Sous-chef: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Sous-chef: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Sous-chef? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sous-chef wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sous-chef, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Sous-chef


Vacatures Sous-chef

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Sous-chef?

Een Sous-chef is werkzaam in een keuken en is de assistent van de chef-kok. Dit kan een keuken zijn van bijvoorbeeld een restaurant, hotel of congrescentrum. De Sous-chef vervangt de chef-kok bij afwezigheid. Wanneer de chef-kok wel aanwezig is sturen de Sous-chef en de chef-kok samen het overige keukenpersoneel aan. In grote keukens waar veel personeel aanwezig is, heeft de Sous-chef vooral de leiding op de werkvloer, terwijl de chef-kok meer organisatorische werkzaamheden verricht.

Een belangrijke taak van de Sous-chef is dus het aansturen van de keukenbrigade. Samen met dee chef-kok is de Sous-chef verantwoordelijk voor de gang van zaken in de keuken en de doorloop van de werkzaamheden. Hierbij bewaakt hij de kwaliteit van het werk van het keukenpersoneel en de voortgang hiervan. Ook ziet hij toe op de de naleving van de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiëne .Voor een goed verloop geeft de Sous-chef waar nodig aanwijzingen aan andere koks.

Hij is bij afwezigheid van de chef-kok eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de gerechten en het op tijd uitserveren hiervan. Overdag helpt de Sous-chef met de voorbereidingen voor het maken van de gerechten, zoals het voorsnijden van groenten, en 's avonds helpt de Sous-chef met het bereiden van de gerechten.Ook houdt een Sous-chef vaak de voorraad bij en doet bestellingen voor nieuwe en verse producten. Hij levert tevens een bijdrage aan de menukaart door het ontwikkelen en aanpassen van recepten.

Evenals de chef-kok, houdt ook de Sous-chef zich bezig met de financiën van de keuken. Zo levert de Sous-chef cijfers en andere informatie aan voor begrotingen en inversteringen aan het management.


Past het beroep Sous-chef bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Sous-chef per stad

Vacatures Sous-chef Alkmaar

Vacatures Sous-chef Almelo

Vacatures Sous-chef Almere

Vacatures Sous-chef Alphen aan den Rijn

Vacatures Sous-chef Amersfoort

Vacatures Sous-chef Amstelveen

Vacatures Sous-chef Amsterdam

Vacatures Sous-chef Apeldoorn

Vacatures Sous-chef Arnhem

Vacatures Sous-chef Assen

Vacatures Sous-chef Bergen op Zoom

Vacatures Sous-chef Breda

Vacatures Sous-chef Capelle aan den IJssel

Vacatures Sous-chef Delft

Vacatures Sous-chef Den Bosch

Vacatures Sous-chef Den Haag

Vacatures Sous-chef Den Helder

Vacatures Sous-chef Deventer

Vacatures Sous-chef Doetinchem

Vacatures Sous-chef Dordrecht

Vacatures Sous-chef Ede

Vacatures Sous-chef Eindhoven

Vacatures Sous-chef Emmen

Vacatures Sous-chef Enschede

Vacatures Sous-chef Gouda

Vacatures Sous-chef Groningen

Vacatures Sous-chef Haarlem

Vacatures Sous-chef Haarlemmermeer

Vacatures Sous-chef Heerlen

Vacatures Sous-chef Helmond

Vacatures Sous-chef Hengelo

Vacatures Sous-chef Hilversum

Vacatures Sous-chef Hoogeveen

Vacatures Sous-chef Hoorn

Vacatures Sous-chef Katwijk

Vacatures Sous-chef Leeuwarden

Vacatures Sous-chef Leiden

Vacatures Sous-chef Lelystad

Vacatures Sous-chef Maastricht

Vacatures Sous-chef Middelburg

Vacatures Sous-chef Nieuwegein

Vacatures Sous-chef Nijmegen

Vacatures Sous-chef Oss

Vacatures Sous-chef Purmerend

Vacatures Sous-chef Roermond

Vacatures Sous-chef Roosendaal

Vacatures Sous-chef Rotterdam

Vacatures Sous-chef Schiedam

Vacatures Sous-chef Spijkenisse

Vacatures Sous-chef Terneuzen

Vacatures Sous-chef Tilburg

Vacatures Sous-chef Utrecht

Vacatures Sous-chef Veenendaal

Vacatures Sous-chef Venlo

Vacatures Sous-chef Vlaardingen

Vacatures Sous-chef Westland

Vacatures Sous-chef Zaanstad

Vacatures Sous-chef Zeist

Vacatures Sous-chef Zoetermeer

Vacatures Sous-chef Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Sous-chef

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Sous-chef?

Het loon van een Sous-chef is uiteraard afhankelijk van zijn werkgever. Een kok bij en groot gerenommeerd restaurant zal meer verdienen dan een Sous-chef in een congrescentrum. Ook het aantal werknemers dat door de Sous-chef wordt aangestuurd heeft invloed op het salaris. Hoe meer werkenemers er aangestuurd worden en hoe meer verantwoordelijkheden de Sous-chef heeft, des te hoger zal het salaris uitvallen. Het ligt ergens tussen de €1800 en €2600.

Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.


Meer weten over het salaris Sous-chef

Salaris aankomend Sous-chef Salaris junior Sous-chef Wat is het salaris van een medior Sous-chef? Welk salaris krijgt een senior Sous-chef?


Hoe word je een Sous-chef? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen die erg praktijkgericht zijn.

- Kok (MBO niveau-2)

- Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau-3)

- Gespecialiseerd Kok / Leidinggevende Keuken (MBO niveau-4)

Laatstgenoemde opleiding leidt op tot Leidinggevend Kok of Sous-chef. De andere twee missen de leidinggevende aspecten die nodig zijn voor het beroep van Sous-chef. Om aan de slag te gaan als Sous-chef is ervaring in de keuken vaak vereist en wordt men Sous-chef na eerst een tijd 'gewoon' kok te zijn geweest.

Opleidingen Sous-chef

Working with Chef
Na inschrijving van de Award Winning E-learning training Working with Chef, ontvangt u per e-mail een link om in te loggen in uw leeromgeving waar u een persoonlijk wachtwoord …
Working with Chef
Working with Chef
In deze Chef training / cursus maakt u kennis met de basisprincipes van Chef. In deze Chef training / cursus maakt u kennis met de basisprincipes van Chef. Chef is …
Working with Chef
Lageronderhoud - Dag
Wil jij meer weten over lagertechniek en de montage en demontage van lagers? Schrijf je in voor dé training lageronderhoud van SKF! Ben jij werkzaam als technicus en heb je …
Lageronderhoud - Dag
Cursus Chef Configuration Management
Volg de cursus Chef Configuration Management en leer hoe je de open source Chef configuration management technology kunt gebruiken voor het beheren van een infrastructure met fysieke of virtuele servers. …
Cursus Chef Configuration Management
Chef Configuration Management
Deze tweedaagse cursus demonstreert door hands-on de basisprincipes van Chef , een tool voor configuratiebeheer, en hoe Chef te gebruiken voor infrastructuurautomatisering. . Onze on line trainingen worden door een …
Chef Configuration ManagementOmscholen tot Sous-chef

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sous-chef. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sous-chef

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sous-chef

Als je Sous-chef wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sous-chef zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sous-chef

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Sous-chef?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Sous-chef

Een Sous-chef heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Sous-chef

 • Luistervaardigheid
 • Feedback geven
 • Stimuleren
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Inlevingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Lichtvoetigheid
 • Besluitvaardigheid
 • Delegeren
 • Motiveren
 • Doorzettingsvermogen
 • Incasseringsvermogen
 • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sous-chef nodig? 

Omdat een Sous-chef (mede)eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de gerechten en de doorloop van de werkzaamheden binnen de keuken, is het belangrijk dat hij oog heeft voor kwaliteit. De kwaliteit van de gerechten moet immers te allen tijde bewaakt worden. Hij gaat idealistsch en gedisciplineerd te werk en is vaak kritisch. Als Sous-chef is dit nodig om het kwaliteitsniveau in de keuken hoog te houden. Voor een Sous-chef is het van belang om de orde in de keuken te bewaren (Perfectionist).

Tevens zijn voor de Sous-chef leidinggevende kwaliteiten erg belangrijk. Hij stuurt immers het keukenersoneel aan. Het is dus belangrijk om een sterke en zelfverzekerde persoonlijkheid te hebben. Ook is hij erg zelfstandig (Baas)


Eigenschappen Sous-chef

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerdheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • PunctueelWat zijn de baankansen voor een Sous-chef?

Als Sous-chef is er  de mogelijkheid om door te groeien tot chef-kok. Het werk als Sous-chef binnen een keuken is vaak een manier om ervaring op te doen met leidinggevende functies in de keuken en een opstap naar de functie van chefkok waarbij men geheel aan het hoofd van de keuken staat. Tevens is het mogelijk om uiteindelijk door de groeien naar bedrijfsleider van het restaurant of bedrijf waar men werkzaam is. Ook kan een sous-chef uiteindelijk zelf ondernemer worden en een horecabedrijf opzetten.

De arbeidsmarkt voor Koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt, echter ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

De actuele kans op werk voor een Sous-chef

Het beroep Sous-chef is onderdeel van de beroepsfamilie Chef-koks restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Chef-koks restaurant is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

16

Baankans Sous-chef

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Sous-chef

Het beroep Sous-chef is onderdeel van de beroepsfamilie Chef-koks restaurant.


Waar werkt een Sous-chef?

Een Sous-chef kan werkzaam zijn in verschillende bedrijven, zoals een hotel, restaurant of congrescentrum. Dit zijn vaak bij uitstek profit-organisaties. Ook kan hij werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Sous-chefs is echter werkzaam in hotel of restaurant, waar een grote keukenbrigade werkzaam is die aangestuurd dient te worden.


Met wie werkt een Sous-chef samen? 

Een Sous-chef werkt nauw samen met het het keukenpersoneel. Hij staat onder leiding van de chef-kok en ondersteunt deze bij zijn taken. De chef-kok heeft de leiding, maar vaak neemt de Sous-chef de leidinggevende taken gedeeltelijk of tijdelijk op zich. Het overige keukenpersoneel wordt door de chef-kok en Sous-chef samen aangestuurd. De Sous-chef heeft hierbij de taak om deze samenwerking in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed op elkaar zijn afgestemd om de gerechten op tijd aan de gasten uit te serveren. De Sous-chef ziet toe op de kwaliteit en geeft daarvoor instructies en aanwijzingen aan andere koks.


 • Chef-kok
 • Zelfstandig werkend kok
 • Kok
 • Bedrijfsleider
Sous-chef

Verwante beroepen Sous-chef:

Zelfstandig Werkend Kok
Salaris: €1850 tot €3000
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Chef-kok
Salaris: €2200 tot €2700
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Sous-chef in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Chef-kok
 • Zelfstandig werkend kok
 • Kok
 • Bedrijfsleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

16Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar