Basiskok Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Basiskok? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep basiskok. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je basiskok wordt.

 

Wat is een Basiskok?

Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd. Tijdens de lunch of het diner bereidt hij de gerechten. Het is zijn verantwoordelijkheid de gerechten op de juiste manier bereid worden, zodat het vlees bijvoorbeeld de juiste gaarheid heeft.

De Basiskok past zijn werktempo aan aan de drukte in het bedrijf waar hij werkt. Het is immers belangrijk dat de gasten hun eten op tijd geserveerd krijgen. De kok maakt de gerechten klaar zoals omschreven op de menukaart en maakt de juiste porties op het bord klaar voor presentatie. Hierbij worden de wensen van de gasten altijd in het oog gehouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gerecht aangepast wordt omdat een gast het verzoek heeft ingediend om een bepaald ingredient weg te laten vanwege een allergie.

Ook de hygiëne staat bij het bereiden van de gerechten hoog in het vaandel. Wanneer de gasten uitgegeten zijn reinigt de Basiskok de gebruikte keukenapparatuur. Ook helpt hij met het ontvangen en opslaan van geleverde voedingsmiddelen.Wil je werken als Basiskok?

Werk je al als Basiskok en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Basiskok worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Basiskok, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Basiskok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Chef-kok
 • Sous-chef
 • Keukenhulp

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

73


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Basiskok

Wat verdient een Basiskok?

Het salaris van een Basiskok is afhankelijk van de taken en verantwoordelijkheden die hij heeft en valt ongeveer tussen de €1800 en €2400 bruto per maand. Wanneer een Basiskok alleen eenvoudige gerechten bereidt zal het salaris lager zijn dan wanneer zhij samengestelde gerechten uit alle delen van de keuken bereidt. Ook wanneer een Basiskok geheel zelfstandig werkt zal het salaris hoger zijn. Tot slot is het salaris ook afhankelijk van het bedrijf waar men werkzaam is. Zo zullen de werkzaamheden  in een luxe restaurant en congrescentrum verschillend zijn.

Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.

Salarisschaal Basiskok

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Basiskok

Op zoek naar een nieuwe baan als Basiskok? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Basiskok. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Basiskok vacatures

Vacature (Junior) Railkoker Engineer Electrical - Den Haag
FRAME recruitment, Den Haag
Engineer - 40 uur | HBO | 0 tot 5 jaar werkervaring | Elektrotechniek | Industrie In de functie van (Junior) Railkoker Engineer Electrical ben jij bezig met het ontwerp, …
Vacature Zelfstandig werkende kok
ZWAARD
Voor onze speciaal slagerij in DE LIER zijn we op zoek naar een enthousiaste en ambitieuze "ZELFSTANDIG WERKENDE KOK". Het gaat hier om een uitvoerende functie in de productiekeuken van …
Vacature Zelfstandig werkende kok
ZWAARD
Voor onze speciaal slagerij in DE LIER zijn we op zoek naar een enthousiaste en ambitieuze "ZELFSTANDIG WERKENDE KOK". Het gaat hier om een uitvoerende functie in de productiekeuken van …
Vacature Zelfstandig werkend kok
Strandhotel Vigilante
Wij zoeken jou!Heb jij altijd al aan het strand willen werken binnen een enthousiast team? Dan ben jij degene die wij zoeken!Wij zijn op zoek naar doorzetters en aanpakkers met …
Vacature Zelfstandig Werkend Kok
In 't Maasland" Bureau voor Werving en Selectie
Heb jij keukenskills en passie voor koken en wil je graag stappen maken om deze skills te verbeteren? Ben je dus goed in koken, braaien of juist bakken en wil …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Basiskok

Wat is de toekomst van Basiskok?

Voor een Basiskok zijn er binnen de keuken diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kan een hij doorgroeien naar de functie van zelfstandig werkend kok. Uiteindelijk bestaat er zelfs de mogelijkheid om door te groeien tot sous-chef en chef-kok. Tevens is het mogelijk om, na veel ervaring in de horeca te hebben opgedaan, door te groeien tot bedrijfsleider van een horeca-onderneming of om uiteindelijk zelf ondernemer te worden en een eigen horecabedrijf op te zetten. Hiervoor is vaak is bijscholing op het leidinggevende of financiële gebied nodig.

De arbeidsmarkt voor koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt echter ,ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

Huidige aantal vacatures

73


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Basiskok worden: Opleidingen tot Basiskok

Wil je Basiskok worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Basiskok.

Hoe word je een Basiskok? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen.

 • Kok (MBO niveau 2)
 • Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau 3)
 • Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (MBO niveau 4)

 

Om als Basiskok aan de slag te gaan is een opleiding op MBO niveau 2 voldoende. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van de gekozen leerweg (BBL of BOL).

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Basiskok

Koken met Belbin / Zes Sterren Keuken
Zie ook het artikel in Management Team:  http://www.mt.nl/140/23192/cursus/koken-met-belbin.html én het artikel in Psychologie Magazine (januarinummer 2012): http://download.inspirationatwork.nl/pm/Artikel%20Psychologie%20Magazine.pdf Elk team heeft zijn kwaliteiten en valkuilen. Inzicht is belangrijk. In een plezierige en open …
Koken met Belbin / Zes Sterren Keuken
Bijzonder Koken Thuisstudie
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken Thuisstudie
Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning
Workshop koolhydraat beperkt koken
Meer energie door minder koolhydraten  Wil jij graag: - Afvallen? - Je bloedsuikers beter reguleren?  - Meer lekkere groente leren eten?  - Koken zonder pakjes en zakjes?  - Met een …
Workshop koolhydraat beperkt koken
Teamuitje koken | Effectief samenwerken en communiceren kun je leren
Hemelse kookworkshop met een vleugje verdieping  Wil jij samen met je collega’s een kookworkshop doen op een prachtige locatie? Inzicht krijgen in het effect van jouw gedrag en communicatie op …
Teamuitje koken | Effectief samenwerken en communiceren kun je leren

Omscholen of doorgroeien tot Basiskok

Als je Basiskok wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Basiskok zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Basiskok

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Basiskok?

Competenties en Vaardigheden Basiskok

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Basiskok nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Basiskok nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Basiskok

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Basiskok

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Basiskok. Als Basiskok wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Basiskok:


zie volledige beschrijving persoonstype Basiskok

Vakkennis voor een Basiskok

Het is voor een Basiskok ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Basiskok zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Basiskok

Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning
Cateraar E-Learning
Keukenprins(es)? Volg deopleiding Cateraar en begin voor jezelf Houd je van koken en ontvang je vaak complimenten over je kookkunsten? Start een eigen cateringbedrijf. In deopleiding Cateraar leer je de …
Cateraar E-Learning
Rekenen E-Learning
Rekenvaardigheden snel verbeteren? Volg de cursus RekenenDe wortel van 196? 8 x 16 vereenvoudigen tot 4 x 32 of 2 x 64? Goed kunnen rekenen, het belang is vanzelfsprekend. Je …
Rekenen E-Learning
Veganisme
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Veganisme
Online cursus Basisvaardigheden horeca- Bereidingstechnieken
Volg nu Online cursus Basisvaardigheden horeca- Bereidingstechnieken en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Door de …
Online cursus Basisvaardigheden horeca- Bereidingstechnieken

Werkervaring Basiskok

Het is voor een startend Basiskok die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Basiskok is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Zelfstandig Werkend Kok, Sous-chef, Chef-kok .

Iets anders leren?

Is Basiskok het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Basiskok

Met wie werkt een Basiskok samen? 

Een (Basis)kok werkt nauw samen met het overige keukenpersoneel. Vaak wordt er gewerkt met een team van verschillende Koks die samen de gerechten bereiden. De Basiskok staat onder directe leiding van de chef-kok, die de leiding heeft over het keukenpersoneel, aanwijzingen geeft waar nodig en de gang van zaken in goede banen leidt. Het team zorgt er voor dat de gasten op tijd de bestelde gerechten ontvangen en dat deze van goede kwaliteit zijn.
 


 • Chef-kok
 • Sous-chef
 • Keukenhulp
Basiskok


Organisaties waar een Basiskok werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Basiskok meestal werkt.

Waar werkt een Basiskok?

Basiskoks zijn voornamelijk werkzaam in profit organisaties. Dit kan variëren van hotel en restaurant tot bistro of cateringbedrijf. Ook kan een zelfstandig werkend Basisok werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Basiskoks is echter werkzaam in hotel of restaurant. De grootte hiervan kan uiteraard verschillen. Zo werkt een Basiskok in een groot restaurant samen met een groot team van keukenpersoneel, terwijl hij in een kleine bistro soms met maar een of twee andere Basiskoks in de keuken staat. Ook de bedrijfsformule bepaalt mede de werkzaamheden van de kok. Een luxe restaurant met ingewikkelde gerechten vraagt om andere werkzaamheden dan een restaurant met een eenvoudige kaart.


Best beoordeelde werkgevers Basiskok

Waar kun je het beste werken als Basiskok? Hieronder vind je de best door de Basiskok beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Basiskok.

Competenties, Skills en Vaardigheden Basiskok:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Basiskok.

Welke competenties heeft een Basiskok nodig?

Een Basiskok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Basiskok

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Basiskok passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Basiskok nodig? 

Als Basiskok is het belangrijk om de kwaliteit van de gerechten te allen tijde te bewaren. De gasten dienen immers gerechten van goede kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. De Basiskok is productief en gedisciplineerd. Dit zijn eigenschappen die een kok nodig heeft om de gerechten op tijd uit te serveren. Zijn idealisme en neiging perfectie na te streven dragen bij aan de hoge kwaliteit van zijn gerechten (Perfectionist).

Ook is het als Basiskok belangrijk om gedreven te zijn. Hij is immers zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn gerechten. Hij wil succesvol izijn en is bereid hier hard voor te werken. Hij gaat recht op zijn doel af, werkt zeer resultaatgericht en blijft goed presteren, ook als hij op een hoog tempo, onder druk moet werken (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Basiskok


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Basiskok

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Basiskok

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Basiskok

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Basiskok

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Basiskok dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Basiskok belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Basiskok. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Basiskok iets voor je?

Zou je graag Basiskok willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Basiskok bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Basiskok?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Basiskok

Vacature Zelfstandig werkend kok - The Bulldog Harbour (Coenhavenweg, Amsterdam)
Leidseplein Beheer BV
The Bulldog Harbour zoekt een zelfstandig werkend kok! Als zelfstandig werkend kok is de keuken jouw domein en hier bereid je de lekkerste gerechten. Over The BulldogWie Amsterdam …
Vacature Assistent productieleider spuiterij of ex-chefkok
Lens BV
Wie ben jij?Wij zoeken een chefkok voor metaalafwerking. Iemand die begrijpt dat een goede mise-an-place (voorbereiding), timing en samenwerking cruciaal zijn voor een goed eindresultaat. Iemand die kritisch …
Vacature Koken in de zorg bij Driestroom Diepvoorde (10 uur)
Albron Bv
Als Kookdame / Kookheer bereid je de warme maaltijd voor bewoners van kleinschalige zorginstellingen. Je bent een vertrouwd gezicht die op locatie Driestroom Diepvoorde in Wijchen voor ongeveer 15 tot …
Vacature Koken in de zorg in de regio Harlingen (12 uur)
Albron Bv
Als regio Kookdame / Kookheer bereid je de warme maaltijd voor bewoners van kleinschalige zorginstellingen. Je bent een vertrouwd gezicht die op locaties��in de buurt van Harlingen voor de bewoners …
Vacature Koken in de zorg in de regio Harlingen (4-16 uur)
Albron Bv
Als regio Kookdame / Kookheer bereid je de warme maaltijd voor bewoners van kleinschalige zorginstellingen. Je bent een vertrouwd gezicht die op locaties��in de buurt van Harlingen voor de bewoners …

Actuele blogposts


reacties op Basiskok

nixon antonio

ik wil reageren op dit beroep ik ben een basiskok en ik werk al 15 jaar in een instelling keuken ik woon in denhaag ik zou graag aan de  slag willen ga ik tekrijgen tehoren samen met andere gollega,s dat wij boventallig zijn tot volgende jaar feb.. en dan zitten wij zonder ons baan mijn email adres is nixonantonio@hotmail.com

Wibo

Beste Nixon,ga een cursus volgen en probeer je zo meer te ontwikkelen.Wordt zeker gewaardeert en een pre voor een nieuwe baan.o e

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar