Rechter-commissaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rechter-commissaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep rechter-commissaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je rechter-commissaris wordt.

 

Wat is een Rechter-commissaris?

Als Rechter-commissaris ben je in strafzaken bezig met het onderzoek naar strafbare feiten op verzoek van de Officier van Justitie. Dit heet het gerechterlijk vooronderzoek. Je hebt hierbij speciale bevoegdheden die de Officier van Justitie niet heeft in het opsporingsonderzoek. Je kunt hierbij denken aan het laten aftappen van telefoonlijnen, het inbewaringstellen van verdachten en bijvoorbeeld ook het laten doorzoeken van woningen. Ook hoor je getuigen en verdachten en maak je daarvan een verslag.

Je hebt als Rechter-commissaris ook een belangrijke taak in faillissementen; je houdt bijvoorbeeld toezicht op de curator en je kan ook machtigingen verlenen.Wil je werken als Rechter-commissaris?

Werk je al als Rechter-commissaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rechter-commissaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Rechter-commissaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Rechter-commissaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Rechterlijke instanties
 • Openbaar Aanklager
 • Rechter
 • Advocaat
 • Curator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

profession_total_educations

  Huidig aantal opleidingen

 • 165

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rechter-commissaris

Wat verdient een Rechter-commissaris?

Over het salaris van de Rechter-commissaris is niks bekend. Dit geldt ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Waarschijnlijk verschilt het per gerechtelijke instantie. 

Salarisschaal Rechter-commissaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Rechter-commissaris

Er zijn geen vacatures Rechter-commissaris aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Rechter-commissaris in werkt.

Meer weten over de sector waar een Rechter-commissaris in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rechter-commissaris

Wat is de toekomst van Rechter-commissaris?

Over het arbeidsmarktperspectief van de Rechter-commissaris is weinig bekend. De doorgroeimogelijkheden van een Rechter-commissaris zijn beperkt, want het is een functie die vaak maar voor twee tot drie jaar wordt uitgevoerd. Daarna gaan veel Rechter-commissarissen weer terug naar hun vorige functie, als rechter of advocaat

Baankans Rechter-commissaris

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Rechter-commissaris worden: Opleidingen tot Rechter-commissaris

Wil je Rechter-commissaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Rechter-commissaris.

Hoe word je een Rechter-commissaris? 

De vereisten zijn in ieder geval dat je rechter bent geweest en dat je daarin ook een zekere ervaring hebt of dat je een langdurige ervaring hebt in de advocatuur, waarbij je in ieder geval enkele maanden in de strafkamer bij de rechtbank hebt gewerkt. Elke beginnend Rechter-commissaris volgt voor dat hij begint de cursus Rechter-commissaris in Strafzaken waarin je praktische ervaring  opdoet met de opsporingstechnieken en politiewerk. Na deze cursus kun je aan de slag als Rechter-commissaris. Meestal wordt door de hoge werkdruk deze functie maar voor twee tot drie jaar uitgevoerd. 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Rechter-commissaris

De rechter-commissaris in strafzaken
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers mr. R.M. van Vuure rechter Rechtbank Overijssel Over AvdR Webinars Op uw werk of thuis in een interactieve leeromgeving via internet een …
Commissaris en Toezichthouder Programma
Vergroot je impact in de boardroom Organisaties zijn complexer geworden en daarmee ook de taken en verantwoordelijkheden van toezichthouders en commissarissen. De procedures en wet- en regelgeving zijn aangescherpt, en …
Basisopleiding Mediation (geaccrediteerd)
LET OP: DEZE OPLEIDING START OP 26 MAART 2020 DIGITAAL EN VIA E-LEARNING. ZODRA DIT VANWEGE CORONA WEER MOGELIJK IS, WORDT DE OPLEIDING KLASSIKAAL VOORTGEZET. Geaccrediteerde basisopleiding tot mediator: Mediation …
Training effectief optreden ter zitting bij de bestuursrechter
Effectief en zelfverzekerd optreden bij de bestuursrechter Je wil als juridisch professional zelfverzekerd optreden tijdens een zitting bij de bestuursrechter. Met deze tweedaagse training werk je heel praktisch aan jouw …
Verdieping Erfrecht: De bevoegde rechter
In het erfrecht is het soms een zoektocht bij welke rechter een vordering moet worden ingesteld. En zijn er verschillende keuzes en gronden om hetzelfde onderwerp aan de rechter voor …Omscholen of doorgroeien tot Rechter-commissaris

Als je Rechter-commissaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Rechter-commissaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Rechter-commissaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Rechter-commissaris?

Competenties en Vaardigheden Rechter-commissaris

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Rechter-commissaris nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Rechter-commissaris nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Rechter-commissaris

Trainingen & cursussen Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Kritisch

Persoonlijkheid van een Rechter-commissaris

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Rechter-commissaris. Als Rechter-commissaris wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Rechter-commissaris:


zie volledige beschrijving persoonstype Rechter-commissaris

Vakkennis voor een Rechter-commissaris

Het is voor een Rechter-commissaris ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Rechter-commissaris zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Rechter-commissaris

Webinar VTLB
Webinar Verdieping VTLB Aan de hand van uitgebreide ondersteuning, nieuwe praktijkervaring op doen met gecompliceerde berekeningen van het VTLB voor het jaar 2019. In een schuldregeling wordt volgens een vaste …
Webinar VTLB
Creatief denken Online met coach
Resultaat Je bedenkt originele oplossingen voor alledaagse problemen Je bent nieuwsgierig en gebruikt je zintuigen optimaal Je kunt buiten de gestelde kaders denken Je durft uit je comfortzone te stappen …
Creatief denken Online met coach
Hoe krijg ik een CEO brein
Een CEO brein werkt volgens de kenners vaak anders dan normale mensen breinen. Er wordt gezegd dat CEO's een betere connectie hebben tussen de linker en de rechter hersenhelft, of
Hoe krijg ik een CEO brein

Werkervaring Rechter-commissaris

Het is voor een startend Rechter-commissaris die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Rechter-commissaris is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Rechter .

Iets anders leren?

Is Rechter-commissaris het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Netwerk Rechter-commissaris

Met wie werkt een Rechter-commissaris samen? 

Als Rechter-commissaris kom je vooral in aanraking met verdachten, het Openbaar Ministerie en de politie. Als Rechter-commissaris in faillissementszaken kom je vooral in aanraking met curatoren en onder curatele gestelden


 • Rechterlijke instanties
 • Openbaar Aanklager
 • Rechter
 • Advocaat
 • Curator
Rechter-commissaris


Organisaties waar een Rechter-commissaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Rechter-commissaris meestal werkt.

Waar werkt een Rechter-commissaris?

Het type organisatie waarbinnen je werkt is de rechterlijke macht. Je werkt bij een van de 19 rechtbanken in Nederland. De rechterlijke macht is onderdeel van de overheid en is dus een non-profit organisatie. 

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Rechter-commissaris

Waar kun je het beste werken als Rechter-commissaris? Hieronder vind je de best door de Rechter-commissaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rechter-commissaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rechter-commissaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Rechter-commissaris.

Welke competenties heeft een Rechter-commissaris nodig?

Een Rechter-commissaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Rechter-commissaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Rechter-commissaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Rechter-commissaris nodig? 

Als Rechter-commissaris is het belangrijk dat je energiek bent omdat je vaak veel verschillende werkzaamheden hebt en vaak veel tegelijk moet uitzoeken (Succesvolle werker). Je moet ook een goed analytisch vermogen hebben om uit alle feiten de meest relevante te kunnen halen en te zorgen dat je onderzoek goed verloopt. Ook ben je volhardend want vaak duurt het een tijd voordat je tot een resultaat komt (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Rechter-commissaris


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rechter-commissaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Rechter-commissaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rechter-commissaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rechter-commissaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rechter-commissaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rechter-commissaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rechter-commissaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rechter-commissaris iets voor je?

Zou je graag Rechter-commissaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rechter-commissaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rechter-commissaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar