Applicatieontwerper Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Applicatieontwerper? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Applicatieontwerper, zoals: "Wat doet een Applicatieontwerper?", of "Wat verdient een Applicatieontwerper? of "Hoe word je een Applicatieontwerper?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Applicatieontwerper nodig heeft.Wat is een Applicatieontwerper?

Als Applicatieontwerper ontwikkel, bouw, onderhoud en test je applicaties. Een applicatie is een programma voor de computer, ook wel software genoemd. Dit kunnen allerlei soorten programma’s zijn, variëren van een website tot een systeem dat de voorraden bijhoudt. De Applicatieontwerper bedenkt en maakt de applicaties en controleert of deze goed blijven werken en houdt het programma bij.

De Applicatieontwerperr werkt meestal in opdracht van een klant. De Applicatieontwerper moet daarom goed naar de wensen van de klant luisteren en de applicatie hierop aanpassen. Een goed contact met de klant is daarom belangrijk. Tijdens het ontwerpen van de applicaties let de Applicatieontwerper op de technische aspecten, maar ook op de functionaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Na het ontwerpen, blijft de Applicatieontwerper de applicatie verbeteren door fouten op te sporen en te verhelpen.

Omdat de Applicatieontwerper de applicatie het beste kent, leert deze ook vaak anderen met de applicatie werken en helpt hen bij problemen. Hiervoor wordt vaak een soort van handleiding geschreven. Ook ondersteunt de Applicatieontwerper de implementatie van de applicatie in een organisatie. Een nieuwe applicatie brengt vaak een andere manier van werken met zich mee en de Applicatieontwerper moet bedenken hoe de gebruikers hierin het beste begeleid kunnen worden.

Past het beroep Applicatieontwerper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Applicatieontwerper

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Applicatieprogrammeur


Vacatures Applicatieontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Applicatieontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Applicatieontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Applicatieontwerper vacatures

Vacature Applicatieontwerper Douane
belastingdienst
Functieomschrijving “Als ontwerper ben je hier de schakel tussen de architectuur en het ontwikkelen en in productie nemen van douanesystemen. Jij zorgt dat het eindproduct van hoge kwaliteit is. Wat …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Applicatieontwerper

Wat verdient een Applicatieontwerper?

Het salaris van een beginnende Applicatieontwerper ligt tussen de 1650 en 1750 euro. Naarmate de Applicatieontwerper meer ervaring opdoet kan dit salaris oplopen tot 3200 euro. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf waar de Applicatieontwerper voor werkzaam is.

Salarisschaal Applicatieontwerper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Applicatieontwerper

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Applicatieontwerper


Applicatieontwerper worden: Opleidingen tot Applicatieontwerper

Wil je Applicatieontwerper worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Applicatieontwerper.

Hoe word je een Applicatieontwerper? 

Op het MBO-niveau is de opleiding Applicatie- en Mediaontwikkeling (Applicatieontwikkelaar) geschikt om aan de slag te kunnen als Applicatieontwerper. Om je te specialiseren kun je ook de opleidingen Gamedeveloper (MBO)  of Mediadeveloper (MBO) volgen. Op HBO-niveau kunnen onder andere de opleidingen Informatica en Bedrijfskundige Informatica gevolgd worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Applicatieontwerper

Er zijn geen opleidingen Applicatieontwerper aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Applicatieontwerper in werkt

Bekijk alle opleidingen ICT


Applicatieontwerper worden: Omscholen tot Applicatieontwerper

Als je je wilt omscholen tot Applicatieontwerper is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Applicatieontwerper zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Applicatieontwerper dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Applicatieontwerper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Applicatieontwerper

Als je Applicatieontwerper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Applicatieontwerper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Applicatieontwerper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Applicatieontwerper?


Competenties en Vaardigheden Applicatieontwerper:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Applicatieontwerper.

Welke competenties heeft een Applicatieontwerper nodig?

Een Applicatieontwerper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Applicatieontwerper

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Applicatieontwerper

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Applicatieontwerper passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Applicatieontwerper nodig? 

De Applicatieontwerper moet beschikken over een goed technisch inzicht. De Applicatieontwerper moet de wensen en behoeften van de klant analyseren en omzetten in een gebruiksvriendelijke en functionele applicatie. Daarnaast moet de Applicatieontwerper ook fouten blijven opsporen en de applicatie onderhouden.

De Applicatieontwerper moet ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken om de applicatie uit te leggen en bijvoorbeeld een handleiding te kunnen schrijven. Vaak wordt bij de ontwikkeling van een applicatie samengewerkt met collega’s. De Applicatieontwerper moet daarom ook goed kunnen samenwerken.

Bekijk de persoonstypen voor Applicatieontwerper


Eigenschappen Applicatieontwerper

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Applicatieontwerper

Wat zijn de baankansen voor een Applicatieontwerper?

Er is veel vraag naar Applicatieontwerpers. Er worden steeds meer applicaties gebruikt en deskundige kennis is hierbij hard nodig. De doorgroeimogelijkheden zijn er vooral om door te groeien naar een specialisatie, bijvoorbeeld gamedevelopment of mediadevelopment. Hierbij gaat de Applicatieontwerper meer specifiek een bepaald soort applicaties ontwerpen en onderhouden.

De actuele kans op werk voor een Applicatieontwerper

Het beroep Applicatieontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Softwareontwikkelaars. De kans op werk voor de beroepsfamilie Softwareontwikkelaars is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Applicatieontwerper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Applicatieontwerper

Je kunt als Applicatieontwerper een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Applicatieontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Softwareontwikkelaars. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Applicatieontwerper

Verwante beroepen Applicatieontwerper


Organisaties waar een Applicatieontwerper werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Applicatieontwerper meestal werkt.

Waar werkt een Applicatieontwerper?

De Applicatieontwerper is werkzaam bij diverse IT-bedrijven of grotere organisaties die hun eigen applicaties ontwikkelen. De Applicatieontwerper werkt meestal voor een klant en moet aan de eisen en wensen van de klant voldoen. De bedrijven waar de Applicatieontwerper werkzaam is, zijn allen bedrijven in de profit sector.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Netwerk Applicatieontwerper

Met wie werkt een Applicatieontwerper samen? 

De Applicatieontwerper werkt soms nauw samen met andere Applicatieontwerpers. Ook heeft de Applicatieontwerper te maken met een leidinggevende en met de klant waar de Applicatieontwerper de applicatie voor ontwikkelt en onderhoudt.


Applicatieontwerper

Interview met een Applicatieontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Applicatieontwerper in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1650 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar