Sous-chef Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sous-chef? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sous-chef. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sous-chef wordt.

 

Wat is een Sous-chef?

Een Sous-chef is werkzaam in een keuken en is de assistent van de chef-kok. Dit kan een keuken zijn van bijvoorbeeld een restaurant, hotel of congrescentrum. De Sous-chef vervangt de chef-kok bij afwezigheid. Wanneer de chef-kok wel aanwezig is sturen de Sous-chef en de chef-kok samen het overige keukenpersoneel aan. In grote keukens waar veel personeel aanwezig is, heeft de Sous-chef vooral de leiding op de werkvloer, terwijl de chef-kok meer organisatorische werkzaamheden verricht.

Een belangrijke taak van de Sous-chef is dus het aansturen van de keukenbrigade. Samen met dee chef-kok is de Sous-chef verantwoordelijk voor de gang van zaken in de keuken en de doorloop van de werkzaamheden. Hierbij bewaakt hij de kwaliteit van het werk van het keukenpersoneel en de voortgang hiervan. Ook ziet hij toe op de de naleving van de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiëne .Voor een goed verloop geeft de Sous-chef waar nodig aanwijzingen aan andere koks.

Hij is bij afwezigheid van de chef-kok eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de gerechten en het op tijd uitserveren hiervan. Overdag helpt de Sous-chef met de voorbereidingen voor het maken van de gerechten, zoals het voorsnijden van groenten, en 's avonds helpt de Sous-chef met het bereiden van de gerechten.Ook houdt een Sous-chef vaak de voorraad bij en doet bestellingen voor nieuwe en verse producten. Hij levert tevens een bijdrage aan de menukaart door het ontwikkelen en aanpassen van recepten.

Evenals de chef-kok, houdt ook de Sous-chef zich bezig met de financiën van de keuken. Zo levert de Sous-chef cijfers en andere informatie aan voor begrotingen en inversteringen aan het management.Wil je werken als Sous-chef?

Werk je al als Sous-chef en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sous-chef worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sous-chef, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sous-chef in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Chef-kok
 • Zelfstandig werkend kok
 • Kok
 • Bedrijfsleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

16


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sous-chef

Wat verdient een Sous-chef?

Het loon van een Sous-chef is uiteraard afhankelijk van zijn werkgever. Een kok bij en groot gerenommeerd restaurant zal meer verdienen dan een Sous-chef in een congrescentrum. Ook het aantal werknemers dat door de Sous-chef wordt aangestuurd heeft invloed op het salaris. Hoe meer werkenemers er aangestuurd worden en hoe meer verantwoordelijkheden de Sous-chef heeft, des te hoger zal het salaris uitvallen. Het ligt ergens tussen de €1800 en €2600.

Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.

Salarisschaal Sous-chef

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sous-chef

Op zoek naar een nieuwe baan als Sous-chef? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sous-chef. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sous-chef vacatures

Vacature Sous-chef
Fletcher Hotels
Wij zoeken een assisterende master chef Wat jij ons brengt: De gerechten die jij volgens recept bereid, laten onze gasten culinair genieten. Je denkt daarnaast mee bij het ontwikkelen van …
Vacature Sous-chef (aankomend)
Fletcher Hotels
Ben jij de assisterende Master Chef? Dan hebben wij jouw droombaan Is koken je lust en je leven en heb je een passie(vrucht) voor de horeca, kom dan ons team …
Vacature Sous-chef (aankomend)
Fletcher Hotels
Ben jij de assisterende Master Chef? Dan hebben wij jouw droombaan Is koken je lust en je leven en heb je een passie(vrucht) voor de horeca, kom dan ons team …
Vacature Sous-chef (aankomend)
Fletcher Hotels
Ben jij de assisterende Master Chef? Dan hebben wij jouw droombaan Is koken je lust en je leven en heb je een passie(vrucht) voor de horeca, kom dan ons team …
Vacature Sous-chef (aankomend)
Fletcher Hotels
Ben jij de assisterende Master Chef? Dan hebben wij jouw droombaan Is koken je lust en je leven en heb je een passie(vrucht) voor de horeca, kom dan ons team …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sous-chef

Wat is de toekomst van Sous-chef?

Als Sous-chef is er  de mogelijkheid om door te groeien tot chef-kok. Het werk als Sous-chef binnen een keuken is vaak een manier om ervaring op te doen met leidinggevende functies in de keuken en een opstap naar de functie van chefkok waarbij men geheel aan het hoofd van de keuken staat. Tevens is het mogelijk om uiteindelijk door de groeien naar bedrijfsleider van het restaurant of bedrijf waar men werkzaam is. Ook kan een sous-chef uiteindelijk zelf ondernemer worden en een horecabedrijf opzetten.

De arbeidsmarkt voor Koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt, echter ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

Huidige aantal vacatures

16


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sous-chef worden: Opleidingen tot Sous-chef

Wil je Sous-chef worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sous-chef.

Hoe word je een Sous-chef? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen die erg praktijkgericht zijn.

- Kok (MBO niveau-2)

- Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau-3)

- Gespecialiseerd Kok / Leidinggevende Keuken (MBO niveau-4)

Laatstgenoemde opleiding leidt op tot Leidinggevend Kok of Sous-chef. De andere twee missen de leidinggevende aspecten die nodig zijn voor het beroep van Sous-chef. Om aan de slag te gaan als Sous-chef is ervaring in de keuken vaak vereist en wordt men Sous-chef na eerst een tijd 'gewoon' kok te zijn geweest.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Sous-chef

Cursus Chef
Chef is een systeem integratie-framework waarmee u de voordelen van configuratiemanagement in uw gehele infrastructuur doorvoert. Tijdens de Cursus Chef Tijdens de Cursus Chef leert u uitgebreid werken met alle …
Cursus Chef
Working with Chef
In deze Chef training / cursus maakt u kennis met de basisprincipes van Chef. Chef is een configuratie management tool die gebruikt wordt bij het configureren en onderhouden van servers. …
Working with Chef
Chef Beyond the Basics
In deze Chef training cursus maakt u kennis met de basis van Chef Analytics, het installatieproces, het configureren en het uploaden van alerts en notificaties. Onderwerpen die onder andere aan …
Chef Beyond the Basics
Training De effectieve teamleider
Inleiding De effectieve teamleider Als teamleider wisselt u voortdurend tussen rollen en taken. U heeft te maken met collega’s, klanten, leveranciers en het hogere management. Alles zelf willen doen is …
Training De effectieve teamleider
Praktisch leidinggeven op de werkvloer (Dag)
Jouw ploeg motiveren en stimuleren? In deze ROVC-training leer je alle communicatietechnieken die je als leidinggevende nodig hebt. Geef jij leiding aan een uitvoerende ploeg? Ben je bijvoorbeeld ploegleider, voorman, …
Praktisch leidinggeven op de werkvloer (Dag)

Omscholen of doorgroeien tot Sous-chef

Als je Sous-chef wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sous-chef zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sous-chef

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sous-chef?

Competenties en Vaardigheden Sous-chef

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sous-chef nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sous-chef nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sous-chef

Trainingen & cursussen Coachen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Sous-chef

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sous-chef. Als Sous-chef wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sous-chef:


zie volledige beschrijving persoonstype Sous-chef

Vakkennis voor een Sous-chef

Het is voor een Sous-chef ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sous-chef zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sous-chef

Working with Chef
In deze Chef training / cursus maakt u kennis met de basisprincipes van Chef. Chef is een configuratie management tool die gebruikt wordt bij het configureren en onderhouden van servers. …
Working with Chef
Chef Beyond the Basics
In deze Chef training cursus maakt u kennis met de basis van Chef Analytics, het installatieproces, het configureren en het uploaden van alerts en notificaties. Onderwerpen die onder andere aan …
Chef Beyond the Basics
MBO Magazijnmanagement
Ligt er voldoende voorraad in het magazijn? Worden de orders zonder fouten verzameld? Dit zijn belangrijke vragen voor een magazijn chef of warehousevoorman. Goed magazijn- en voorraadbeheer levert een organisatie …
MBO Magazijnmanagement
MBO Magazijn- en Voorraadbeheer (1 jaar)
Algemeen Ligt er voldoende voorraad in het magazijn? Worden de orders zonder fouten verzameld? Dit zijn belangrijke vragen voor een magazijn chef of warehousevoorman. Goed magazijn- en voorraadbeheer levert een …
MBO Magazijn- en Voorraadbeheer (1 jaar)
MBO Magazijn- en Voorraadbeheer
Algemeen Ligt er voldoende voorraad in het magazijn? Worden de orders zonder fouten verzameld? Dit zijn belangrijke vragen voor een magazijn chef of warehousevoorman. Goed magazijn- en voorraadbeheer levert een …
MBO Magazijn- en Voorraadbeheer

Werkervaring Sous-chef

Het is voor een startend Sous-chef die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sous-chef is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Zelfstandig Werkend Kok, Chef-kok .

Iets anders leren?

Is Sous-chef het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sous-chef

Met wie werkt een Sous-chef samen? 

Een Sous-chef werkt nauw samen met het het keukenpersoneel. Hij staat onder leiding van de chef-kok en ondersteunt deze bij zijn taken. De chef-kok heeft de leiding, maar vaak neemt de Sous-chef de leidinggevende taken gedeeltelijk of tijdelijk op zich. Het overige keukenpersoneel wordt door de chef-kok en Sous-chef samen aangestuurd. De Sous-chef heeft hierbij de taak om deze samenwerking in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed op elkaar zijn afgestemd om de gerechten op tijd aan de gasten uit te serveren. De Sous-chef ziet toe op de kwaliteit en geeft daarvoor instructies en aanwijzingen aan andere koks.


 • Chef-kok
 • Zelfstandig werkend kok
 • Kok
 • Bedrijfsleider
Sous-chef


Organisaties waar een Sous-chef werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sous-chef meestal werkt.

Waar werkt een Sous-chef?

Een Sous-chef kan werkzaam zijn in verschillende bedrijven, zoals een hotel, restaurant of congrescentrum. Dit zijn vaak bij uitstek profit-organisaties. Ook kan hij werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Sous-chefs is echter werkzaam in hotel of restaurant, waar een grote keukenbrigade werkzaam is die aangestuurd dient te worden.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Sous-chef

Waar kun je het beste werken als Sous-chef? Hieronder vind je de best door de Sous-chef beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sous-chef.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sous-chef:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sous-chef.

Welke competenties heeft een Sous-chef nodig?

Een Sous-chef heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sous-chef

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sous-chef passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sous-chef nodig? 

Omdat een Sous-chef (mede)eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de gerechten en de doorloop van de werkzaamheden binnen de keuken, is het belangrijk dat hij oog heeft voor kwaliteit. De kwaliteit van de gerechten moet immers te allen tijde bewaakt worden. Hij gaat idealistsch en gedisciplineerd te werk en is vaak kritisch. Als Sous-chef is dit nodig om het kwaliteitsniveau in de keuken hoog te houden. Voor een Sous-chef is het van belang om de orde in de keuken te bewaren (Perfectionist).

Tevens zijn voor de Sous-chef leidinggevende kwaliteiten erg belangrijk. Hij stuurt immers het keukenersoneel aan. Het is dus belangrijk om een sterke en zelfverzekerde persoonlijkheid te hebben. Ook is hij erg zelfstandig (Baas)

Bekijk de persoonstypen voor Sous-chef


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Sous-chef

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sous-chef

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sous-chef

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sous-chef

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sous-chef dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sous-chef belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sous-chef. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sous-chef iets voor je?

Zou je graag Sous-chef willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sous-chef bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Sous-chef?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Sous-chef

Vacature Sous-chef
Fletcher Hotels
Wij zoeken een assisterende master chef Wat jij ons brengt: De gerechten die jij volgens recept bereid, laten onze gasten culinair genieten. Je denkt daarnaast mee bij het ontwikkelen van …
Vacature Sous-chef (aankomend)
Fletcher Hotels
Ben jij de assisterende Master Chef? Dan hebben wij jouw droombaan Is koken je lust en je leven en heb je een passie(vrucht) voor de horeca, kom dan ons team …
Vacature Sous-Chef
Moeke Den Bosch
Moeke Den Bosch zoekt een Sous-Chef te 's-Hertogenbosch MBO geplaatst op 08-07-2020 Moeke heeft voor jou. Een mooie uitdaging in een professionele horecaorganisatie Een positie waarin je bijdraagt aan het …
Vacature Sous-Chef
De Beren Tilburg
De Beren - Tilburg zoekt een Sous-Chef te Tilburg MBO geplaatst op 07-07-2020 Sous-chef Sous-chef met ingrediënten gezocht Ben jij een goede chef en durf jij het aan om medeverantwoordelijk …
Vacature Sous-Chef
De Beren Den Bosch
De Beren - Den Bosch zoekt een Sous-Chef te 's-Hertogenbosch MBO geplaatst op 06-07-2020 Sous-chef Sous-chef met ingrediënten gezocht Ben jij een goede chef en durf jij het aan om …

Actuele blogposts


reacties op Sous-chef

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar