Apothekersassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Apothekersassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep apothekersassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je apothekersassistent wordt.

 

Wat is een Apothekersassistent?

Een Apothekersassistent staat onder toezicht van een apotheker of huisarts. Hij/zij ondersteunt zijn werkgever in de apotheek; helpt aan de balie, handelt recepten af en dus de uitgifte van medicijnen en adviseert cliënten.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Apothekersassistent?

Een Apothekersassistent geeft mondeling of schriftelijk uitleg over geneesmiddelen, zoals over de werking, de bijwerkingen, de gebruiksaanwijzingen en de bewaarmethoden. Een Apothekersassistent speelt in op vragen van cliënten en moet in staat zijn een duidelijk antwoord te geven. Verder helpt een Apothekersassistent bij de administratie van bijvoorbeeld recepten en voorraden. Indien in de apotheek de geneesmiddelen zelf worden gemaakt is het mogelijk dat de Apothekersassistent hieraan een bijdrage levert, op aanwijzingen van de apotheker.

Een Apothekersassistent werkt samen met de apotheker en de andere assistenten. De werkomgeving kan onder andere een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek of een gezondheidscentrum zijn. Een Apothekersassistent kan avond- en weekenddiensten draaien.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Apothekersassistent

 • actief luisteren naar de wensen van cliënten en patiënten
 • etiketten met voorschriften klaarmaken
 • farmaceutische gegevens bewaren
 • farmaceutische inventaris opmaken
 • gegevens van cliënten en patiënten beheren
 • geneesmiddelen overbrengen
 • gezondheidsvoorlichting bieden
 • informatie over de medische status cliënten en patiënten verkrijgen
 • juiste bewaaromstandigheden voor geneesmiddelen handhaven
 • logistiek van geneesmiddelen beheren
 • vervaldatum van geneesmiddelen controleren
 • zorgen voor de veiligheid van cliënten en patiënten
 • zorgen voor kwaliteitscontrole van farmaceutische producten
 • zorgen voor voldoende voorraad in de apotheek

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Apothekersassistent?

Werk je al als Apothekersassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Apothekersassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Apothekersassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Apothekersassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Apotheker
 • Cliënten
 • Patiënten
 • Arts
 • Verpleegkundige

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

66


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Apothekersassistent

Wat verdient een Apothekersassistent?

Het salaris van een Apothekersassistent ligt tussen de €2152,62 en €3013,85 per maand. Het salaris van een Apothekersassistent is vastgelegd in de CAO Apotheken.

Met onregelmatigheidstoeslag kan het salaris oplopen tot ongeveer € 3200,- bruto per maand.

 Secundaire arbeidsvoorwaarden Apothekersassistent:

 • Vakantiedagen
 • Vakantiegeld 8,33%
 • Vergoedingen voor nachtdiensten en overwerk. Deze vergoeding kan oplopen tot 25%, 50%, 75% van het standaard uurloon.

Salarisschaal Apothekersassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Apothekersassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Apothekersassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Apothekersassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Apothekersassistent vacatures

Vacature Apothekersassistent Flexpoule diverse regio’s in Nederland
TMI
Ben jij als apothekersassistent af en toe of met meer regelmaat beschikbaar en vind jij het leuk om binnen verschillende omgevingen ervaring op te doen? Dan zoeken wij jou voor …
Vacature Apothekersassistent Bereidingen in Utrecht
TMI
Ben jij apothekersassistent en heb jij minimaal twee jaar werkervaring in een ziekenhuisapotheek op de afdeling bereidingen? Ben jij daarnaast stressbestendig, ga jij uitdagingen niet uit de weg en heb …
Vacature Apothekersassistent Flexpoule – losse diensten Eindhoven
TMI
Ben jij als apothekersassistent af en toe of met meer regelmaat beschikbaar en vind jij het leuk om binnen verschillende omgevingen ervaring op te doen? Dan zoeken wij jou voor …
Vacature Apothekersassistent Bereidingen in Rotterdam
TMI
Ben jij apothekersassistent en heb jij minimaal twee jaar werkervaring in een ziekenhuisapotheek op de afdeling bereidingen? Ben jij daarnaast stressbestendig, ga jij uitdagingen niet uit de weg en heb …
Vacature Apothekersassistent Ziekenhuis in Noord-Brabant
TMI
Ben jij apothekersassistent en heb jij minimaal twee jaar werkervaring in een klinisch en/of poliklinische apotheek in het ziekenhuis? Ben jij daarnaast stressbestendig, ga jij uitdagingen niet uit de weg …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Apothekersassistent

Wat zijn de baankansen voor een Apothekersassistent?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Apothekersassistent is goed. Er door de jaren heen een goed tekort aan Apothekersassistenten. 

Er is een mogelijkheid om je in avonduren te laten bijscholen en om vervolgopleidingen te volgen voor een breder carrièreperspectief.

 

De actuele kans op werk voor een Apothekersassistent

Het beroep Apothekersassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Apothekersassistenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Apothekersassistenten is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

66

Baankans Apothekersassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Apothekersassistent worden: Opleidingen tot Apothekersassistent

Wil je Apothekersassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Apothekersassistent.

Hoe word je een Apothekersassistent? 

Voor het beroep Apothekersassistent heb je de MBO opleiding Apothekersassistent nodig. Dit is een driejarige opleiding op niveau 4.

Mogelijke vervolgopleidingen zijn:

 • Management in Farmaceutische sector
 • HBO Farmakunde
 • HBO Farmaceutisch Consulent

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Apothekersassistent

Er zijn geen opleidingen Apothekersassistent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Apothekersassistent in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Apothekersassistent

Als je je wilt omscholen tot Apothekersassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Apothekersassistent zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Apothekersassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Apothekersassistent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Apothekersassistent

Als je Apothekersassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Apothekersassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Apothekersassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Apothekersassistent?

Competenties en Vaardigheden Apothekersassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Apothekersassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Apothekersassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Apothekersassistent

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Apothekersassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Apothekersassistent. Als Apothekersassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Apothekersassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Apothekersassistent

Vakkennis voor een Apothekersassistent

Het is voor een Apothekersassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Apothekersassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Apothekersassistent


Werkervaring Apothekersassistent

Het is voor een startend Apothekersassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Apothekersassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Apothekersassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Apothekersassistent

Met wie werkt een Apothekersassistent samen? 

In een apotheek sta je onder toezicht van de apotheker en werk je samen met apotheekhulpen en -assistenten.

De doelgroep van een Apothekersassistent bestaat uit cliënten van alle leeftijden met lichamelijke en geestelijke klachten waarvoor medicatie nodig is.


 • Apotheker
 • Cliënten
 • Patiënten
 • Arts
 • Verpleegkundige
Apothekersassistent


Organisaties waar een Apothekersassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Apothekersassistent meestal werkt.

Waar werkt een Apothekersassistent?

Organisaties waar je o.a. kunt komen te werken zijn:

 • Openbare apotheek
 • Ziekenhuis apotheek
 • Gezondheidscentrum
 • Farmaceutische industrie
 • Organisatie voor Thuiszorg
 • Apotheek van een zelfstandige Apotheker

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Apothekersassistent

Waar kun je het beste werken als Apothekersassistent? Hieronder vind je de best door de Apothekersassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Auxillio

Locatie:

Openstaande vacatures: 0

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Locatie: Noord-Brabant

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Apothekersassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Apothekersassistent.

Welke competenties heeft een Apothekersassistent nodig?

Een Apothekersassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Apothekersassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Apothekersassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Apothekersassistent nodig? 

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer).

Je moet verantwoordelijk en betrouwbaar zijn naar je cliënten toe (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Apothekersassistent


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Apothekersassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Apothekersassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Apothekersassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Apothekersassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Apothekersassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Apothekersassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Apothekersassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Apothekersassistent iets voor je?

Zou je graag Apothekersassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Apothekersassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Apothekersassistent

Nozz

Binnenkort ga ik stage lopen bij openbare Apotheek ik Ben benieuwd of ik het Leuk! ga vinden en dat ik voor dt Beroep kies< xx ,.

Nozz

Binnenkort ga ik stage lopen bij openbare Apotheek ik Ben benieuwd of ik het Leuk! ga vinden en dat ik voor dt Beroep kies< xx ,.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar