsen en een medisch adviseur bij de betreffende maatschappij. Een Acceptant op het gebied van hypotheken kent in een accountmanager een belangrijk persoon in zijn netwerk. 


 • Verzekeraar
 • Klant
 • Accountmanager
 • Medisch adviseur
 • Tussenpersoon
Acceptant


Organisaties waar een Acceptant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Acceptant meestal werkt.

Waar werkt een Acceptant?

Een Acceptant is werkzaam in de profit-sector. De meeste Acceptanten zijn te vinden bij verzekerings- of hypotheekbedrijven. Een Acceptant kan ook in dienst zijn van een detacheringsbedrijf of intermediair. Het is een commercieel beroep en bij de maatschappijen waar de Acceptant werkt denkt hij altijd aan winstbejag. 

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Acceptant

Waar kun je het beste werken als Acceptant? Hieronder vind je de best door de Acceptant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Acceptant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Acceptant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Acceptant.

Welke competenties heeft een Acceptant nodig?

Een Acceptant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Acceptant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Acceptant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Acceptant nodig? 

Cijfermatig inzicht en nauwkeurig werken zijn belangrijke competenties van een Acceptant. Bovendien is een Acceptant een specialist op een bepaald vakgebied. Daarom past het persoonlijkheids type Waarnemer goed bij een Acceptant. Hij kan veel specifieke informatie verzamelen op zijn kennisgebied en gaat integer met persoonlijke informatie om. De Waarnemer is ook geschikt als Acceptant vanwege zijn werkmotivatie. 
Gedrevenheid, klantgerichtheid en besluitvaardigheid. Relevante kernwoorden voor een goede Acceptant. Kernwoorden die passen bij het persoonstype Succesvolle werker. Zo'n persoon is gericht op het zo efficiënt mogelijk behalen van resultaten. Als Acceptant zijn die resultaten het verwerken van verzekeringsaanvragen met een geringe risico voor de verzekeraar. 

Bekijk de persoonstypen voor Acceptant


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Acceptant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Acceptant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Acceptant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Acceptant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Acceptant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Acceptant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Acceptant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Acceptant iets voor je?

Zou je graag Acceptant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Acceptant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Acceptant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Acceptant

Vacature Hypotheekacceptant bij één van de grootste banken van Nederland
Walters People
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en heb jij affiniteit met de financiële sector? Wil jij werken voor één van de grootste banken van Nederland? Dan zijn wij op …
Vacature Hypotheekacceptant
DAK intermediairscollectief
Ben jij het persoonlijke aanspreekpunt voor onze adviseurs? DAK zoekt een enthousiaste hypotheekacceptant voor een uitdagende functie bij een toonaangevende serviceprovider. DAK intermediairscollectief is een snelgroeiende serviceprovider waarin intermediairs in …
Vacature Krediet Acceptant
Walters People
Onze opdrachtgever is een internationale, ambitieuze, en sterk groeiende organisatie met ca. 60 medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van een hypotheekportefeuille, de opbouw van een consumptief kredietportefeuille en …
Vacature Hypotheekacceptant bij één van de grootste banken van Nederland
Walters People
Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en heb jij affiniteit met de financiële sector? Wil jij werken voor één van de grootste banken van Nederland? Dan zijn wij op …
Vacature Krediet Acceptant
Walters People
Onze opdrachtgever is per direct op zoek naar een Krediet Acceptant Particuliere Aanvragen Ben jij accuraat en nauwkeurig? Vind jij het leuk om telefonisch contact met klanten te hebben? En …

Actuele blogposts


reacties op Acceptant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar