Bartender Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bartender? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bartender. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bartender wordt.

 

Wat is een Bartender?

Als Bartender sta je achter de bar in een restaurant, hotel, cafe of uitgaansgelegenheid. De gehele bar valt onder het beheer van de Bartender. De voornaamste taak van de Bartender is het bereiden en verkopen van dranken. De Bartender schenkt wijn in en maakt bijvoorbeeld koffie of cocktails. Soms geeft een Bartender informatie aan de gasten over bijvoorbeeld de inhoud van een cocktail of de smaak van een bepaalde wijn. Tevens houdt hij de voorraad van dranken bij en vult deze aan waar nodig. Indien ook de voorraadkast leeg raakt en er dranken besteld dienen te worden bij de leverancier, geeft de Bartender dit door aan zijn leidinggevende.

Voordat de gasten arriveren verzorgt de Bartender de mise en place. Dit zijnvoorbereidende werkzaamheden zoals het klaarzetten van de glazen of het snijden van citroenen voor in de drankjes. Wanneer gasten iets bij de Bartender bestellen wordt dit ter plekke klaar gemaakt. Vaak rekent de Bartender het bestelde drankje direct met de gast af. Tussendoor is de Bartender voortdurend bezig met het spoelen van vuile glazen en het netjes maken van de bar. Vaak werkt hij direct samen met het bedienend personeel.

De bediening loopt langs de tafels en neemt daar de bestelling van de gasten op. Deze bestelling wordt vervolgens doorgegeven aan de Bartender, die de drankjes maakt waarna de bediening deze weer naar de gasten brengt. Een Bartender is  zelf veel met gasten in contact, omdat deze vaak aan de bar zitten of aan de bar komen bestellen. Na sluitingstijd maakt de Bartender de bar en bijbehorende apparatuur, zoals biertap en koffieapparaat, schoon.

Past het beroep Bartender bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Bartender?

Werk je al als Bartender en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bartender worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bartender, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bartender in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Gastheer/-vrouw
  • Bedieningsmedewerker
  • Bedrijfsleider horeca

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1300 tot €1900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

85


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bartender

Wat verdient een Bartender?

Het salaris van een Bartender is afhankelijk van het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Andere belangrijke factoren voor het salaris van een bartender zijn de hoeveelheid werkervaring in de sector en eventuele afgeronde opleidingen of cursussen met betrekking tot het beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer men meer verantwoordelijkheden heeft.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:
8% vakantiegeld
recht op 25 vakantiedagen per jaar

Verder krijgt horecapersoneel vaak fooi van gasten, wat zorgt voor extra verdiensten bovenop het salaris.

Salarisschaal Bartender

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Bartender

Op zoek naar een nieuwe baan als Bartender? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bartender. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bartender vacatures

Vacature Bartender
Randstad
Functieomschrijving Wil je werken tijdens een optreden van jouw favoriete artiest? En bier tappen samen met je vrienden? Solliciteer dan op de vacature van bartender bij de Ziggo Dome in …
Vacature Barkeeper
Randstad
Functieomschrijving Staat gastvrijheid bij jou hoog in het vaandel en ben je bijna geboren met een bieropener in je hand? Ben jij stressbestendig en een harde werker? Zoek dat niet …
Vacature Bartender Membergebied
Randstad
Functieomschrijving Yes, de Ziggo Dome mag weer evenementen organiseren! Dat betekent dat we weer sterren als The WEEKND, Dua Lipa en Billie Eilish mogen ontmoeten op het podium. We kunnen …
Vacature Bartender
Ambassade Hotel
Voor onze prachtige authentieke Library bar zijn wij op zoek naar een ervaren barmedewerker (M/V). Wat jouw werk in onze bar zo leuk maakt, is de ruime variatie aan werkzaamheden. …
Vacature Bartender
Hyatt Regency Amsterdam
The restaurant MAMA MAKAN and its bar are the place to go for an authentic Indonesian all-day-dining experience. Together with the entire team, our #mamaloves taking guests on a culinary …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bartender

Wat zijn de baankansen voor een Bartender?

Voor een Bartender zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Zo kan een Bartender, na ervaring te hebben opgedaan op de werkvloer en achter de bar, doorgroeien naar bedrijfsleider binnen het horecabedrijf. Voor een beroep als bedrijfsleider zijn managementtaken belangrijk. Hiervoor zal wellicht bijscholing nodig zijn. Uiteindelijk is het mogelijk om eigenaar van een horecagelegenheid te worden door zelf iets op te zetten.

De horeca arbeidsmarkt is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. Toch neemt de werkgelegenheid in de Horeca, ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af. De omloop in horecagelegenheid is echter vaak groot en cafe's en restaurants zijn vaak op zoek naar nieuw (bar)personeel. Als bartender met de juiste ervaring en opleiding zal het al met al niet moeilijk moeten zijn om een baan te vinden.

De actuele kans op werk voor een Bartender

Het beroep Bartender is onderdeel van de beroepsfamilie Barpersoneel. De kans op werk voor de beroepsfamilie Barpersoneel is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

85

Baankans Bartender

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Bartender worden: Opleidingen tot Bartender

Wil je Bartender worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bartender.

Hoe word je een Bartender? 

Er is een specifieke opleiding tot Bartender op MBO niveau 2 . Op niveau 3 is er de opleiding Medewerker Bediening/Café-bar (Bartender). Dit is een uitstroomrichting van de opleiding Medewerker Bediening/Café-bar.
Ook met een andere opleiding in een horecarichting is het mogelijk om als Bartender te gaan werken. Veel Bartenders hebben hier geen specifieke opleiding voor gevogld.
In de horeca is werkervaring erg belangrijk. Men kan bijvoorbeeld door werkervaring in de bediening later gaan werken als Bartender. Bijscholing door middel van cursussen is hierbij handig. Zo kan men bijvoorbeeld via een wijnbrevet meer informatie opdoen over verschillende wijnen. Een belangrijke horecacursus is de cursus Sociale Hygiëne, omdat er binnen een horecabedrijf te allen tijde iemand aanwezig moet zijn die deze cursus heeft afgerond.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bartender

Er zijn geen opleidingen Bartender aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bartender in werkt

Bekijk alle opleidingen Horeca

Omscholen tot Bartender

Als je je wilt omscholen tot Bartender is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Bartender zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bartender dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bartender

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bartender

Als je Bartender wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bartender zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bartender

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bartender?

Competenties en Vaardigheden Bartender

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bartender nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bartender nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bartender

Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Bartender

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bartender. Als Bartender wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bartender:


zie volledige beschrijving persoonstype Bartender

Vakkennis voor een Bartender

Het is voor een Bartender ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bartender zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bartender


Werkervaring Bartender

Het is voor een startend Bartender die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bartender is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Gastheer/-vrouw, Bedrijfsleider Horeca .

Iets anders leren?

Is Bartender het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bartender

Met wie werkt een Bartender samen? 

De Bartender werkt onder direct toezicht van de bedrijfsleider, die vaak ook op de werkvloer te vinden is. Wanneer een Bartender achter de bar staat en de gasten hun drankjes aan de bar komen bestellen werkt een Bartender veel alleen. De Bartender maakt zelfstandig de bestelde dranken en rekent met de gasten af.  Vaak komt het echter voor dat een Bartender nauw samen werkt met het bedienend personeel. De bediening neemt dan de bestelling van de gasten op aan tafel, geeft dit door aan de Bartender, die het maakt, waarna de bediening de bestelling weer wegbrengt. Dit moet allemaal vlot en juist gebeuren, waarvoor het belangrijk is dat de Bartender en de bediening goed op elkaar afgestemd zijn.


  • Gastheer/-vrouw
  • Bedieningsmedewerker
  • Bedrijfsleider horeca
Bartender


Organisaties waar een Bartender werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bartender meestal werkt.

Waar werkt een Bartender?

Een Bartender is werkzaam in een horecagelegenheid. Dit kan een cafe, hotel of discotheek zijn, maar men vindt ook Bartenders in een restaurant of schouwburg. Overal waar mensen komen om iets te drinken en daarbij bediend te worden, kan een Bartender werkzaam zijn. De dranken moeten immers allemaal klaargemaakt worden. De aard van het bedrijf waar een Bartender werkzaam is kan dan ook erg uiteenlopend zijn. Zo kan het aantal collega's aanzienlijk verschillen en zo zal bijvoorbeeld ook de kennis die de Bartender van dranken moet hebben verschillend zijn. Een Bartender in een discotheek zal waarschijnlijk meer moeten weten over cocktails dan een Bartender in een schouwburg.


Best beoordeelde werkgevers Bartender

Waar kun je het beste werken als Bartender? Hieronder vind je de best door de Bartender beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bartender.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bartender:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bartender.

Welke competenties heeft een Bartender nodig?

Een Bartender heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bartender

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bartender passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bartender nodig? 

 Voor een Bartender is het hebben van overzicht belangrijk. Hij dient in de gaten te houden welke gasten aan zijn bar nog niet geholpen zijn en wie wanneer aan de beurt is. Hij is analytisch en nuchter ingesteld en is scherpzinnig. Voor een Bartender is het belangrijk om, ook tijdens drukke werktijden en in de avonduren, scherp te blijven en de gasten zo snel mogelijk van dienst te zijn (Waarnemer).

Naast het inschenken en klaarmaken van dranken heeft de Bartender vaak ook een sociale taak. De Bartender bepaalt voor een groot deel het gezicht van de zaak en praat veel met gasten. Hij straalt  vrolijkheid en enthousiasme uit. Dit zijn belangrijke eigenschappen van een bartender die bij kunnen dragen aan een goed gevoel bij de gasten (Levensgenieter)..

Bekijk de persoonstypen voor Bartender


Levensgenieter


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bartender

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bartender

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bartender

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bartender

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bartender dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bartender belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bartender. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bartender iets voor je?

Zou je graag Bartender willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bartender bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bartender

michel van de pol

voor een praktische opleiding kun je het beste naar the cocktail academy gaan! kijk op www.barschool.nl

michel van de pol

voor een praktische opleiding kun je het beste naar the cocktail academy gaan! kijk op www.barschool.nl

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar