Business Analist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Business Analist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep business analist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je business analist wordt.

 

Wat is een Business Analist?

De Business Analist werkt als schakel tussen bedrijven en de IT. Als er een nieuw automatiseringssysteem opgezet moet worden moeten de wensen van de klant vertaald worden naar technische oplossingen. Hiervoor moet de Business Analist een brede technische kennis hebben, waarover hij met de klant kan communiceren. Ook moet er met de IT-afdeling overlegd kunnen worden, om zo de wensen van de klant op een goede manier te kunnen implementeren.

Zodoende moet de Business Analist als tussenpersoon op vele verschillende vlakken kunnen werken en communiceren, en zowel IT-modellen kunnen creëren als business solutions formuleren en aandragen.

 Wat doet een Business Analist?

De Business Analist heeft een ondersteunende functie, met als belangrijke taak bedrijfsprocessen op te zetten en te onderhouden. Hij brengt de opbouw van een organisatie in kaart en hoe de organisatie werkt. Hoeveel tijd de Business Analist bezig is met het modelleren van automatiseringsprocessen in verhouding tot het onderhandelen en adviseren van klanten, varieert per werkgever.

In sommige gevallen wordt dus meer op technisch vlak gevraagd. Aan de andere kant is het in sommige functies van het grootste belang om ontwikkelingen in het bedrijfsleven in de gaten te houden en deze te vertalen naar oplossingen en verbeteringen in het bedrijfsproces. De Business Analist moet dus een echte duizendpoot zijn en goed kunnen schakelen tussen zijn diverse werkzaamheden.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden Business Analist

 • bedrijfsbehoeften analyseren
 • bedrijfsdoelstellingen analyseren
 • bedrijfsprocessen analyseren
 • businessplannen analyseren
 • externe factoren van bedrijven analyseren
 • financiële prestaties van een bedrijf analyseren
 • inspanningen coördineren voor bedrijfsontwikkeling
 • interne factoren van bedrijven analyseren
 • jaarrekeningen interpreteren
 • kwalitatief onderzoek uitvoeren
 • kwantitatief onderzoek uitvoeren
 • onopgemerkte organisatorische behoeften identificeren
 • strategische bedrijfsbeslissingen nemen
 • zakelijke analyses uitvoeren
 • zakenrelaties aangaan
 • advies geven over efficiëntieverbeteringen

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Business Analist?

Werk je al als Business Analist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Business Analist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Business Analist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Business Analist in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2600 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

109


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Business Analist

Wat verdient een Business Analist?

Voor een starter ligt het salaris rond de €2600. Voor een succesvolle Business Analist met de nodige ervaring kan dit bedrag oplopen tot wel €5000 per maand. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn zoals deze gebruikelijk zijn in de IT, met vaak een telefoon en laptop van de zaak.

Salarisschaal Business Analist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Business Analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Business Analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Business Analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Business Analist vacatures

Vacature Business analist
Page Personnel
Als Business analist kom jij terecht in een internationale organisatie die actief is het produceren en leveren van producten voor de buitensport. Je komt terecht in een leuk en jong …
Vacature Business Analist Data Governance
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant biedt financiële dienstverlening aan organisaties. De organisatie heeft een open cultuur met vrij korte lijnen. Daarnaast zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid termen die de organisatie kenmerken.Ter uitbreiding van …
Vacature IT Business Analist | Finance
iSense
Bedrijfsomschrijving Deze organisatie begeeft zich reeds 30 jaar lang succesvol in de verzekeringswereld, mede doordat zij constant innoveren. Door het succes van het bedrijf zijn ze op zoek naar uitbreiding …
Vacature Business Analist Prime Front Arena
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant biedt financiële dienstverlening aan ;De organisatie heeft een open cultuur met korte lijnen. Daarnaast zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid termen die de organisatie kenmerken.Ter uitbreiding van het team …
Vacature Senior Business Analist IT
iSense
Bedrijfsomschrijving Voor onze relatie zijn wij op zoek naar een Business Analist die de vertaalslag kan maken van de vragen uit de business naar de IT oplossingen. De organisatie bevindt …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Business Analist

Wat is de toekomst van Business Analist?

Een Business Analist heeft een belangrijke functie in het bedrijfsleven en kan op vele verschillende plekken terechtkomen. Dit zorgt voor goede kansen op de banenmarkt. Als Business Analist zal men als intermediair blijven functioneren, maar kan dit wel telkens op een hoger niveau gebeuren. Doorgroeien naar een senior functie is goed mogelijk.

Baankans Business Analist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

109


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Business Analist worden: Opleidingen tot Business Analist

Wil je Business Analist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Business Analist.

Hoe word je een Business Analist? 

Om Business Analist te worden kan men een opleiding in Bedrijfskunde, Business Information Technology, Informatica, Bedrijfsinformatica of een soortgelijke opleiding volgen (HBO of WO). Daarnaast zijn er nog specifieke opleidingen mogelijk om te volgen na het behalen van de Bachelor. Grote consultingbedrijven bieden interne opleidingen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Business Analist

Business Intelligence Concepten
Business Intelligence (BI) is een onontkoombaar fenomeen voor iedere organisatie. Zonder Business Intelligence bent u niet in staat om de concurrentie aan te gaan. Is dit nu echt zo, of …
Business Intelligence Concepten
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) - schriftelijke cursus
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét internationale kwaliteitskeurmerk voor Business Intelligence Certified Business Intelligence Professional (CBIP) is een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor Business …
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) - schriftelijke cursus
Training Business Intelligence: data analytics, digitale transformatie, business analytics
Business Intelligence is een multidisciplinair specialisme en dat maakt het tot een uitdaging. Techniek, organisatie, strategie, processen, innovatie en gedrag kun je namelijk niet los van elkaar zien. Deze mix …
Training Business Intelligence: data analytics, digitale transformatie, business analytics
Business Intelligence concepten
Lesmethode : Klassikaal Algemeen : Business Intelligence (BI) lijkt wel een onontkoombaar fenomeen voor iedere organisatie. Zonder BI tel je niet meer mee, ben je niet in staat om de …
Business Intelligence concepten
Training CBIP Examen
*Deze training is te volgen met een UWV Voucher! Certified Business Intelligence Professional (CBIP): een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor business intelligence professionals.
Training CBIP Examen

Omscholen of doorgroeien tot Business Analist

Als je Business Analist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Business Analist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Business Analist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Business Analist?

Competenties en Vaardigheden Business Analist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Business Analist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Business Analist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Business Analist

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Business Analist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Business Analist. Als Business Analist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Business Analist:


zie volledige beschrijving persoonstype Business Analist

Vakkennis voor een Business Analist

Het is voor een Business Analist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Business Analist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Business Analist

The basics of Business Intelligence with QlikView
In deze QlikView training/cursus maakt u kennis met de basisprincipes van QlikView. QlikView helpt zakelijke gebruikers gegevens te analyseren en BI visualisaties te creëren. De gedetailleerde inhoud van de cursus …
The basics of Business Intelligence with QlikView
Business Intelligence with QlikView
In deze QlikView cursus maak je uitgebreid kennis met de basisprincipes en gevorderde functionaliteiten van QlikView. Zo leer je QlikView te installeren, te configureren en te beheren. QlikView helpt zakelijke …
Business Intelligence with QlikView
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
In deze online TIBCO Spotfire training leer je meer over het visualiseren van je data. Je leert hoe je data kunt toevoegen aan Spotfire en je database kunt connecten aan …
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
Digital Learning - Business Intelligence – Certified Business Intelligence Professional (CBIP) cursus
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét internationale kwaliteitskeurmerk voor Business Intelligence Certified Business Intelligence Professional (CBIP) is een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor Business …
Digital Learning - Business Intelligence – Certified Business Intelligence Professional (CBIP) cursus
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
Business Intelligence with TIBCO Spotfire E-learning Bestel deze unieke Elearning cursus Business Intelligence with TIBCO Spotfire online, 1 jaar 24/ 7 toegang tot rijke interactieve video’s, spraak, voortgangsbewaking door rapportages en testen per …
Business Intelligence with TIBCO Spotfire

Werkervaring Business Analist

Het is voor een startend Business Analist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Business Analist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Business Intelligence Consultant, Business Consultant, Bedrijfskundige, Business Process Modeler .

Iets anders leren?

Is Business Analist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Business Analist

Met wie werkt een Business Analist samen? 

Als Business Analist brengt men veel tijd door met zowel IT'ers als zakenlui, om iedereen uiteindelijk op dezelfde lijn te krijgen. De Business Analist kan dus met alle afdelingen in een bedrijf in aanraking komen en op alle niveaus netwerken.


Business Analist


Organisaties waar een Business Analist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Business Analist meestal werkt.

Waar werkt een Business Analist?

De Business Analist werkt in een softwarebedrijf, of bij een business bedrijf zelf. Er kan verder geen indicatie van een bepaald type organisatie gegeven worden.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Business Analist

Waar kun je het beste werken als Business Analist? Hieronder vind je de best door de Business Analist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Nierstichting

Locatie: Noord-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Business Analist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Business Analist.

Welke competenties heeft een Business Analist nodig?

Een Business Analist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Business Analist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Business Analist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Business Analist nodig? 

De Business Analist is de spil tussen verschillende afdelingen en moet daarom goed de wensen en eisen van beide kanten kunnen interpreteren om een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. Vanuit het oogpunt van de klant moet de Business Analist technische oplossingen aan de IT'ers overdragen en andersom moet de Business Analist duidelijk maken welke eisen onmogelijk uitgevoerd kunnen worden (Bemiddelaar). Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat er uiteindelijk een succesvol bedrijfsproces gecreëerd wordt. De Business Analist moet zo over het bemiddelingsproces heen kunnen kijken en steeds het eindresultaat in de gaten houden (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Business Analist


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Business Analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Business Analist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Business Analist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Business Analist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Business Analist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Business Analist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Business Analist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Business Analist iets voor je?

Zou je graag Business Analist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Business Analist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Business Analist?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Business Analist

Vacature Business Analist
Page Personnel
Data AnalistOrganisatie actief in de milieu industrie; Bedrijfsomschrijving Voor een klant in de milieu industrie ben ik momenteel op zoek naar een Data Analist. Heb jij gevoel voor cijfers, vindt …
Vacature Senior Business Analist
Randstad Corporate Recruitment
Functieomschrijving Honderdduizenden uitzendkrachten zijn dagelijks voor ons aan het werk. Dankzij vlot verlopende processen weten we alles wat hierbij komt kijken - van werving tot verloning en ziekmeldingen - in …
Vacature Business Analist MRM
SUEZ Recycling & Recovery Netherlands B.V.
Wil jij werken bij een bedrijf dat er écht toe doet? We produceren met z'n allen heel veel afval. En we weten allemaal: daar moeten we iets mee. Het mooie …
Vacature Business Analist / Informatie Analist / Product Owner
CIMSOLUTIONS B.V.
Business Analist / Informatie Analist / Product OwnerActiefAls Business Analist, Informatie Analist of Product Owner sla je bruggen tussen de wens en de oplossing, tussen de business en de IT, …
Vacature Business Analist Data Warehouse
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant biedt financiële dienstverlening aan organisaties. De organisatie heeft een open cultuur met korte lijnen. Daarnaast zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid termen die de organisatie kenmerken.Ter uitbreiding van het …

Actuele blogposts


reacties op Business Analist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar