Basiskok Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Basiskok? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep basiskok. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je basiskok wordt.

 

Wat is een Basiskok?

Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd. Tijdens de lunch of het diner bereidt hij de gerechten. Het is zijn verantwoordelijkheid de gerechten op de juiste manier bereid worden, zodat het vlees bijvoorbeeld de juiste gaarheid heeft.

De Basiskok past zijn werktempo aan aan de drukte in het bedrijf waar hij werkt. Het is immers belangrijk dat de gasten hun eten op tijd geserveerd krijgen. De kok maakt de gerechten klaar zoals omschreven op de menukaart en maakt de juiste porties op het bord klaar voor presentatie. Hierbij worden de wensen van de gasten altijd in het oog gehouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gerecht aangepast wordt omdat een gast het verzoek heeft ingediend om een bepaald ingredient weg te laten vanwege een allergie.

Ook de hygiëne staat bij het bereiden van de gerechten hoog in het vaandel. Wanneer de gasten uitgegeten zijn reinigt de Basiskok de gebruikte keukenapparatuur. Ook helpt hij met het ontvangen en opslaan van geleverde voedingsmiddelen.

Wil je werken als Basiskok?

Werk je al als Basiskok en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Basiskok worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Basiskok, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Basiskok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Chef-kok
 • Sous-chef
 • Keukenhulp

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

82


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Basiskok

Wat verdient een Basiskok?

Het salaris van een Basiskok is afhankelijk van de taken en verantwoordelijkheden die hij heeft en valt ongeveer tussen de €1800 en €2400 bruto per maand. Wanneer een Basiskok alleen eenvoudige gerechten bereidt zal het salaris lager zijn dan wanneer zhij samengestelde gerechten uit alle delen van de keuken bereidt. Ook wanneer een Basiskok geheel zelfstandig werkt zal het salaris hoger zijn. Tot slot is het salaris ook afhankelijk van het bedrijf waar men werkzaam is. Zo zullen de werkzaamheden  in een luxe restaurant en congrescentrum verschillend zijn.

Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.

Salarisschaal Basiskok

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Basiskok

Op zoek naar een nieuwe baan als Basiskok? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Basiskok. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Basiskok vacatures

Zelfstandig werkend kok
MF Horeca
Voor onze opdrachtgever zoeken wij een enthousiaste en gedreven zelfstandig werkend kok. Als zelfstandig werkend kok beleef je plezier in het bedenken en maken van gerechten. Samen met de andere …
Lunchkok
MF Horeca
Voor een opdrachtgever op Ameland (Hollum) zijn wij op zoek naar een enthousiaste lunchkok. Wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld is, zodat jij met een gerust hart de boot …
Zelfstandig werkend kok / Basiskok
MF Horeca
Voor een opdrachtgever op Ameland (Hollum) zijn wij op zoek naar een gedreven zelfstandig werkend kok of een kok met veel ambitie. Wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld is …
Chef-kok Aziatische keuken
Pro Industry
Heb jij ervaring als leidinggevende in de voedingsmiddelenindustrie en heb je affiniteit met de Aziatische keuken? Doordat dit bedrijf groeiende is zijn we op zoek naar een meewerkend voorman die …
Kok grootkeuken JR dagdienst
Pro Industry
Beschik jij over werkervaring als kok in de horeca en zit je nu zonder werk? Niet getreurd, want hier is je redding! Onze klant zoekt een kok die in dagdienst …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Basiskok

Wat is de toekomst van Basiskok?

Voor een Basiskok zijn er binnen de keuken diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kan een hij doorgroeien naar de functie van zelfstandig werkend kok. Uiteindelijk bestaat er zelfs de mogelijkheid om door te groeien tot sous-chef en chef-kok. Tevens is het mogelijk om, na veel ervaring in de horeca te hebben opgedaan, door te groeien tot bedrijfsleider van een horeca-onderneming of om uiteindelijk zelf ondernemer te worden en een eigen horecabedrijf op te zetten. Hiervoor is vaak is bijscholing op het leidinggevende of financiële gebied nodig.

De arbeidsmarkt voor koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt echter ,ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

Huidige aantal vacatures

82


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Basiskok worden: Opleidingen tot Basiskok

Wil je basiskok worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Basiskok? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen.

 • Kok (MBO niveau 2)
 • Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau 3)
 • Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (MBO niveau 4)

 

Om als Basiskok aan de slag te gaan is een opleiding op MBO niveau 2 voldoende. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van de gekozen leerweg (BBL of BOL).

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Basiskok

Bijzonder Koken Thuisstudie
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Workshop koolhydraat beperkt koken
Meer energie door minder koolhydraten  Wil jij graag: - Afvallen? - Je bloedsuikers beter reguleren?  - Meer lekkere groente leren eten?  - Koken zonder pakjes en zakjes?  - Met een …
Teamuitje koken | Effectief samenwerken en communiceren kun je leren
Hemelse kookworkshop met een vleugje verdieping  Wil jij samen met je collega’s een kookworkshop doen op een prachtige locatie? Inzicht krijgen in het effect van jouw gedrag en communicatie op …
Kok-Restauranthouder
Word jij gelukkig van lekker koken en dineren? Wil je graag werken als kok of een eigen restaurant openen? Schrijf je dan in voor onze opleiding Kok – Restauranthouder! Je …
Meer opleidingen Basiskok

Weet je nog niet of je Basiskok wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Basiskok of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Basiskok

Met wie werkt een Basiskok samen? 

Een (Basis)kok werkt nauw samen met het overige keukenpersoneel. Vaak wordt er gewerkt met een team van verschillende Koks die samen de gerechten bereiden. De Basiskok staat onder directe leiding van de chef-kok, die de leiding heeft over het keukenpersoneel, aanwijzingen geeft waar nodig en de gang van zaken in goede banen leidt. Het team zorgt er voor dat de gasten op tijd de bestelde gerechten ontvangen en dat deze van goede kwaliteit zijn.
 


 • Chef-kok
 • Sous-chef
 • Keukenhulp
Basiskok


Organisaties waar een Basiskok werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Basiskok meestal werkt.

Waar werkt een Basiskok?

Basiskoks zijn voornamelijk werkzaam in profit organisaties. Dit kan variëren van hotel en restaurant tot bistro of cateringbedrijf. Ook kan een zelfstandig werkend Basisok werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Basiskoks is echter werkzaam in hotel of restaurant. De grootte hiervan kan uiteraard verschillen. Zo werkt een Basiskok in een groot restaurant samen met een groot team van keukenpersoneel, terwijl hij in een kleine bistro soms met maar een of twee andere Basiskoks in de keuken staat. Ook de bedrijfsformule bepaalt mede de werkzaamheden van de kok. Een luxe restaurant met ingewikkelde gerechten vraagt om andere werkzaamheden dan een restaurant met een eenvoudige kaart.


Best beoordeelde werkgevers Basiskok

Waar kun je het beste werken als Basiskok? Hieronder vind je de best door de Basiskok beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Basiskok.

Competenties, Skills en Vaardigheden Basiskok:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Basiskok.

Welke competenties heeft een Basiskok nodig?

Een Basiskok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Basiskok

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Basiskok passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Basiskok nodig? 

Als Basiskok is het belangrijk om de kwaliteit van de gerechten te allen tijde te bewaren. De gasten dienen immers gerechten van goede kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. De Basiskok is productief en gedisciplineerd. Dit zijn eigenschappen die een kok nodig heeft om de gerechten op tijd uit te serveren. Zijn idealisme en neiging perfectie na te streven dragen bij aan de hoge kwaliteit van zijn gerechten (Perfectionist).

Ook is het als Basiskok belangrijk om gedreven te zijn. Hij is immers zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn gerechten. Hij wil succesvol izijn en is bereid hier hard voor te werken. Hij gaat recht op zijn doel af, werkt zeer resultaatgericht en blijft goed presteren, ook als hij op een hoog tempo, onder druk moet werken (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Basiskok


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Basiskok

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Basiskok

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Basiskok

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Basiskok

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Basiskok dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Basiskok belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Basiskok. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Basiskok iets voor je?

Zou je graag Basiskok willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Basiskok bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Basiskok

nixon antonio

ik wil reageren op dit beroep ik ben een basiskok en ik werk al 15 jaar in een instelling keuken ik woon in denhaag ik zou graag aan de  slag willen ga ik tekrijgen tehoren samen met andere gollega,s dat wij boventallig zijn tot volgende jaar feb.. en dan zitten wij zonder ons baan mijn email adres is nixonantonio@hotmail.com

Wibo

Beste Nixon,ga een cursus volgen en probeer je zo meer te ontwikkelen.Wordt zeker gewaardeert en een pre voor een nieuwe baan.o e

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar