Bewindvoerder worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Bewindvoerder worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Bewindvoerder worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Bewindvoerder? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Bewindvoerder goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Bewindvoerder?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Bewindvoerder wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Bewindvoerder.

Alles over hoe je Bewindvoerder kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Bewindvoerder?

De Bewindvoerder moet beschikken over een gedegen financiële kennis en goed de financiën kunnen beheren. Vaak treedt de advocaat op als bewindvoerder. Als de bewindvoerder geen advocaat is, moet eerst een erkende opleiding tot bewindvoerder gevolgd worden.

Inhoud opleiding Bewindvoering 

Je leert hoe je de financiën regelt van iemand die bijvoorbeeld dement is of onverwachts is overleden. De rechter bepaalt wie de bewindvoerder(s) wordt of worden. Tijdens de studie leer je hoe je geld en spullen kunt beheren en beslissingen hierover kunt nemen. Je doet bijvoorbeeld belastingaangifte voor de cliënt. Ook vraag je bijstand, huurtoeslag of een persoonsgebonden budget aan. Je leert ook hoe je om moet gaan met emoties.

De studie Bewindvoering lijkt op de studie Schuldhulpverlening, maar is niet hetzelfde. In beide studies komen financiële en juridische aspecten aan bod. Het verschil is dat een studie Schuldhulpverlening zich richt op cliënten die in de schulden zitten, en de studie Bewindvoering op cliënten die niet in staat zijn hun financiën te beheren.

Welke vaardigheden heb je nodig om Bewindvoerder te worden?

Om Bewindvoerder te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Bewindvoerder zijn Prioriteiten stellen, Beslissingen nemen en Afwegen. Ook zijn Voorbereiden, Gestructureerd werken en Oog voor detail belangrijke vaardigheden als je Bewindvoerder wilt worden. Verder zijn Zorgvuldigheid, Nauwkeurigheid en Luistervaardigheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Bewindvoerder te worden?

Als je Bewindvoerder wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Bewindvoerder

 • Accuratesse
 • Besluitvaardigheid
 • Coachen
 • Conflicten beheersen
 • Doorzettingsvermogen
 • Financieel bewustzijn
 • Oordeelsvorming
 • Plannen en organiseren
 • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Bewindvoerder te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Bewindvoerder te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Bewindvoerder worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Bewindvoerder. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Bewindvoerder zijn de Baas en de Waarnemer.

De Bewindvoerder moet beschikken over voldoende financiële kennis en de financiën kunnen beheren. Ook moet de Bewindvoerder op de hoogte zijn van de regels omtrent schulden en schuldsanering. De Bewindvoerder moet een situatie kunnen inschatten, analyseren en een goed plan van aanpak maken (Waarnemer). De Bewindvoerder moet zelfstandig kunnen werken en de problemen aan kunnen pakken (Baas).

Opleiding Bewindvoerder

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Bewindvoerder kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Bewindvoerder. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Bewindvoerder. Maar ook cursussen en trainingen voor de Bewindvoerder.

Top 5 opleidingen Bewindvoerder

Opleiding Bewindvoerder
Steeds meer mensen doen een beroep op een professioneel bewindvoerder, omdat zij hun eigen financiën niet meer kunnen regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een lichamelijk of psychisch probleem, …
Opleiding Bewindvoerder
E-learning Bewindvoerder
Als startende beschermingsbewindvoerder moet je veel leren over veel verschillende zaken. Van wetgeving tot levensgebeurtenissen en van belastingen tot het plannen van jouw werk. Jouw dagelijkse taken staan volledig in …
E-learning Bewindvoerder
Bewindvoerder
Deze opleiding Bewindvoerder voldoet aan de kwaliteitseisen van het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM (LKB), Expertgroep CBM en is geaccrediteerd door branchevereniging Horus. In Nederland komen jaarlijks steeds meer mensen terecht in …
Bewindvoerder
E-learning Assistent bewindvoerder
Ben jij communicatief vaardig, behoud jij altijd het overzicht en kan je nauwkeurig werken? Bekijk dan de opleiding tot assistent beschermingsbewind. Binnen 2 maanden rond je de e-learning af en …
E-learning Assistent bewindvoerder
Hoe werkt een bewindvoerder?
In deze cursus wordt stil gestaan bij diverse juridische aspecten van het beschermingsbewind zoals verwoord in het Burgerlijk Wetboek. Zo wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: Doel en strekking …
Hoe werkt een bewindvoerder?

Omscholen tot Bewindvoerder

Hoe kan je omscholen tot Bewindvoerder? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Bewindvoerder zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bewindvoerder

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Bewindvoerder?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Bewindvoerder. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Bewindvoerder?

Als je wilt omscholen tot Bewindvoerder is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Bewindvoerder

Wat verdient een Bewindvoerder? Het salaris van een Bewindvoerder begint bij €2365,- bruto per maand. Een ervaren Bewindvoerder verdient tot maximaal €3900,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Bewindvoerder

Leergang Wsnp

Leergang Wsnp

Enige basisopleiding om bewindvoerder Wsnp te kunnen worden Inhoud Dag 1: Introductie Wsnp en Faillissementswet met onder andere: Ontstaan, ontwikkeling en systematiek Wsnp Introductie Faillissementswet (Fw) Koppeling Wsnp en Fw Dag 2: Inleiding verbintenissenrecht met onder andere: Systematiek verbintenissenrecht en …

 • Onderwerp opleiding Bewindvoerder
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 5.250,00
 • Duur 11 dagen
Permanente Educatie KIWA Kennis & Actualiteiten

Permanente Educatie KIWA Kennis & Actualiteiten

PE financiële dienstverlening: vaardigheden, kennis, actualiteiten Als u in het bezit bent van de certificaten SHV I, II en/of III dient u ieder kalenderjaar permanente educatie te volgen.  Het bijwonen van dit product, kennis en actualiteiten in de SHV 2023 …

 • Onderwerp opleiding Bewindvoerder
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 694,90
 • Duur 2 dagen
Opleiding Vastgoedrecht & Bouwrecht

Opleiding Vastgoedrecht & Bouwrecht

Afspraken. Essentieel in vrijwel ieder aspect van het leven. Maar zeker wanneer de belangen groot zijn, zoals vrijwel altijd het geval bij vastgoed, is het enorm belangrijk om haarscherp in beeld te hebben welke afspraken er gemaakt worden en wat …

 • Onderwerp opleiding Bewindvoerder
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 7.250,00
Opleiding Bouwrecht

Opleiding Bouwrecht

Afspraken. Essentieel in vrijwel ieder aspect van het leven. Maar zeker wanneer de belangen groot zijn, zoals vrijwel altijd het geval bij vastgoed, is het enorm belangrijk om haarscherp in beeld te hebben welke afspraken er gemaakt worden en wat …

 • Onderwerp opleiding Bewindvoerder
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 4.395,00
Online examentraining SHV 3

Online examentraining SHV 3

De online examentraining voor de persoonscertificering schuldhulpverlener stelt je in staat om je optimaal voor te bereiden op het theorie examen SHV III. Voor wie: Schuldhulpverleners of budgetcoaches die eerder een opleiding tot Schuldhulpverlener of budgetcoach hebben gedaan en hun …

 • Onderwerp opleiding Bewindvoerder
 • Lesmethode None
 • Prijs € 189,00